دلگرم
امروز: سه شنبه, ۲۵ دی ۱۴۰۳ برابر با ۱۳ رجب ۱۴۴۶ قمری و ۱۴ ژانویه ۲۰۲۵ میلادی
کدام دادگاه وظیفه رسیدگی به جرایم اطفال را دارد ؟
0
زمان مطالعه: 5 دقیقه
دادگاه اطفال و نوجوانان را باید دادگاهی اختصاصی دانست که صالح به رسیدگی به جرایم افراد زیر هجده سال تمام شمسی است؛ لذا ملاک صلاحیت در این دادگاه را باید سن مرتکب در زمان ارتکاب جرم قرار داد.

نحوه رسیدگی به جرایم اطفال و نوجوانان

برای تعیین دادگاه صالح به رسیدگی به جرایم اطفال، باید به قانون آیین دادرسی کیفری توجه کنیم. زیرا در قانون قید شده است که، به جرایم اطفال در کدام دادگاه رسیدگی میشود. لذا به بررسی موردی و مواد قانونی مختلف در قانون مذکور میپردازیم. ولیکن ابتدائا بدانید بصورت کلی، دادگاه اطفال و نوجوانان و دادگاه ویژه که به جرایم آنها اختصاص داده شده است، صلاحیت رسیدگی به جرایم اطفال را دارند.

دادگاه اطفال در جرایم منافی عفت

مطابق ماده ۳۰۶ قانون آیین دادرسی کیفری، به جرایم منافی عفت، بصورت مستقیم، در دادگاهی که دارای صلاحیت است، رسیدگی میشود. حال منظور از دادگاه صالح چیست؟ خوب است بدانید منظور از دادگاه صالح در جرایم اطفال با موضوع منافی عفت، دادگاهی است که حسب موضوع جرم، یا کیفری دو است یا کیفری یک است. یعنی اگر طفل یا بچه مرتکب جرمی در صلاحیت دادگاه کیفری دو شود، که دربردارنده موضوع رابطه نامشروع باشد، در صلاحیت دادگاه کیفری دو است.

جرایم مهم اطفال در کدام دادگاه رسیدگی میشود؟

منظور از جرایم مهم و شدید اطفال، جرایمی است که در صلاحیت دادگاه انقلاب و کیفری یک است. لذا مطابق ماده ۳۱۵ قانون فوق الاشاره، جرایم مشمول صلاحیت دادگاه کیفری یک و همچنین انقلاب در مواردی که با تعدد قاضی رسیدگی میشود، اگر توسط افراد بالغ زیر هجده سال تمام شمسی ارتکاب یابند، باید در دادگاه کیفری یک ویژه رسیدگی به جرایم نوجوانان رسیدگی شوند.

نکته: در اینصورت طفل یا نوجوانی که متهم است، از کلیه امتیازاتی که دادگاه اطفال و نوجوانان دارد، بهره مند است.

ریاست دادگاه های اطفال و نوجوانان

به جرایم اطفال در کدام دادگاه رسیدگی میشود؟ ریاست این دادگاه بر عهده کیست؟ مطابق ماده ۴۰۸ قانون ایین دادرسی کیفری، رییس دادگستری یا رییس کل دادگاه های شهرستان مرکز استان در هر حوزه، حسب مورد ریاست دادگاه های اطفال و نوجوانان را نیز بر عهده دارد. همچنین خوب است بدانید قضات دادگاه و دادسرای اطفال و نوجوانان را رییس قوه قضاییه از بین قضاتی که حداقل ۵ سال سابقه خدمت قضایی دارند، انتخاب میکند.

وکیل خوب جرایم اطفال می افزاید: در ادامه این صحبت که به جرایم اطفال در کدام دادگاه رسیدگی میشود؟ باید گفت: هرگاه قاضی دادگاه اطفال و نوجوانان، با داشتت عذر قانونی، از انجام وظیفه باز بماند، رییس دادگستری میتواند شخصا به جای او انجام وظیفه کند. یا یکی از قضات دارای شرایط را به جای قاضی معذور، بطور موقت مامور رسیدگی نماید.

نکته: شایستگی قضات از قبیل رعایت سن و وضعیت تاهل و گذراندن دوره آموزشی و ترجیحا داشتن فرزند نیز مورد بررسی قرار گرفته و ملاک انتخاب آنان خواهد بود.

رسیدگی به جرایم اطفال در دادگاه به همراه مشاور

به جرایم اطفال در کدام دادگاه به همراه مشاور رسیدگی میشود؟ مشاوران دادگاه های اطفال و نوجوانان از بین متخصصان علوم تربیتی، روانشناسی، جرم شناسی، مددکار اجتماعی، دانشگاهیان و فرهنگیان آشنا به مسائل روانشناختی و تربیتی کودکان و نوجوانان اعم از شاغلین و بازنشسته انتخاب میشوند. طول مدت فعالیت ایشان ۲ سال میباشد. انتخاب مجدد آنها بلامانع است.

نکته: اگر متهم، یعنی طفل، بچه یا نوجوان مونث باشد، حداقل یکی از مشاوران باید زن باشد.

ترتیب رسیدگی به جرایم اطفال در دادگاه

مطابق ماده ۴۱۲ قانون مذکور، وقت جلسه رسیدگی توسط دادگاه تعیین میشود. وقت جلسه رسیدگی به والدین، اولیا، سرپرست قانونی طفل یا نوجوان، یا وکیل دادگستری وی و دادستان و شاکی ابلاغ میگردد. خوب است بدانید اگر در موقع رسیدگی، سن متهم ۱۸ سال یا بیشتر باشد، وقت رسیدگی فقط به متهم و وکیل ایشان ابلاغ میشود.

رسیدگی به جرایم اطفال

به جرایم اطفال اگر درجه ۶ و ۷ و۸ باشند در کدام دادگاه رسیدگی میشود؟

وکیل متخصص جرایم اطفال میگوید: در مورد جرایم تعزیری درجه ۶ و ۷ و ۸ و همچنین جرایم تعزیری که مجازات آن ها، غیر از حبس باشد، اگر طفل (متهم) و والدین یا سرپرست قانونی او و (در صورت داشتن وکیل) وکیل او حاضر باشند، و موجبات رسیدگی نیز حاضر باشد، دادگاه میتواند بدون تعیین وقت، رسیدگی را انجام داده و اتخاذ تصمیم نماید.

نکته: رسیدگی به جرایم اطفال و نوجوانان علنی نمی باشد.

آیا حضور طفل در جلسه رسیدگی دادگاه اطفال الزامی است؟

وکیل خوب جرایم اطفال میگوید: هرگاه مصلحت طفل ایجاب کند، ممکن است تمام یا قسمتی از دادرسی در غیاب او به عمل آید. اما در هر صورت رای دادگاه حضوری محسوب می شود.

حتماً بخوانید:
مجازات حمل و نگهداری مواد مخدر توسط کودکان چیست؟

مجازات حمل و نگهداری مواد مخدر توسط کودکان چیست؟

اعتیاد و مواد مخدر یکی از پرچالش ترین آسیب های اجتماعی است، به طوری lrmکه آمارها نشان می دهند که اعتیاد بیشترین حجم زندانیان را به خود اختصاص داده…

به جرایم اطفال در کدام دادگاه رسیدگی میشود اگر ۱۸ ساله باشند؟

به جرایم اطفالی که در حین رسیدگی، سن آنها از ۱۸ سال تمام بیشتر شده باشد، همچنان در همان دادگاه اطفال و نوجوانان رسیدگی ادامه می یابد. ولیکن اگر قبل از شروع شدن رسیدگی، سن متهم (طفل، بچه، نوجوان) از ۱۸ سال تمام بیشتر شود، رسیدگی به اتهام وی در دادگاه کیفری صالح صورت میپذیرد. ولیکن همچنان متهم از کلیه امتیازات دادگاه های اطفال و نوجوانان بهره مند است.
لذا در برخی از جرایم، به ولی یا سرپرست قانونی متهم ابلاغ میشود که برای طفل یا نوجوان وکیل تعیین کنند. جرایم مذکور به شرح ذیل است:

الف) جرایمی که رسیدگی به آنها در صلاحیت دادگاه کیفری یک است.
ب) جرایمی که مستلزم پرداخت دیه ارش بیش از خمس دیه کامل است.
ج) در جرایم درجه ۶ و بالاتر.

نکته: در صورت عدم تعیین وکیل یا عدم حضور وکیل بدون اعلام عذر موجه، در مرجع قضایی برای متهم وکیل تعیین میشود.

اگر طفل یا نوجوان مرتکب جرم تعزیری درجه ۷ و ۸ شود، ولی یا سرپرست قانونی آنها، و همچنین خود متهم بصورت راسا و شخصا، میتوانند امر دفاع را بر عهده داشته باشند.

منبع : امین عدالت



این مطلب چقدر مفید بود ؟
 

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits