معرفی داروی سیتالوپرام
سیتالوپرام (Citalopram) در گروه داروهای ضدافسردگی و از داروهای مهارکننده انتخابی باز جذب سروتونین ( SSRI) می باشد. سیتالوپرام در درمان اختلالات افسردگی بکار می رود.
این دارو همچنین در کاهش نوروپاتی دیابتی و انزال زودرس نیز مؤثر است و مصرف همزمان آن به همراه آمی تریپتیلین برای جلوگیری از حملات میگرن شدید مؤثر است. سیتالوپرام تأثیر بسیار قابل توجهی در درمان بیماری افسردگی و اختلال پانیک دارد.
قرص سیتالوپرام از طریق کمک به بازگرداندن تعادل یک ماده طبیعی خاصی به نام سروتونین در مغز عمل می کند. علاوه بر درمان افسردگی, این دارو جهت درمان سایر بیماری های روانی مانند اختلال وسواسی - اجباری، اختلال هراس نیز استفاده می شود. همچنین برای تسکین و بهبود گرگرفتگی در طول یائسگی ممکن است قرص سیتالوپرام تجویز شود.
نام تجاری: سلکسا (Celexa)
مکانیسم اثر سیتالوپرام
سیتالوپرام مهار کننده اختصاصی بازجذب سروتونین می باشد و با تقویت فعالیت سروتونرژیک در سیستم اعصاب مرکزی اثر ضد افسردگی خود را اعمال می کند.
فارماکودینامیک سیتالوپرام
سیتالوپرام مهار کننده اختصاصی بازجذب سروتونین می باشد. سیتالوپرام در درمان افسردگی همراه با اختلالات خلقی بکار می رود.
فارماکوکینتیک سیتالوپرام
سیتالوپرام جذب گوارشی خوب و سریعی داشته و 4 ساعت پس ازمصرف تک دوز خوراکی غلظت پلاسمایی آن به حد اکثر می رسد. فراهمی زیستی سیتالوپرام به دنبال مصرف خوراکی 80% است.غذا تاثیری بر جذب آن ندارد.
پیوند پروتئینی سیتالوپرام زیاد و 80% می باشد. سیتالوپرام در کبد متابولیزه می شود متابولیت فعال و اصلی آن دمتیل سیتالوپرام می باشد.
12-23% مقدار مصرفی خوراکی سیتالوپرام دست نخورده از ادرار دفع می شودو 10% از طریق مدفوع دفع می شود. نیمه عمر حذف آن تقریبا35 ساعت می باشد.
پیش از مصرف سیتالوپرام
قبل از تجویز دارو ، موارد زیر را به پزشک بگویید :
- در صورت وجود لخته خون در رگ های بدن
- در صورتی که بیماری کبدی دارید
- در صورت ابتلا به بیماری های کلیوی
- گلوکوم
- ابتلا به صرع و تشنج
- اگر بیماری قلبی و عروقی دارید
- نارسایی قلبی ، اختلال ریتم قلب ، کم بودن ضربان قلب ، تپش قلب یا سابقه حمله قلبی
- سابقه سکته مغزی
- در صورتی که سطح پتاسیم خون شما پایین است
- در صورت ابتلا به بیماری دوقطبی
- در صورتی که هرگونه اعتیادی دارید
- در صورتی که قبلا سابقه خودکشی داشته اید و یا در فکر خودکشی کردن هستید .
- در صورتی که کسی در خانواده شما ، قبلا سابقه خودکشی کردن داشته است
نحوه مصرف سیتالوپرام
سیتالوپرام را حتماً با تجویز پزشک مصرف کنید و قبل از مصرف، تمامی مواردی که روی جلد این دارو نوشته شده است را به دقت مطالعه نمایید. همچنین از مصرف دوز بیشتر یا کمتر از مقداری که برای شما تجویز شده است، خودداری کنید و فقط در همان دوره ی زمانی که برای شما تجویز شده، آن را مصرف کنید. همچنین دکتر شما ممکن است در هر دورهی مصرف، تغییراتی را در دوز مصرفی شما از این دارو اعمال کند.
