دلگرم
امروز: جمعه, ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۸ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۹ مارس ۲۰۲۴ میلادی
آویشن سرد است یا گرم ؟
4
زمان مطالعه: 6 دقیقه
آویشن یکی از گیاهان خوش عطری است که به عنوان ادویه غذا، دمنوش و ... مورد استفاده قرار می گیرد. در این مطلب می خواهیم شما را با طبع آویشن، مصلحات آویشن و خواص و مضرات آن آشنا کنیم. با ما همراه باشید.

طبع آویشن چیست ؟

آویشن از گیاهان دارویی پر مصرف برای پیشگیری از سرماخوردگی و درمان عفونت‌های تنفسی است و از آن به عنوان ادویه در تهیه غذا‌ها نیز استفاده می‌شود. برگها، گل و روغن گیاه آویشن در طول تاریخ تا به امروز همواره برای درمان بسیاری از بیماری‌ها استفاده شده است.

تاریخچه آویشن

آویشن کلمه‌ای است با ریشه پهلوی که نشان از قدمت هزاران ساله گیاه در شناخت و کاربرد آن نزد ایرانیان دارد و البته گونه‌های مشابه به این نام خوانده می‌شدند.

مصریان باستان آن را به عنوان یک دارو می‌شناختند و در شستشو و نیز به عنوان عطر مورد استفاده قرار می دادند و احتمالا نام انگلیسی آن از نام مصری گیاه Tham یا Thm مشتق شده است.

در یونان باستان نیز علاوه بر استفاده در حمام در معابد می‌سوزاندند و در روم باستان از آن به عنوان ادویه در تهیه پنیر استفاده می‌شده است. در برخی از روایات اسلامی نیز به استفاده از آویشن اشاره شده است.

آویشن در طب سنتی

آویشن دارای انواع برّی و بستانی و جبلی است. برگ آویشن بستانی مدور و برگ آویشن بری باریک و بلند است و برگ آویشن جبلی عریض و مدور است. آویشنی که برگ آن سیاه باشد در فارسی صعتر نام دارد و نوعی که برگ سفید دارد نزد برخی مردم مشهور به جوزی است.

انواع و اقسام آویشن دارای گل‌های کبود هستند و عطری تند اما خوشبو دارند. در طب سنتی ایران برای آویشن خواص متعددی از جمله: بازکننده گرفتگی‌ها، خشک کننده رطوبت‌ها، افزایش دهنده میل جنسی، اشتهاآور و پاک کننده ریه، معده، جگر و امعا از رطوبات و بلغم‌ها قایل هستند.

طبع آویشن

طبع آویشن گرم است یا سرد ؟

طبع آویشن

طبع آویشن در طب سنتی در آخر دوم گرم و خشک است و مصرف بیش از اندازه آن برای افراد صفراوی (دارای مزاج گرم و خشک) توصیه نمی شود.

آویشن خود به عنوان مصلح بسیاری از مواد غذایی مانند گروه لبنیات مانند پنیر تازه، دوغ و ماست، قارچ خوراکی، لوبیا سبز، نخود سبز، باقلا سبز، انواع ماهی گوشت دل و سیب زمینی محسوب می شود.

طبع عرق آویشن

طبع عرق آویشن نیز مانند طبیعت آویشن گرم می باشد.

طریقه مصرف عرق آویشن

عرق آویشن دارای خواص بسیاری است و برای کسانی که به هر دلیلی نمی توانند دمنوش آویشن درست کنند یا طعم آن را در غذا دوست ندارند، مناسب است. طریقه مصرف عرق آویشن بدین صورت است که باید بعد از هر غذا نصف استکان میل شود.

مصلح آویشن چیست ؟

سرکه انگور مصلح و بهبود دهنده خواص و مزاج آویشن است و بهتر است که همراه با آن مصرف گردد.

طبع آویشن

آویشن گرمه یا سرد ؟

خواص آویشن

1. پیشگیری و درمان سرماخوردگی با آویشن

یکی از شناخته شده‌ ترین خواص آویشن، به ویژه مصرف‌ دمنوش آن پیشگیری و کمک به درمان سرماخوردگی است. این گیاه جزو گیاهان ضد التهابی بوده، بر روی باکتری‌های دستگاه تنفسی موثر است.

از این رو برای پیشگیری از عفونت‌های مکرر که بیشتر ناشی از خشکی دستگاه تنفسی است می‌توان از بخور آن (جوشاندن گیاه در آب جوش و اسنتشاق آن) نیز برای درمان استفاده کرد.

آویشن تا حد زیادی عفونت و چرک بدن و گلو را از بین می‌برد و به دلیل خاصیت خلط آور بودن در درمان سرفه مفید است.

2. تقویت سیستم ایمنی بدن با آویشن

گیاه آویشن سرشار از انواع مواد معدنی، ویتامین‌ هایی نظیر ویتامین C و ویتامین A، روغن تیمول و آنتی اکسیدان‌ ها است و از این رو به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک شایانی می‌کند.

متخصصان معتقدند مصرف روزانه دمنوش و عرق آویشن، با بالا بردن سیتم ایمنی بدن، می‌تواند شما را درطول سال از بیماری‌ها و عارضه‌های مختلف در امان نگه دارد. البته به یاد داشته باشید با توجه به طبع آویشن، استفاده از آن برای گرم مزاج‌ها با احتیاط صورت گیرد.

3. بهبود خلق و خو، تقویت حافظه و رفع افسردگی با آویشن

سبزی آویشن دارای ماده فعالی به نام کارواکرول است که برای تقویت حافظه مفیده بوده، همچنین خاصیت ضد افسردگی دارد.

جالب است بدانید مطالعاتی که در سال ۲۰۱۳ بر روی تاثیرات این ماده انجام شده، نشان داده است که دریافت منظم و با غلظت کم کارواکرول به بهبود خلق و خو و افزایش حس خوب در افراد کمک می‌کند.

4. آویشن برای کاهش فشار خون و حفظ سلامت قلب

از دیگر خواص آویشن، کاهش فشار خون و در نتیجه کمک به سلامت قلب و پیشگیری از بیماری‌های قلبی است. آویشن سرشار از پتاسیم است و از همین رو مصرف آن در کاهش فشار خون و درمان تپش قلب مفید است.

توجه داشته باشید مصرف آویشن برای افرادی که از فشار خون بالا رنج می‌برند توصیه نمی‌شود و لازم است قبل از مصرف حتماً با پزشک مشورت شود.

5. تسکین درد‌های عضلانی و درد سیاتیک با مصرف آویشن

در طب سنتی توصیه می شود اگر از درد مفاصل، نقرس، ورم مفاصل و درد سیاتیک در رنج هستید چای یا دمنوش آویشن بنوشید، همچنین حمام آویشن برای مبتلایان به درد‌های عضلانی، مفصلی و روماتیسمی توصیه می‌شود.

6. حفظ سلامت دستگاه گوارش، رفع نفخ و کمک به هضم غذا

آویشن کوهی به بدن حرارت می‌ بخشد و باد را از معده و روده‌ ها خارج می‌کند و به هضم غذا در سردمزاجان کمک می‌کند همچنین دم کرده آن برای سکسکه، دل پیچه مفید است.

7. درمان ضعف و بی حالی با مصرف آویشن

آویشن سرشار از اسید‌های آمینه است و از این رو در درمان ضعف و بی حالی موثر است. همچنین این گیاه با دارا بودن مقادیر بالایی آهن می‌تواند درمان مناسب و مکملی برای کم خونی فقر آهن باشد.

طبع آویشن

آویشن چه طبعی دارد ؟

مضرات و موارد منع مصرف آویشن

آویشن علاوه بر داشتن خواص بسیار، دارای مضراتی نیز می باشد. مضرات آویشن عبارتند از:

  • آویشن ممکن است باعث ایجاد آلرژی شود.
  • ممکن است باعث تحریک غشای مخاطی شود.
  • افراد تیروئیدی باید از مصرف آن خودداری کنند.
  • مصرف آن در دوران بارداری و شیردهی ممنوع است و ممکن است باعث سقط جنین شود.
  • مصرف آن در کودکان زیر 10 سال توصیه نمی شود.
  • زیاده روی در مصرف آن ممکن است التهابات پوستی ایجاد کند.
  • افرادی که داروهای خاص مصرف می کنند مثلا داروهای شیمی درمانی و… برای مصرف آن و جلوگیری از تداخل های دارویی حتما باید با پزشک مشورت کنند.
  • همچنین مصرف آن همراه با دیگر گیاهان دارویی باید با آگاهی از خواص و طبع ها باشد و ممکن است مضر باشد.

همچنین بخوانید:

مروری بر مشخصات و فواید گیاه آویشن

خواص و فواید دارویی و درمانی عرق آویشن



این مطلب چقدر مفید بود ؟
3.3 از 5 (4 رای)  

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits