درمان قطعی رفلاکس معده| نقش ورزش برای درمان رفلاکس معده
برای تسکین رفلاکس معده ، این تمرینات را امتحان کنید! به گزارش دلگرم : رفلاکس معده یا GERD یکی از شایع ترین بیماری های گوارشی است. ریفلاکس بیماری است که هر فرد حتما در زندگی آن را تجربه میکند. ریفلاکس به معنای برگشت محتویات معده به داخل مری است و علت ایجاد آن سستی و ضعف دریچهای است که بین مری و معده است که باعث تراوش محتویات معده به درون مری میشود لذا تراوش این اسید به مخاط معده قابل تحمل نیست .کسی که دچار رفلاکس معده است باید به تغذیه خود اهمیت بدهد، به ویژه باید از مصرف سیر و پیاز و گوجه فرنگی و انواع فستفودها مثل سوسیس و کالباس، اجتناب کند.شما همیشه می توانید، برخی از درمان های خانگی برای کاهش رفلاکس معده را امتحان کنید، که در این مقاله، ما به چند مورد از روش ها برای درمان قطعی رفلاکس معده اشاره خواهیم کرد.
رفلاکس معده چیست؟
اسید معده بسیار قوی است و میزان اسیدیته آن بین عدد ۱ تا ۳ میباشد که میتواند حتی فلزات را حل کند (اسیدیته آب و خون در حدود ۷ است – عدد صفر و یک نشانگر بسیار اسیدی و ۱۳ و ۱۴ نشانگر بسیار قلیایی میباشد – مقیاس صفر تا ۱۴ است). مخاط معده برای مقاومت در برابر این اسید قوی تخصص یافته اند، ولی بافت مری نسبت به این میزان اسیدیته مقاوم نیست و در صورت تداوم تماس با اسید دچار آسیب میشود.این آسیب در ابتدا فقط به صورت احساس ناراحتی و سوزش است، ولی در صورت عدم توجه میتواند به زخم مری و حتی خونریزی مری منجر شود که یک اورژانس واقعی پزشکی به شمار میآید و تهدید کننده جان بیمار میباشد.ریفلاکس اسیدی ، زمانی رخ می دهد که برگشت اسید از معده به وجود آید. این مشکل زمانی اتفاق می افتد که اسفنکتر مری پایین (LES) ضعیف شده یا آسیب دیده باشد.
چه چیزی باعث رفلاکس معده می شود؟
به طور کلی نوع رژیم غذایی و سبک زندگی (life style) میتوانند موجب رفلاکس معده شوند.
- غذاها و نوشیدنیهای خاص (شکلات، نعنا، غذاهای چرب و سرخشده، قهوه و نوشیدنیهای الکلی)
- سیگار کشیدن LES (مری) را شل میکند.
- چاقی و بارداری
کم تحرکی یکی از عوامل ایجاد رفلاکس معده
علاوه بر اینکه مصرف برخی از مواد غذایی مانند کافئین، کاکائو، مرکبات، غذاهای چرب و ادویه جات تند باعث بروز رفلاکس می شود، می توان گفت که یکی از دلایل بروز این مشکل کم تحرکی و ورزش نکردن است.حملات رفلاکس معده اغلب به دلیل افزایش وزن ایجاد می شود. استفاده از لباس های تنگ در ناحیه دور کمر که روی شکم فشار وارد می کند باعث برگشت اسید معده به مری می شود.برای رفع این مشکل و جلوگیری از بروز آن توصیه می شود از یک برنامه ورزشی متوسط استفاده کنید.انجام حرکات ورزشی کمک می کند تا رفلاکس اسید معده را کنترل کنید.این حرکات ورزشی الزاما ورزش های سنگین نمی باشد بلکه انجام حرکاتی مانند پیاده روی در خانه و یا بیرون از خانه و بالا رفتن از پله ها نیز می تواند مؤثر باشد. دقت داشته باشید که انجام برخی از ورزش ها که شامل حرکات زیاد و شدید می باشد خود باعث تحریک و تشدید رفلاکس معده می شود پس از انجام این نوع حرکات ورزشی خودداری کنید.
رفلاکس معده در نوزادان
مانند بزرگسالان، نوزادان هم از رفلاکس معده رنج می برند،که باعث می شود ، آنها غذا را بالا بیاورند که متاسفانه ، این موضوع می تواند به دفعات تکرار شود. در نوزادان، ماهیچه ی بین مری و معده ، هنوز کامل رشد نکرده است به همین دلیل، محتویات معده به راحتی به سمت عقب ، جریان پیدا می کنند.مادرهایی که به نوزاد شیر می دهند، باید به دقت مراقب رژیم غذایی خود باشند زیرا تاثیر مستقیم ،بر روی سلامتی و رشد نوزاد دارد. مادر باید ماست پروبیوتیک روزانه مصرف کند تا سیستم گوارشی خود را قوی کند. هم چنین نوشیدن آب، در طول شیردهی ضروری می باشد.
نشانه های ریفلاکس اسیدی معده (GERD)
پیش از معرفی روش های درمان قطعی رفلاکس معده ابتدا به علائم و نشانه های آن اشاره ای خواهیم کرد.
سوزش دائمی معده شایع ترین علامت ریفلاکس معده است:
1. سوزش معده درد در مرکز قفسه سینه، پشت سینه است. این درد اغلب در بالای شکم شروع می شود و به گردن یا گلو گسترش می یابد.
2. درد می تواند تا 2 ساعت طول بکشد.
3. سوزش معده معمولا پس از غذا بدتر می شود.
4. دراز کشیدن یا خم شدن می تواند باعث ایجاد سوزش یا بدتر شدن آن شود.
5. معمولا درد با فعالیت بدنی شروع نمی شود یا بدتر نمی شود.
6. سوزش معده گاهی اوقات به سوء هاضمه اسیدی اشاره دارد.
7. همه افراد مبتلا به GERD مبتلا به سوزش معده نیستند.
سایر علائم ریفلاکس عبارتند از:
- ایجاد مزه تلخی در گلو هنگام دراز کشیدن یا خم شدن
- طعم تلخی در دهان
- سرفه خشک و دائمی
- گرفتگی صدا یا سینه (به خصوص صبح)
- احساس سفتی در گلو، به طوری که احساس می کنید چیز در گلو گیر کرده است
- مشکل بلع
- گلو درد
- خس خس کردن
- حالت تهوع
- درد پس از غذا خوردن در شکم
- شایع ترین علائم در کودکان و نوزادان استفراغ، سرفه و سایر مشکلات تنفسی است.
درمان ریفلاکس معده با طب سنتی
درمان قطعی رفلاکس معده
رعایت فاصله غذا خوردن و خواب
خوردن غذا کمی قبل از خواب باعث وجود آمدن اختلالات خواب می شود و از طرفی این موضوع باعث ریفلاکس نیز خواهد شد، بهتر است بین صرف غذا و خواب حدود 3 ساعت فاصله زمانی وجود داشته باشد تا دستگاه گوارش عملیات هضم و جذب را به خوبی انجام داده و معده قبل از خواب خالی باشد.
اصلاح وضعیت خواب
پس از غذا تا یک ساعت از درازکشیدن پرهیز کنید. اگر نیاز به استراحت دارید، یکی دو بالش زیر سرتان بگذارید تا زاویه مری به معده حدود ۴۵ درجه باشد. استفاده از بالش مناسب تا حدودی جلوی رفلاکس شبانه را می گیرد. شبها نیز اگر به پشت میخوابید، از بالش بیشتر یا بلندتر استفاده کنید و اگر به پهلو میخوابید به پهلوی چپ بخوابید.
آب آلوئه ورا برای رفع ریفلاکس معده
آلوئه ورا به دلیل خواص ضد التهابی که دارد، به التهاب و تسکین معده و مری کمک میکند و اثرات رفلاکس معده را کاهش و تسکین می دهد.یک چهارم فنجان آب آلوئه ورا را حدود 20 دقیقه قبل از هر وعده غذایی بنوشید.
درمان قطعی رفلاکس معده با جوش شیرین
جوش شیرین مزایای زیادی برای رفلاکس معده دارد. از آنجا که پایه است و اسیدی نیست، می تواند به راحتی در خنثی کردن اسید معده تاثیر داشته باشد. اما از آنجا که می تواند اسید معده را کاهش دهد، باید به اندازه کافی مصرف شود. ½ فنجان جوش شیرین را با ¼ فنجان آب مخلوط کنید. چند دقیقه بعد باید احساس سوزش داشته باشید. این نوشیدنی را تا زمانی که به طور کامل مشکل تان از بین رود مصرف کنید. این کار به این دلیل است که تولید اسید معده تان به اندازه شود و به حل ریشه ای کمک می کند. جوش شیرین یک جایگزین طبیعی و سالم برای داروهای ضد قارچی سنگین است.
زیره
دانه زیره سبز میتواند به مقابله با رفلکس اسید معده کمک کند. زیره باعث هضم غذا میگردد و از اسیدیته شدن و تولید گاز معده جلوگیری میکند. یک قاشق چایخوری از دانههای زیره را در یک فنجان آب بجوشانید. اجازه دهید 5 دقیقه جوشانده شود. این دمنوش را صبحها و بعد از غذا برای چند روز بنوشید تا متوجه بهبودی شوید.استفاده از دانههای زیره در غذا به هنگام پختن، یکی دیگر از روشهای استفاده از زیره برای درمان میباشد.
چای زنجبیل
زنجبیل میتواند حرکتزدگی را تسکین و جریان خون را بهبود دهد. بیماریهای قلبی را دور میکند، سیستم ایمنی را بهبود میدهد، و به مبارزه با عفونتهای باکتریای کمک میکند. بهعلاوه رفلاکس اسیدی را رفع میکند.
ورزش برای درمان رفلاکس معده
بعد از بیدار شدن از خواب 1 لیوان آب بنوشید.سپس دستان خود را مانند شکل زیر نگه داشته و روی انگشتان پای خود ایستاده و سپس به حالت عادی برگردید.10 بار این کار را تکرار کنید.پس از 10 بار دستان خود را همانطور نگه دارید و 15 ثانیه نفس کوتاه بکشید.این کار را هر روز صبح تا زمان بهبودی ادامه دهید.
نقش ورزش برای درمان رفلاکس معده
4 حرکت ورزشی مفید برای درمان رفلاکس معده
الف) پاداهاستاسانا
صاف بایستید. پاشنۀ پاها به هم چسبیده و پنجهها کمی از هم جدا باشند. قفسۀ سینه منبسط و شانهها در وضعیت راحتی باشند. سر و گردن صاف بوده، انگشتان دستها به هم چسبیده و کف دستها، مماس با رانها باشند. صورتتان ریلکس باشد. همراه دم، دستها را بالا بیاورید تا بازوها به گوشها بچسبند.همراه بازدم به جلو خم شوید تا صورت به زانوها برسد و کف دستها روی زمین قرار گیرد. (اگر کف دستها به زمین نمیرسند، نگران نباشید. تمرین را تا جایی که راحت هستید، انجام دهید. با انجام هرروز آن، بهمرور پس از گذشت چند هفته بدنتان نرمتر گشته و کف دستها به زمین خواهد رسید).نه ثانیه در وضعیت نهایی توقف کنید (تنفس عادی)، سپس بهآرامی به وضعیت اول برگردید. این آسانا برای رفع سوءهاضمه، رفع یبوست و نفخ شکم و برطرف کردن مشکلات معده و رودهها بسیار مفید است.
ب) حرکات یوگا برای درمان درد معده و رفلاکس
روی زمین بنشینید. پشت کاملاً صاف باشد. پاها کنار هم صاف و کشیده و پاشنهها بهم بچسبند. کف دستها در دو طرف بدن روی زمین قرار بگیرند. همراه دم، دستها را بالا بیاورید، بهگونهای که آرنجها خم نشوند. بازوها مماس با گوشها باشند. همراه بازدم از ناحیۀ کمر به جلو خم شوید تا صورتتان به زانوها برسد.انگشتان اشاره را دور شست پاها قلاب کنید. آرنجها کمی خم شوند. در این وضعیت، نه ثانیه بمانید (تنفس عادی). آرام به وضعیت اول بازگردید.این ضمن آبکردن چربیهای شکم و دور کمر برای کبد و کلیهها و پانکراس نافع میباشد و با ماساژ دادن آنها به منظم کار کردنشان کمک میکند. همچنین برای رفع التهاب معده و رودهها سودمند است.
ج) حرکت شالاب آسانا برای درمان رفلاکس معده به کمک یوگا
روی زمین و بر روی شکم دراز بکشید. دستها بالای سر، کل بدن کشیده و در یک خط مستقیم قرار بگیرد. چانه روی زمین و دستها را مشت کرده و زیر کشالۀ رانها قرار دهید. هر دو پا را صاف و کشیده بالا بیاورید. زانوها خم نشوند. نه ثانیه در این حالت توقف کنید، سپس آهسته به وضعیت اول برگردید. در طول تمرین تنفس عادی داشته باشید.این آسانا برای رفع کمردرد و ستون فقرات و لگن خاصره مفید است. همچنین فعالکنندۀ غدۀ پانکراس، کبد و کلیهها بوده و رفع کنندۀ یبوست و نفخ شکم است.
د) پاوان موکتاسانا
روی زمین بر پشت دراز بکشید. پاشنۀ پاها بهم چسبیده و کل بدن در یک خط مستقیم قرار بگیرد. پاها را بالا آورده (همراه دم) و آنها را روی شکم جمع کنید (بازدم). دستها را دور پاها قلاب نموده و چانه را به زانوها بچسبانید. در این وضعیت نه ثانیه توقف کنید (تنفس عادی) و بعد بهآرامی به وضعیت اول برگردید.پاوان موکتاسانا، یکی از بهترین و مؤثرترین آساناها برای کلیۀ امعاء و احشاء و رفع تمام مشکلات دستگاه گوارش و ناحیۀ شکمی است. منظم کنندۀ اسید معده و برطرفکنندۀ یبوست و نفخ شکم بوده و التهاب معده و رودهها را رفع مینماید.
غذاهایی که اگر رفلاکس معده دارید نباید بخورید
- قهوه
- غذاهای پُرچرب
- گوجه و مرکبات
- نوشیدنیهای گازدار
- الکل
۱ دیدگاه