رابطه نامشروع چیست ؟
رابطه نامشروع در قانون به این صورت تعریف شده است :« هرگاه زن و مردی که بین آنها علقه زوجیت نباشد، مرتکب روابط نامشروع یا عمل منافی عفت غیر از زنا از قبیل تقبیل (بوسیدن) یا مضاجعه (همبستری و همخوابگی) شوند به شلاق تا 99 ضربه محکوم می شوند و اگر عمل با عنف و اکراه باشد فقط اکراه کننده تعزیر می شود (مجازات شلاق تعزیری معمولا 75 ضربه شلاق است). جرم رابطه نامشروع، مجازات عمومی نیز دارد و مدعی العموم (دادستان) بدون شکایت شاکی نیز می تواند وارد رسیدگی گردد.
رابطه نامشروع در مقابل رابطه مشروع قرار دارد و منظور از آن رابطه بین زن و مرد نامحرمی است که مرزهای قانونی و شرعی رد کرده اند و خارج از حد مشخص شده با یکدیگر رابطه برقرار کرده اند.
در قانون ایران ، طبق ماده 637 قانون مجازات اسلامی، جرم رابطه نامشروع اینطور تعریف شده است :« چنانچه زن و مردی که بین آنها علقه زوجیت نباشد، مرتکب روابط نامشروع یا اعمال منافی عفت غیر از زنا مثل بوسیدن یا در آغوش گرفتن شوند، مجرم هستند.»
منظور از علقه زوجیت این است که زن و مردی که به سن بلوغ رسیده اند تنها در صورتی می توانند با هم رابطه داشته باشند که این رابطه با خواندن صیغه عقد مشروع شده باشد و در نتیجه تمام روابطی که خارج از علقه زوجیت باشد اگر خارج از حد قانونی باشد، مشمول مجازات جرم رابطه نامشروع می شود.
در صورتی که رابطه نامشروع اثبات شود و فرزندی از رابطه نامشروع دنیا آمده باشد در این صورت که زن و مرد در حالت تاهل باشند و یا نباشند، مجازات این نوع رابطه متفاوت می باشد.
که این رابطه اعم از این هم میشود که در کافی شاپ، چای خوردن و قدم زدن در پارک باشد که البته عموما جوانها از آنان بی اطلاع هستند. در حالی که براساس قوانین جاری ما در همین حد هم، بدون خواندن صیغه و یا عدم اطلاع خانواده، رابطه نامشروع احراز میشود.
تفاوت رابطه نامشروع با زنا
رابطه نامشروع به اعمال منافی اخلاق و عفت از قبیل تقبیل و مضاجعه که بین زن و مردی که ازدواج نکرده اند، گفته می شود.
انجام هرگونه عملی که با عفت عمومی جامعه در تعارض باشد، رابطه ی نامشروع میباشد. مثلا در صورتی که پسر و دختری با هم دوست باشند و میان آنها با ارسال پیامک، حرف های مبتذل و مستهجن رد و بدل شود، رابطه نامشروع تلقی میگردد. یعنی رابطه ی نامشروع به معنای رابطه جنسی نیست و معاشرت میان دو نفر نیز ممکن است رابطه ی نامشروع باشد.
ولیکن در جرم زنا بین زن و مرد که علقه ازدواج بین آنها نباشد، عمل دخول در قُبُل یا دُبُر (جماع) باید صورت گیرد (داشتن رابطه جنسی) و مجازات رابطه نامشروع 99 ضربه شلاق است و در حالی که مجازات زنا در مواردی اعدام و گاهی رجم (سنگسار) و در مواردی 100 ضربه شلاق می باشد که شرح آن در مواد 221 تا 232 قانون مجازات اسلامی مصوب 1/2/1392 بیان گردیده است.
مجازات زنای محصنه صد ضربه شلاق حدی می باشد ولی مجازات رابطه ی نامشروع تا نود و نه ضربه شلاق تعزیری میباشد.
بیشتر بخوانید:
زنا چیست ؟ انواع زنا در اسلام چه مجازاتی دارند
مجازات جرم رابطه نامشروع
قانونگذار در ماده 637 قانون مجازات اسلامی برای رابطه نامشروع 99 ضربه شلاق تعیین نموده است و البته اگر یکی از طرفین رابطه، مکَره باشد تعزیر نمی شود (یعنی مجازات نمی گردد) و فقط اکراه کننده مجازات می شود. با توجه به ماده فوق مجازات به نحوی تنظیم شده است که بدون تماس فیزیکی بین زن و مرد، رابطه نامشروع را ثابت تشخیص می دهد فلذا مرتکب چنین جرمی به 99 ضربه شلاق محکوم می شود.
برای فهم بیشتر جرم؛ رابطه نامشروع باید به منشاء جرم انگاری آن یعنی منابع اسلامی مراجعه نمود. در ماده 637 قانون مجازات اسلامی روابط نامشروع یا عمل منافی عفت غیر زنا را از قبیل تقبیل و یا مضاجعه را مستوجب مجازات دانسته است و فلسفه تعیین این مجازات در دین اسلام آن است که احکام شرعی اسلامی تابع ملاکات (مصالح و مفاسد) می باشند، بنابر این اگر دین اسلام عملی را نهی کرده و آن را حرام دانسته است به تعیین ارتکاب آن دارای مفاسدی است و اگر عمل را امر نموده و آن را واجب شمرده، قطعاً انجام آن دارای مصالحی است و البته در همین مبانی اسلامی بسیار تائید شده است که در خصوص مسائل اخلاقی و جنسی خیلی تحقیق انجام نشود، بنابر این زمانی که این جرم شکل علنی داشته باشد و آشکار باشد و ارتکابش عفت جامعه را جریحه دار نماید.
مجازات رابطه نامشروع بدون شرط تاهلی، 100 ضربه «شلاق» است.
همچنین مجازات برای زنی که شوهر دار است و مرتکب رابطه نامشروع شده باشد مجازاتی همچون « سنگسار» تعیین شده است. البته این را هم بدانید در دوره های اخیر نیز مجازات سنگسار کم و بیش اجرا میشود اما واقع شدن حکم رابطه نامشروع دلیل نیست مخالفتی با اجرای حکم سنگسار وجود داشته باشد.
اثبات جرم رابطه نامشروع
مسلماً این جرم با اقرار شهادت شهود و علم قاضی قابل اثبات است و لیکن گاهی ادله ای همچون پرینت مکالمات، پیامک ها و نیز تصویر، فیلم و صوت روابط بین زن و مرد که علقه زوجیت بین آن ها نبوده و حاکی از رابطه عاشقانه و یا جنسی باشد، در مواردی که از طریق رسانه های جمعی مانند تلفنی، موبایل های هوشمند، کامپیوتر ها و شبکه های مجازی مانند؛ تلگرام، اینستاگرام و…. واقع می گردد نیز قابل اثبات است.
در دنیای امروزی که علم و فناوری بسیار پیشرفت کرده ،ارتباط های مردمی نیز گسترش پیدا کرده و گاهی ممکن است همسران با دیدن پیامکی در موبایل همسر خود این شک بیوفتند که همسرشان با کسی دیگر در ارتباط است.
در ضمن تا کسی از این جرم اطمینان حاصل نکرده است حق ندارد آن را مطرح کند و آن چنان که در سوره نور ذکر شده است که :« کسانی که زنان عفیف را به زنا متهم می نمایند و 4 شاهد نمی آورند 80 ضربه تازیانه بزنید و آن پس هرگز شهادتشان را نپذیرید که مردمی فاسق اند.»
رابطه نامشروع و حق طلاق
یکی از مواردی که زن میتواند از شوهر خود طلاق بگیرد، اثبات عسر و حرج و یا ازدواج شوهر بدون اجازه زن و یا رابطه نامشروع است.
در بسیاری از موارد مردانی که ازدواج کرده اند، مرتکب رابطه نامشروع میشوند. مثلا آقایی که ازدواج کرده است با یکی از همکاران خود که خانم میباشد، بعد از ترک محل کار خود به کافی شاپ میروند و یا به منزل او میرود و ساعاتی را با او میگذراند.
در صورتی که زن بتواند این موارد را ثابت کند، حق طلاق خواهد داشت.
رابطه نامشروع و نفقه
بعضی از افراد گمان میکنند که اگر زنی با مرد غریبه رابطه ی نامشروع داشته باشد، دیگر نمیتواند از شوهر خود نفقه گذشته خود را مطالبه کند.
ولی رابطه ی نامشروع و نفقه هیچ ارتباطی با یکدیگر ندارد. یعنی حتی اگر شوهر بتواند رابطه نامشروع همسرش را اثبات کند، اگر زن بخواهد، میتواند نفقه گذشته خود را از شوهر مطالبه کند.
رابطه نامشروع و طلاق از طرف مرد
در صورتی که مردی بتواند رابطه ی نامشروع همسر خود را اثبات کند و سپس بخواهد همسر خود را طلاق بدهد، زن از حقوقی مانند اجرت المثل و شرط تنصیف دارایی محروم میماند.
در حالت کلی اگر مرد بخواهد زن خود را بدون دلیل طلاق بدهد، باید تا نصف اموال خود و اجرت المثل را به زن پرداخت کند.
ولی اگر طلاق از طرف مرد به دلیل ناشزه بودن و تخلف زن در زندگی زناشویی باشد، دیگر این دو حق به زن تعلق نمیگیرد.
اگر زن رابطه ی نامشروع انجام دهد
در موارد بسیاری اتفاق میفتد که زنان شوهردار به دلیل این که نمیتوانند از شوهر خود طلاق بگیرند منزل مشترک را ترک میکنند و در منزل دیگری سکونت میکنند و سپس مرتکب رابطه ی نامشروع با مردان دیگری میشوند.
در این موارد مردان میتوانند با اثبات این که همسرشان منزل مسکونی را ترک کرده و مرتکب رابطه ی نامشروع شده است، اجازه ازدواج مجدد را از دادگاه بگیرند.
اجازه ازدواجی که در این مورد دادگاه به مردان میدهد، موجب این نخواهد شد که زنان بتوانند به دلیل ازدواج مجدد شوهرشان، طلاق بگیرند.
سوالات پر تکرار کاربران در مجازات رابطه نامشروع
سوال: آیا ایا رابطه نامشروع با عکس های برهنه و پیامک خارج از فضای مجازی قابل اثبات است ؟
جواب: بله قابل اثبات بوده و مجازات ان نیز 99 ضربه شلاق خواهد بود.
سوال: رابطه نامشروع در فضای مجازی را پلیس فتا میتواند اثبات کند ؟
جواب: بله میتواند اما در صورتیکه قاضی دستور اینکار را داده باشد و مجازات وی هم شلاق خواهد بود. اگر این کار توسط زن باشد میتوان گفت که ناسازگاری صورت گرفته و مرد میتواند اقدام به ازدواج مجدد کند.
سوال: تفاوت میان زنا و رابطه نامشروع چیست ؟
جواب: در صورت اثبات رابطه نامشروع شلاق برای شما تعزیری می باشد و سوئ پیشینه برای شما ثبت نخواهد شد. اما شلاق برای زنا نیز تعزیری نمی باشد و سوئ پیشینه شما تا 2 سال ثبت خواهد شد. همینطور میزان شلاق شما نیز 100 ضربه است.
سوال: آیا ممکن است مجازات رابطه نامشروع را حبس در نظر بگیرند ؟
جواب: خیر مجازات رابطه نامشروع فقط شلاق است.
سوال: اگر همسرم داشتن رابطه نامشروع با مرد دیگری را اعتراف کند مجازات خواهد شد ؟
جواب: بله زیرا رابطه نامشروع جرم محسوب میشود و ایشان نیز در صورت عدم رضایت شما مجازات خواهد شد. اما ایشان اگر قبل از اثبات این قضیه اعتراف کند و توبه کنند شاید بخشیده شوند
سوال: برای شکایت رابطه نامشروع کدام مرجع باید مراجعه کرد ؟
جواب: دادسرای ارشاد که دادسرای متخصص این کار است.
سوال: آیا شلاق برای فرد سوئ پیشینه ایجاد میکند ؟
جواب: خیر شلاق سوئ پیشینه ای ایجاد نخواهد کرد زیرا تعریزی است.
سوال: بعد از اثبات رابطه نامشروع حکم دادگاه به دانشگاه محل تحصیل فرد ابلاغ خواهد شد؟
جواب: در بعضی از مواقع برای محرومیت از حقوق اجتماعی و یا بازنگری در فرد ممکن است حکم رابطه نامشروع به محل تحصیل فرد ابلاغ شود و برای یک ترم موجب تعلیق از تحصیل شود.
سوال: فردی که رابطه نامشروع انجام داده است برای استخدام در اداره دولتی با مشکلاتی مواجه میشود ؟
جواب: خیر به دلیل اینکه رابطه نامشروع سوء پیشینه نخواهد داشت لذا در گواهی عدم سوء پیشینه ثبت نخواهد شد.
سوال: رابطه نامشروع با عکس های برهنه و پیامک ها خارج از فضای مجازی قابل اثبات است ؟
جواب: بله، حتما رابطه نامشروع با این مدارک قابل اثبات میباشد و مجازات آن نیز شلاق تا 99 ضربه خواهد بود.
سوال: رابطه نامشروع در فضای مجازی توسط پلیس فتا قابل اثبات است ؟
جواب: بله، در صورتیکه قاضی دستور بدهد مجازات شلاق برای ایشان در نظر گرفته خواهد شد و اگر زن دیگر تمکین نکند ناشزه محسوب شده و مرد میتواند برای ازدواج مجدد هم اقدام کند.
بیشتر بخوانید:
حکم رابطه نامشروع از دیدگاه اسلام چیست؟
رابطه نامشروع تلفنی چه حکمی دارد؟
حکم ارتباط جنسی قبل از ازدواج چیست؟
دیدگاه ها