جرم زنا به چه طریقی قابل اثبات می باشد ؟
زنا چیست ؟
کلمه زنا در قانون مدنی به کار رفته ولی تعریف نشده است چون این کلمه از فقه اسلامی گرفته شده است، با توجه به آنچه فقهای امامیه گفته اند، میتوان آن را چنین تعریف کرد.
زنا عبارت است از : « نزدیکی شخص بالغ و عاقل با زنی که بر او حرام است، بدون این که عقد نکاح یا شبهه وجود داشته باشد، با علم به دحرمت نزدیکی و اختیار.»
زنا از بزرگترین گناهان است که قرآن درباره آن فرموده است: «نزدیک زنا نشوید، که کار بسیار زشت، و بد راهى است.» اگر کسی که مأموریت ویژه ای ندارد، با اطلاع از وقوع عمل زنا در مکانی، وارد آن محل شود، کار حرامی کرده است و باید استغفار کرده و توبه نماید. در عین حال به هر مقداری که در جلوگیری از ارتکاب یا استمرار این عمل زشت قدرت دارد نهی از منکر بر شما واجب است.
همچنین اگر کسی به طور اتفاقی و بدون اطلاع وارد مکانی شود و صحنه فوق را ببیند، گرچه گناهی را مرتکب نشده ولی در حد توان و قدرت وظیفه نهی از منکر و جلوگیری از ارتکاب یا استمرار این عمل زشت متوجه اوست و باید با قدرت تمام این وظیفه را انجام دهد، اما اگر چنین امکان و قدرتی برای او وجود نداشته باشد و یا جان، آبرو یا سلامتی خود را در خطر می بیند باید از آن مکان خارج شود و از راه های قانونی جلوی این گناه را بگیرد.
اثبات زنا
عمل زنا تنها از یکی از راه های زیر قابل اثبات می باشد:
- شهادت چهار شاهد عادل مرد که شهادت بدهند با چشم خود این عمل را به صورت کاملاً واضح دیده اند. ( با شهادت سه شاهد عادل مرد ثابت نمی شود. همچنین با شهادت به این که دیدم این دو نفر در آغوش هم هستند زنا ثابت نمی شود.)
- شهادت سه شاهد عادل مرد و دو زن
- با شهادت دو شاهد عادل مرد و چهار زن فقط زنایی ثابت می شود که موجب حد غیر سنگسار است.
- چهار مرتبه اقرار شخص زانی (با دو و سه مرتبه اقرار به زنا موجب حدّ نمىشود.)
طبق ماده ۱۲۰ قانون مجازات اسلامی یکی از شرایط اثبات این جرم، علم قاضی است که از طریق متعارف حاصل میشود. بنابر این در صورتی که زنا با فیلمبرداری اثبات شود و قاضی یقین به زنا پیدا کند نیز حکم به مجازات صادر میشود.
لازم به تذکر است که مجازات رجم (سنگسار) در مورد زنا کاری است که در زمان زنا محصن یا محصنه باشد (متأهل بوده و امکان دسترسی به همسر خود را داشته باشد.) و با یک فرد بالغ و عاقل عمل شنیع زنا را انجام داده باشد. اما غیر این مورد مجازات رجم ندارد.
اثبات تجاوز
اگر زنی مورد تجاوز قرار گیرد و شاهد موجود نیست در این صورت علم پزشکی ثابت می کند که او مورد تجاوز قرار گرفته است.
در این زمینه بحثهای مفصلی در فقه مطرح است که ما در ذیل به پاره ای از آنها اشاره می کنیم.
راه اثبات زنا از طریق شهادت چهار مرد عادل است که به نحو یکسان شهادت دهند که ما دیدیم که همانند دخول میل در مُکْحُلَة (سرمه دان) . این امر حاصل شده است پس شهادت غیر مسلمان کافی نیست و البته با اقرار خود زانی آن هم چهار مرتبه به شرط آن که این اقرار بدون جبر و اکراه باشد، زنا قابل اثبات است.
در آیه 13 سوره نور در قضیه افک به این نحو بر دروغگویی اصحاب افک استدلال شده است که آنها چهار شاهد نیاوردند و معلوم است که شاهد نیاوردن دلیل بر برائت ظاهری می شود نه برائت واقعی یعنی ممکن است شخصی دیده باشد که دو نفر مشغول زنا هستند اما به جهاتی چون یک نفر است نباید شهادت دهد و لذا حتی اگر سه نفر هم شهادت دهند حد قذف و تهمت بر آنها جاری می شود و شلاق می خورند.
اسلام دینی است که مجازات سختی برای زنا کار قرار داده است اما راههای اثبات او را هم مشکل گرفته است که هر کس هوس نکند دیگری را متهم کند یا این مساله زنا خیلی علنی نگردد.
آزمایش DNA زنا را ثابت میکند ؟
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سوال، چنین است:
- این گونه آزمایشها برای اثبات زنا حجت نیست.
- به طور کلی به آزمایش مذکور و اقرار زن، زنای مرد ثابت نمی شود.
پاسخ آیة الله هادوی تهرانی (دام ظله):
اگر آزمایش DNA موجب یقین برای نوع مردم شود، می تواند اثبات کند که منی مردی خاص است، ولی این نکته را که منی به شکل حرام در آنجا قرار گرفته، اثبات نمی کند و ممکن است وطی به شبهه یا انتقال منی از طریق دیگر می باشد.
البته اگر این احتمالات (یعنی وطی به شبهه یا انتقال منی) نیز به صورت یقینی برای نوع مردم، با توجه به شواهد حسی قابل عرضه در محکمه، منتفی باشد، و فقط یقین به زنا حاصل شود، حکم آن اثبات می گردد.
اقرار یک طرف به زنا نسبت به طرف دیگر قذف است و حد قذف دارد.
برای پاسخ به این پرسش توجه شما را به مطالب و نکات زیر جلب می کنیم:
- زنا از بزرگترین گناهان است که اثرات بسیار مخرب در فرد و اجتماع بر جا می گذارد. به همین دلیل قرآن مجید تنها نمىگوید زنا نکنید، بلکه میگوید: «نزدیک زنا نشوید، که کار بسیار زشت، و بد راهى است.»(اسراء،32، "وَ لا تَقْرَبُوا الزِّنى إِنَّهُ کانَ فاحِشَةً وَ ساءَ سَبیلا") این تعبیر علاوه بر تاکیدى که در عمق آن نسبت به خود این عمل نهفته شده، اشاره لطیفى به این است که آلودگى به زنا غالبا مقدماتى دارد که انسان را تدریجا به آن نزدیک میکند. که یکی از این مقدمات حضور یافتن در مجلس زنا است که باید از آن دوری شود مگر کسانی از نیرو های امنیتی و انتظامی که از طرف حاکم شرع و حکومت اسلامی وظیفه مبارزه با این گونه اعمال را دارند.
- با اختیار و اراده وارد صحنه گناه شدن یکی از گناهان و حرام است ( از بیان عروه الوثقی بدست می آید که نگاه به زنا کنندگان برای ادای شهادت نیز جایز نیست) مگر برای مأمورینی که از طرف حاکم شرع اجازه و مأموریت دارند و در پی انجام مأموریت خود وارد چنین محل هایی می شوند. در هر صورت حتی کسانی هم که حضورشان در چنین محل هایی غیر مجاز و حرام است اگر با چنین صحنه هایی مواجه بشوند به هر مقداری که در نهی از منکر و جلوگیری از ارتکاب یا استمرار این عمل زشت قدرت داشته باشند بر آنان واجب است که جلوی چنین عمل زشتی را بگیرند.
در صورتی که شخصی به طور اتفاقی و بدون اطلاع از وقوع چنین عملی، وارد مکان وقوع آن شود و با صحنه فوق مواجه شود، گرچه از این جهت مرتکب گناهی نشده است ولی در حد توان و قدرت، در نهی از منکر و جلو گیری از ارتکاب یا استمرار این عمل زشت وظیفه متوجه اوست و باید با قدرت تمام این وظیفه را انجام دهد، اما اگر چنین امکان و قدرتی برای او وجود نداشته باشد و جان یا آبرو یا سلامتی خود را در خطر می بیند باید از آن مکان خارج شوید و از راه های قانونی جلوی این گناه را بگیرید.
مجازات زنا در قانون
زنا انواع مختلفی در قانون دارد، زنا با محارم، زنای مرد متاهل با دختر مجرد، زنای زن و مرد متاهل که هر کدام از این موارد در قانون مجازات خاص خودش را دارد.
زنای غیر محصنه یا غیر محصن
هرگاه مرتکبین جرم زنا هر دو مجرد و فاقد همسر باشند و به اختیار خود ارتباط جنسی با هم برقرار کنند. مجازات در این مورد برای دفعه اول ۱۰۰ ضربه شلاق است اما اگر ۴ مرتبه جرم تکرار شود تبدیل به مجازات اعدام می شود.
لعان چیست ؟
در مواردی که شوهر دیده زنش مرتکب زنا شده و شاهدی ندارد، تنها راه آن، لعان است و لعان به این نحو است که شوهر چهار بار سوگند می خورد و خدا را گواه می گیرد که آنچه می گوید راست است و دروغ نمی گوید و در مرتبه پنجم خودش را لعنت می کند و می گوید لعنت خدا بر من اگر دروغ بگویم در اینجا اگر زن اقرار کرد که مجازات می شود.
اگر هم سکوت کرد و از خودش دفاع نکرد باز هم مثل اقرار است ولی یک راه دیگر جلوی زن می گذارند و می گویند تو هم بیا و مثل او قسم بخور که شوهرت دروغ می گوید و در دفعه پنجم بگو غضب خدا بر من اگر شوهرم راست می گوید، در اینجا اسلام حکم به جدایی مطلق می کند و همین عمل را در حکم طلاق می داند.
در صدر اسلام چنین مسأله ای اتفاق افتاد و پیامبر (ص) بین هلال بن امیه که مدعی بود زنش زنا کرده و لعان کرده بود و زنش که حرف شوهرش را قبول نکرد حکم به جدایی فرمود.
اگر در بحث فقهی، ما برای علم قاضی حجیت قائل باشیم و این عقیده را بپذیریم که اگر قاضی علم پیدا کند فلان زن زنا داده است، می تواند و باید حدود را جاری نماید، اقامه چهار شاهد و ... لازم نیست.
از طریق علم پزشکی و معاینه DNA نهایتا اثبات می گردد که این نطفه از آن فلانی است اما از کجا و چگونه اثبات می گردد که این نطقه از طریق زنا در رحم زن قرار گرفته است، آیا این احتمال وجود ندارد که این زن در جایی نشسته یا حاضر شده باشد که منی در آنجا بوده و بدو منتقل شده است ؟ اگر زن مدعی شود که با فلان مرد بازی کرده است و دخول صورت نگرفته آیا به غیر از اقرار و چهار شاهد راه دیگری برای اثبات زنا وجود دارد ؟!
حتی شهادت کسی که یقین دارد اما ندیده است، مورد قبول واقع نمی شود و دارای اشکال است.
توبه از زنا
در چه صورت توبه زنا کار پذیرفته می شود و در چه صورت حد بر او جاری می شود ؟
زنا و رابطه نامشروع با زنان یکی از مفاسد بزرگ اجتماعی است که باعث خسارت های جبران ناپذیر است به همین جهت اسلام آن ر ا حرام دانسته و با آن شدیداً مبارزه نموده است.
اولین و بهترین راه برای نجات از این مهلکه عظیم راه پشیمانی و توبه در درگاه الهی است بر این اساس افراد گناهکار وظیفه دارند اسرار خود را حفظ کرده و تنها در پیشگاه خدای توبه پذیر مهربان به گناه خود اعتراف کرده و توبه نمایند.
حدّ زنا در صورتی اجرا می شود که عمل زنا در دادگاه صالحه ثابت شده باشد و اگر در دادگاه ثابت نشود یا قبل از اثبات آن زانی واقعاً بین خود و خدای خود توبه کرده باشد حدّی بر او جاری نمی شود. و انشاءا... توبه او مورد قبول درگاه الهی است.
بیشتر بخوانید:
زنا چیست ؟ انواع زنا در اسلام چه مجازاتی دارند
رابطه نامشروع چه مجازاتی دارد و تفاوت آن با زنا چیست ؟
دیدگاه ها