ارتودنسی مجدد و لزوم انجام آن
اگر مدتی بعد از اتمام درمان ارتودنسی متوجه شوید که دندانهایتان جابهجا شدهاند یا مثل گذشته مرتب نیستند، به ارتودنسی مجدد نیاز پیدا میکنید. دلایل بروز این مشکل میتواند از طی نکردن کامل مرحله ریتنشن (تثبیت و نگهداری) تا افزایش سن و از دست دادن دندان متغیر باشد.
منظور از ارتودنسی مجدد چیست؟
ارتودنسی میتواند دندانهای شما را مرتب کند و زیبایی لبخندتان را بهبود بخشد. با این حال، گاهیاوقات ممکن است موفقیتآمیز نباشد یا دندانها پس از درمان اولیه دوباره جابهجا شوند. در این شرایط باید ارتودنسی برای بار دوم انجام شود.
چگونه متوجه شوید که به ارتودنسی بار دوم نیاز دارید؟
علائمی که نشان میدهند احتمالا به ارتودنسی مجدد نیاز دارید عبارتند از:
- نامرتب شدن دندانها
- باز شدن فضای بین دندانها
- برگشت مشکلات فک
- افزایش مشکلات دهان و دندان به دلیل تغییر مکان دندانها
چه عواملی به ارتودنسی ناموفق منجر میشوند؟
عدم استفاده از ریتینر یا نگهدارنده طبق دستور متخصص ارتودنسی، شایعترین دلیل جابهجایی دندانها پس از اتمام دوره درمان است. بسیاری از افراد، به خصوص پس از گذشت زمان، اهمیت نگهدارنده را دستکم میگیرند و به روش صحیح از آن استفاده نمیکنند.
پس از تکمیل مرحله اولیه درمان، دندانها، استخوانها و لثهها هنوز به زمان نیاز دارند تا در مکان جدید خود ثابت شوند. استفاده از نگهدارنده از دندانهای شما در برابر نیروهایی که سعی میکنند آنها را به موقعیت قبلیشان برگردانند، محافظت میکند.
علاوه بر این، برگشت ارتودنسی ممکن است دلایل دیگری هم داشته باشد که شامل موارد زیر هستند:
۱. دندان قروچه
دندان قروچه میتواند به آسیبهای زیادی منجر شود، از سردرد گرفته تا جابهجا شدن دندانها و درد فک. دندان قروچه فشار زیادی به دندانهای شما وارد میکند و این نیروی مداوم ممکن است باعث تغییر مکان دندانها شود.
۲. رشد و نمو
حتی اگر بهترین سن ارتودنسی را بدانید و به موقع برای انجام آن اقدام کنید، ممکن است رشد صورت و فک به مرور زمان باعث نامرتب شدن دندانها شود.
با رشد بدن، استخوانهای فک هم به رشد خود ادامه میدهند و روی دندانها فشار وارد میکنند که این ممکن است در طولانیمدت باعث جابهجا شدن آنها شود.
۳. ژنتیک و پیری
شاید جالب باشد که بدانید ژنهای شما در مرتب ماندن دندانهایتان پس از اتمام ارتودنسی نقش دارند. علاوه بر این، پیر شدن هم میتواند روی دندانها تاثیر بگذارد. شواهد نشان میدهد که با افزایش سن، دندانهای عقب به طور طبیعی به سمت جلو حرکت میکنند.
۴. از دست دادن دندان
اگر یک یا چند دندان خود را به دلیل ضربه، پوسیدگی یا بیماری لثه از دست بدهید، ممکن است دندانهای مجاور به تدریج به فضاهای خالی روی لثه منتقل شوند.
ارتودنسی مجدد چگونه انجام میشود؟
معمولا مراحل انجام ارتودنسی مجدد مثل ارتودنسی بار اول است. دندانپزشک وضعیت بالینی شما را به طور کامل ارزیابی میکند و در صورت لزوم برای بررسی دقیقتر دندانها و فک شما از تستهای تصویربرداری کمک میگیرد.
بعد از ارزیابی کامل، متخصص ارتودنسی مناسبترین شیوه درمان را پیشنهاد میدهد و شما را به بهترین نحو راهنمایی میکند تا از تکرار موقعیتهایی که به دلیل ناآگاهی یا بیاحتیاطی باعث تغییر مکان دندانها شدهاند، جلوگیری کنید.
بسته به شدت نامرتب بودن دندانها، ممکن است یک استراتژی محدود یا جامع برای درمان مجدد شما پیشنهاد شود. اگر جابهجایی دندانها ناچیز باشد، احتمالا مشکل با استفاده کردن از نگهدارنده به صورت تماموقت اصلاح میشود. اما در صورتی که شدت تغییر مکان دندانها زیاد باشد، به ارتودنسی مجدد نیاز دارید.
بعضی از بیماران برای انجام ارتودنسی بار دوم مردد هستند و حتی آن را اتلاف وقت میدانند. با این حال، باید به یاد داشته باشید که همترازی دندانها نه تنها زیبایی لبخند شما را بهبود میبخشد، بلکه میتواند از بسیاری از مشکلات دهان و دندان از جمله درد دندان، مشکلات گفتاری یا اختلال مفصل گیجگاهی فکی (TMJ) پیشگیری کند.
ارتودنسی مجدد چقدر طول میکشد؟
ممکن است فکر کنید که مدت زمان لازم برای ارتودنسی مجدد از ارتودنسی بار اول کوتاهتر است. اما در حقیقت، مدت زمان ارتودنسی به تشخیص دندانپزشک و میزان جابهجایی دندانها بستگی دارد.
بدیهی است درمان مجدد بیمارانی که مدت زمان زیادی از آخرین ارتودنسی آنها میگذرد یا دارای مشکلات خاص هستند، بسیار پیچیدهتر بوده و به مدت زمان بیشتری نیاز دارد.
عوارض ارتودنسی مجدد چیست؟
ارتودنسی مجدد معمولا عوارض خاصی ندارد، اما در بعضی موارد ممکن است، مشابه با ارتودنسی بار اول، مشکلات زیر بروز پیدا کنند:
- درد فک
- خونریزی لثه
- اختلال در غذا خوردن
- آسیبدیدگی مینای دندان
- پوسیدگی دندان به دلیل رعایت نکردن بهداشت
- تحلیل ریشه دندان
- زخم شدن دهان
رعایت چه نکاتی در حین درمان ضروری است؟
برای اینکه عوارض ارتودنسی مجدد را به حداقل برسانید و بیشترین بهره را از انجام آن ببرید، توصیه میشود:
بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت کنید.
از خوردن غذاهای اسیدی، غذاهای سفت یا چسبناک یا نوشابههای گازدار و همچنین جویدن آدامس خودداری کنید.
هنگام ورزش از محافظ برای مراقبت از دندانهای خود استفاده کنید.
چکار کنیم تا ارتودنسی بار دوم نیاز نشود؟
تکمیل فرآیند درمان با استفاده صحیح از نگهدارنده مهمترین اقدامی است که باید برای جلوگیری از برگشت ارتودنسی انجام دهید. در حال حاضر، انواع مختلفی از نگهدارنده وجود دارد که به طور کلی به ۲ گروه تقسیم میشوند:
نگهدارندههای ثابت: یک تکه سیم مخصوص و قوسدار است که به کمک چسب یا کامپوزیت به پشت دندانهای جلو در فک بالا و پایین متصل میشود.
نگهدارندههای متحرک: همانطور که از نام این نگهدارنده مشخص است، میتوانید آن را هر وقت که بخواهید بردارید و دوباره در جای خود قرار دهید.
هزینه ارتودنسی مجدد چقدر است؟
هزینه ارتودنسی به شدت مشکل شما بستگی دارد. معمولا هزینه درمان محدود در مقایسه با درمان جامع به طور قابلتوجهی کمتر است.
هزینه ارتودنسی بار دوم
ارتودنسی ناموفق نیاز به دفعه دوم درمان را افزایش میدهد. حتی پس از انجام موفقیتآمیز ارتودنسی، دندانها تمایل دارند به طور طبیعی با گذشت زمان جابهجا شوند. از دلایل بروز این مشکل میتوان به رشد و نمو یا پیری اشاره کرد.
از آنجا که لبخند زیبا یکی از مهمترین داراییهای شما است، توصیه میشود بعد از اتمام دوره درمان حتما طبق دستور دندانپزشک از نگهدارنده استفاده کنید تا جلوی تغییر مکان دندانها و نامرتب شدن مجدد آنها گرفته شود. استفاده نادرست از نگهدارنده میتواند به تدریج دندانها را از موقعیت خود خارج کند.
مهم نیست که چه مدت زمانی از دوره درمان ارتودنسی بار اول شما گذشته است، اگر فکر میکنید دندانهایتان دوباره نامرتب شدهاند و لبخندتان مثل گذشته زیبا نیست، برای ارزیابی وضعیت خود به دندانپزشک مراجعه کنید.
۱۱ خوراکی ممنوع در زمانی که ارتودنسی دندان دارید
زیبا سازی دندان با ارتودنسی نامرئی
منبع : دکتر سعید قریشی
- برچسبها
- ارتودنسی
دیدگاه ها