دلگرم
امروز: سه شنبه, ۰۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ برابر با ۳۰ شوّال ۱۴۴۶ قمری و ۲۹ آوریل ۲۰۲۵ میلادی
مجازات حفاری کردن زمین و کاوش برای پیدا کردن گنج و عتیقه
زمان مطالعه: 5 دقیقه
محکومیت جدید برای حفاران غیرمجاز :پیدا کردن گنج و زیرخاکی برای خیلی‌ها وسوسه انگیز است. اما خیلی ها بخاطر همین وسوسه به دردسرهای بزرگی می افتند. در این بخش شما را با مجازات حفاری کردن زمین برای پیدا کردن گنج آشنا می کنیم.

جرم قانونی حفاری برای گنج

براساس قانون مجازات اسلامی، هرگونه حفاری و کاوش برای به دست آوردن اشیای عتیقه ممنوع است و مرتکبین به شش تا سه سال حبس محکوم می‌شوند.
هرگونه حفاری، خرید و فروش و تخریب و دستکاری و نقل و انتقال روی میراث فرهنگی و آثار باستانی به موجب مواد قانون مجازات اسلامی پیگرد کیفری دارد، ولی به نظر می‌رسد مجازات‌های در نظر گرفته شده کارایی و مانعیت ندارد و باز می‌طلبد که مقررات و مجازات‌های سنگین‌تری برای سودجویان در نظر گرفته شود.

وسوسه یک‌شبه پولدار شدن

یافتن گنج و وسوسه یک‌شبه پولدار شدن سرابی است که بعضی‌ها را در مسیر جست‌وجوی آن می‌اندازد؛ مسیری که بوی طلا را به مشام می‌رساند و دل را هوایی می‌کند. مسیری پرخطر که افراد خوش‌شانس را میهمان کلاه گشاد می‌کند و افراد بدشانس را در چاه طمع گرفتار می‌کند و گاه قربانی جنایتی هولناک.

مجازات حفاری و کاوش برای گنج

مجازات حفاری و کاوش برای گنج

پرونده‌هایی که در آن افراد به طمع یافتن گنج به دام جانی یا جانیان افتاده‌اند کم نیستند. شاید ناآگاهی افراد از اینکه یافتن گنج خود یک جرم محسوب می‌شود و مجازاتی سنگین در پی دارد، در وقوع چنین جنایت‌هایی بی‌تاثیر نباشد.

گاه این فریب از طریق پیامکی صورت می‌گیرد که از مدت‌ها قبل برای خیلی‌ها ارسال شده است. پیامکی که در آن فردی که خود را از عشایر جنوب کشور معرفی کرده نوشته است: «من گنج پیدا کرده‌ام. استخاره کرده‌ام و شماره شما آمد، می‌خواهم این سکه‌ها و مجسمه‌ها را بفروشم و چنین پرونده‌هایی کم نیستند. از این رو لازم است ضمن آگاه‌سازی افراد از مجازات جرم گنج‌یابی قوانین جدیدی نیز در این زمینه وضع شود. اما جنایات و حوادث ناگواری که در سودای گنج رخ می‌دهند کم نیستند.

گاهی هم کلاهبرداران و گنج‌یاب‌ها از شیوه‌های دیگری برای کلاهبرداری استفاده می‌کنند. البته گاهی هم کلاهبرداری‌ای در میان نیست و گنج‌یاب‌ها به دنبال یافتن گنج، شهر‌ها و روستا‌ها را زیر پا می‌گذارند تا به گنج برسند.

جرم پیدا کردن گنج

طبق ماده ۵۶۲ قانون مجازات اسلامی هرگونه حفاری و کاوش برای به دست آوردن اشیای عتیقه ممنوع است و مرتکبین به شش تا سه سال حبس محکوم می‌شوند. هرگونه حفاری، خرید و فروش و تخریب و دستکاری و نقل و انتقال روی میراث فرهنگی و آثار باستانی به موجب مواد قانون مجازات اسلامی پیگرد کیفری دارد و قانونگذار مقرراتی در این رابطه اعمال کرده است.

همچنین بخوانید:
قوانین پیدا کردن گنج : آیا پیدا کردن گنج یا عتیقه در ملک شخصی جرم دارد ؟

قوانین پیدا کردن گنج : آیا پیدا کردن گنج یا عتیقه در ملک شخصی جرم دارد ؟

قوانین و مقررات پیدا کردن گنج در هر کشوی متفاوت بوده و تابع قوانین محلی و ملی آن کشور است. در ایران قانون پیدا کردن گنج در ملک شخصی تابع قوانین ملی و…

با همه این اوصاف به نظر می‌رسد اهمیت بایسته و شایسته‌ای که باید به میراث فرهنگی داده شود چندان جدی گرفته نشده است. ابنیه تاریخی و آثار باستانی هر کشوری شناسنامه آن کشور است و میراث ارزشمندی برای آن جامعه به حساب می‌آید. اهمیت موضوع به حدی است که کمتر کسی در این رابطه دچار تردید و انکار است. با وجود مقرراتی که گفته شد، شاهد هستیم سودجویان صابون همه مشکلات را به تن خود زده‌اند و حاضر هستند هزینه‌های هنگفتی را متحمل شوند تا سود بیشتری از این طریق عاید آن‌ها شود.

تجهیز ماموران سازمان میراث فرهنگی و کمک ماموران انتظامی و سایر نهاد‌ها در جهت حفظ و حراست از ابنیه تاریخی و دفینه‌ها لازم و ضروری است. موضوع آنقدر جدی است که به نظر می‌رسد علاوه‌بر کمک سایر نهاد‌ها و وزارتخانه‌ها باز هم مقررات سخت‌تری در رابطه با متخلفان و سودجویان باید وضع شود.

در قانون مجازات اسلامی چند ماده قانونی برای افرادی که مبادرت به خرید و فروش دفینه‌ها و میراث فرهنگی می‌کنند اختصاص داده شده و مجازاتی از زندان تا جزای نقدی برای مجرمان تعیین شده است، اما باز هم علی‌رغم این قوانین به نظر می‌رسد مجازات‌های در نظر گرفته شده کارایی و مانعیت ندارد و باز می‌طلبد که مقررات و مجازات‌های سنگین‌تری برای سودجویان در نظر گرفته شود.

قوانین و معاهدات بین‌الملل

طبق معاهدات بین‌المللی مانند کنوانسیون یونسکو، کشورها موظف به حفاظت از میراث فرهنگی هستند و هرگونه حفاری غیرقانونی یا قاچاق آثار باستانی جرم محسوب می‌شود. همچنین، قوانین داخلی اکثر کشورها افراد را ملزم به گزارش کشفیات خود به مقامات مربوطه می‌کنند. در برخی موارد، ممکن است برای گزارش‌دهنده پاداشی در نظر گرفته شود، اما هر گونه تلاش برای پنهان‌کاری یا فروش غیرقانونی این آثار می‌تواند با مجازات‌های شدید، از جمله جریمه‌های سنگین یا حبس، روبرو شود.

 

منبع : خبرگزاری صدا و سیما

مسابقه ایرانی باش

۴ دیدگاه

شما هم می توانید نظرات خود را ثبت کنید

ناشناس | ۷ ماه پیش
من 1تن سکه طلا زیرخاکی پیداکردم،توخواب دیدم،
1
6
حسن نوروزی وکیل | ۸ ماه پیش
سلام
عرض ادب و خسته نباشید خدمت همگی
سپاس فراوان از اطلاع رسانی درست ، به جا و خوبتان
89
21
کریم | ۸ ماه پیش
اگر کسی در ملک شخصی خود گنج یا عتیقه‌ای پیدا کند چی ؟
40
86
دلگرم
قوانین بین‌الملل و داخلی درباره حفاری و کشف گنج یا عتیقه، حتی در ملک شخصی، تاکید بر حفاظت از میراث فرهنگی دارند. در اکثر کشورها، آثار باستانی و گنجینه‌ها، حتی اگر در زمین خصوصی پیدا شوند، به عنوان اموال ملی تلقی شده و مالکیت آن‌ها به دولت تعلق دارد. حفاری یا کاوش برای این نوع آثار بدون مجوز قانونی ممنوع است و می‌تواند به جرایم قانونی منجر شود.

hits