واکسن پنوموکوک 13 چیست ؟
واکسن های پرونار یا پنوموکوک دیفراژ کنتاتا یک عامل ایمن سازی است که برای جلوگیری از عفونت ناشی از باکتری های پنوموکوکی استفاده می شود و باعث می شود بدن علیه بیماری آنتی بادی تولید کند.
عفونت های پنوموکوکی می تواند باعث به وجود آمدن مشکلات جدی از جمله: پنومونی را که بر ریه ها تاثیر می گذارد، مننژیت که بر مغز تاثیر می گذارد؛ و باکتریی که عفونت شدید خون است، شود.
عفونت پنوموکوک نیز یک علت مهم عفونت های گوش در کودکان است. واکسیناسیون در برابر بیماری پنوموکوک برای نوزادان و کودکان 6 هفته تا 5 سالگی (قبل از 6سالگی)، کودکان 6 تا 17 سالگی (قبل از 18 سالگی) یا بزرگسالان 18 سال سن و بالاتر انجام می شود.
برای نوزادان و کودکان، بسته به سن آن ها، ایمن سازی نیاز به 1 تا 4 دوز از این واکسن دارد.
این واکسن فقط تحت نظارت پزشک تجویز می شود و به شکل های زیر موجود است زیر موجود است:
- سوسپانسیون : در صورتی که تصمیم به مصرف این دارو دارید باید همه ی جوانب آن به دقت مورد بررسی قرار گیرد. این تصمیم شما و دکتر شما خواهد بود. در صورت استفاده از این واکسن باید موارد زیر مورد توجه قرار گیرد:
- آلرژی : اگر شما تا به حال به این ماده آلرژی داشتید، به پزشک خود اطلاع دهید. همچنین در صورتی که به برخی از مواد غذایی، مواد نگهدارنده، حیوانات و غیره حساسیت دارید با پزشک خود درمیان بگذارید. در صورتی که بدون تجویز پزشک قصد استفاده از این دارو را دارید حتما بروشور یا توضیحات روی آن را به دقت بخوانید.
- اطفال : به طور کلی واکسن پنوموکوک 13 (پرونار) به خوبی در کودکان موثر است. ایمنی و اثر بخشی آن در کودکان کمتر از 6 هفته تاکنون مشخص نشده است.
- سالمندان : مطالعات انجام شده در این زمینه نشان داده شده است مشکلات خاصی در رابطه با استفاده از واکسن پنوموکوک 13 در سالمندان مشاهده نشده است که آن ها را در استفاده از این واکسن محدود کند.
- تغذیه با شیر مادر : درباره ی استفاده از این دارو در دوران شیردهی تحقیقات خاصی صورت نگرفته است. اگر در این دوران از داروی پنوموکوک 13 استفاده می کنید باید تمامی جوانب مثبت و منفی آن را در نظر بگیرید.
تداخلات دارویی در هنگام استفاده از واکسن پنوموکوک 13
اگرچه برخی از داروها نباید با یک دیگر مورد استفاده قرار گیرند، اما ممکن است که نیاز باشد که چندین دارو را باهم مصرف کنید.
در این صورت این مورد را با پزشک خود درمیان بگذارید، زیرا پزشک ممکن است بخواهد دوز دارو را تغییر دهد یا اقدامات دیگری را که ممکن است نیاز باشد انجام دهد.
هنگامی که شما ازاین واکسن استفاده می کنید، بسیار مهم است که پزشک شما بداند که شما چه داروهایی را مصرف کنید. تداخلات زیر بر اساس اهمیت آن ها انتخاب شده است و لزوما شامل همه موارد نمی شود.
دریافت این واکسن با هر یک از داروهای زیر معمولا توصیه نمی شود، اما ممکن است در بعضی موارد مورد نیاز باشد. اگر هر دو دارو با هم تجویز شوند، پزشک ممکن است در صورت نیاز دوز این داروها را هرچند وقت یکبار تغییر دهد.
تداخلات دارویی دیگر : بعضی از داروها نباید در هنگام غذا خوردن یا خوردن انواع خاصی از غذا استفاده شوند، زیرا ممکن است تداخل رخ دهد. استفاده از الکل یا تنباکو با داروهای خاص نیز ممکن است باعث ایجاد تداخل شود.
سایر مشکلات پزشکی واکسن پنوموکوک 13
حضور سایر مشکلات پزشکی نیز ممکن است بر استفاده از این واکسن تأثیر بگذارد. در صورت بروز سایر مشکلات پزشکی، حتماً با پزشک خود در میان بگذارید، به ویژه:
- آپنه در نوزادان نارس (تنفس برای مدت کوتاهی متوقف شود) باید با احتیاط مصرف شود زیرا ممکن است این وضعیت را بدتر کند.
- مشکلات سیستم ایمنی (مثل سرطان، HIV، مشکلات کلیوی یا مشکلات طحال، پیوند سلول های بنیادی) این واکسن ممکن است در بیماران با سیستم ایمنی ضعیف موثر نباشد.
استفاده ی صحیح از واکسن پنوموکوک 13
این واکسن را یک پرستار یا یک فرد آموزش دیده به شما یا فرزندتان تزریق می کند. این واکسن از طریق یک شات به یکی از عضلات بدن، معمولا ران یا بالای بازوی تزریق می شود.
- برای نوزادان و کودکان 6 هفته تا 5 سال: این واکسن معمولا به صورت 4 شات جداگانه تزریق می شود. پزشک فرزند شما تعداد واکسن هایی که مورد نیاز او است و برنامه های زمانی آن را، به شما می دهد.
- برای کودکان 6 تا 17 سال: این واکسن به عنوان یک دوز واحد تجویز می شود. اگر فرزند شما اخیرا این واکسن را تزریق کرده باشد، دوز بعدی باید حداقل 8 هفته بعد باشد.
- برای بزرگسالان 18 سال سن و بالاتر: این واکسن به عنوان یک دوز واحد داده می شود.
برای فرزندتان بسیار مهم است که تمام شات های این واکسن را دریافت کند.
واکسن پنوموکوک13 باید حتما طبق برنامه ی خاصی مورد استفاده قرار گیرد. سعی کنید که تمامی مراجعات را در زمان معین آن انجام دهید.
چنان چه یکی از زمان های مراجعه فراموش شد، باید برای تعیین وقت مجدد با پزشک خود جهت تعیین وقت مجدد تماس بگیرید.
اقدامات احتیاطی در هنگام استفاده از واکسن پنوموکوک 13
- این بسیار مهم است که کودک شما در تمامی زمان های تعیین شده برای تزریق این واکسن به دکتر مراجعه کند. حتماً پزشک فرزند خود را در رابطه با هرگونه علائم و عوارضی که فرزندتان بعد از تزریق این دارو با آن مواجه می شود مطلع سازید.
- این واکسن ممکن است یک نوع واکنش آلرژیک به نام آنافیلاکسی ایجاد کند. آنافیلاکسی می تواند بسیار خطرناک و حتی کشنده باشد و نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد. اگر شما یا فرزندتان بعد از دریافت واکسن دچار ورم، خارش، تورم زبان و گلو یا مشکل تنفسی شدید، سریعاً به پزشک خود اطلاع دهید.
- واکسن دیفتری کونژوگه (پنوموکوک 13) شما و فرزند تان را در برابر انواع عفونت های پنوموکوکی محافظت نمی کند. همچنین یک عفونت فعال را درمان نمی کند.
- اطمینان حاصل کنید که پزشک معالج شما از روند دریافت این واکسن یا استفاده از داروهایی که سبب ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن شما می شوند، مثل درمان با اشعه، داروهای استروئیدی (به عنوان مثال ، هیدروکورتیزون، متیل پردنیزولون، پردنیزولون، پردنیزون) یا داروهای سرطانی آگاه است.
اثرات جانبی واکسن پرونار پنوموکوک 13
این واکسن ممکن است در کنار اثرات موثری که دارد، عوارض ناخواسته ای نیز ایجاد کند. اگرچه ممکن است همه این عوارض جانبی رخ ندهند، اما در صورت بروز آن ها ممکن است نیاز به مراقبت های پزشکی باشد. در صورت بروز هر یک از عوارض جانبی زیر، فوراً با پزشک یا پرستار خود مشورت کنید:
عوارض نادر واکسن پنوموکوک 13
- درد قفسه سینه
- لرز
- سرفه
- تنفس دشوار یا سخت
- مشکل در بلع
- ضربان سریع قلب
- تنفس پر سر و صدا
- تشنج
- خارش پوست، بثورات یا قرمزی
- عطسه
- تورم صورت، گلو یا زبان
- احساس سنگینی در سینه
- درد مثانه
- تاول، شل شدن پوست
- ادرار خونین
- لب یا پوست مایل به زرد
- بدن درد
- خفگی
- گیجی
- کاهش ادرار
- اسهال
- ادرار دشوار، سوزش یا دردناک
- رگ های متورم شده گردن
- احتقان گوش
- خستگی شدید
- غش
- نیاز مکرر به ادرار کردن
- احساس کلی ناراحتی یا بیماری
- سردرد
برخی از این عوارض جانبی ممکن است رخ دهد اما معمولاً نیازی به مراقبت پزشکی ندارند. با عادت کردن بدن شما به این دارو، ممکن است این عوارض جانبی در طول زمان از بین بروند.
همچنین، ممکن است پزشک متخصص شما بتواند در مورد راه های جلوگیری یا کاهش برخی از این عوارض جانبی به شما راهکارهایی بدهد.
بیشتر بخوانید :
موارد مصرف واکسن گارداسیل و عوارض آن
فواید و طریقه تزریق واکسن آنفلونزا
واکسن ۲ ماهگی نوزاد و مراقبت های بعد از زدن واکسن
- برچسبها
- واکسن
- واکسن پنوموکوک
دیدگاه ها