سند دست نویس
اثبات اصالت سند دست نویس؛ مشکلات متعددی دارد و مرجع خطر پذیری محسوب میشود. به دلیل آن که بسیاری از این دست نوشتهها قابلیت جعل شدن دارند، باید اصالت نوشته عادی حتما توسط کارشناسان به اثبات برسد و البته این موضوع با اشکالاتی روبهرو است.
افراد باید توجه داشته باشند که تا جای ممکن از اسناد دست نوشته دوری کنند و به جای آن، سند خود را حتما در دفاتر اسناد رسمی به ثبت برسانند.
هنگامی که یک سند دست نوشته یا سند عادی به دادگاه ارائه میشود، دادگاه آن را به کارشناس مربوطه ارجاع میدهد، اما اگر کارشناس صلاحیت سند دست نویس را مورد تایید قرار ندهد، سند در حکم اسناد جعلی محسوب و جرم حقوقی و کیفری ایجاد میشود.
انواع سند دستنویس
سند دستنویس بیشتر در موارد معاملات کوچک و شخصی ، یا تحویل کالا و پرداخت وجه در مبالغ کم کاربرد دارد. این نوع دستنوشته ها که به طور معمول دارای متن کوتاهی بوده و به امضای لااقل یک طرف می رسد.
بیشتر وجهه آماره برای اثبات دعوی داشته و مدرک کافی به حساب نمی آید. دستنوشته ها می توانند دارای شاهد یا فاقد آن باشند. امر مسلم آن است که استناد به یک سند دستنویس با امضای شاهد، بسیار آسان تر از استناد به همین سند بدون امضای هیچ گونه شاهدی می باشد.
هرچند رسیدهای دستنوشته نوعی سند عادی به حساب می آیند، اما حقوقدانان و وکلا اغلب توصیه می کنند از تنظیم اسناد دستنویس پرهیز شود. زیرا این اسناد قابلیت تردید و انکار بسیاری دارند و اثبات اصالت آنها توسط کارشناسان دادگستری بسیار مشکل است.
به همین در مواقع اضطرار که دسترسی به دفاتر اسناد رسمی امکان پذیر نیست، توصیه می شود در تنظیم سند عادی یا رسید دستنویس حتما از دو نفر شاهد استفاده شود.
مجازات استفاده از سند دست نویس مجعول
اگر صلاحیت سند اثبات نشود در این هنگام فرد ذینفع در پرونده، شکایتی تحت عنوان «جعل» و «استفاده از سند مجعول» را در دادگاه مطرح میکند که مجازات هر کدام از آنها حداقل ۶ ماه حبس است.
بنابراین اگر در پی معامله ملک یا زمین هستید باید حتما به این نکته توجه کنید که ملک را از اداره ثبت اسناد استعلام کرده و پس از آن که جواب مثبت استعلام آمد، ملک مورد نظر را معامله کنید.
توجه به استعلامات حقوقی اهمیت بسیاری دارد، زیرا گاهی اوقات اتفاق میافتد که ملک به دلایل قانونی در رهن فردی دیگر بوده و خود فروشنده هم اجازه معامله نداشته است و این موضوع مشکلات متعددی را ایجاد خواهد کرد.
مطالبه وجه با استناد به سند دستنویس بدون شاهد
در صورتی که در قبال امضای یک رسید دستنویس با امضا و خط خوانده دعوا، اقدام به پرداخت مبلغی به طرف مقابل نموده اید و تعهدات طرف مقابل را دریافت نکرده اید، و همچنین هیچ شاهدی ذیل دستنوشته را امضا نکرده است.
خواهان می تواند اقدام به تنظیم اظهارنامه جهت تأدیه وجه نموده و از طریق قانونی برای مطالبه وجه خود اقدام کند.
در صورتی که در مهلت مقرر در اظهارنامه، خوانده اقدام به تأدیه وجه ننماید، خواهان می تواند با مراجعه به دادگاه محل اقامت خوانده با استناد به رسید دستنویس دادخواست مطالبه وجه را ارائه نماید.
بیشتر بخوانید :
شرایط معامله ملک در رهن بانک چگونه است ؟ - دلگرم
جعل چند نوع دارد و چگونه میتوان از جعل اسناد پیشگیری کرد ؟ - دلگرم
دیدگاه ها