ممکن است تا ۴ هفته طول بکشد تا علائم بهبودی در شما ظاهر شود. به مصرف دارو ادامه دهید ولی اگر بهبودی در وضعیت خود مشاهده نکردید، پزشک خود را در جریان قرار دهید.
مصرف داروی سیتالوپرام را به طور ناگهانی قطع نکنید. چرا که ممکن است علادم ناخوشایندی در شما بروز پیدا کند. از دکتر خود در مورد نحوهی قطع مصرف صحیح و بیخطر این دارو سوال کنید.
مقدار مصرف سیتالوپرام
اطلاعات مصرف دارو برای بزرگسالانی که از افسردگی رنج میبرند:
- دوز اولیه: ۲۰ میلیگرم به طور خوراکی در هر روز مصرف شود.
- دوز میانی: ۲۰ الی ۴۰ میلیگرم به طور خوراکی در هر روز مصرف شود.
- حداکثر دوز مصرفی: ۴۰ میلیگرم به طور خوراکی در هر روز مصرف شود.
توجه:
- دوز اولیه میتواند در صورت نیاز، تا ۴۰ میلیگرم به صورت خوراکی در روز، بعد از گذشتِ حداقل ۱ هفته از دوران درمان و مصرف دارو، استفاده شود.
- مصرف ۶۰ میلیگرم از این دارو در هر روز، تاثیری بیشتر از مصرف ۴۰ میلیگرم آن را نشان نداده است.
- در مورد افسردگی حاد، ممکن است به ماهها درمان و استفاده از داروها نیاز باشد.
اطلاعات مصرف دارو برای کهنسالانی که از افسردگی رنج میبرند:
دوز مصرفی پیشنهاد شده برای افراد بالای ۶۰ سال: ۲۰ میلیگرم به صورت خوراکی در هر روز مصرف شود.
توجه:
- مصرف ۶۰ میلیگرم از این دارو در هر روز، تاثیری بیشتر از مصرف ۴۰ میلیگرم آن را نشان نداده است.
- در مورد افسردگی حاد، ممکن است به ماهها درمان و استفاده از داروها نیاز باشد.
مصرف سیتالوپرام در بارداری
در زمان بارداری بهتر است سیتالوپرام تنها در صورت نیاز مصرف شود. این دارو به نوزاد متولد نشده آسیب می زند. به علاوه اگر مادر در دوران بارداری به ویژه سه ماهه آخر بارداری داروی سیتالوپرام مصرف کند، احتمال بروز علائم ترک دارو در نوزاد زیاد خواهد بود، علائم ترک عبارتند از: مشکل در تغذیه و تنفس، تشنج، سفتی عضلات یا گریه مداوم. اگر هر یک از این علائم را مشاهده کردید، بلافاصله به پزشک اطلاع دهید.
از آنجایی که عدم درمان مشکلات روحی (مانند افسردگی، اختلال وسواس فکری و اختلال هراس) مشکلات جدی در پی خواهد داشت، مصرف دارو را بدون مشورت با پزشک قطع نکنید. اگر در زمان مصرف این دارو قصد باردار شدن دارید، یا باردار شده اید و یا فکر می کنید باردار هستید، حتما به پزشک مراجعه کنید و در مورد خطرات و مزیت های مصرف این دارو در دوران بارداری با وی مشورت کنید.
مصرف سیتالوپرام در دوران شیردهی
سیتالوپرام ممکن است وارد شیر مادر شده و تاثیرات نامطلوبی بر روی نوزاد در حال تغذیه از شیر مادر داشته باشد.
مصرف بیش از اندازه یا کمتر از میزان لازم سیتالوپرام
اگر یک بار مصرف این دارو را فراموش کردید، به محض اینکه به یاد آوردید، آن را مصرف کنید. اما چنانچه زمانِ به یادآوری شما، بسیار نزدیک به زمانِ مصرفِ بعدی بود، دوز فراموش شده را مصرف نکنید. فقط در نوبت بعدی، سیتالوپرام را مصرف کنید. از مصرف داروی اضافی، برای جبران دوز مصرفیِ از دست رفته، خودداری کنید.
چنانچه بیشتر از میزان مورد نیاز، این دارو را مصرف کردید، به موارد اورژانسی در مورد مصرف زیاد این دارو مراجعه کنید و یا از پزشک کمک بگیرید.
عوارض جانبی سیتالوپرام
اگر هر گونه علائم آلرژیکی نسبت به این دارو – شامل کهیر، به دشواری نفس کشیدن، التهاب صورت، لب ها، زبان یا گلو – در خود مشاهده کردید، حتماً به دکتر اطلاع دهید.
یادآوری میشود که هر گونه علائم جدید و یا بدتر شدن علائم قبلی خود را به پزشک اطلاع دهید. مثلاً: تغییرات خلق و خو یا رفتار، اضطراب، مشکلات خواب، یا اگر احساس تحریک پذیری، زودرنجی، تلاطم، احساسات خصومت آمیز یا تهاجمی، بیقراری، بیشفعالی، بدتر شدن افسردگی، افکار خودکشی یا صدمه به خود دارید.
اگر موارد زیر را دارید، بلافاصله به دکتر اطلاع دهید:
- احساس سبکی در سر – احساس اینکه هر لحظه ممکن است بیفتید؛
- تاری دید، دید تونلی، درد یا تورم چشم، دیدن هاله دور چراغها؛
- سردرد به همراه درد قفسهی سینه و سرگیجهی شدید، غش کردن، ضربان قلب تند یا بدون نظم؛
- واکنشهای شدید سیستم عصبی – بسیار سفت و صلب شدن ماهیچهها، تب، تعریق، گیجی، ضربان قلب تند یا ناموزون، لرزش، احساس اینکه هر لحظه ممکن است بیفتید؛
- میزان سروتونین بالا در بدن – علائم: تلاطم و پریشانی، تب، توهم، ضربان قلب تند، رفلاکس بیش از حد فعال، حالت تهوع، استفراغ، اسهال، نداشتن هماهنگی، غش کردن؛
- میزان سدیم پایین در خون – علائم: سردرد، گیجی، لکنت زبان، ضعف شدید، استفراغ، احساسات متغیر؛
عوارض جانبی متداول در اثر مصرف داروی سیتالوپرام عبارت است از:
- مشکلات حافظهای یا تمرکز کردن؛
- سردرد، خوابآلودگی؛
- خشک شدن دهان، افزایش تعریق؛
- بیحسی یا سوزش؛
- افزایش اشتها، حالت تهوع، اسهال، نفخ؛
- ضربان قلب تند؛
- مشکلات خواب (بیخوابی)، احساس خستگی؛
- علائم سرماخوردگی – مانند گرفتگی بینی، عطسه کردن، گلودرد؛
- تغییرات در وزن؛
- به سختی به ارگاسم رسیدن؛
البته لازم است ذکر شود که ممکن است عوارض جانبی دیگری نیز در صورت استفاده از این دارو رخ دهد. چنانچه موارد دیگری را مشاهده نمودید، به دکتر مراجعه کنید.
موارد منع مصرف سیتالوپرام
- ازدیادحساسیت به این دارو و ترکیبات آن
- مصرف همزمان با مهارکننده های مونوآمین اکسیداز
- مصرف همزمان با پیموزاید
تداخل های دارویی سیتالوپرام
استفاده از داروی سیتالوپرام یا سلکسا به همراه داروهایی که باعث خوابآلودگی یا آهسته شدن تنفس شما میشوند، ممکن است منجر به عوارض جانبی خطرناک و یا حتی مرگ گردد. قبل از مصرف قرصهای خوابآور، داروهای ضد درد مخدر، داروهای سرفه، شل کنندهی عضلات، یا داروهای اضطراب، افسردگی یا تشنج، با دکتر خود مشورت کنید.
بسیاری از دارو ها ممکن است با سیتالوپرام تداخل داشته باشند. تعداد کمی از این دارو ها در زیر آورده شده است. هر دارویی که مصرف میکنید یا قصد شروع یا قطع مصرف آن را دارید، با دکتر در میان گذارید؛ خصوصاً داروهای زیر:
- سایمتیدین؛
- لیتیوم؛
- تریپتوفان؛
- وارفارین، کومادین، جانتوون؛
- هر گونه داروی ضد افسردگی دیگر؛
- داروهای قلبی؛
- داروهای درمان اختلالات روانی؛
- داروهای تریپتان برای سردردهای میگرنی؛
البته لیست بالا همه داروهایی که با سیتالوپرام تداخل دارند را در بر ندارد و سایر داروها نیز ممکن است با این دارو تداخل داشته باشند؛ مثلاً ویتامین ها و داروهای گیاهی.
توصیه های دارویی سیتالوپرام
- ممکن است در ۴ تا ۶ هفته ی نخست درمان با این دارو علائم بهبودی را در خود نبینید با این حال به مصرف دارو ادامه دهید.
- در مدت درمان با این دارو تحت نظر پزشک باشید تا پیشرفت درمانی شما بررسی شود.
- در ابتدای درمان با این دارو ممکن است افکار ناراحت کننده ی شما از گذشته بیشتر شوند اما نگران نباشید. باید بدانید که این افکار ناشی از مصرف این دارو و شروع اثر بخشی آن می باشند و به مرور زمان برطرف می شوند.
- بهتر است در این موارد افکار خودرا با نزدیکان و یا مشاور و پزشک خود درمیان بگذارید و آگاهانه نسبت به برطرف کردن آنها اقدام نمایید .
- مصرف الکل در مدت درمان با این دارو می تواند احتمال بروز عوارض ناشی از این دارو را افزایش دهد.
- در صورتی که مبتلا به دیابت می باشید ، چک کردن قند خون روزانه نسبت به قبل ،از اهمیت بیشتری برخوردار است زیرا این دارو می تواند سطح قند خون شما را تغییر دهد .در صورت بروز این مشکل توصیه های لازم را از پزشک خود دریافت نمایید.
- پیش از دریافت یا شروع هر دارو، فرآورده گیاهی یا مکمل، خصوصاً داروهای ضد التهاب و تسکین دهنده درد، پزشک یا داروساز خودرا در جریان مصرف سیتالوپرام قرار دهید تا از بروز تداخلات دارویی جلوگیری کنید.
- مصرف دارو های تضعیف کننده ی اعصاب و کاربامازپین با این دارو نیاز به بررسی و تنظیم دوز مناسب توسط پزشک دارد.
- داروهای ضد افسردگی متنوع با اثرات متفاوت وجود دارند در صورتی که احساس می کنید این دارو مناسب شما نمی باشد می توانید با پزشک خود درباره تغییر دارو صحبت کنید اما از قطع درمان خودداری نمایید.
- در مدت درمان بااین دارو حساسیت بدن شما به نور بیشتر خواهد شد لذا از قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خودداری نمایید و از کرم های ضدآفتاب و عینک آفتابی استفاده کنید.
شرایط نگهداری سیتالوپرام
دارو را در دمای اتاق نگهداری کرده و دور از گرما و رطوبت قرار دهید.
بیشتر بخوانید:
آشنایی با موارد مصرف قرص کلومیپرامین برای درمان افسردگی
فواید طب سوزنی بر درمان افسردگی
با افسردگی خداحافظی کنید و شاد زندگی کنید
گردآوری توسط بخش سلامت
مجله دلگرم
- برچسبها
- سیتالوپرام
- فارماکوکینتیک سیتالوپرام
دیدگاه ها