میگرن چشمی چیست ؟
میگرن چشمی عارضهای است که همراه با سردردهای میگرنی اتفاق میافتد و با کوری موقت همراه است. سایر علائم همراه با آن شامل استفراغ، حساسیت غیر معمول به نور یا صدا و حالت تهوع هستند. در ادامه با این عارضه که به آن میگرن شبکیه (رتینال)، افتالمیک، نیز میگویند و علل و علائم میگرن چشمی بیشتر آشنا میشویم.
میگرن چیست ؟
میگرن یکی از دلایل سردرد است. این بیماری که در میان خانمها بیشتر از مردان به چشم میخورد غالبا ارثی بوده و با افزایش سن تشدید میشود. سردردهای میگرنی معمولا در یک طرف سر بیشتر است و به اصطلاحا ضربان دار است. سردردهای میگرنی گاهی با علایمی مانند تهوع همراه هستند و توصیه همیشگی این است که در هنگام بروز سردرد میگرنی بیمار به داخل یک اتاق آرام و تاریک رفته و استراحت کند. وجود نور و سر و صدا میتواند بیماری و سردرد را بدتر کند. یکی از نشانههایی که ممکن است همراه با میگرن بروز یابد، تیری و یا کوری دید است که به آن میگرن چشمی میگویند.
علائم میگرن چشمی چیست ؟
در این نوع میگرن که اغلب در افراد مسنتر دیده میشود، فرد مبتلا ممکن است بدون داشتن سردرد علائم چشمی میگرن را داشته باشد. علائم بصری میگرن عبارتند از :
- دیدن لکه سیاهرنگ که با خطوط زیگزاگ رنگی لرزان احاطه شده است.
- تاریک شدن یک سمت میدان بینایی
- تنگ شدن تدریجی میدان دید به مرکز بطوریکه فرد احساس میکند که بیرون را از داخل یک سوراخ کوچک تماشا میکند.
- دوبینی گذرا
عمده ترین علایم میگرن چشمی شامل این موارد است:
- مشکلات دید که شاید تنها یک چشم را درگیر کنند از جمله دیدن نقاط روشن، داشتن نقاط کور بیش از حد معمول، کوری چشم به طور موقت یا دائم
- از دست دادن بینایی نیز عارضهای است که بر اثر میگرن شبکیه به وجود میآید.
- سردردهای طولانی مدت که حتی تا چند روز ممکن است ادامه پیدا کند
مشخصه این نوع سردرد عبارت است از:
- یک طرف سر درد میکند.
- درد ملایم یا بسیار شدیدی داشته باشد.
- سردرد به شدت ضربان دار است.
- انجام فعالیت جسمانی سبب تشدید آن میشود
از سایر علائم میگرن چشمی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- حساسیت غیرطبیعی به نور یا صدا
- تهوع
- استفراغ
مشخصه بارز و مهمترین علامت این بیماری از دست دادن دید یکی از چشمهاست.
نوع معمولی میگرن که با نشانههای اولیه ظهور فلاشهای نوری و افزایش نقاط کور در گستره دید، آغاز میشود بسیار شایع است و در حدود ۲۰% از افراد مبتلا به میگرن از این عارضه رنج میبرند.
علل میگرن چشمی
هنوز دلیل اصلی بیماری میگرن چشمی به درستی تشخیص داده نشده است. ولی علل احتمالی که میتوان به آن نسبت داد شامل این موارد است:
- اسپاسم رگهای خونی شبکیه
- تغییرات سلولهای عصبی در شبکیه
در افرادی که به میگرن چشمی مبتلا هستند، احتمال از دست دادن دائمی بینایی یک چشم بالاتر است. در حال حاضر متخصصین در تلاشند که دریابند آیا روشهای پیشگیری از میگرن مانند استفاده از داروهای ضد افسردگی سه حلقهای یا داروهای ضد تشنج میتواند مانع از دست رفتن دید دائمی فرد شوند یا خیر.
نحوه تشخیص میگرن چشمی
در ابتدا برای تشخیص بیماری پزشک درباره علائم میگرن چشمی از خود بیمار سوالاتی را میپرسد. سپس چشمهای بیمار را معاینه کرده و در عین حال سعی میکند تشخیص دهد که آیا این علائم مربوط به میگرن چشمی است یا اینکه دلایل دیگری سبب بروز آن شده است که مثلا میتواند متاثر از موارد زیر باشد:
- بیماری کوری گذرا یا موقت - بیماری کوری گذرا بر اثر عدم جریان خون به چشم بروز ایجاد میشود.
- گرفتگی رگی که به شبکیه خونرسانی میکند.
- گرفتگی عروق بزرگ - این عارضه سبب تورم عروق خونی میشود و به ناراحتیهای چشمی و نابینایی منجر خواهد شد.
- سایر بیماریهای عروق خونی
- خود ایمنی بدن
- سوء مصرف مواد مخدر
- عواملی که موجب لخته شدن غیرطبیعی خون میشوند.
- بیماری سلولهای داسی شکل
درمان میگرن چشمی
با مراجعه به پزشک و انجام یک معاینه کامل میتوانید از اینکه علایم سردرد شما ناشی از وجود تومور و یا بیماری دیگری نیست اطمینان یابید و مسیر درمان خود را آغاز کنید. رعایت برخی موارد کلی مانند حفظ آرامش در زندگی، داشتن خواب و استراحت کافی، عدم مصرف مواد الکلی و مخدر و رژیم غذایی مناسب میتواند کمک موثری به بهبود میگرنهای شما بکند. ضمن اینکه دکتر میتواند با تجویز دارو به بهبود علائم میگرن چشمی شما کمک کند.
درمانهای دارویی میگرن چشمی
با توجه به تحقیقاتی که تا به حال انجام شده است، هنوز بهترین درمان برای میگرن چشمی پیدا نشده است اما برخی از داروها برای آن تجویز میشوند که با توجه به شدت بیماری و تفاوتهای فردی تا حدودی میتواند موثر باشد، از جمله:
- آسپرین یا استیل سالیسیلیک اسید
- داروهایی که برای درمان بیماری صرع استفاده میشود.
- داروهای ضدافسردگی سه حلقهای
- داروی بتابلاکر
بیشتر بخوانید:
میگرن شکمی چیست ؟ علائم و درمان میگرن شکمی کدامند ؟
چگونه سردردهای میگرنی را بدون خوردن قرص از بین ببریم؟
درمان میگرن با ورزش،ارتباط میگرن و ورزش را بشناسید
- برچسبها
- میگرن چشمی
- میگرن چیست
دیدگاه ها