معرفی داروی کلرپروپامید
کلرپروپامید (Chlorpropamide) برای درمان دیابت ملیتوس و دیابت بی مزه هیپوفیزی نسبی ( به عنوان درمان خط دوم) به کارمی رود.
نام های تجاری: دیابینیز، اینسولاز
موارد مصرف کلرپروپامید
- کنترل دیابت ملیتوس
- کنترل دیابت بی مزه
مکانیسم اثر کلرپروپامید
سولفونیل اوره ها با تحریک مستقیم ترشح انسولین از سلول های بتای لوزالمعده، گلوکز خون را کاهش می دهند. در طولانی مدت این دارو ها حساسیت به انسولین را در بافتهای محیطی مانند کبد، عضله، چربی و سلولهای دیگر مانند مونوسیت ها و اریتروسیت ها افزایش می دهند که نتیجه آن کاهش گلیکوژنولیز و گلوکونئوژنز درکبد است. کلرپروپامید اثر مقادیر جزئی هورمون آنتی دیورتیک را در بیماران مبتلا به دیابت بی مزه هیپوفیزی تقویت می کند.
فارماکوکینتیک کلرپروپامید
جذب دارو از طریق دستگاه گوارش کامل و سریع است، ولی غذا جذب آن را به تأخیر می اندازد. نیمه عمر آن ۳۶ ساعت است. متابولیسم کبدی دارو ناقص بوده و ۲۰ درصد دارو به صورت تغییر نیافته دفع می شود. متابولیت های دارو از طریق ادرار دفع می شوند.
مطالعه آشنایی با داروی کلرپروپامید در مجله ونوس https://mag.farzand.net/?p=41420
هشدارها در مورد مصرف کلرپروپامید
1. در شرایطی مانند انفارکتوس میوکارد، اغماء عفونت، تروما، در جراحی و دوران بارداری باید به طور موقت، انسولین جایگزین سولفونیل اوره ها شود.
2. در شرایط افزایش قند خون(مانند تغییرات هورمون های جنسی در زنان، تب بالا، عفونت پرکاری آدرنال و استرسهای روانی) ممکن است افزایش مقدار مصرف دارو با تغییر آن به انسولین مورد نیاز باشد.
3. در پرکاری تیروئید، منترل قند خون مشکل تر بوده و ممکن است نیاز به افزایش مقدار مصرف دارو باشد.
4. مصرف دارو در افراد مسن، به دلیل نیمه عمر طولانی توصیه نمی شود.
نکات قابل توصیه هنگام مصرف کلرپروپامید
1. آلرژی به سولفنیل اوره ها، سولفونامیدها و تیازیدها را باید مورد توجه قرارداد.
2. با تغییر رژیم غذایی فعالیت بدنی و بیماری، میزان قند خون و برنامه درمانی تغییر می کند.
3. دارو به همراه صبحانه مصرف شود.
عوارض جانبی کلرپروپامید
به دنبال مصرف دارو ترومبوسیتوپنی، آنمی آپلاستیک، آگرانولوسیتوز، اختلالات گوارشی، سردرد، افزایش قند خون، کاهش قند خون، واکنشهای حساسیتی دیده شده است. کلرپروپامید موجب افزایش اثر هورمون آنتی دیوریک شده و به ندرت موجب کاهش سدیم می شود.
تداخلات دارویی کلرپروپامید
- در صورت مصرف همزمان با ضدانعقادهای خوراکی مقدار مصرف دو دارو باید تنظیم شود.
- در هنگام مصرف همزمان با آسپارژیناز، کورتیکواستروئیدها، مدرهای تیازیدی و لیتیم به دلیل فعالیت ذاتی این ترکیبات در بالا بردن قند خون تنظیم مقدار مصرف دارو لازم است.
- مصرف همزمان کلرپروپامید ، با تیازیدها خطر هیپوناترمی را خصوصاً در بیماران مسن افزایش می دهد.
- در صورت مصرف همزمان داروهایی مانند گوانتیدین، مهارکننده های منوآمین اکسیداز، کینین، کینیدین و مقادیر زیاد سالیسیلاتها، کلرامفنیکل و مهارکننده های بتاآدرنرژیک مقدار مصرف مورد نیاز کلرپروپامید تغییر می یابد.
موارد منع مصرف کلرپروپامید
این دارو در موارد زیر نباید مصرف شود: اسیدوز، سوختگی شدید، اغمای دیابتیک، کتواسیدوز دیابتیک، اغمای غیر کتونیک، کتواسیدوز دیابتیک، اغمای غیر کتونیک هیپراسمولار، شرایطی که باعث تغیرات زیاد قند خون می شوند، شرایطی که نیاز به انسولین را به سرعت تغییر می دهند، شرایط ایجاد کننده کاهش قند خون، بیماریهای کبدی و کلیوی، پورفیری و نارسائی احتقانی قلب.
مصرف کلرپروپامید در بارداری
C ( داروهای گروه C فقط باید با تجویز پزشک مورد مصرف قرار بگیرد. خطرات ناشی از مصرف این گروه از داروها هنوز رد نشده است و یا اینکه مطالعات انسانی انجام نشده است و پزشک زمانی که احساس کند فواید مصرف این گروه از داروها از مضرات احتمالی آن بسیار بیشتر است و مصرف آن برای بیمار ضروری است تجویز انجام میدهد. )
شرایط نگهداری کلرپروپامید
کلرپروپامید دور از نور و رطوبت نگهداری شود.
داروهای مشابه کلرپروپامید
- گلیمپراید
- گلی پیزاید
- تولبوتامید
- گلی بوراید
- تولازامید
بیشتر بخوانید:
۲۰ خوراکی مفید برای مبارزه با دیابت
مراقبت از پا(دیابتی ها بخوانید)
علت دیابت و درمان آن در زمان بارداری
- برچسبها
- کلرپروپامید
- فارماکودینامیک کلرپروپامید
دیدگاه ها