فواید استفاده از ظروف چوبی چیست؟
به گزارش دلگرم : استفاده از ظروف چوبی در آشپزخانهها، از زمان گذشته تا الان بسیار رایج بوده است. زیبایی و حس طبیعی بودن این ظروف، امروزه آنها را در میان مردم محبوب کرده است. از جمله فواید استفاده از ظروف چوبی در آشپزخانهها، سادگی و کلاسیک بودن چوب است که میتواند حس زیباییشناسی افراد را برانگیخته و سرو غذا را تا حد زیادی لذتبخش کند. استفاده از ظروف چوبی برای سرو و تزئین غذا بسیار رایج است. میبینیم که در اکثر خانهها، رستورانها، هتلها و کافیشاپها، از این ظروف در طرح و اندازههای متفاوت استفاده میشود. ظروف چوبی علاوه بر زیبایی، ماندگاری بسیار بالایی نیز دارند که این باعث میشود خریداران تمایل بیشتری به استفاده از آنها داشته باشند.
نکاتی دربارهی تولید ظروف چوبی
برای نمایش و سرو غذا و همچنین تزئین میز پذیرایی از انواع ظروف چوبی اعم از کاسه چوبی، تخته سرو، کاسه، بشقاب، سینی چوبی و … استفاده میشود. فواید استفاده از ظروف چوبی بیشمار است. کاربرد گسترده استفاده از چوب به دلیل دوام، قابلیت انعطافپذیری، زیبایی و پایداری آن است.تراکم بافت چوب در تولید ظروف چوبی اهمیت ویژهای دارد. چوب درختان مناطق پر بارش مثل آفریقا، جنوب شرق آسیا و آمریکای جنوبی برای تولید ظروف چوبی گزینههای مناسبی نیستند. همچنین برای تولید ظروف چوبی، چوب درختانی که تمام سال زیر نور خورشید هستند نیز توصیه نمیشود. بهترین چوب برای ظروف چوبی، چوب درختان مناطق سردسیر است که بافتی مقاوم، سخت و متراکم دارند. اما به جز اینها، برای تولید ظروف چوبی، میتوان از چوب برخی درختان مناطق دیگر هم استفاده کرد که در ادامه، نمونههایی از بهترین چوب برای ظروف چوبی را معرفی میکنیم.
بهترین چوب برای ظروف چوبی
کاج : کاج نوعی چوب نرم بوده که گزینه مناسبی برای نمایش و سرو مواد غذایی است. این چوب علاوه بر مقاومت در برابر چربی، یک جایگزین طبیعی و قابل تجزیه در مقابل ظروف پلاستیکی است. خاصیت تطبیقپذیری، ساخت آسان و ایجاد طرحهای متنوع چوب کاج، آن را برای حمل و نقل مناسب میکند.
بامبو : این چوب از آسیا منشا گرفته و یکی از معروفترین چوبها برای ساخت ظروف است. بافتی صاف و رنگی خنثی دارد که سبب تکمیل طیف گستردهای از دکوراسیون میشود. چوب بامبو با محیط زیست سازگار بوده و برای ساخت طرحهای متنوع از ظروف، گزینهای مناسب است. اغلب محصولات چوبی اعم از بشقاب چوبی، کارد و چنگال، سینی چوبی و … از چوب بامبو ساخته شده است.
گردو : این چوب با بافت و رنگ چشمنوازش، دارای مقاومتی بالا است. چوب گردو را اغلب برای ساخت مبلمانی که اشکال غیرمعمول دارند، استفاده میکنند. همچنین ظروف چوبیای که نیاز به بازسازی یا جا به جایی دارند نیز تقریباً همیشه از چوب گردو ساخته میشوند.
افرا : چوب افرا، چوبی سنگین و بادوام بوده که میتواند در برابر سایش زیاد مقاومت کند. کمرنگ بودن این چوب بر اشکال طبیعی و جذابی که میتوانید در دانه چوب مشاهده کنید، تاکید میکند. برای زیباتر کردن این چوب، میتوان روی آن را لکهدار یا رنگآمیزی کرد.
به علت سنگینی چوب افرا، فقط برای ساخت ظروف سرو دائمی استفاده میشود و برای ظروفی که نیاز به جا به جایی و حمل و نقل دارند، مناسب نخواهند بود.
بلوط : اگر قیمت و تنوع ظروف چوبی برایتان اهمیت دارد، بلوط بهترین گزینه برای تولید ظروف چوبی شما است. این چوب دارای طیف گسترده رنگی است به طوری که از قرمز تا قهوهای مایل به خاکستری و همچنین سفید را شامل میشود. چوب بلوط، چوب سنگینی است و به این علت برای ظروف قابل حمل، انتخاب مناسبی نخواهد بود.
چوب یک ماده طبیعی بوده و این بدان معناست که قابل تجزیه و بازیافت است. بنابراین بعد از چند سال، به خاک باز گشته و به آن مواد مغذی اضافه میکند. این ویژگی سبب میشود تا از آسیب زدن به محیط زیست جلوگیری شود. چوب، به شرط جایگزین ساختن درختانی که قطع میشوند، مادهای پایدار خواهد بود. علاوه بر این، استفاده از ظروف چوبی باعث تقویت ارتباط ما با طبیعت در روزمره میشود. این امر به انسان حس خوبی داده و سبب افزایش احساس بهزیستی وی میشود.یکی دیگر از خواص استفاده از ظروف چوبی، ماندگاری و دوام بالای آن است. به طوری که میتوان گفت شکستگی و خراش در ظروف چوبی، یک اتفاق نادر است.
مزایای استفاده از ظروف چوبی
همانظور که گفتیم، استفاده از ظروف چوبی از زمانهای گذشته رایج بوده است. خواص استفاده از ظروف چوبی به قدری بوده که حتی امروزه نیز، مردم این ظروف را به ظروف دیگر ترجیح میدهند.
۱. لطیف بودن ظروف چوبی و جلوگیری از خط و خش انداختن بر روی سایر ظروف:
بافت ظروف چوبی نرم و ملایم است و این امر سبب میشود که به سایر ظروف آسیب نرسانند. همین است که این ظروف به سایر وسایل آشپزخانه آسیب نمیرسانند و به خصوص روی تفلنها خراشیدگی ایجاد نمیکند.
۲. ظروف چوبی عایق گرما هستند:
یکی دیگر از مزایای استفاده از ظروف چوبی این است که آنها عایق حرارتی هستند و گرما را به دستان شما منتقل نمیکنند. پس یکی از خواص استفاده از ظروف چوبی این است آنها برای یک آشپزی ایمن، بسیار مناسب میباشند.
۳. خاصیت میکروبکشی و باکتریزدایی ظروف چوبی:
از فواید استفاده از ظروف چوبی این است که بر خلاف ظروف پلاستیکی و فلزی، میکروبها و باکتریها تمایلی به رشد بر روی این ظروف ندارند. به دلیل اینکه این ظروف محصول طبیعت هستند و در ساخت آنها نیز از مواد شیمیایی استفاده نمیشود، خاصیت میکروبکشی و باکتریزدایی دارند.
۴. منتقل نکردن مواد شیمیایی به غذا:
بیاثر و غیر واکنشی بودن این ظروف را میتوان یکی دیگر از مزایای استفاده از ظروف چوبی دانست. بر خلاف ظرفهای پلاستیکی و فلزی، ظروف چوبی به اسیدهای موجود در غذاها واکنش نشان نمیدهند. این امر باعث میشود که مواد سمی به غذا انتقال پیدا نکنند و در نتیجه باعث دیرتر خراب شدن غذا نیز میشوند.
۵. ماندگاری و دوام بالای ظروف چوبی:
ظروف چوبی به شرط رعایت نکات اصولی نگهداری آنها، از عمر و دوام بسیار بالایی برخوردار هستند. شکستن این ظروف امری بسیار دشوار است و این قضیه سبب میشود که هم زدن مواد غذایی در آنها بسیار راحتتر باشد.
۶. حفظ محیط زیست:
از فواید استفاده از ظروف چوبی، تجدیدپذیر بودن آنهاست که در نتیجه، آسیب حداقلی به طبیعت وارد میکنند.
۷. نگهداری از ظروف چوبی بسیار آسان است:
نگهداری از ظروف چوبی بسیار ساده است. این ظروف به آسانی شسته میشوند و همچنین نگه داشتن ظرف چوبی حامل غذای داغ، امری دشوار نخواهد بود.
استفاده از قاشق چوبی چه مزایایی دارد؟
یکی از مهمترین ابزار آشپزی، قاشقهای مخصوص آشپزی محسوب میشوند. از انواع قاشقهای چوبی، پلاستیکی و فلزی میتوان برای پخت و پز استفاده کرد. اما بهترین گزینه برای آشپزی، استفاده از قاشق چوبی است.قاشقهای چوبی علاوه بر اینکه ظاهری زیبا و جذاب دارند، سطوح نچسب قابلمه و تابه را نیز نمیتراشند و همچنین در درجه حرارت بالا ذوب نخواهند شد. نکتهی دیگری که ما را به استفاده از قاشق چوبی سوق میدهد، رسانا نبودن آن است.
همانطور که احتمالاً میدانید، چوب عایق گرما است. بنابراین برای هم زدن غذا روی شعله، استفاده از قاشق چوبی بهترین گزینه است. چرا که حرارت را از سطح قابلمه به دسته قاشق انتقال نمیدهد. پس میتوان گفت که استفاده از قاشقهای چوبی، یک آشپزی ایمن را به شما هدیه میدهند. شما میتوانید ساعتها از این قاشق برای هم زدن غذای خود استفاده کنید، بدون اینکه دستتان از حرارت آسیبی ببیند. یکی دیگر از مزایای استفاده از قاشق چوبی، استحکام بالای آن است. این قاشقها همچنین در برابر گرما نیز مقاوم هستند. بنابراین در هنگام هم زدن غذا و یا قرار گرفتن در مجاورت قابلمه و تابه، ذوب نمیشوند.
روش نگهداری از ظروف چوبی
پیشتر، فواید استفاده از ظروف چوبی را شرح دادیم. اما چالشی که در رابطه با ظروف چوبی با آن مواجه هستیم، روش نگهداری از این ظروف است. ظروف چوبی به شرط مراقبت درست، میتوانند مدت زیادی عمر کنند و در واقع دوام بسیار زیادی دارند. از آنجا که در تولید ظروف چوبی از چوب واقعی استفاده شده است، نوع مراقبت از این ظروف با سایر وسایل آشپزخانه متفاوت است.
شستشوی ظروف چوبی باید چگونه باشد؟
ظرف چوبی را بلافاصله بعد از هر بار استفاده، به صورت دستی بشورید. نباید این ظرفها را در ماشین ظرفشویی انداخته یا آنها را در سینک رها کنید. در هنگام شستشوی این ظروف از سیم ظرفشویی یا پارچههای زمخت استفاده نکنید. ابرها و اسفنجهای نرم گزینههای مناسبی برای شستشوی این ظروف هستند. مواظب باشید که از مواد شوینده مناسب استفاده کنید. سفیدکنندهها و وایتکس، انتخاب اشتباهی برای شستشوی ظروف چوبی شما هستند.برای حفظ کیفیت ظرفهای چوبی بهتر است پس از شستشو، آنها را در فضایی باز قرار دهید تا به آرامی خشک شوند و رطوبتشان از بین برود. شستشوی ظروف چوبی برای نگهداری از ظروف چوبی ضروری است.
اهمیت روغنکاری ظروف چوبی را میدانید؟
برای حفظ زیبایی ظروف چوبی و درخشش آنها، بهتر است که ماهی یکی دو بار آنها را با روغن طبیعی مالش دهید. این امر سبب میشود که ظروف چوبی، آب را بهتر دفع کرده و نشاط طبیعی خود را حفظ کنند.
ضد عفونی کردن ظروف چوبی با چه موادی بهتر است انجام شود؟
راهکارها و ترفندهایی وجود دارند که به شما در این امر کمک میکند. دقت کنید که برای ضد عفونی کردن ظروف چوبی آشپزخانهتان، از تمیزکنندهها و ضد عفونیکنندههای بیضرر، بهداشتی و خانگی استفاده کنید.
ضد عفونی کردن ظروف چربی با سرکه:
در این روش باید محلولی از آب و سرکه درست کنید. به این نکته توجه داشته باشید که مقدار سرکه شما، نباید از آب محلول بیشتر باشد. بعد از اینکه محلول را آماده کردید، ظرف چوبی خود را به مدت زمان 10 الی 15 دقیقه درون آن قرار داده و سپس خشک کنید.یا به جای اینکار میتوانید با استفاده از یک براش یا پارچهای نو و تمیز، سرکه را به ظرف چوبی خود بمالید.
ضد عفونی کردن ظروف چوبی با لیمو:
یکی از روشهای خانگی دیگری که برای ضد عفونی کردن ظروف چوبی، مورد توجه قرار گرفته است، استفاده از لیمو است. در این روش شما میتوانید مقداری از آب یک لیمو را به همراه مقداری آب مخلوط کنید، سپس با پارچهای تمیز و نرم و یا با براش، محلول را را به سطح ظرف چوبی بمالید.یا میتوانید لیمو را از وسط برش زده و آن را به سطح ظرف بمالید. البته در این روش بهتر است از نمک هم استفاده کنید. لیموی تازه برای ضد عفونی کردن ظروف چوبی، تاثیر قویتری دارد. همچنین وجود لیمو و نمک باعث میشود که چیزی شبیه به اسکراب در اختیار داشته باشید. پس از ضد عفونی ظرف چوبی مورد نظرتان، آن را با آب گرم و ملایم بشویید.
چرا چینی ها و ژاپنی ها با چوب غذا میخورند ؟
ضد عفونی کردن ظروف چوبی با مایع سفیدکننده:
به جز دو روش ذکر شده، روش دیگری نیز وجود دارد. میتوانید مایع سفیدکننده مرغوب و باکیفیتی را از بیرون خریداری کرده و با مقداری آب مخلوط کنید.ظروف یا محصولات چوبی خود مانند قاشق و کفگیرهای چوبی را به مدت یک ساعت درون محلول قرار دهید و سپس آن را با آب ملایم و مایع ظرفشویی شستشو دهید. حواستان به نوع سفیدکننده باشد که حتماً از کیفیت و جنس بالایی برخوردار باشد.
از بین بردن بوی ناخوشایند ایجاد شده در ظروف چوبی
ممکن است متوجه شده باشید که ظروف چوبی مانند تختههای برش، بوی ناخوشایندی گرفتهاند. نگران نباشید. برای حل این مشکل، راه حلهای متفاوتی وجود دارد! یکی از این راهها این است که یک تکه یا نصف یک لیمو را روی سطح ظروف چوبی بمالید و به آن زمان دهید تا خشک شود. جز این، میتوانید خمیر حاصله از مخلوط جوش شیرین و آب را روی سطح بمالید و صبر کنید تا خشک شود. سپس آن را شستشو دهید. روش کاربردی دیگر هم مالش ظروف چوبی با سرکه است.
دیدگاه ها