راههای درمان پوسیدگی کاکتوس
کاکتوس یکی از سرسخت ترین گیاهانی است که می توان پرورش داد، اما گاهی حتی این گیاه سرسخت هم دچار آفت و بیماری میشود. یکی از معمولترین این بیماریها هم پوسیدگی است.
کاکتوسها و ساکولنتها آنقدر بیآزار و بیتوقع هستند که گاهی آنها را فراموش میکنیم. تنها کافی است نقطهای آفتابی در اختیارشان قرار دهید و کمترین شرایط محیطی را برایشان فراهم کنید تا آنها از آن پس به خوبی و خوشی زندگی کنند!
اما گاهی همه چیز خوب پیش نمیرود. با اینکه از گیاهتان به خوبی مراقبت کرده اید باز هم مشاهده میکنید که حال گیاه خوب نیست و دارد کم کم پوسیده و گندیده میشود. اما مشکل کجاست؟
علت گندیدگی کاکتوس
یکی از اصلی ترین دشمنان کاکتوسها و ساکولنتها آبیاری بیش از حد است. آبیاری زیاد یکی از دلایل اولیه پوسیدگی کاکتوسها و ساکولنتها در خانه است. اگر مشاهده کرده اید که گیاهتان دارد نرم میشود، سریعا وارد عمل شوید تا فرصت نجات آن را از دست ندهید. شانس نجات حتی در کاکتوسهایی که تمام پیکرشان دچار پوسیدگی اولیه شده است هم وجود دارد، اگر از آنها به خوبی مراقبت کنید و سریع به دادشان برسید.
پیشگیری همیشه بهتر از درمان است. شما اگر موارد گفته شده در بالا را در خصوص شرایط درست نگهداری کاکتوسها و آبیاری آن رعایت کنید کاکتوسهای شما دچار گندیدگی نخواهد شد اما متأسفانه هنگامی که کاکتوس دچار گندیدگی شد تقریباً راه درمان ندارد و کاکتوس در اکثر موارد خراب میشود اما در برخی موارد نیز میتوان بخشی از گیاه را نجات داد.
طریقه گندیدگی کاکتوسها به این صورت است که به علت آبیاری زیاد و خیس ماندن بیش از حد خاک ریشهها و آن قسمت از کاکتوس که در زیر خاک قرار دارد دچار پوسیدگی میشود و بافت آن قسمت از بین میرود و این تخریب بافت باعث نفوذ گندیدگی و خرابی به قسمتهای بالایی کاکتوس میشود که آوند کاکتوس را خراب میکند سپس به تمام این گیاه منتقل میشود اما اگر شما بتوانید گندیدگی کاکتوس را زود تشخیص بدهید خواهید توانست با برش دادن کاکتوس و جداسازی قسمتهای گندیده از بخشهای سالم کاکتوس را نجات دهید.
درمان پوسیدگی کاکتوس
گندیدگی کاکتوسها از پایین شروع میشود و مدت دو الی سه روز ابتدا ریشه کاکتوس را خراب میکند سپس به بدنه کاکتوس منتقل میشود و بستگی به سایز کاکتوس چند روز طول خواهد کشید تا کاملاً کاکتوس را فرا بگیرد و نابود بکند.
شما به محض متوجه شدن به گندیدگی کاکتوس ابتدا اقدام به خارج سازی کاکتوس از گلدان میکنید سپس با یک چاقوی تمیز شروع به جداسازی و برش قسمتهای گندیده کاکتوس میکنید تا فقط قسمتهای سالم با آوند تمیز از کاکتوس باقی بماند سپس قسمت سالم باقی مانده را آغشته به پودر قارچکش کرده مدت ۷ الی ۱۰ روز در محیط سایه و خنک قرار میدهید تا قسمت برش خورده کاکتوس پینه بندد و سپس اقدام به کاشت کاکتوس میکنید.
بهتر است برای جلوگیری از بیماریهای احتمالی پس از برش کاکتوس و رسیدن به بخشهای سالم گیاه سم قارچ کش بر روی محل برش داده بریزید تا از انتقال بیماریها جلوگیری شود.
گندیدگی کاکتوسها یکی از بیماریهای بدون درمان است و قسمت گندیده شده کاملاً خراب شده و دیگر قابل استفاده نخواهد بود و تنها راه آن جلوگیری از گندیدگی به سایر قسمتهای گیاه با برش دادن کاکتوس است و جدا کردن قسمتهای سالم و از قسمتهای گندیده است.
مراحل درمان گندیدگی کاکتوس
اگر کاکتوستان از پایه (طوقه) شروع به پوسیده شدن کرده است و پوسیدگی دارد به سمت بالا پیشروی میکند باید کاکتوس را از محل پوسیدگی ببرید.
مرحله اول
یک چاقو یا تیغ تیز را با آب گرم و صابون بشویید و خشک کنید تا ضد عفونی شود. سپس با استفاده از آن قسمت بالایی بدنه کاکتوس را از حداقل ۵ سانتی متر بالای قسمت پوسیده ببرید. باید برش را از جایی انجام دهید که در مقطع عرضی بریده شده هیچ گونه گندیدگی و پوسیدگی نبینید. اگر در مقطع عرضی نشانی از پوسیدگی است، دوباره آن قسمت را ببرید و دور بیاندازید. در بین هر برش چاقو را با پنبه آغشته به الکل ضد عفونی کنید.
قسمت خراب کاتوس (یعنی قسمتی از بدنه و ریشهها) را دور بیاندازید و خاک گلدان را هم خالی کنید و دور بریزید. اگر میخواهید دوباره از همین گلدان برای کاشت کاکتوستان استفاده کنید باید آن را به خوبی با آب و صابون بشویید. در غیر این صورت از گلدان دیگری استفاده کنید.
مرحله دوم
قسمت سالم بریده شده را بر روی یک تکه دستمال تمیز قرار دهید و در مکانی خنک، خشک و به دور از نور خورشید بگذارید. اجازه دهید کاکتوس به مدت ۲۴ تا ۷۲ ساعت در هوای آزاد بماند تا محل بریدگی خشک شود و پینه ببندد و در واقع در این محل کالوس تشکیل شود. ممکن است خشک شدن محل زخم بیشتر از این مدت طول بکشد. به طور معمول اگر این کار را در تابستان انجام میدهید محل برش زودتر پینه میبندد. در زمستان باید زمان بیشتری برای این کار صرف کنید.
مرحله سوم
همانطور که گفتیم باید خاک کاکتوس را عوض کنید. درست است که آبیاری بیش از حد باعث پوسیدگی کاکتوستان شده، اما در اکثر موارد وجود عوامل قارچی بیماریزا هم در بروز این مشکل دخیل هستند. این عوامل بیماریزا در خاک زندگی میکنند پس خاک گیاه باید عوض شود.
بهتر است گلدان جدیدی تهیه کنید، اما اگر میخواهید از گلدان قبلی استفاده کنید به روشی که در بالا گفته شد گلدان را ضدعفونی و خشک کنید. میتوانید مقداری سنگ ریزه در کف گلدان بریزید تا زهکشی بهتر انجام شود و سپس گلدان را پر از خاک کنید. خاکی تازه، با زهکشی خوب و مخصوص کاکتوس برای گیاه فراهم کنید.
از خاک گلدانهای معمولی برای کاشت کاکتوس استفاده نکنید چرا که این نوع خاکها آب بیشتری در خود نگه میدارند و ممکن است خود باعث پوسیدگی مجدد کاکتوس یا ساکولنتتان شوند. اگر کاکتوستان را درون باغچه پرورش داده اید، بد نیست آن را برای مدتی درون گلدان بکارید تا بتوانید بهتر آبیاری آن را کنترل کنید.
مرحله چهارم
قسمت سالم بالایی کاکتوس را که بریده بودید و زخم آن پینه بسته بود را دوباره در گلدان و خاک جدید بکارید. آن را خیلی در خاک فرو نبرید. تنها باید آنقدری در خاک فرو برود که واژگون نشود و از آن بیرون نیاید.
مرحله پنجم
برای چند روزی به کاکتوس آب ندهید. سپس به مدت دو هفته آن را هفتهای یک بار آبیاری کنید (اگر کاکتوس در فصل رشد است در غیر این صورت فاصله آبیاری را کمی بیشتر کنید) تا ریشههای جدید بزند. سپس کاکتوستان را مانند همیشه آبیاری کنید.
اگر پوسیدگی کاکتوس از قسمت نوک (سر) کاکتوس شروع شده و دارد به سمت پایین میرود:
مرحله اول
قسمت بالایی کاکتوس را با چاقویی تیز که از قبل آن را ضد عفونی کرده اید تا جایی ببرید که اثری از پوسیدگی نبینید. در بین برشها چاقو را با پنبه آغشته به الکل تمیز کنید. حداقل ۳ سانتی متر از بافت سالم را هم ببرید تا مطمئن شوید هیچ پوسیدگی در گیاهتان باقی نمانده است.
مرحله دوم
قسمت پوسیده کاکتوس را دور بریزید. نمیتوانید کاری برای آن انجام دهید.
مرحله سوم
مطمئن شوید که کاکتوس در حال رشدتان درخاکی مخصوص کاکتوس و ساکولنت رشد میکند. اگر خاکتان مناسب نیست خاک گیاه را عوض کنید. خاک مخصوص گلدان یا باغچه رطوبت زیادی را در خود نگه میدارد و باعث گندیده شدن کاکتوستان میشود.
اگر کاکتوستان را در خاک باغچه کاشته اید، بهتر است خاک آن قسمت از باغچه را عوض کنید به جای آن خاکی مخصوص کاکتوس و ساکولنت بریزید.
بیشتر بخوانید:
قلمه زدن کاکتوس و نکات ریز در مورد این گیاه
اصول کاشت و نگهداری کاکتوس کریسمس
۱ دیدگاه