دلایل درد قفسه سینه
همانطور که گفتیم درد قفسه سینه بیماری نیست، بلکه صرفا یک علامت هشداردهنده محسوب میشود و دلایل درد قفصه سینه میتواند به شرح زیر باشد:
1. بیماریهای قلبی
از جمله بیماریهای درد قفسه سینه ایسکمی و آسیب به عضله قلب است (ایسکمی یعنی این که اکسیژنرسانی به قلب برای تامین نیازهای متابولیک سوخت و ساز کافی نباشد).
این عدم هماهنگی ناشی از کاهش اکسیژن رسانی، افزایش تقاضا برای اکسیژن یا هر دو است و بارزترین علت زمینهساز ایسکمی قلبی انسداد رگهای کرونر قلب به وسیله تصلب شرائین است که با وجود چنین انسدادی دورههای ایسکمی گذرا به واسطه افزایش تقاضا برای اکسیژن به دنبال فعالیتهای فیزیکی و افزایش ضربان قلب به وجود میآید.
دلایل وقوع ایسکمی استرسهای روانی، تب، مصرف غذای زیاد، کاهش اکسیژن رسانی به دلیل کمخونی، کاهش فشار خون و... است.
محل درد پشت جناغ سینه است ولی ممکن است به گردن، فک، بازوها و شانه انتشار یابد. این درد بیش از 2 دقیقه و کمتر از 10 دقیقه به طول میانجامد و در صورت بروز سکته قلبی، متغیر و اغلب بیش از 30 دقیقه است. همچنین از دیگر علل قلبی باید به بیماریهای عروق بزرگ و دریچهای قلب همانند پارگی رگ آئورت اشاره کرد.
2. بیماریهای ریوی
آسیب های ریهها و پرده جنب (پرده نازک بین جدار قفسه سینه و پوشاننده ریهها) از دلایل بروز ناراحتی در قفسه سینه است و یکی از این موارد عفونت و التهابات این اعضا است.
به عنوان مثال عفونتهای دستگاه تنفسی به علت ویروسها، باکتریها یا سایر عوامل این درد را ایجاد میکند که غالبا این گونه دردها به صورت یکطرفه و موضعی، همراه با علائمی نظیر تنگی نفس، سرفه، تب و صداهای غیرعادی تنفسی است.
پارگی ناگهانی کیسههای هوایی و ایجاد هوا در قفسه سینه به صورت غیرطبیعی نیز موجب بروز دردهای ناگهانی در طرف درگیر قفسه سینه شده که تنگی نفس را نیز به دنبال دارد که ممکن است به علت ضربه به قفسه سینه، عفونتها، سرفه یا عطسه شدید ناگهانی و... ایجاد شود.
3. بیماریهای گوارشی
یکی دیگر از علل بروز احساس ناراحتی در قفسه سینه، بیماریها و اختلالات گوارشی است. این اختلالات شامل بازگشت اسید معده به مری و ترش کردن، اختلالات عضلات حرکتی مری، زخمهای معده و اثنیعشر، بیماریهای کیسه صفرا و مجاری صفراوی همانند سنگ کیسه صفراست.
برگشت اسید نوعا باعث درد سوزشی عمیق در ناحیه زیر جناغ سینه و قسمت بالای شکم میشود دو حالت درازکش یا هنگامی که معده خالی از غذاست. این درد با مصرف بعضی از غذاها یا داروهایی نظیر آسپرین تشدید میشود.
وی اختلالات عضلانی مری به صورت گرفتگی عضلات حرکتی آن ، آسیب به جدار مری به واسطه بلع مواد سوزاننده، تهوعهای شدید و مکرر یا عوامل فشارنده خارجی را موجب بروز دردهای پشت جناغ سینه دانسته که با فعالیتهای فیزیکی هیچ ارتباطی ندارد.
4. بیماریهای عضلانی - اسکلتی
بیماریهای مختلفی که بافت عضلانی و اسکلتی را در ناحیه قفسه سینه و اطراف آن درگیر میکنند موجب بروز درد و ناراحتی در قفسه سینه میشود.
بیماریهای عفونی نظیر زونا، التهاب غضروفهای دندهای به دلیل ضربه و عوامل عفونی از دلایل عمده این حالت هستند. عوامل اسکلتی عضلانی، بیماریهای ستون فقرات گردنی و پشتی همانند دیسک مهرههای گردن است و آرتروز شانه و مهرههای ستون فقرات و پوکی استخوان در این نواحی این گونه دردها را موجب میشود که معمولا با حرکت یا فشار موضعی تشدید میشوند.
5. عاطفی
بیماریها یا اختلالات روانی و عاطفی نیز (افسردگی، اضطراب، ترس و...) موجب درد در ناحیه قفسه سینه میشود، 10 درصد از افرادی را که به واسطه درد قفسه سینه به پزشک مراجعه میکنند را از مبتلایان به اختلالات روانی عاطفی ذکر میکند.
کدام درد قفسه سینه را جدی بگیریم ؟
وقتی قفسه سینه درد می گیرد ممکن است خیلی نگران و هراسان شویم چون اولین فکری که به ذهنمان می رسد، حمله قلبی است. حمله قلبی از جمله دلایل مرگ و میر در بسیاری از کشورها از جمله ایران است. یکی از مهمترین علائم حمله قلبی نیز همین درد قفسه سینه یا آنژین است. استفاده از واژه "درد قفسه سینه" به دو دلیل ابهام برانگیز است:
- اول اینکه حمله قلبی همیشه همراه با "درد" نیست
- دوم اینکه همیشه در "قفسه سینه" رخ نمیدهد
به همین دلیل، شاید استفاده از واژه آنژین با نام علمیAngina Pectoris مناسبتر باشد. البته قرار نیست آموزش لغات بدهیم چرا که همین درد موجب مرگهای میلیونها نفر در سراسر جهان شده است.
درد قفسه سینه چطور احساس می شود ؟
درد قفسه سینه ممکن است از گردن تا شکم احساس شود. این درد بسته به علت آن، ممکن است به یکی از حالات زیر احساس شود:
- تیر کشیدن
- سوزش
- حس شدید فشرده شدن یا له شدن قفسهی سینه
- حس اینکه انگار با چاقو به قفسهی سینه ضربه زده میشود
درد قفسه سینه یعنی سکته قلبی ؟
درد قفسه سینه همیشه نشانه حمله قلبی نیست و گاهی اوقات ممکن است به دلیل مشکلات گوارشی، مشکلات ریوی، مشکلات استخوانی، عضله ای و عصبی و... باشد. بنابراین به محض درد قفسه سینه به حمله قلبی فکر نکنید.
درد قفسه سینه چه زمانی نشانه حمله قلبی است ؟
نشانههای فردی که دچار حمله قلبی شده است را می توان در موارد زیر بیان کرد.
- ۱- احساس سنگینی و فشار غیرطبیعی بر روی قفسه سینه، گویی که وزنه سنگینی بر روی قفسه سینه قرار دارد
بسیاری از افرادی که دچار حمله قلبی می شوند از احساس فشار و سنگینی بر روی وسط قفسه سینه خود و یا سمت چپ قفسه سینه رنج می برند. این حس ناخوشایند معمولا بیشتر از چند دقیقه طول میکشد و ممکن است رفع شود و دوباره برگردد. حتی ممکن است احساسی مانند سوزش سردل یا سوء هاضمه به فرد دست دهد.
- ۲- احساس درد شدید در قسمت پشت، گردن و فک صورت
این علایم می تواند شامل درد و ناراحتی در یک یا دو بازو، پشت، شانه ها، گردن، فک و قسمت بالای معده باشد. درد در ناحیه پشت و گردن و فک از علایم شایع حملات قلبی در خانمها میباشد.
- ۳- تنگی نفس شدید
این علامت می تواند به شکل ناگهانی رخ دهد، در حالی که شما در حال استراحت هستید و یا فعالیت بدنی کمی دارید. فرد ممکن است برای نفس کشیدن تلاش کند و به سختی بیفتد. تنگی نفس می تواند قبل و یا همزمان با درد قفسه سینه رخ دهد و یا حتی می تواند تنها علامت حمله قلبی باشد.
- ۴- خستگی غیرعادی و شدید
یکی از علایم حمله قلبی در خانم ها، خستگی ناگهانی و شدید و یا احساس کمبود انرژی در فرد می باشد که افراد به راحتی از آن چشم پوشی می کنند. این علامت می تواند به طور ناگهانی و یا به مدت چند روز وجود داشته باشد. بسیاری از خانم ها در اثر سابقه حمله قلبی، تجربه خستگی و ضعف عضلانی را دارند که مربوط به فعالیت و ورزش کردن نمیباشد.
- ۵- عرق سرد
عرق بیش از حد که به عرق سرد مشهور است، از علایم حمله قلبی می باشد. البته در خانم های یائسه باید این علامت را بیشتر بررسی کرد، زیرا آنها در یائسگی دچار گرگرفتگی می شوند.یکی از علایم حمله قلبی در خانمها، خستگی ناگهانی و شدید و یا احساس کمبود انرژی در فرد میباشد که افراد به راحتی از آن چشم پوشی می کنند.
- ۶- تهوع و استفراغ (احساس بیمارشدن معده)
خانم ها دو برابر آقایان تجربه تهوع و استفراغ و یا سوء هاضمه را درطی حمله قلبی خود دارند. این علایم گاهی جدی گرفته نمی شود و با بیماری های دیگر اشتباه گرفته می شود.
- ۷- احساس گیجی و یا سردرد
بر خلاف بسیاری از فیلم ها، حمله قلبی سبب بیهوشی فرد نمی شود، بلکه احساس گیجی و منگی به فرد دست میدهد.
اگر هریک از علایم ذکر شده در بالا را در فردی مشاهده کردید که بیش از ۵ دقیقه طول کشید، با اورژانس تماس بگیرید. به یاد داشته باشید که تسریع کمک رسانی، می تواند زندگی فرد مبتلا به حمله قلبی را نجات دهد.
دکتر وجیه الله چشمه سری، متخصص طب ورزشی، به بررسی دردهای قفسه سینه و علل مختلف آن پرداخت و اظهار داشت:
دردهای قفسه سینه را باید جدی گرفت و نباید به سن توجه کرد. شاید در گذشته طوری بود که نگران سنین بالا بودیم. اما اکنون باید نگران افراد با سنین پایین هم باشیم.
وی دردهای قفسه سینه را به دو بخش تقسیم کرد و یادآور شد:
- 1. قفسه سینه یا قلبی
- 2. قفسه سینه یا غیر قلبی
اگر مشکل قلبی باشد باید فرد در کوتاه ترین زمان ممکن چک شود.
فردی که با این شرایط تصمیم به انجام فعالیت ورزشی دارد، حتماً باید از لحاظ قلبی و عروقی با یک متخصص در ارتباط باشد. این فرد نیاز به نوار قلب، اکو، سنجش فشارخون و به طور کلی بررسی وضعیت قلب و عروق دارد.
درد قفسه سینه ای که صبح ها فرد را درگیر می کند، نگران کننده است و بیشتر احتمال به بیماری های قلبی و عروقی می رود.
دردهای غیر قلبی زیاد نگران کننده نیستند؛ اما باز نیاز به بررسی دارند. در رأس این دسته از دردهای قفسه سینه، دردهای ناشی از مشکلات گوارش همچون رفلکس معده بسیار شایع است. گاهی این مشکل می تواند بر اثر دردهای خود قفسه سینه یعنی دنده یا غضروف های متصل به جناغ باشد.
بعضی اوقات هم دردها بر اثر مشکلات ریوی است که آن هم با علائمی مثل سرفه قابل تشخیص است. همچنین پیش می آید که دردها ارجاعی باشند.
درد های عضلات پشت و ستون فقرات عموما از این نوع دردهاست که فرد احساس درد شدید درقفسه سینه می کند.
بیشتر بخوانید:
علت درد قفسه سینه + درمان این عارضه
علت های درد غیر قلبی قفسه سینه را میدانید؟
- برچسبها
- درد قفسه سینه
دیدگاه ها