ساکولنت : نگهداری و پرورش گیاه ساکولنت
معرفی گل ساکولنت
ساکولنت به هر گیاهی که دارای اندام های گوشتی، سفت و ذخیره کننده ی آب است، اطلاق می گردد. ساکولنت ها آب را در برگها، ساقه ها و ریشه های خود ذخیره می کنند. این گیاهان خود را با شرایط آب و هوایی خشک و لم یزرع در سرتاسر جهان، از آفریقا تا صحرای آمریکا، وفق داده اند و همین سازگاری باعث شده که بتوانیم انواع ساکیولنت ها را که دارای برگهای پهن، گلهای سفت و برگ های اشکی یا ستونی هستند در منزل پرورش دهیم. گروهی از ساکیولنت ها مانند آلوئه ها به خوبی شناخته شده اند در حالیکه برخی ازآنها ناشناخته اند. همچنین کاکتوس ها زیر مجموعه ای از ساکولنت ها هستند.
نیازهای گیاه ساکولنت
نور مورد نیاز:
ساکولنت ها به نور زیاد ولی فیلتر شده نیاز دارند که باز به منطقه و شدت نور خورشید بستگی دارد ساکولنت ها را میتوان با نور مصنوعی با لامپهای مخصوص هم پرورش داد. بعضی از ساکولنت ها مانند هاورتیاها در زیر نور بنفش رشد بهتری دارند.
دقت داشته باشید برخی ساکیولنت ها در تمام طول سال نیاز نوری بالایی دارند و باید نور خورشید را به طور کامل دریافت کنند البته نور باید به تمام بدنه ی گیاه برسد نه این که فقط به یک طرف گیاه نور بتابد. اگر ساکولنت ها نور مورد نیاز خود را دریافت نکنند رشد خوبی نخواهند داشت سرحال نخواهند بود و به احتمال قوی گل هم نخواد داد.
دما:
ساکولنت ها خیلی بیشتر از آنچه که افراد تصور می کنند قدرت تحمل سرما را دارند همانطور که می دانید در بیابان ها اختلاف دمایی زیادی بین شب و روز وجود دارد بطوریکه ساکیولنت ها حتی شب های سرد با دمای پایین تر از ۴ تا ۷ درجه سانتیگراد را تحمل میکنند . دمای ایده آل برای ساکیولنت ها در روز بین۲۱ تا ۲۹ درجه سانتی گراد و در شب بین ۱۰ تا ۱۲ درجه سانتی گراد است.
خاک مناسب:
خاک مورد استفاده باید دارای زهکشی مناسب باشد تا هوا در آن جریان داشته باشد و آب به راحتی از آن خارج شود زیرا آب بیش از حد باعث پوسیدگی و مرگ گیاه خواهد بود. خاک قبل از استفاده در گلدان ضدعفونی شود. ترکیب خاک مناسب ساکولنت ها ترکیبی از پیت ماس کوکوپیت و ماسه میباشد.
تغذیه:
کوددهی باید در فصل رشد گیاه انجام شود پس در فصل بهار که فصل رشد اکثر ساکیولنت ها ست میتوان آنها را کوددهی کرد و دوباره در اواخر تابستان یا اوایل پاییز به آنها کود داد. کوددهی حداقل یکبار در ماه رشد کافی است. برای ساکیولنت های زمستان رشد مثل کریسمس می توانید یکبار در فصل زمستان کوددهی کنید البته محلول خیلی رقیق باشد.
تکثیر:
تکثیر ساکولنت ها از طریق قلمه برگ و ساقه انجام می شود که در پست های بعدی به طور کامل توضیح داده می شود.
مهمترین نیاز ساکولنت ها نحوه و اندازه آبیاری آنهاست :
اکثر مواقع این اعتقاد وجود دارد که ساکولنت ها و کاکتوس ها به آب خیلی کمی احتیاج دارند خصوصا اینکه کاکتوس ها می توانند برای همیشه بدون آب زنده باشند! این اعتقاد از آنجا سرچشمه میگیرد که کاکتوس ها در بیایان ها هرگز آبی دریافت نمی کنند بنابراین وقتی افراد این گیاهان را در گلدان هم می کارند احساس میکنند باید خیلی خیلی کم به آنها آب داد.
باید گفت این تصور غلط است. چرا که در بیایان گیاهی با جثه ای کوچک ممکن است ریشه های گسترده ای در اطراف خود داشته باشد و مواقعی که برای مدت زمان طولانی باران نبارد ریشه های گسترش یافته ی گیاه بخوبی از شبنم موجود در خاکهای اطراف و در برخی مناطق از بخارات دریا استفاده میکنند . اما در گلدان گیاه به این رطوبت طبیعی دسترس ندارد و ما باید آن را برای آن فراهم کنیم .
اصول آبیاری
مطمئنا آبیاری ساکولنت ها اصول خاصی دارد یکی از این اصول توجه به فصل است، در فصل تابستان باید در آبیاری اکثر ساکیولنت ها دست و دلبازتر بود و در طول فصل زمستان موقعی که گیاه به خواب رفته است باید آبیاری را به یکبار در ماه برسانید. اندکی آبیاری در فصل زمستان کمک میکند که ریشه های گیاه از خطر خشکی و مرگ در امان باشند.
دقت داشته باشید که هم کم آبی و هم آبیاری بیش از حد هر دو عواقب خاص خود را دارند. بطوری که آبیاری بیش از حد و متعاقب آن پوسیدن گیاه عامل بسیار رایج در خرابی گیاه است.اگر بیش از حد در آبیاری ساکیولنت خود دست و دل بازی به خرج دهید بافتِ ذخیره سازی آب گیاه پر می شود و به صورت پف کرده در می آید و در نهایت ترک میخورد.
پس همیشه مراقب باشید اگر چه ساکولنت بیش از حد آبیاری شده ممکن است در ابتدا چاق و چله و سالم به نظر برسد اما ممکن است سیستم ریشه در زیر خاک دچار پوسیدگی شود و موجب مرگ گیاه شود. چون اگر خاک را خیلی نمناک نگه دارید به ریشه هوا نمیرسد و ریشه ها می میرند و آرام آرام گیاه نرم شده و پوسیده می شود.
رطوبت:
اکثر ساکولنت ها و کاکتوس ها جو خیلی مرطوب را نمی پسندند البته در این میان استثنائاتی وجود دارد اما با این حال آنها رطوبت طولانی مدت را دوست ندارند. شما می توانید در روزهای گرم مقداری آب ولرم را به صورت مه پاش روی ساکولنتها اسپری کنید. ترجیحا اسپری کردن را در اوایل صبح انجام دهید برای اینکه گیاه تا شب فرصت خشک شدن داشته باشد.
نحوه تکثیر ساکولنت
- ازیاد بیشتر گونههای ساکولنت بسیار ساده است. به این منظور تعدای از برگهای سالم و قوی ساکولنت رو بچینید و روی خاک گلدان قرار بدهید.
- گلدان یا ظرف برگها را در محلی که نور غیر مستقیم دریافت کند و به اصطلاح نیمه سایه باشد قرار دهید، دقت کنید که قلمههای برگ را دور از آفتاب مستقیم نگهداری کنید چرا که نور آفتاب باعث خراب شدن قلمهها میشود.
- علاوه بر آن لازم است دمای محل نگهداری معتدل باشد. با حفظ رطوبت مورد نیاز برگ از طریق آبپاشی روزانه خاک، در مدت زمان حدودا ۴ هفته برگها ریشه میزنند و پس از گذشت ۶ تا ۷ هفته گیاه جدید قابل دیدن است.
- پس از گذشت این زمان گیاه جوان از استقامت کافی برخوردار شده و میتوانید آن را جدا کرده و در گلدان اصلی بکارید.
- لازم است پس از انتقال ساکولنت به تدریج گیاه را به نور بیشتر عادت دهید تا ساکولنت شما به صورت علفی رشد نکرده و دراز نشود. روزانه 6 تا 8 ساعت میزان نور لازم برای گیاهان ساکولنت است.
همچنین بخوانید:
نگهداری و تکثیر گل سیکلامن پرسیکوم
نگهداری ، تکثیر و کاشت گل سنبل
نگهداری و تکثیر سانسوریا لوله (مخملی) + عکس
دیدگاه ها