دلگرم
امروز: شنبه, ۱۲ آبان ۱۴۰۳ برابر با ۲۹ ربيع الآخر ۱۴۴۶ قمری و ۰۲ نوامبر ۲۰۲۴ میلادی
روش های کاشت و نگهداری از درخت ارغوان
8
زمان مطالعه: 9 دقیقه
درخت ارغوان یک درخت بسیار زیبا با رشد سریع است که در بهار شاخه های آن با گل های صورتی یا بنفش بسیار زیبایی پر می‌شود.


کاشت و نگهداری درخت ارغوان


درخت ارغوان یک درخت بسیار زیبا با رشد سریع است که در بهار شاخه های آن با گل های صورتی یا بنفش بسیار زیبایی پر می‌شود. این درخت برگریز بومی شرق ایالات متحده است و در مناطقی که دمای هوا در زمستان 28- تا 1- درجه سانتی گراد است قادر به رشد می‌باشد. درخت ارغوان می‌تواند به ارتفاع 12 متر رشد کند.


انتشار جغرافیایی درخت ارغوان در کشورمان در تمام نواحی ساحلی دریای خزر، نواحی غرب رشته کوه زاگرس، خراسان، تهران و اطراف و امروزه به عنوان گیاهی زینتی در فضای سبز اکثر نقاط ایران کاربرد دارد. درخت ارغوان سریع رشد و به خاطر اینکه تولید شاخه‌های زیاد در کنار هم در سطح زمین می‌کند پرورش تک تنه‌ای آن مشکل است و بهتر است به همان شکل طبیعی ویا به فرم چند تنه‌ای پرورش داده می شود.

گیاه شناسی درخت ارغوان


ارغوان درختچه‌ای خزان کننده و چند ساله است که امروزه به صورت پرورشی در فضای سبز پارک‌ها، باغات و بلوار‌ها از آن استفاده می‌شود و نگهداری از آن در محیط آپارتمان نیز امکان‌پذیر است. این گیاه با نام‌های ارغیدا، اکوان، ارجوان، وازی و دادی نیز شناخته می‌شود و علاوه بر جنبه زینتی از خواص گیاه ارغوان در طب سنتی برای درمان بیماری‌ها استفاده می‌شود. جالب است بدانید.


شاخه‌های ارغوان کوتاه و به هم پیچ خورده است و گل‌های گیاه به صورت خوشه‌ای، صورتی رنگ و به حال آویخته از شاخه آویزان می‌شوند و جلوه‌ای زیبا را به گیاه می‌دهند. ارتفاع گل‌های ارغوان به ۴ تا ۵ متر و در برخی مناطق گاهی به ۱۲ متر هم می‌رسد. چوب این درخت قهوه‌ای مایل به قرمز و سنگین ماست. برگ‌ها به شکل قلب، بدون کرک و دارای کناره‌های صاف است. گل‌ها در اوایل بهار باز می‌شوند و در کشور ما در استان‌های خراسان، ایلام، شاهرود، کرمان، گیلان، همدان، لرستان و فارس به صورت خودرو یافت می‌شود.


درخت ارغوان در برابر سرما و خشکسالی مقاوم است و در انواع خاک ها رشد می‌کند ولی خاک های با زهکشی خوب را ترجیح می‌دهد. حتی در خاک هایی که از نظر مواد مغذی ضعیف هستند نیز قادر به رشد است. درخت ارغوان در خاک های اسیدی، خنثی و قلیایی رشد می‌کند ولی PH 5 تا 8.5 را ترجیح می‌دهد. این درخت را می‌توان در آفتاب کامل یا سایه جزیی کاشت ولی بهتر است جایی کاشته شود که در روز 6 ساغت یا بیشتر نور مستقیم خورشید دریافت کند. این درخت خاک خشک یا مرطوب را ترجیح می‌دهد و نباید خاکی که درخت ارغوان در آن کاشته شده است را خیس کرد. درخت ارغوان در برابر هرس سنگین مقاوم است به همین دلیل یک درخت مناسب برای درست کردن بونسای می‌باشد.

تکثیر ارغوان

کاشت بذر درخت ارغوان


بذر درخت ارغوان پوشش سختی دارد برای جوانه زنی باید قبل از کاشت در آب خیسانده شود. می‌توان با استفاده از یک چاقوی تیز چند شکاف کوچک در پوشش بذر ایجاد کرد یا بذر را به کاغذ سنباده مالید تا پوسته آن نازک شود سپس بذر را به مدت 12 تا 24 ساعت در آب خیساند. همچنین می‌توان بذر را در آب قرار داد و به مدت 30 دقیقه جوشاند. بعد از انجام این کارها، بذر ها را در یک پلاستیک یا گلدان پر از شن مرطوب قرار دهید و پلاستیک را ببندید یا در صورتی که بذرها را در گلدان قرار دادید ، گلدان را با پلاستیک بپوشانید. سپس پلاستیک یا گلدان را در یخچال یا جایی که دما 4 تا 5 درجه سانتی گراد است به مدت 5 تا 8 هفته قرار دهید. در طول این مدت شن را مرطوب نگه دارید.

بعد از گذشت این مدت، بذرها را از یخچال خارج کنید و در یک خاک با زهکشی خوب به عمق 6 میلی متر بکارید. در صورتی که بذری زمانی که در یخچال است جوانه زد آن را از شن خارج کنید و بکارید. البته جوانه زدن بذرها در یخچال به ندرت اتفاق می‌افتد. خاک را مرطوب نگه دارید ولی آن را خیس نکنید. بذرها را می‌توان در گلدان یا به طور مستقیم در زمین کاشت. دمای مناسب برای جوانه زنی بذر درخت ارغوان 15 تا 20 درجه سانتی گراد است. دمای مناسب برای جوانه زنی بذر بسیار مهم است، در صورتی که دما کمتر یا بیشتر از این مقدار باشد جوانه زنی مدت بیشتری طول می‌کشد. بهتر است ابتدا در گلدان کاشته شوند و بعد از این که کمی رشد کردند آن ها را به خارج از خانه منتقل نمود. زمانی که نهال ها به اندازه کافی رشد کردند می‌توان آن ها در اواخر تابستان به زمین منتقل کرد، در غیر این صورت در اواخر بهار سال بعد باید آن ها را در زمین کاشت. فاصله کاشت بین نهال ها 6 تا 9 متر می‌ رسد.

روش تکثیر درخت ارغوان

درخت ارغوان به روش تکثیر بذر، قلمه زدن و خوابانیدن تکثیر می‌شود ولی بهترین و ساده‌ترین روش برای تکثیر آن، کاشت بذر است. مراحل کاشت درخت ارغوان به روش کاشت بذر به شرح زیر است:

  • بذر گیاه با قوه نامیه بالا را از مراکز گل و گیاه تهیه کنید. با توجه به اینکه پوشش بذر این گیاه بسیار سخت است، با استفاده از یک چاقوی تیز، چند شکاف کوچک در پوشش بذر ایجاد کنید یا بذر را توسط کاغذ سنباده بمالید تا پوشش آن نازک شود.
  • بذر را به مدت یک شب در آب ولرم بخیسانید تا سرعت جوانه‌زنی بذر بیشتر شود، همچنین می‌توانید بذر را در آب قرار داده و به مدت نیم ساعت بجوشانید.
  • بذر‌ها را در گلدانی حاوی ماسه بکارید و روی گلدان را با پلاستیک شفاف بپوشانید.
  • گلدان را در محلی با دمای ۴ تا ۵ درجه سانتی‌گراد قرار دهید. در این مرحله می‌توانید گیاه را در داخل طبقات پایینی یخچال نگهداری کنید.
  • طول زمانی که گیاه بایستی در این دما باشد، بین ۵ تا ۸ هفته است. توجه داشته باشید در طول این زمان، همواره سطح بستر کاشت (شن) را مرطوب نگه دارید.
  • بعد از این مدت گلدان را از یخچال خارج و بذر را در گلدان اصلی حاوی خاک با زهکشی مناسب در عمق سک سانتیمتری بکارید. مناسب‌ترین ترکیب خاکی برای کاشت بذر ارغوان مخلوطی از ۳۰ درصد خاک باغچه + ۳۰ درصد ماسه+ ۲۰ درصد برگ + ۲۰ درصد کود دامی یا ورمی‌کمپوست است.
  • در طول این مدت سطح خاک را مرطوب و نه خیس حفظ کنید.
  • دمای مناسب برای جوانه زنی بذر درخت ارغوان ۱۵ تا ۲۰ درجه سانتی گراد است. معمولا بعد از گذشت ۱۵ روز تا یک ماه اولین جوانه‌های گیاه ظاهر میشود.
  • درخت ارغوان به کود زیادی نیاز ندارد و هرچندسال یک بار کوددهی برای آن کافی است. در اواخر فصل رشد می‌توان از یک کود همه منظوره برای این درخت استفاده کرد تا درخت قبل از شروع سرما به اندازه کافی قوی شده باشد.

درخت ارغوان

شرایط نگهداری درخت ارغوان


بهترین شرایط برای نگهداری از این گیاه به شرح زیر است:

خاک: درخت ارغوان به نوع خاک حساس نیست و در هر خاکی رشد می‌کند. با این وجود خاک‌های آهکی گچی، غنی از مواد غذایی و دارای زهکش مناسب، برای رشد بهتر گیاه مفید است.

نور: درخت ارغوان در محیط سایه آفتاب به خوبی رشد می‌کند و بهتر است در طول روز از شش ساعت نور مستقیم خورشید بهره‌مند باشد. اگر این گیاه را در محیط آپارتمان نگهداری می‌کنید، بهترین مکان برای قرار دادن آن بالکن و پنجره‌های جنوبی آپارتمان است.

آبیاری: درخت ارغوان گیاهی مقاوم به خشکی است و نیاز به آبیاری متوسط دارد. در فصل تابستان هر دو هفته یکبار آبیاری برای گیاه مناسب است. توجه داشته باشید، خاک همیشه مرطوب و خاکی که آب را در خود نگه دارد، باعث از بین رفتن و نابودی ریشه گیاه خواهد شد.

دما: درخت ارغوان گیاهی مقاوم به سرما و خزان کننده است و تا دمای ۱۵- درجه سانتی‌گراد را تحمل می‌کند.

آفات و بیماری‌ها: بیماری لکه برگی از مهم‌ترین آفات درخت ارغوان است و در صورتی که محیط کشت گیاه بیش از حد مرطوب باشد، ایجاد می‌شود.

کوددهی: این گیاه به کوددهی نیازی ندارد. با این وجود در درختان چند ساله توصیه می‌شود هر سه تا چهار سال از کود چند منظوره قبل از شروع سرما برای رشد بهتر گیاه استفاده شود.

خواص درمانی گل درخت ارغوان

  • طبع آن سرد و معتدل است و به روایتی کمی گرم و مرطوب می‌باشد.
  • ملین و مسهل می‌باشد.
  • پاک کننده اخلاط جمع شده در بدن می‌باشد.
  • برای رفع برونشیت مزمن ۱۰ گرم آن را در شیر گرم حل نموده آهسته میل شود.
  • مقوی کبد و معده می‌باشد.
  • برای از بین بردن صفرا ۵ گرم در آب حل‌نموده قبل از غذا میل شود.
  • برای افرادی که فشارخون و مرض قند دارند مفید است.
  • حرارت بدن را از بین می‌برد.
  • تسکین دهنده حرارت قلب و کبد است.

divider

بیشتر بخوانید:

با روش کاشت درخت انگور و نگهداری از آن آشنا شوید

آموزش کاشت و پرورش درخت نارنگی در خانه

روش های کاشت و پرورش درخت انبه

divider





این مطلب چقدر مفید بود ؟
3.8 از 5 (8 رای)  

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits