دلگرم
امروز: جمعه, ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۸ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۹ مارس ۲۰۲۴ میلادی
چگونه احساس تنهایی و طرد شدن در سالمندان را کاهش دهیم؟
2
زمان مطالعه: 11 دقیقه
احساس تنهایی در سالمندان یکی از شایع ترین مشکلاتی است که در دوران سالمندی احتمال بروز آن وجود دارد. روش های زیادی وجود دارد که می توانید برای کمک به افراد سالمند تنها یا منزوی به کار گیرید.

راه های برطرف نمودن این احساس در سالمندان

تغییرات روحی و روانی در دوران سالمندی : در دوران سالمندی به علت کهولت سن و بیماری‌های احتمالی، فرد دیگر توان سابق را ندارد و نمی‌تواند کارهای دوران جوانی و میانسالی خود را مانند گذشته انجام دهد‌. سالمندان معمولا در این سنین از کار خود بازنشسته می‌شوند و بیشتر زمان خود را در خانه به استراحت مشغول هستند.این مسئله باعث می‌شود زمان بسیار زیادی را در خانه تنها بمانند و نتوانند با فرزندان خود در ارتباط باشند که به مرور حس بی­ حوصلگی و انزوا را در آن­ها به وجود می­آورد.

از سویی دیگر سالمندان به دلیل بیماری‌های مختلف و کهولت سن ممکن است نتوانند از خانه خارج شوند و احساس تنهایی زیادی داشته باشند.ادراک پیری موضوع دیگری است که کمک می‌کند تا سالمندان بهتر با شرایط این دوران از زندگی خود کنار بیایند‌ و آن را بپذیرند.

اما مسئله‌ای که نمی‌توان آن را انکار نمود احساس تنهایی و انزوا در سالمندان است.افراد در سن پیری به دلیل مشکلات جسمانی و روحی که به آن دچار می‌شوند و زمان آزاد زیای که دارند، دچار بی‌حوصلگی می‌شوند. بسیاری از آن‌ها برای کاستن از این فشار روحی سعی دارند تا زمانی را به دوستان و آشنایان خود اختصاص دهند. اما باز هم احساس تنهایی در سنین پیری بسیار رایج‌تر از سایر دوره‌های زندگی است.

آیا احساس تنهایی یک مشکل برای بهداشت روانی سالمندان است؟

بهداشت روانی در هر فرد وابسته به محیط زندگی، سابقه‌ی فردی و نوع نگرش اوست. بیماری‌های مختلفی می‌توانند سلامت روانی سالمندان را به خطر انداخته یا آن­ها را تشدید کند. سالمندان معمولا به سختی راجع یه مشکلات و تنهایی‌های خود با دیگران صحبت می‌کنند. این مسئله می‌تواند به مرور آن‌ها را ضداجتماعی کند.

نشانه‌های افسردگی در این شرایط شدت می‌یابد و سالمند شما منزوی و گوشه‌گیر می‌شود.پیش از هر کاری باید از سالمند خود بخواهید تا مشکلاتش را با شما و مشاوران مورد اعتماد بیان نمایند. این کار می‌تواند عوامل زمینه‌ساز تنهایی و افسردگی را در سالمند شناسایی کند و بر حل و کاهش آن تاثیر بگذارد.

بیماری‌های مختلف می‌تواند سبب تنهاتر شدن سالمندان می‌شود. از سویی دیگر تنها ماندن می‌تواند سبب بیماری‌های روحی و روانی در سالمندان شود و بهداشت روانی او را به خطر بیندازد.

پیشگیری از احساس در سالمندان

برای کاهش احساس تنهایی در سالمندان چه باید کرد؟

پیش از هر اقدامی باید از سالمند خود شناخت داشته باشید. خلق و خوی او را بشناسید و با توجه به آن به دنبال رفع مشکلد تنهایی آن­ها باشید. باید این مسئله را بپذیرید که هر آدمی در طول زندگی خود نیاز دارد مدتی را تنها باشد و سالمندان نیز از این قاعده مستثنی نیستند. اما سالمندان معمولا ساعات زیادی را در طول روز تنها هستند که این مسئله برایشان خوشایند نیست.داشتن مکالمات مناسب با سالمندان می‌تواند حجم زیادی از تنهایی آن‌ها را رفع کند.

چرا که آن­ها زمان زیادی را در طول روز در منزل هستند و با محیط بیرون ارتباط زیادی ندارند. می‌توانید از اتفاقات مختلفی که بیرون از خانه در جریان است یا اتفاقات روزمره با سالمندان صحبت کنید. سعی نمایید بیشتر به موضوعاتی بپردازید که بار مثبت دارند و باعث دادن انرژی به آن‌ها می‌شود. هم­چنین می­توانید از خاطرات شیرین گذشته با آن­ها سخن بگویید تا با یادآوری آن­ها احساس خوبی داشته باشند.

در هنگام معاشرت و تعامل با سالمندان صبر و حوصله داشته باشید. سالمندان فشار روحی و جسمی زیادی را تحمل می‌کنند و معمولا بی‌حوصله‌اند یا سریع از کوره در می‌روند. در این مواقع باید شرایط آن‌ها را درک کنید تا باعث رنجش آن‌ها نگردید و حس تنهایی به آن­ها القا نشود.سالمندان به علت کهولت سن و بیماری‌ها و مشکلات مختلفی که درگیر آن هستند، توانایی‌های گذشته را ندارند‌. این باعث می‌شود که نتوانند بسیاری از کارهای روزمره‌ی خود را به درستی انجام دهند. یکی از بزرگ‌ترین حس‌های تنهایی در سالمندان زمان انجام این سری از کارهاست.

شما باید هنگام انجام این اعمال در کنارشان باشید تا در صورتی که از شما کمک خواستند به خوبی بتوانید به آن‌ها کمک کنید. در این شرایط سالمند شما احساس تنهایی کمتری دارد و کمتر از قبل گوشه‌گیر می‌شود.بسیار اهمیت دارد که در طی روز زمان مناسبی را در اختیار سالمندان قرار دهید. می‌توانید از آن‌ها بخواهید زمانی که شما در خانه نیستید کتاب بخوانند یا فیلم ببینند. سپس در زمان‌های خالی با سالمند خود در ارتباط با چیزی که خوانده یا دیده‌اند حرف بزنید.

این کار کمک می‌کند تا آن‌ها زمان زیادی از روز را درگیر باشند و احساس تنهایی نداشته باشند. این گونه موضوعات مختلفی برای صحبت کردن با شما دارند و به این ترتیب می‌توانید با آن‌ها معاشرت خوبی داشته باشید و در نهایت آن‌ها احساس تنهایی کمتری داشته باشند.

حتماً بخوانید:
چگونه گرمازدگی در سالمندان را درمان کنیم؟

چگونه گرمازدگی در سالمندان را درمان کنیم؟

بهترین راه درمان گرما زدگی یکی از مشکلاتی که در ماه های گرم سال با آن مواجه هستیم, گرمازدگی است افراد مسن و کودکان بیشتر در معرض گرمازدگی هستند و…

می­توانید برای سالمندان خود حیوان خانگی تهیه کنید. حیوانات خانگی باعث می­شوند تا فرد مهر و محبت بیشتری را ابراز کند. سالمندان در طی مراقبت از حیوان خانگی خود زمان کمتری از روز را تنها می­مانند که می­تواند در بهبود روحیه­ی آن­ها موثر باشد.از سالمندان خود بخواهید تا زمانی از روز را به انجام فعالیت­های ورزشی بپردازند. سالمندان در این دوره از زندگی خود بی­تحرک می­شوند. ورزش کردن باعث می­شود تا علاوه بر حفظ سلامت جسمانی، سلامت روحی آن­ها نیز تضمین شود و با اختصاص دادن زمانی را در روز برای انجام فعالیت­های ورزشی از میزان تنهایی خود بکاهند.اگر سالمند شما توانایی بیرون رفتن از خانه را دارد، می­تواند صبح­ها به پارک برود و با هم­سن و سالان خود در پارک ورزش یا پیاده­روی کند.

این معاشرت روزانه به یکی از عادت­های خوب برای او تبدیل می­شود و تاثیر چشم­گیری در کاهش تنهایی و بی حوصلگی دارد.بسیاری از سالمندان با توجه به وضعیت جسمانی خود نیاز دارند تا از پرستار استفاده نمایند. رفتار صحیح پرستاران با سالمندان می­تواند در روحیه­ ی آن­ها و بهبود وضعیت جسمانی­شان تاثیر مستقیم داشته باشد.

پرستاران نباید احساس ضعف و ناتوانی را به سالمندان القا کنند. آن­ها باید سعی کنند تا سالمندان بپذیرند که پرستاران می­توانند به روند کارهای روزانه­ی آن­ها کمک کنند. پرستاران نیز باید تلاش کنند تا با هم­صحبتی و معاشرت، احساس تنهایی در سالمندان را کمتر کنند.در مهمانی­ها و معاشرت با آشنایان خود می­توانید سالمندان را با خود همراه کنید.

این کار به آن­ها کمک می­کند تا در محیط­های مختلفی قرار بگیرند و با آدم­های متفاوتی صحبت کنند.هم­چنین ممکن است دوستان جدیدی پیدا کنند و در نهایت احساس تنهایی بسیار کمتری داشته باشند. سالمندان ممکن است به دلیل کهولت سن، خود را از بسیاری از جمع­ها دور بدانند. این کار باعث می­شود دلگرمی بیشتری داشته باشند و بتوانند با جمع­های مختلفی آشنا شوند.

احساس تنهایی در سالمندان

چه شرایطی می­‌تواند باعث تشدید حس تنهایی و طرد شدن در سالمندان شود؟

سالمندان معمولا سال­ها در محله­ای خاص سکونت دارند. حتی بعضی از آن­ها از ابتدای زندگی خود در یک محله زندگی کرده­اند. وقتی در چنین شرایطی مجبور به تعویض خانه­ی خود می­شوند و محل زندگی خود را تغییر می­دهند، بسیار احساس تنهایی می­کنند. معمولا در سنین پیری عادت کردن برای افراد دشورتر است. به همین علت ممکن است سالمندان از دوستان و آشنایان خود به دلیل فاصله ­های مکانی دور شده و به مرور تنها و گوشه­گیر شوند.

از دست دادن اعضای خانواده یا نزدیکان در هر سنی برای انسان سخت و دشوار است. اما معمولا این فقدان برای سالمندان دردناک­تر است. افراد مسن پس از، از دست دادن اعضای خانواده خصوصا همسر خود احساس غم و ناراحتی و تنهایی زیادی دارند. در این شرایط باید زمان بیشتری را به هم­صحبتی و معاشرت با سالمندان خود اختصاص دهید تا فشار روحی کمتری متحمل شوند.سالمندان زمانی که دچار بیماری و ضعف جسمانی می­شوند، از لحاظ روحی بسیار شکننده ­تر می­شوند.

این افراد به دلیل بیماری­های خود ممکن است در بسیاری از جمع­ها شرکت نکنند و این موضوع احساس تنهایی در سالمندان را بیشتر می‌کند. باید بپذیرند که دوران پیری و شرایط جسمانی و روحی مربوط به آن، اجتناب ­ناپذیر است و باید با این مسائل کنار بیایند.

حتماً بخوانید:
علت سنگین شدن گوش در دوران سالمندی چیست؟

علت سنگین شدن گوش در دوران سالمندی چیست؟

بیماری مهمی که در گوش سالمندان دیده می شود، همان کاهش شنوایی است. که به آن “پیرگوشی” می گویند. کاهش شنوایی روی کیفیت زندگی سالمند تاثیر می گذارد.…

سالمند شما نیاز دارد تا برای چک نمودن وضعیت جسمانی خود به صورت دوره­ای به پزشک خود مراجعه نماید و از سلامت خود مطمئن شوند. زمان خود را در این مواقع به سالمند خود اختصاص دهید تا آن­ها را برای رفتن به مطب پزشک همراهی کنید. این کار باعث می­شود تا آن­ها حمایت شما را احساس نمایند و کمتر احساس تنهایی داشته باشند.سالمندان معمولا در دوران پیری با کاهش قدرت بینایی و شنوایی روبه­ رو می­شوند. این مسئله می­تواند معاشرت­ها و ارتباطات اجتماعی آن­ها را تحت­ تاثیر قرار داده یا کاهش دهد. هم­چنین برای انجام بسیاری از کارهای روزمره­ی خود به کمک شما بیشتر از قبل نیاز پیدا کنند. در این مواقع صبر و حوصله داشته باشید تا بتوانید نیاز آن­ها را به خوبی رفع کنید. به مسائل مربوط به عینک و سمعک آن­ها توجه کنید تا مشکلات شدیدی­تری برای آن­ها به وجود نیاید.این دست از سالمندان برای انجام کارهای بیرون از خانه بیش از پیش به کمک شما نیاز دارند. در صورتی که برای انجام کارهای مهم خود تنها باشند، ممکن است خطرات زیادی آن­ها را تهدید کند. این خطرها می­تواند حتی در رد شدن از خیابان برای آن­ها به وجود آید. علاوه بر همه­ی این مشکلات مربوط به احساس تنهایی می­تواند در این مواقع تشدید شود.

احساس تنهایی در سالمندان

رسیدگی به ابعاد جسمانی زندگی سالمندان

در دوران کهنسالی تغذیه نقش بسیار مهمی در حفظ سلامتی سالمندان دارد. آن­ها باید از خوردن بسیاری از مواد غذایی پرهیز کنند و برای تقویت قوای جسمانی خود غذاهای مناسبی مصرف کنند. صرف وعده­های غذایی در جمع خانواده می­تواند به میزان بسیار زیادی در کاهش حس تنهایی در سالمندان تاثیرگذار باشد.

فصول سرد سال معمولا با بیماری­های مختلفی مثل آنفلوانزا و سرماخوردگی همراه است و سالمندان به دلیل سیستم ایمنی ضعیف­تر، بیشتر در معرض خطر قرار دارند. باید زمان بیشتری را برای مراقبت از سالمند خود اختصاص دهید تا از ابتلا به این بیماری­ها جلوگیری شود. هم­چنین اگر سالمند شما بیمار شد، در کنار او باشید تا روند درمان او تسریع یابد و احساس تنهایی نداشته باشد.در دوران سالمندی بیشتر از هر زمان دیگری افراد احساس تنهایی دارند. این مسئله به دلایل مختلفی به وجود آمده و تشدید می­یابد.

در این دوره از زندگی باید به سالمندان خود بیشتر از قبل اهمیت دهید و زمان بیشتری را به آن­ها اختصاص دهید. سعی کنید در انجام کارهای خانه به آن­ها کمک کنید تا احساس تنهایی کمتری داشته باشند.زمانی را در طول هفته به معاشرت با آن­ها اختصاص دهید و راجع به موضوعات مختلف با صحبت کنید. برای این کار می­توانید از آن­ها بخواهید تا فیلم­های مختلفی مشاهده کنند یا کتاب­ بخوانند.

بسیار اهمیت دارد تا هنگام رفتن به پزشک و دوران بیماری سالمند خود را تنها نگذارید. از کارهایی که باعث می­شود حس تنهایی در آن­ها تشدید شود، بپرهیزید. شرایط این افراد را درک کنید و سعی کنید تا جایی که ممکن است کنارشان حضور داشته باشید.



این مطلب چقدر مفید بود ؟
5.0 از 5 (2 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits