آزمایش خون یکی از ابزارهای مهم تشخیصی برای بررسی وضعیت سلامتی افراد است چراکه با این روش میتوان به وجود بیماریها، التهاب و سایر مشکلات سلامتی پی برد. انجام آزمایشات دورهای و آزمایش چکاپ کامل برای همه افراد و با هدف تشخیص زودهنگام بیماریها و شروع به موقع درمان بسیار حیاتی است. در این مقاله، به بررسی این موضوع میپردازیم که هر چند وقت یکبار باید آزمایش بدهیم و عواملی مانند سن، جنسیت، سبک زندگی و عوامل فردی چه تاثیری در دفعات آزمایش خون دارند؟ همچنین، به بررسی انواع مختلف آزمایش خون و زمان مناسب برای انجام هر کدام میپردازیم.
آزمایش خون در منزل
بهترین زمان برای آزمایش خون در بزرگسالان و کودکان
بهترین زمان برای انجام آزمایش خون و آزمایش ادرار به شرایط فرد بستگی دارد. با این حال، به طور کلی میتوان گفت:
کودکان:
برای نوزادان اولین آزمایش خون معمولاً 24 تا 48 ساعت پس از تولد انجام میشود. در خصوص کودکان شیرخوار و نوپا نیز برخی از آزمایشات مانند آزمایش تیروئید به طور روتین در طول ویزیتهای چکاپ انجام میشوند. کودکان پیشمدرسهای و مدرسهای هم نیاز به آزمایش خون و آزمایش ادرار دارند. دفعات و برنامه زمانی انجام آزمایش چکاپ در این گروه سنی بستگی به سابقه سلامتی و شرایط جسمی کودک دارد.
بزرگسالان:
افراد سالم در بزرگسالی معمولاً هر 3 سال یکبار باید آزمایش خون چکاپ کامل انجام دهند. البته افراد با سابقه بیماری یا عوامل خطر نیاز بیشتری به آزمایش خون دارند. زنان باردار نیز بایستی در طول بارداری آزمایشات خون را به طور منظم انجام بدهند. با افزایش سن و به خصوص در سالمندان، نیاز به آزمایش خون چکاپ ممکن است بیشتر از یک بار در سال شود. از اینرو، با پزشک معالج در مورد دفعات مناسب انجام آزمایش خون چکاپ صحبت کنید.
آزمایش خون چکاپ کامل شامل چه مواردی است؟
آزمایش خون چکاپ کامل مجموعهای از آزمایشات است که برای بررسی سلامت کلی افراد انجام میشود. برخی از این آزمایشات شامل موارد زیر است:
- آزمایش CBC: این آزمایش تعداد و انواع مختلف سلولهای خونی از جمله گلبولهای قرمز، گلبولهای سفید و پلاکتها را بررسی میکند.
- آزمایش متابولیک: در این آزمایش قند خون، کلسترول، تری گلیسیرید، عملکرد کبد و کلیه و سایر مواد شیمیایی موجود در خون ارزیابی میشود.
- آزمایش غربالگری سرطان: این آزمایشات میتوانند برخی از انواع سرطان را در مراحل اولیه تشخیص دهند.
- آزمایشات مربوط به سلامت قلب: با استفاده از این آزمایشات سطح الکترولیتها و فاکتورهای مختلف خونی مرتبط با عملکرد قلب سنجیده میشوند.
- آزمایشات مربوط به سلامت استخوان: این آزمایشات تراکم استخوان را بررسی میکنند و به تشخیص پوکی استخوان کمک میکنند.
از سایر آزمایشات میتوان به آزمایش ادرار، آزمایش هپاتیت، آزمایش HIV، آزمایش تیروئید و آزمایش ویتامین D اشاره کرد. البته محتوای آزمایش چکاپ کامل با توجه به سن و جنسیت تا حدودی متفاوت است.
آیا برای انجام آزمایش خون باید ناشتا بود؟
ناشتا بودن بستگی به نوع آزمایش خون دارد. در برخی از آزمایشهای خونی لازم است که حداقل 8 تا 12 ساعت قبل از آزمایش از خوردن و آشامیدن پرهیز کنید. ناشتا بودن به این معنی است که معده شما خالی است و این موضوع باعث میشود که نتایج آزمایش دقیقتر شود. برخی از آزمایشاتی که نیاز به ناشتایی دارند عبارتند از:
- آزمایش قند خون ناشتا
- آزمایش چربی خون (شامل کلسترول، تری گلیسیرید و LDL)
- آزمایشات مربوط به عملکرد کبد
- برخی از آزمایشات هورمونی
در مقابل، برای بعضی از آزمایشات نیازی به ناشتایی نیست و میتوان در هر زمانی از روز آنها را انجام داد. برخی از این آزمایشات شامل موارد زیر است:
- آزمایش CBC
- آزمایش ادرار
- آزمایش تیروئید
- آزمایشات مربوط به غربالگری سرطان
قبل از انجام هر نوع آزمایش خون در خصوص ناشتایی با پزشک خود مشورت کنید. پزشک با توجه به نوع آزمایش و شرایط جسمی، به شما میگوید که آیا نیاز به ناشتایی دارید یا نیازی نیست. اگر برای انجام آزمایش خون ناشتا هستید، حتماً شب قبل را به اندازه کافی بخوابید. همچنین در روز قبل از آزمایش نیز از مصرف دخانیات و کافئین خودداری کنید.
نکات مهم قبل از انجام آزمایش خون
برای آزمایش خون ناشتا باید حدود 8 تا 12 ساعت قبل از آزمایش از خوردن و آشامیدن مایعات خودداری کنید. علاوه بر این نیاز است که نکاتی را در مورد آزمایشات در نظر داشته باشید از جمله:
- خواب کافی: اگر برای آزمایش خون ناشتا هستید، حتماً از شب قبل به اندازه کافی بخوابید.
- نوشیدن مایعات: در صورت نیاز به ناشتا بودن، قبل از ناشتایی مایعات کافی بنوشید.
- پرهیز از دخانیات و کافئین: از مصرف دخانیات و کافئین در ساعات قبل از آزمایش خودداری کنید.
- داشتن همراه در روز آزمایش: بهتر است در روز آزمایش یکی از اعضای خانواده شما را همراهی کند.
- اطلاع داروها به پزشک: اگر داروی خاصی مصرف می کنید، حتماً به پزشک خود اطلاع دهید.
- اطلاع سابقه درمانی به پزشک: اگر سابقه بیماری یا عمل جراحی دارید، به پزشک خود اطلاع دهید.
همچنین، قبل از انجام هر نوع آزمایش خون با پزشک خود مشورت کنید تا از نوع آزمایش و نیاز به ناشتایی مطلع شوید.
نمونه گیری خون در منزل
نمونه گیری در منزل با هومکا
وقت و سلامتی دو نعمت گرانبهایی هستند که باید به بهترین نحو از آنها مراقبت کنیم. یکی از راههای حفظ این دو گوهر ارزشمند در حوزه سلامت، استفاده از خدمات نمونه گیری خون در منزل است. مراجعه به آزمایشگاه برای انجام آزمایش خون برای همه افراد از جمله از افراد شاغل و پرمشغله، زنان باردار، کودکان، سالمندان و افراد مبتلا به بیماریهای خاص دشوار و ناخوشایند است. برای برطرف کردن چنین مسائلی مجموعه هومکا با ارائه خدمات نمونهگیری در منزل، تحول بزرگی در دنیای آزمایشات سلامت ایجاد کرده است. با هومکا دیگر نیازی به صرف وقت در صفهای طولانی آزمایشگاه و ترافیک نیست. شما میتوانید به راحتی هرچه تمامتر، در آرامش و آسایش خانه خود، آزمایشات خود را انجام دهید و خیالتان از کیفیت و دقت آنها راحت باشد. برخی از مزایای پرشمار خدمات آزمایش در منزل هومکا به شرح زیر است:
- راحتی و آسایش: شما در حالی که در محیط امن و آرام خانه خود هستید، آزمایشات خود را انجام میدهید.
- صرفه جویی در زمان: با هومکا دیگر نیازی به صرف زمانهای طولانی در ترافیک و صفهای آزمایشگاه نیست.
- حفظ حریم خصوصی: نمونه گیری در منزل با رعایت کامل حریم خصوصی شما انجام میشود.
- دقت و کیفیت: هومکا از کادر مجرب و تجهیزات پیشرفته برای انجام نمونه گیری و آزمایشات استفاده میکند.
- پوشش بیمه: هومکا با بسیاری از بیمههای پایه و تکمیلی طرف قرارداد است.
- قیمت مناسب: هزینه نمونه گیری در منزل هومکا معادل هزینه نمونه گیری در آزمایشگاه است.
- تنوع آزمایشات: با هومکا میتوانید طیف وسیعی از آزمایشات را در منزل انجام دهید.
- سرعت بالا: جواب آزمایشات به طور معمول در عرض 24 تا 48 ساعت برای شما بارگذاری میشود.
درخواست آسان آزمایشات نیز از مزایای کلیدی هومکا به شمار میآید. شما میتوانید به آسانی و در کمتر از چند دقیقه از طریق وب سایت هومکا برای ثبت آزمایش مورد نظر اقدام کنید. برای استفاده از چنین خدماتی به وبسایت هومکا مراجعه کنید و یا با شماره 02167371 تماس حاصل فرمایید.
دیدگاه ها