دلگرم
امروز: شنبه, ۲۱ مهر ۱۴۰۳ برابر با ۰۸ ربيع الآخر ۱۴۴۶ قمری و ۱۲ اکتبر ۲۰۲۴ میلادی
 همه چیز در باره گل شب بو و نحوه کاشت گل شب‌بو

آموزش کاشت گل شب‌بو : بذر گل شب‌بو را از کجا تهیه کنیم ؟

همه چیز در باره گل شب بو و نحوه کاشت گل شب‌بو
11
زمان مطالعه: 14 دقیقه
گل شب‌بو یک گل زینتی هست که به خاطر ظاهر زیبا و بوی خوب آن طرفدارهای زیادی دارد. بیشتر نزدیک ایام عید همه به سمت گل‌شبو و این مدل گل‌ها می‌روند. در این مطلب قصد داریم نحوه تهیه بذر، نگهداری و کاشت گل شبو را به شما آموزش دهیم.

همه چیز در باره گل شب بو و نحوه کاشت گل شب‌بو

پروش گلهای مختلف در خانه می تواند کمک بسیاری به زیبایی بیشتر خانه شما و افزایش نشاط در افراد مختلف خانواده کند. از جمله گل های محبوب در خانه های ایرانی می توان به پرورش گل شمعدانی، گل بنجامین و گل شب بو اشاره کرد.

گل شب بو در زبان فارسی به شب بو معروف است اما نام علمی آن Matthiola incana است. در زبان انگلیسی Gillyflower/Stock نام دارد.

شب بو (Matthiola) گیاه و یک ساله بوده و یک گیاه زینتی بسیار زیباست که در بهار بهترین زمان کاشت این گیاه است و در ایام نوروز مورد استقبال قرار می گیرد.

گل شب بو بعنوان گل بریده، گلدانی و گل زینتی برای کاشت در حاشیه ها و تپه‌های گل و ایجاد زمینه رنگی در بهار در پارکها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

معمولاً انواع کم پر برای کاشت در حاشیه‌ها و انواع پر پر برای کاشت گلدانی و گل بریده کاربرد دارند.

انواع گل شب‌بو

گل شب بو در ایران به سه گونه تعلق دارد که در اینجا به بررسی این سه گونه می پردازیم.

1. گونه ی Matthiola incana به شب بوی معمولی معروف است که دو نوع بهاره و زمستانه دارد. شب بوی معمولی یک گیاه یک ساله و نهایتا دو ساله است. گل های شب بوی معمولی به صورت خوشه های انتهایی هستند و دامنه ی رنگ های آنها بسیار زیاد است.

این گونه از نظر ارتفاع دارای دو نوع پا بلند و پا کوتاه است که ارتفاع گونه ی پا کوتاه ۱۵ تا ۲۰ سانتی متر و ارتفاع گونه پا بلند تا ۶۰ سانتی متر نیز می رسد.

2. گونه ی Cheiranthus spp. Erysimmum spp گونه ی دیگر آن است که به شب بوی خیری معروف است.

3. گونه ی Malcolmia maritime به شب بوی ویرجینیا مشهور است که به آن مروارید شیرازی هم می گویند. شب بوی ویرجینیا در شب ها گل هایش باز می شوند و در روز گل ها بسته می شوند.

شب بوی ویرجینیا گیاهی یک ساله است. این گل ها تا ارتفاع ۱۵تا ۳۰ سانتی متر رشد می کنند. گل های آن دارای چهار گلبرگ و در رنگ های سفید، صورتی، ارغوانی و یاسی می باشد. این گونه از شب بو به سرما مقاوم است اما به نور کامل نیاز دارد.

دوره ی گل دهی شب بوی ویرجینیا کوتاه بوده و نهایتا به یک ماه می رسد.

برای رشد و پرورش گل شب بو باید بذر آن را در محل کشت اصلی بکارید. بعد از۱٫۵ تا ۳ ماه گیاه شروع به گلدهی می کند.

گل شب بو ، گل شب بو در حل جدول ، گل شب بو به انگلیسی ، گل شب بو موهاشو شونه کنه ، گل شببو دیگه شب بو نمیده ، عکس گل شببو ، نگهداری گل شب بو ، پرورش گل شب بو ، قیمت گل شب بو ، نقاشی گل شببو ، گلفروشی گل شب بو

بذ گل شب‌بو را از کجا تهیه کنیم ؟

قبل از این که تصمیم به کاشتن گل شب بو بگیرید باید بذز و خاک مناسب برای کاشت گل شب‌بو را تهیه کنید. و این سوال برای شما پیش می‌آید که بذر گل شب‌بو را از کجا تهیه کنیم؟

بذر گل شب‌بو را گل‌خانه‌ها . گل‌فروشی‌هایی که این گل را می‌فروشند دارند. حتی شما میتوانید بذر این گل را از سایت های مانند www.keshavarzionline.com و http://zeraatyar.com نیز تهیه کنید.

آموزش کاشت و نگه داری گل شب‌بو

کاشت بذر شب بو

مهمترین روش تکثیر گل شب بو کاشت بذر است که در دو زمان از سال انجام می گیرد , در مورد شب بو های یکساله و همچنین چند ساله معمولا بذر گیاه در اوایل بهار (بعد از رفع یخبندان بهاره) و یا در صورت داشتن امکانات ۸-۶ هفته قبل از رفع یخبندان در محیطی محافظت شده همانند داخل منزل و یا گلخانه کاشته می شوند سپس در اوایل بهار به زمین اصلی منتقل می شوند.

شب بوهای دو ساله معمولا در تابستان کاشته می شوند و سپس در پاییز به مکان اصلی منتقل می شوند و بعد از سپری کردن زمستان و با فرارسیدن فصل بهار گلهای بسیار زیبایی تولید می کنند.

خاک‌ مخصوص کاشت گل شب‌بو

برای بستر کاشت بذرها می توان از خاکی سبک همانند مخلوط خاک برگ+ کود پوسیده دامی+ خاک معمولی و یا هر ترکیب دیگری که بافت سبکی دارد استفاده کرد. قبل از مصرف مخلوط خاکی را الک کنید تا بافتی یکنواخت بدست آید.

نکات و نحوه کاشت گل شب بو

به منظور استفاده از گل شب بو در اوایل فروردین ماه بذر را در اواخر تابستان و یا اواخر پائیز می کارند. در مناطقی که دارای تابستان خنک هستند می‌توان بذر شب‌ بو را در اوایل بهار در خزانه کاشت در این حالت گلها اوایل تابستان تا اوایل پائیز ظاهر می‌شوند.

  • برای کاشت مستقیم در زمین اصلی دمای مناسب بین ۱۰ تا ۱۲ درجه سانتیگراد است.
  • برای کاشت در محیط داخلی منزل یا گلخانه دمای مناسب ۱۶ تا ۲۰ درجه سانتیگراد است.
  • در طی جوانه زنی اگر دما به بیش از ۲۴ درجه برسد جوانه زنی بذرها روی نخواهد داد ویا گیاهانی بسیار ضعیف که به بیماری های قارچی حساس هستند تولید میشود.
  • عمق کاشت بذرها نباید بیشتر از ۱.۵ سانتیمتر باشد در غیر این صورت بذرها به خوبی جوانه نخواهند زد, زیرا بذر شب بو برای جوانه زنی به
  • ۸ تا ۱۰ ساعت نور غیر مستقیم در طی روز نیاز دارد.
  • فاصله مناسب بذرها در خزانه کاشت نیز حدود ۳-۲ سانتیمتر است. وجود لایه روی بذرها ;آنان را از خشک شدن تا حدودی محافظت می کند . در برخی از گلخانه های تجاری این لایه را از ورمی کولایت انتخاب می کنند که ماده ای با قابلیت جذب و نگهداری بسیار خوب رطوبت است.
  • بعد از سبز کردن بذرها می توان دما را کاهش داد و تا ۱۵ درجه سانتیگراد رساند
  • گیاهچه هایی که برگهای تیره تر از سایرین دارند را حذف کنید زیرا این گیاهان گلهایی کوچک و ساده تولید می کنند.
  • گرما و نور شدید آفتاب می تواند مانع از جوانه زنی مناسب بذرها شود. البته فراموش نکنید که وجود نور برای جوانه زنی بذرها و رشد گیاهان جوان بسیار لازم و ضروری است.;
  • جوانه زنی بذر های شب بو معمولا حدود ۱۰ روز طول می کشد در طی این مدت هر مقدار که رطوبت، نور و دمای مورد نیاز بذرها فراهم شود علاوه بر سرعت یافتن جوانه زنی بذرها ، تعداد بیشتری از آنان جوانه خواهند زد.
  • (البته هنگامی که بذرها به شکل مستقیم در محیط بیرون کاشته می شوند جوانه زنی بذرها حتی می تواند تا ۲۰ روز نیز طول بکشد) برای نگهداری رطوبت در اطراف بذرها می توان پلاستیک شفافی را بر روی بستر کاشت آنان کشید.
  • با مشاهده جوانه ها در سطح خاک می توانید پلاستیک را به تدر یج بردارید. گیاهان جوان را زمانی که دمای هوا حدود ۱۲-۱۰ درجه باشد می توان به فضای باز منتقل کرد و در خاک محیط اصلی کاشت کرد. فاصله مناسب بذرهایی که به شکل مستقیم در خاک باغچه کاشته می شوند و یا گیاهچه هایی که به باغچه منتقل می شوند در حدود ۴۰-۳۰ سانتیمتر است.

توجه: برای افزایش مدت زمان گلدهی گیاهان شب بو، می توانید در زمان کاشت بذر و با فاصله هر دو هفته یکبار نسبت به کاشت بذرها اقدام کنید. در این صورت گیاهانی خواهید داشت که در مراحل مختلف رشد خواهند بود و در آینده با فواصل زمانی از یکدیگر گل خواهند داد و در نتیجه برای مدت زمانی طولانی تر از گلهای این گیاه لذت خواهید برد.

کلیپ روش نگه داری گل شب بو

کاشت گل شب بو در خانه

گل شب بو از انواع گیاهان زیبا با عطری خوش و قابلیت کاشت آسان در فضای آپارتمان است. برای این منظور نکات زیر را رعایت نمایید:

  • بهترین زمان برای کاشت این گیاه اوایل بهار یا اواخر زمستان است.
  • دمای اتاق باید خنک باشد.
  • دانه ها را در عمق چهار سانتی متری خاک بکارید.
  • گلدان ها را در هفته حداقل سه تا چهار بار آبیاری کنید.
  • برای زهکشی بهتر می توان، دو یا سه سوراخ در کف گلدان ها ایجاد کرده و از یک زیر گلدانی بزرگ استفاده کرد.

کاشت گل شب بو در باغچه

برای کاشت گل شب بو در باغچه ابتدا خاک را تا عمق ۲۰ سانتیمتری شخم زده و خاک برگ و یا کود پوسیده گاوی را با خاک مخلوط کنید.

زمان گلدهی گل شب بو : بسته به زمان و محل کاشت بذر می‌توان در هر فصلی از سال آن را به گل نشاند ولی زمان گلدهی اصلی آن در تهران اواخر اسفند تا اواسط فصل بهار است.

اگر گل شب بو قبل از گلدهی بیش از ۶ ساعت در هر روز در دمای بالاتر از ۱۸ درجه سانتیگراد قرار گیرد گل نخواهد داد.

بهترین دمای شب هنگام برای گلدهی بهتر آن ۴ ـ ۲ درجه سانتیگراد است.

گل شب بو ، گل شب بو در حل جدول ، گل شب بو به انگلیسی ، گل شب بو موهاشو شونه کنه ، گل شببو دیگه شب بو نمیده ، عکس گل شببو ، نگهداری گل شب بو ، پرورش گل شب بو ، قیمت گل شب بو ، نقاشی گل شببو ، گلفروشی گل شب بو

روش خزانه کاری گل شب بو

بذر را از اواسط تا اواخر بهار در عمق نیم سانتی متر در خزانه می کارند. دوره جوانه زدن این بذر در دمای ۱۸ درجه سانتیگراد ۴ – ۲ هفته به طول می انجامد.

حداقل فاصله بین دانه ها بهتر است ۱۵ تا ۲۰ سانتی متر باشد.

گلدان ها را در هفته حداقل سه تا چهار بار آبیاری کنید. برای زهکشی بهتر می توان، دو یا سه سوراخ در کف گلدان ها ایجاد کرده و از یک زیر گلدانی بزرگ استفاده کرد.

روش نشا کاری گل شب بو

پس از سرمای زمستانه به فاصله ۴۰×۳۰ سانتی متر در زمین اصلی نشا می شود

برای کاشت مستقیم از اواسط تا اواخر بهار بذر را در ردیفی به فاصله ۴۰ سانتی متر از یکدیگر کاشته می شوند.

در مناطق سرد, شب بوی معمولی را در بهار نشاء می کنند که در این حالت اواخر بهار گل می دهد.

پرورش گل شب بو دانستنی های جالب آن

گل شب بو گیاهی با سطح نگهداری آسان است که گل های خوش بوی آن در ابتدای بهار نمایان می شود.

زادگاه اصلی او اروپا است و برای تپه ها، حاشیه ها، گلدان و به صورت دستـه گل مناسب است.

برخی از شب بو ها یکساله هستند. این ارقام در بهار به گل می نشینند.

برخی از ارقام شب بو , دوساله دوره ی رشد خود را سپری می کنند.گل آن به صورت خوشه انتهایی است.و دارای انواع کم پر و پرپر بوده و به خاطر گلهای معطر آن ارزشمند هستند.

این گونه به دلیل مقاومت بالا در مقابل سرما یکی از بهترین گزینه ها برای فصل زمستان و بهار بوده و گلهای بریدنی خوبی تولید می کند.

و دارای انواع, پاکوتاه (با ارتفاع ۱۵-۲۰ سانتی متر ), متوسط (با ارتفاع ۲۰-۵۵ سانتی متر ), پابلند (با ارتفاع ۶۰-۹۰ سانتی متر ) است.

رنگ‌های گل شب‌یو : سفید, زرد ,قرمز, بنفش

اندازه گل : تا ۳۰ سانتی متر طول

زمان گل دهی: بهار

رنگ برگ: سبز پوشیده شده با موم سفید رنگ

اندازه برگ: طول ۳ تا ۸ سانتی متر

شکل برگ: بیضی شکل با نیزه ایی شکل

گل شب بو ، گل شب بو در حل جدول ، گل شب بو به انگلیسی ، گل شب بو موهاشو شونه کنه ، گل شببو دیگه شب بو نمیده ، عکس گل شببو ، نگهداری گل شب بو ، پرورش گل شب بو ، قیمت گل شب بو ، نقاشی گل شببو ، گلفروشی گل شب بو

نگهداری ، تکثیر و کاشت گل شب بو

دوست دارد : آفتاب کامل، آبیاری متوسط , دمای ۱۸ تا ۲۲ درجه

تحمل می کند: سایه جزئی، بادهای تند،خاک رسی

دوست ندارد : آبیاری بیش از حد, گرمای زیاد

حساسیت: آبیاری بیش از حد

شاخصه خاص : بوی خوش در شب

روش تکثیر : کاشت بذر, قلمه

میزان نور مناسب برای گل شب‌بو

در طی فصل رشد به مکانی با نور مستقیم آفتاب نیاز دارد.

این گیاه اصولا هوای گرم را تحمل نمی کند بنابراین میزان نور با توجه به میزان دما در نظر گرفته می شود, یعنی هر مقدار که هوا خنک تر باشد میزان نور مستقیم بیشتری را تحمل خواهد کرد.

با افزایش دما اگر از شدت بیش از انداره نور محافظت نشود ابتدا گلها پژمرده می شوند و سپس تمامی گیاه پژمرده خواهد شد.

میزان آبیاری گل شب‌بو

انواع مختلف شب بو به آبیاری بیش از اندازه حساسیت دارند در صورتی که آبیاری بیش از اندازه انجام شود ریشه آنها خواهد پوسید.

بنابراین زمانی به آنان آب دهید که سطح خاک تا حدودی خشک شده باشد.

دمای مناسب برای گل شب‌بو

تمامی انواع شب بو به هوای گرم حساسیت دارند و به همین دلیل در اوایل بهار گل می دهند.حتی نمونه هایی که در اصل دو ساله یا چند ساله هستند به عنوان گیاهی یکساله مورد کشت و کار قرار میگیرند.

این گیاهان در اثر گرم شدن هوا ابتدا کمتر گل می دهد, سپس برگهای گیاه زرد شده و به تدریج می ریزند و گیاه از بین می رود. در برابر سرما مقاوم هستند.

مقاومت برخی از انواع این گیاهان در برابر سرما به گونه ای است که بذر آنان را می توان در پاییز کاشت. و گیاه سرمای زمستان را به خوبی تحمل می کنند و با فرارسیدن بهار گلهای بسیار زیبایی تولید می کنند.

استفاده از مالچ (خاک پوش), نقش موثری در کاهش دمای خاک و گرم شدن محیط اطراف ریشه و در نهایت افزایش عمر بوته ها را به همراه دارد.

در تولیدات گلخانه ای نیز در طی شب دمای ۱۳-۱۰ درجه سانتیگراد و در طی روز دمای ۱۸-۱۵ درجه استفاده می شود.; در کاشت فضای آزاد نیز چندان تفاوتی با اعداد یاد شده ندارد

بهترین گلها وقتی تولید می شوند که دمای شبانه حدود ۱۰ درجه و دمای روزانه ۲۱-۱۵ درجه باشد. زمانی که دمای هواافزایش یابد و از ۲۵ درجه سانتیگراد بگذرد، کاهش رشد این گیاه و عدم گلدهی آن شروع خواهد شد.

گل شب بو ، گل شب بو در حل جدول ، گل شب بو به انگلیسی ، گل شب بو موهاشو شونه کنه ، گل شببو دیگه شب بو نمیده ، عکس گل شببو ، نگهداری گل شب بو ، پرورش گل شب بو ، قیمت گل شب بو ، نقاشی گل شببو ، گلفروشی گل شب بو

خاک مناسب برای گل شب‌بو

گل شب بو به خاک سبک و با زهکش خوب نیاز دارد که خنثی تا کمی قلیایی و نسبتاً حاصلخیز باشد.

ترکیب خاک برگ+ شن+ کود پوسیده گاوی+ خاک معمولی

مناسب ترین PHخاک، برای رشد بهتر گیاه، شش تا هفت و نیم است.
گل شب بو

گل شب بو

تغذیه گل شب بو

گل شب بو به کمبود پتاسیم حساس می باشد و در چنین شرایطی حاشیه برگهای سوختگی از خود نشان می دهد.

کوددهی را می توان از زمانی که گیاهان جوان از بذرها بیرون آمدند آغاز نمود.

روش تکثیر گل شب بو

اغلب نشاء آن را در گلدان کشت می کنند و در طی زمستان در گلخانه سرد در دمای ۵ تا ۱۰ درجه سانتی گراد برای آن فراهم می کنند در اسفند ماه گلدانها را در هوای آزاد قرار می دهند.

اگرچه روش متداولی نیست اما می توان انواع چندساله این گیاه را با گرفتن قلمه در طی فصل تابستان تکثیر کرد.

برای افزایش گل شب بو باید از بذر این گل استفاده کرد. زمان کاشت گل شب بو به منطقه آب و هوایی بستگی دارد. معمولا بذر در مرداد ماه کاشته می شود و در پاییز نشاء آن را به گلخانه منتقل می کنند و در گلخانه های سرد (دمای ۱۰ درجه ) نگهداری می کنند.

گل شب بو ویژگی های آنگل های شب بو دارای گل های دسته ای در انتهای خود هستند. پرورش گل شب بو هم در گلدان و هم در باغچه به خوبی صورت می گیرد. فقط باید به نور و دمای مورد نیاز این گل زیبا توجه کرد. آبیاری به موقع به رشد و گلدهی بهتر کمک می کند.

آفات و بیماریهای گل شب بو

گیاهان شب بو به پوسیدگی ریشه بسیار حساس هستند.بنابراین خاک آنان باید دارای زهکش بسیار خوبی باشد و نباید در آبیاری آنها زیاده روی شود.نشانه های این بیماری ریزش برگها و حالت پژمرده گی گیاه است و یکی از عوامل مهم بروز این بیماری همان آبیاری زیاد است.

آفات گل شب بو عبارتند از:

شته , سفیدک داخلی (سفیدک دروغی), زنگ شب بو

کنه تارعنکبوتی، معدنچی برگ و تریپس

در آب و هوای مرطوب بیماریهای قارچی مانند “کپک سفید پودری” و یا ” لکه برگی قارچی” می توانند گاهی مشکلاتی را برای گیاه ایجاد کنند.

بیشتر بخوانید::

شب بو گل نوروزی

آیا به نگهداری و پرورش گل یاس علاقه دارید؟

شب بو



این مطلب چقدر مفید بود ؟
3.7 از 5 (11 رای)  

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits