دلگرم
امروز: جمعه, ۲۳ آذر ۱۴۰۳ برابر با ۱۰ جمادى الآخر ۱۴۴۶ قمری و ۱۳ دسامبر ۲۰۲۴ میلادی
شایع ترین علل و علائم عفونت پوستی در کودکان
0
زمان مطالعه: 9 دقیقه
عفونت های پوستی به خاطر تنوع گسترده ای از میکروب ها اتفاق می افتد. علائم نیز از خفیف به شدید تغییر می کند. با ما همراه باشید تا با علائم عفونت پوستی کودکان آشنا شوید.

عفونت پوستی در کودکان چیست؟

شما به­‌عنوان والدین، باید درباره موارد تهدید­کننده سلامت فرزند دلبندتان، مانند عفونت پوستی کودکان، اطلاعات کافی داشته ­باشید. این مقاله سعی دارد به والدینی که به سلامتی کودکان خود اهمیت می­‌دهند و یا کودکشان درگیر این مشکل است، آگاهی لازم را بدهد.

شاید برایتان جالب باشد که بدانید پوست، اولین و وسیع‌­ترین سطح دفاعی بدن است که بدن را در برابر ورود ریزموجودات بیماری‌­زا محافظت می­‌کند. کودکان در برابر بیماری‌ها حساس­‌تر و شکننده‌­ترند، بنابراین سلامتی پوست در آن­‌ها از اهمیت ویژه­‌ای برخوردار است.

به طور طبیعی در سطع بدن انسان میکروب­‌هایی زندگی می­‌کنند که از نظر تعداد و رفتار، به پوست یا بدن آسیبی نمی‌­رسانند. اما زمانی که این تعادل به‌هم بخورد یا عفونتی درونی رخ دهد که کودک از پیش با آن مواجهه نداشته یا سیستم ایمنی یارای مقابله با آن را ندارد، درحالیکه این آلودگی با تظاهرات عفونت پوستی همراه باشد، ممکن است کودک درگیر درجات مختلف عفونت پوستی گردد.

عفونت پوستی در کودکان می­‌تواند هر نقطه از پوست بدن کودک را درگیر کرده و باعث ایجاد ضایعات و بثورات دردناک و یا خارش‌­آور شود. به­‌طورکلی زمانی ایجاد می‌­شود که پوست کودک توسط میکروب­‌هایی از قبیل ویروس، باکتری یا قارچ و حتی انگل‌­ها آلوده گشته و سیستم ایمنی کودک بدلیل اینکه به اندازه کافی تکامل نیافته، بدرستی قادر به سرکوب عفونت نباشد.

علل ایجاد کننده عفونت پوستی در کودکان

همان­گونه که پیش‌­تر گفته شد، میکروب­‌ها و همچنین انگل‌­ها باعث ایجاد عفونت پوست در کودکان می‌­باشند.

باکتری‌­ها:

ریزموجوداتی که انواع بسیاری دارند و اغلب به­‌صورت نامشهود در سطح پوست موجودات و حتی سطوح دیگر زندگی می­‌کنند. از بین تعداد بی‌­شمار باکتری، هستند انواعی که با زندگی بر سطح بدن انسان در وی عفونت پوستی ایجاد می‌کنند. از بین آن‌ها، گونه­ استافیلوکوکوس اورئوس شایع‌تر بوده که می­‌تواند باعث عفونت پوستی زرد زخم (که پوستِ کفِ سرِ کودک را درگیر می­‌کند) و فولیکولیت (التهاب فولیکول مو) و آبسه یا جوش شود. مخملک در کودکان نیز از انواع عفونت­‌های باکتریایی می‌­باشد.

ویروس‌­ها:

عوامل عفونی که زنده نیستند اما می‌توانند با جای دادن خود در سلول زنده، آن سلول را وادار به ساختن نسخه­‌های بی­‌شمار از ویروس آلوده‌­کننده کنند. از انواع ویروس‌های عفونت‌­زا در پوست کودکان می‌توان به ویروس آبله‌مرغان، سرخک و زگیل اشاره کرد.

قارچ­ها:

در دسته بعدی، ریزموجوداتی که باعث ایجاد عفونت پوستی در کودکان می­‌شوند، قارچ­‌ها قرار دارند که مُسری بوده ولی ممکن است بدلیل ظاهر مشابه، اگزما تلقی شوند. در صورتی که پوست کودک بخصوص در نواحی چین‌­ها، گرم و مرطوب بماند، احمتال ابتلا به این عفونت افزایش می‌­یابد. بسته به محل رشد قارچ، اسم متقاوتی به آن تعلق می­‌گیرد؛ قارچ در ناحیه پوست پا، پای ورزشکار، در ناحیه پوست دست، کِرْم حلقوی و در ناحیه پوست کشاله ران و باسن، خارش ژوک نامیده می­‌شود. علائم عفونت قارچی در کودکان با توجه به نوع آن متفاوت است.

انگل‌ها:

موجوداتی که با اتصال به موجود زنده دیگر، نیازهای تغذیه‌­ای خود را فراهم نموده و مصرف­‌کننده مطلق است. مانند: شپش و ساس.

اسامی برخی از انواع عفونت پوستی در کودکان

عفونت پوستی در کودکان به انواع مختلف تقسیم می­‌شود و دسته­‌بندی واضح‌­تری را در اختیار قرار می­‌دهد. در این قسمت مقاله، به آن‌ها اشاره خواهیم داشت.

Impetigo (ایمپتیگو)

با زخمی قرمز و خار­ش­‌دار شروع شده و پس از بهبود، لایه­‌ای عسلی­ رنگ و سفت روی آن را می­‌پوشاند و بیشتر در پوست نواحی دهان و بینی رخ می­‌دهد.

سلولیت از علائم عفونت پوستی در کودکان

عامل آن باکتریایی بوده و نوعی عمیق از عفونت پوستی می­‌باشد. روی پوست نواحی قرمز رنگ ایجاد می­‌شود که طی چند روز وسیع­‌تر می­‌گردد و ممکن است متورم شود.

زگیل

ضایعات گوشتی که در اثر آلودگی به عامل عفونی ویروسی ایجاد می­‌شود. داشتن اگزما و سیستم ایمنی ضعیف از عوامل مستعدکننده در ابتلا به این ضایعات گوشتی هستند.

عفونت پوستی در کودکان

علائم عفونت پوستی در کودکان

همانند هر عفونت دیگری، عفونت پوستی در کودکان دارای علائمی است که تشخیص را برای متخصص راحت­‌تر می­‌کند و به نوع عامل ایجادکننده عفونت بستگی دارد. شایع‌­ترین این علائم عبارتند از:

تورم ناحیه‌ای از پوست که درگیر عفونت است، مخصوصاً در عفونت­‌های عمیق،
بثورات که بصورت نواحی قرمز، ملتهب و خارش­دار است،
تاول­‌هایی پر از مایع که امکان باز و عفونی شدنشان وجود دارد،
درد،
تب که در عفونت­‌های شدید ایجاد می­‌شود،
مایع زردرنگی که در ناحیه عفونی تجمع یافته و نشان‌دهنده مبارزه بدن با میکروب­‌های آن ناحیه است،
ممکن است در اطراف ناحیه عفونی، رگه­‌های قرمز رنگ نیز مشاهده شود که نشان‌دهنده گسترش عفونت می­‌باشد.

پیشگیری از عفونت پوستی در کودکان

از آنجایی که در پیدایش عفونت، عاملی خارجی دخیل است، می‌­توان با محدود کردن ورود و یا حذف عامل عفونی، احتمال ابتلا و انتشار را به مقدار زیادی کاهش داد. چند توصیه برای پیشگیری از عفونت پوستی در کودکان، که پیشنهاد می‌شود حتماً به آن‌­ها توجه و کودک خود را نیز بدان‌ها تشویق کنید.

رعایت اصول بهداشت فردی: به کودک خود بیاموزید از حوله و لباس کودکان یا افراد دیگر استفاده نکند و مرتب دست‌­های خود را بشوید و اگر کودکتان در سن رعایت این توصیه­‌ها نیست خود، تمام اصول بهداشتی را پیاده کنید.
تمیز نگه‌داشتن محل زخم: در صورتی‌که پوست کودک خراشیده یا دچار زخم و بریدگی گردید، حتماً آن محل را تمیز نگه­دارید. پس از شستشو با آب تمیز و صابون، با گاز یا پارچه‌­ای تمیز روی آن را بپوشانید تا پوست ضعیف شده در معرض عوامل عفونی مُسری قرار نگیرد.
پوست کودک خود را مرطوب نگه دارید: با مرطوب نگه داشتن پوست کودک خود، از تَرَک‌خوردن و در نتیجه ایجاد راه نفوذ برای ورود عوامل عفونی جلوگیری کنید.
واکسیناسیون: واکسیناسیون‌­های لازم و مناسب را برای کودک خود انجام دهید.
محافظت از پوست کودک با پوشانیدن لباس: با پوشاندن لباس‌­های مناسب و پوشیده، فرزند خود را از تابش شدید آفتاب و نیش حشرات انتقال دهنده بیماری‌های عفونی مصون بدارید.

اقدامات گفته شده تا حد زیادی خطر بروز عفونت پوستی در کودکان را کاهش می­‌دهد و شما می­‌توانید با رعایت این نکات، سلامت پوست کودک خود را تضمین کنید.

روش‌­های درمانی عفونت پوستی در کودکان

همانند هر نوع عفونت دیگر، درمان عفونت پوستی در کودکان بسته به نوع عامل ایجاد کننده و شدت درگیری انجام می­‌گیرد.

درمان ایمپتیگو:

از آنجایی که عامل آن باکتری است، کودک با آنتی­‌بیوتیک‌ها تحت درمان قرار می­‌گیرد. در نوع خفیف آن، پماد موپیروسین و رتاپامولین و در نوع شدید آن، آنتی­‌بیوتیک خوراکی مانند: پنی­سیلین و سفالوسپورین به همراه قطره نیستاتین کودکان تجویز می­‌گردد.

درمانی عفونت پوستی در کودکان

درمان سلولیت عفونت پوستی در کودکان:

در اغلب موارد این عفونت به آنتی‌بیوتیک‌­هایی نظیر: آموکسی­‌سیلین و سفوروکسیم و قطره کلوتریمازول مخصوص کودکان جواب می­‌دهد. در موارد شدید درگیری، درمان به صورت تزریق وریدی صورت خواهد گرفت.

زگیل:

عامل ایجادکننده زگیل، ویروسی بوده که برای درمان آن می‌­توان از پماد موضعی اسید سالیسیلیک استفاده کرد و برای از بین بردن زگیل با استفاده از روش کرایوتراپی که انجماد زگیل با نیتروژن مایع است، انجام می‌گیرد و هم­چنین از قرص ایمی­کیمود که محرک سیستم ایمنی در برابر ویروس است، می‌توان بهره برد.

جمع‌بندی :

از آنجایی که عفونت پوستی در کودکان از انواع بیماری­‌های مُسری می‌­باشد، با رعایت بهداشت و به حداقل رساندن عوامل مستعدکننده، بعنوان والدین می­‌توانید نقش بسیار زیادی در محافظت و جلوگیری از ابتلا فرزند دلبند خود به این عفونت­‌ها داشته باشید. در صورت بروز عفونت به پزشک مراجعه کنید. امیدواریم خواندن مقاله فوق، باعث ارتقای آگاهی و درنتیجه گامی در جهت محافظت از سلامتی کودک دلبندتان باشد.

سؤالات متداول

علائم عفونت (قارچ) پای ورزشکار چیست؟

از علائم قارچ پای ورزشکار، بثورات و تاول خارش‌دار روی پای کودک، پوسته‌پوسته شدن پا و سفید شدن پوست بین انگشتان پا اشاره کرد.

چه زمانی باید پس از مشاهده عفونت پوستی در کودکان، کودک خود را نزد پزشک ببرم؟

اگر بثورات پوستی کودک، قرمز و متورم و مدام در حال گسترش روی بدن او بود، اگر کودک تب داشت و خارش هم در نواحی قرمز شده ایجاد شده بود و چرک زرد رنگی از آن‌ها خارج می‌شد، کودک خود را سریعاً نزد پزشک ببرید.

علت و درمان خانگی عفونت قارچی پوست به شکل حلقوی

بهترین درمان های خانگی عفونت زخم سوختگی کدامند ؟

علت و درمان عفونت قارچی ناخن

منبع : دکتر آویشن محمدی



این مطلب چقدر مفید بود ؟
 
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits