قند خون نرمال چند است ؟
گلوکز در طول روز تغییر می کند. اگر قند خون ناشتا بین 100 تا 120 باشه، شما بعنوان پیش دیابت شناخته میشوید.
آزمایش طولانی مدت گلوکوز نیز وجود دارد که به هموگلوبین HbA1c, A1C و A1c معروف است. این آزمایش مقدار متوسط دو سه ماه اخیر را تعیین می کند. HbA1c به صورت درصد بیان می شود که برای فردی که دیابت ندارد 7/5% می باشد و برای فردی که مبتلا است حدود 7% و در حالت کنترل پایین تر است.
هنگامی که گلوکوز از مقدار نرمال بالاتر باشد، باعث تورم رگ های خونی و عصبی می شود. بنابراین گلوکوز بالا مطلوب نمی باشد.
در افرادی که مبتلا به دیابت نیستند، عملکرد انسولین باعث می شود قند در محدوده نرمال باشد. اما در افراد مبتلا به دیابت عملکرد انسولین مشکل دارد. بنابراین شما باید با استفاده از رژیم مناسب (رژیم غذایی مادران باردار دیابتی)، ورزش، مصرف قرص و کاهش استرس به بدن کمک کنید قند در محدوده نرمال باشد. در افراد دیابتی شناختن جدول قند خون الزامی است.
کمبود قند خون نیز مشکل ایجاد می کند. اگر انسولین مصرف می کنید یا قرص های sulfonylurea و meglitinide مصرف می کنید احتمال کاهش قند خون شما وجود دارد. کاهش قند خون باعث سرگیجه، سردرگمی و از حال رفتن می شود. با چیز هایی که قند خون را پایین می آورند، آشنا باشید.
محدوده طبیعی قند خون نرمال
در این جدول محدوده طبیعی برای افرادی مبتلا به دیایت و افراد سالم ذکر شده است :
زمان بررسی | محدوده هدف برای افراد سالم | محدوده هدف برای افراد مبتلا به دیابت |
---|---|---|
قبل از صبحانه (ناشتا) | 100> | 130-70 |
قبل از ناهار، میان وعده و شام | 110> | 130-70 |
دو ساعت بعد از غذا | 140> | 180> |
زمان خواب | 120> | 150-90 |
A1C | 6%> | 7%> |
نکته : این اعداد برای فردی که دیابت ندارد صدق می کند. اگر دیابت دارید، قند خون پیش از غذا 130-80 می باشد و یک تا دو ساعت بعد از غذا زیر 180 می باشد. پزشک سعی می کند قند خون فرد مبتلا را به قند خون فرد سالم نزدیک کند. قند خون پایین نیاز به رژیم غذایی مناسب دارد.
علائم قند خون بالا
سطح بالای قند خون نشانه دیابت است. علائم رایج ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- خشکی دهان
- تشنگی
- تکرر ادرار
- ادرار در طول شب
- بینایی تار
- پوست خشک و خارش
- خستگی یا خواب آلودگی
- کاهش وزن
- افزایش اشتها
اگر هیپرگلیسمی به مدت چند ساعت ادامه یابد و منجر به کم آبی شود، ممکن است علائم دیگری نیز ایجاد شود مانند:
- تنفس دشوار
- سرگیجه در حالت ایستاده
- کاهش وزن سریع
- افزایش خواب آلودگی و سردرگمی
- کما
هیپرگلیسمی بدون درمان، می تواند منجر به یک بیماری به نام کتواسیدوز ، کتوکاییدوز دیابتی (DKA) یا کمای دیابتی شود. این اتفاق به این دلیل می افتد که بدن انسولین کافی برای فرآوری گلوکز به سوخت ندارد، بدین ترتیب بدن از چربی ها برای تولید انرژی استفاده می کند. وقتی بدن چربی ها را تجزیه می کند، کتون ها به عنوان محصولات جانبی تولید می شوند. برخی از کتون ها از طریق ادرار حذف می شوند.
تا زمانی که بیمار هیدراته شود و انسولین کافی دریافت کند، کتون ها در خون باقی می مانند. کتون ها در خون موجب تهوع، سردرد، خستگی یا استفراغ می شوند. کتواسیدوز به شدت خطرناک است و نیاز به درمان فوری دارد. علائم عبارتند از:
- تنگی نفس
- تهوع و استفراغ
- خشکی دهان
- نفسی که بوی میوه می دهد
- درد معده
سطح گلوکز خون به زمان روز، غذایی که خورده اید و ... بستگی دارد. جدول زیر به شما کمک می کند شرایط خود را بررسی کرده و تحت کنترل داشته باشید.
قند خون نرمال برای افراد زیر 6 سال
- ناشتا : 180-80 میلیگرم بر دسی لیتر
- قبل از غذا : 180-100 میلیگرم بر دسی لیتر
- بعد از غذا : 100 میلیگرم بر دسی لیتر
- زمان خواب : 110 تا 200 میلیگرم بر دسی لیتر
- HA1c : کمتر از با 8.5 درصد
قند خون نرمال برای افراد 6 تا 12
- ناشتا: 180-80 میلیگرم بر دسی لیتر
- قبل از غذا: 180-90 میلیگرم بر دسی لیتر
- قبل از ورزش : حداقل 150 میلیگرم بر دسی لیتر
- زمان خواب: 100 تا 180 میلیگرم بر دسی لیتر
- HA1c: کمتر و یا مساوی با 8 درصد
قند خون نرمال برای افراد 13 تا 19 سال
- ناشتا : 150-70 میلیگرم بر دسی لیتر
- قبل از غذا : 130-90 میلیگرم بر دسی لیتر
- قبل از ورزش : حداقل 150 میلیگرم بر دسی لیتر
- زمان خواب : 150 تا 90 میلیگرم بر دسی لیتر
- HA1c : کمتر و یا مساوی با 7.5 درصد
قند خون نرمال در دیابت بارداری
- قند ناشتا و قبل از غذا : 92 میلیگرم بر دسی لیتر
- بعد از غذا : 120 میلیگرم بر دسی لیتر
قند نرمال در مادر باردار با دیابت قبلی
- قند ناشتا و قبل از غذا : 99 -60 میلیگرم بر دسی لیتر
- بعد از غذا : 129-100 میلیگرم بر دسی لیتر
- HA1c: کمتر از 6 درصد
قند خون بالا با اعضای مختلف بدن چه میکند؟
- قلب : سکتههای قلبی، حدود ۲ تا ۴ برابر در افراد دیابتی شایعتر است. این عارضه در مورد بیماران مبتلا به دیابت غالبا بدون علایم هشداردهنده اتفاق میافتد. آرترواسکلروز (تصلب شرایین) در عروق قلب این بیماران بسیار شایع است. فشارخون بالا یکی از عوارضی است که بسیاری از افراد مبتلا به دیابت با آن دست به گریان هستند.
- کلیه : دفع پروتئین (پروتئینوری) صدمه دیدن کلیهها در ادامه نارسایی کلیه، دیالیز و در نهایت پیوند کلیه مشکلاتی است که در صورت عدم کنترل مناسب قندخون برای افراد مبتلا به دیابت به وجود میآید.
- دستگاه رفع ادرار: آستانه جذب قند در ادرار ۱۸۰ است. یعنی اگر قند خون در افراد بالاتر از این مقدار باشد، مقداری از قند وارد ادرار شده و میتواند محیط مناسبی را برای رشد باکتریها فراهم آورد.
- پا : بهطور کلی بعد از تصادفات و تروما، دیابت بیشترین دلیل قطع عضو در دنیا را به خود اختصاص داده است.
- مغز : یکی از بخشهایی که بر اثر ابتلا به دیابت و عدم کنترل آن میتواند دچار آسیب جدی شود، عروق مغزی است. البته انسداد عروق در بیماران دیابتی تقریبا در تمام نقاط بدن دیده میشود، ولی این موضوع در عروق مغز به دلیل حساسیت بالای این عضو میتواند موجب بروز سکتههای مغزی و صدمات جبرانناپذیر در فرد شود.
- چشم : عدم توجه به عوارض چشمی دیابت میتواند مشکلات زیادی را برای فرد ایجاد کند. آبمروارید یا کدورت عدسی چشم، یکی از بیماریهایی است که در افراد مبتلا به دیابت بسیار شایعتر از افراد عادی است. پرده پشت چشم (شبکیه) نیز از قسمتهایی است که در معرض آسیبهای چشمی بیماری دیابت قرار دارد. شبکیه در صورت عدم توجه به کنترل به موقع قندخون میتواند دچار خونریزی شود.
- دستگاه گوارش و دستگاه تناسلی نیز در برابر این دیابت تاثیرپذیرند.
- پوست : عدم کنترل قندخون، میتواند موجب بیماریهایی نظیر ریزش موهای ساق پا، خارش، نازک شدن پوست پا، عفونتهای قارچی و پیگمانته شدن پوست و تغییر رنگ آن شود. دیابت از یک سو موجب کاهش تعریق بدن میشود که این نقص موجب کم شدن رطوبت بدن و ترک خوردن پوست و ایجاد عفونت میشود. از سوی دیگر تعریق در اندامهای خاصی مانند کف دست را افزایش میدهد. تعریق زیاد در دستها موردی است که بسیاری از بیماران از آن شکایت دارند.
- افسردگی و مشکلات روانی : بیش از ۴۰ تا ۵۰ درصد بیماران دیابتی دچار آزردگی روانی، ۲۰ تا ۲۵ درصد دچار مراحل شدید افسردگی و ۴۰ تا ۵۰ درصد آنها دچار حالات اضطرابی هستند. از علایم هشداردهنده این حالات تغییر در خواب، تغییر در عادت غذایی، خستگی مداوم، بیقراری، تغییر حافظه، کم شدن اعتماد به نفس، احساس گناه و... است.
بیشتر بخوانید :
لیست قیمت انواع تست قند خون در بازار
با روش های کنترل قند خون آشنا شوید
۱۴ گیاه مفید برای درمان هیپوگلیسمی (قند خون پایین)
- برچسبها
- قند خون نرمال
دیدگاه ها