دلگرم
امروز: پنج شنبه, ۲۷ دی ۱۴۰۳ برابر با ۱۵ رجب ۱۴۴۶ قمری و ۱۶ ژانویه ۲۰۲۵ میلادی
کشتن حیوانات از دیدگاه اسلام چه حکمی دارد ؟
5
زمان مطالعه: 4 دقیقه
یکی از موارد محاسبه الهی در روز قیامت، حقوق حیوانات می باشد. تا آنجا که از جهنمی شدن انسانی به خاطر بستن حیوان و ممانعت از آب خوردن آن تا حد مرگ، سخن گفته شده است.

حکم کشتن حیوانات در اسلام

به جز حیواناتی که جهت مصرف و خوراک انسان کشته می شود؛ در مورد کشتن سایر حیوانات، توجه به دو نکته ضروری است:

1- هر حیوانی که در ملکیت دیگری است؛ کشتن آن ممنوع است.

2- هر حیوانی که آزار دهنده است و برای دفع آزار آن، راهی جز کشتن نیست؛ می توان آن را کشت. گرچه مانند پرستو باشد که کشتن آن به خودی خود کراهت دارد.

دین ما در مورد آزار و اذیت حیوانات سکوت نکرده است و حیوان آزاری را یکی از بدترین گناهان شمرده. شاید بسیاری ندانند که که در مبانی فقهی ما رعایت حقوق حیوانات مورد توجه قرار گرفته است. واقعیت این است که در اسلام، آزار و اذیت حیوانات و کشتن بی دلیل آن‌ها، نهی شده است و این عمل، از زشتترین گناهان شمرده شده است. برای آنکه در این مورد بیشتر بدانیم به استفتائات مراجع تقلید و احادیثی در این رابطه رجوع می‌کنیم:

کبوتری را بر اثر عصبانیت به طور غیر عمد کشتم، حکمش چیست؟

در اسلام، از آزار و اذیت حیوانات و کشتن بی دلیل آنها (مخصوصا نسبت به حیوانات غیر موذی)، نهی شده است. حتی در روایتی از امام صادق (علیه السلام)، این عمل، از زشت‌ترین گناهان شمرده شده است.

در هر حال، پشیمان شدن از این کردار نشان از پاکی وجدان است. البته باید به درگاه الهی توبه نموده و از او طلب آمرزش کرد. اما در ارتباط با اینکه آیا کفاره‌ای نسبت به این عمل، واجب می‌شود یا نه؟ نظر شما را به حدیثی در این باره جلب می‌نماییم:

فردی به نام ابا حمزه، کبوتران نوه‌اش را از روی غضب سر می‌برد و گویا بعدها از این عمل خویش پشیمان شده و شرح این واقعه را در سفری که به مکه داشته برای امام باقر (علیه السلام) بیان می‌کند. امام به او می‌فرمایند: "اى ابا حمزه، کار زشتی انجام دادی، نمی دانى که چون اهل زمین بچه‌‏هاى ما را به بازى گیرند، با بال زدن کبوتر، زیان از آنها دفع می‌شود و (نیز اینکه) کبوتران در پایان شب، (ما را) به نماز آگاهى دهند. از هر کدامشان یک دینار طلا صدقه بده زیرا از روی خشم آنها را کشتى."

حکم کشتن حیوانات

البته علما، از جمله مرحوم مجلسی و صاحب وسائل الشیعه، امر به پرداخت صدقه در این حدیث را حمل بر استحباب می‌نمایند. بنابر این هر چند در این موضوع، کفاره‌ای واجب نمی‌باشد، اما بهتر است بابت کشتن کبوتر مقداری صدقه دهید.

در پایان، نظر شما را به دو استفتاء در همین موضوع جلب می‌نماییم:

کشتن حیوانات اهلى مانند گربه، آن هم بطور فجیع که در اطاق حبس شود و با شدت ضربات آن را بکشند و یا پرنده‌اى مانند کبوتر و کبک اهلى را از روى غضب سر از تنش بکنند موجب صدقه یا مثلا دیه مى‌شود؟
دیه ندارد و لکن این گونه اذیت به حیوانات، ظلم است و مکافات آن عذاب اخروى است.

گناهانى از جمله اذیت کردن و یا کشتن حیوانات را چگونه مى‌توان جبران کرد؟ آیا با توبه بخشیده خواهد شد؟
چنانچه شخص از گناهى که کرده توبه کند مورد عفو قرار مى‌گیرد لکن اگر مال دیگرى را تلف کرده باید صاحب مال را راضى کند و حقّ او را اداء کند یا از او حلالیت بگیرد، و اللّه العالم.

توبه کنید که خداوند توبه‌پذیر است. ان‌شاءالله توبه‌ی شما پذیرفته خواهد شد و سعی کنید که جبران کنید؛ غذایی به کبوتر‌ها بدهید یا اینکه کبوتری تهیه کنید و در حرم امام رضا علیه‌السلام رها کنید.

منبع : دنیای حیوانات



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.4 از 5 (5 رای)  

۱ دیدگاه

شما هم می توانید نظرات خود را ثبت کنید

لیلا | ۶ ماه پیش
به این نمیگن رعایت حقوق حیوانات !!
اینکه بعضی حیوانات رو میتونیم بکشیم و بخوریم ولی بقیه رو نه ، اگه سر کبوتر رو کندیم باید صدقه بدیم ولی مثلا میتونیم گنجشک رو بکشیم چون میتونیم بخوریمش !!!
گربه رو اگه تو اتاق حبس کنیم و بزنیم تا بمیره عذاب اخروی داره ولی اگه مثلا سم بدیم بهش بخوره چون مرغمون رو شکار کرده ، اشکالی نداره !!!! این استفاده خودخواهانه و منفعت طلبانه از حیواناته ، هیچ حیوانی با حیوان دیگه فرقی نمیکنه ، همشون گرسنگی و تشنگی و درد رو احساس میکنن درست مثل انسان، فقط نمیتونن حرف بزنن و کمک بخوان و بگن چه دردی میکشن
1
3

hits