دلگرم
امروز: پنج شنبه, ۰۱ فروردين ۱۴۰۴ برابر با ۱۹ رمضان ۱۴۴۶ قمری و ۲۰ مارس ۲۰۲۵ میلادی
آیا روغن دنبه مضر است یا مفید؟

روغن دنبه : فواید و مضرات روغن دنبه

آیا روغن دنبه مضر است یا مفید؟
زمان مطالعه: 9 دقیقه
روغن دُنبه یکی از روغن‌های طبیعی است که از پی یا چربی گوسفند در قسمت دم او تهیه می‌شود. روغن دنبه دارای خواص و مضراتی در طب سنتی و البته طب جدید است و همچنین برخی از متخصصان استفاده از آن را منع کرده و مضر می‌دانند و برخی نیز آن را مفید می‌دانند که...

فواید و مضرات روغن دُنبه

روغن دنبه یکی از روغن های حیوانی است که در طب سنتی خواص درمانی بالایی برای آن ذکر شده است. به طوریکه تا چند دهه پیش قیمت دنبه از گوشت گرانتر بوده است. اما در طب جدید و با توجه به نحوه زندگی بدون تحرک امروز، مصرف روغن دنبه بایستی همراه با ملاحظاتی انجام شود، طبع روغن دنبه گرم است و به همین دلیل در این مطلب قصد داریم شما را با خواص و مضرات روغن دنبه آشنا کنیم. 

روغن دنبه چه فوایدی دارد ؟

مصرف روغن دنبه برای بسیاری از بیماری ها مفید است، چرا که در طب سنتی اعتقاد بر این است که خوراکی های با طبع گرم برای سلامت انسان مفیدترند. برخی از مهمترین خواص درمانی روغن دنبه عبارتند از :

 

  1. روغن دنبه باعث کاهش کلسترول بد خون و افزایش کلسترول خوب می شود، با این وجود بایستی توجه داشت به دلیل دارا بودن مقادیر بالایی از اسیدهای چرب اشباع، افراط در مصرف آن برای بیماران قلبی و افراد دارای کلسترول بالا بایستی با احتیاط همراه باشد .
  2. ایجاد تناسب اندام از خواص روغن دنبه است. متخصصان طب سنتی معتقدند مصرف روغن دنبه به کاهش وزن و لاغری افراد چاق و چاق شدن افراد لاغر کمک می‌کند. روغن دنبه سرشار از مواد مغذی و انواع مختلف ویتامین ها و اسیدهای چرب گیاهی است، چرا که غذای گوسفند از گیاهان مختلف است، از این رو استفاده از روغن دنبه باعث تقویت قوای بدن، استخوان سازی و بالا بردن توان بدن در مقابله با بیماری های مختلف می‌شود.
  3. یکی از خواص روغن دنبه که در طب سنتی به آن تاکید شده است خاصیت ضد افسردگی این روغن است. روغن دنبه خاصیت سم زدایی دارد و می توان از آن به همراه روغن حیوانی برای تنقیه و پاکسازی روده ها استفاده نمود. روغن دنبه غنی از اسیدهای چربی است که مستقیما توسط کبد جذب می شوند و به عنوان منبع انرژی بدن استفاده می‌شوند.
  4. استفاده از روغن دنبه یا سایر روغن های حیوانی، برای افرادی که دچار شکستگی استخوان شده اند مفید است و به جوش خوردن سریع استخوان کمک می کند. در طب سنتی مصرف خوراکی و استعمال موضعی آن در محل شکستگی توصیه می شود.
  5. همچنین کمک به پیشگیری و درمان پوکی استخوان و رماتیسم از دیگر خواص روغن دنبه است .مالیدن روغن دنبه بر روی پوست صورت، باعث شفاف شدن پوست و رفع تیرگی‌های حاشیه صورت می‌شود.
  6. روغن دنبه، بسیار آسانتر از روغن های نباتی جامد و مایع، هضم و جذب بدن می‌‌شود و مصرف به اندازه و صحیح آن باعث کنترل چربی خون شده، علاوه بر اینکه این روغن، یکی از روغن های ایده آل برای سرخ کردن غذاها است.

 

فواید و مضرات روغن دُنبه

عوارض روغن دنبه

دنبه یکی از بدترین انواع روغنهایی است که وجود دارد و قابلیت دفاع ندارد چون دارای کلسترول بسیار بالایی است و تصلب شرایین و ناراحتی های قلبی به همراه دارد.

باید دید که چه ماده غذایی کجا و چگونه استفاده می شود اسکیموها  هم از روغن دنبه استفاده می کنند و عمر طولانی هم دارند اما برای زندگی مدرن این نوع روند غذایی جز افزایش آمار بیماری های قلبی و افزایش کلسترول و فشار خون بالا چیز دیگری به همراه ندارد.

اسید آراشیدونیک روغنهای حیوانی سبب افزایش HDL و کاهش LDL می شود. به طور کلی چربی های جامد حاوی اسید های چرب اشباع هستند و برای سلامتی مضرند.

اولین علت مرگ و میر در کشور ما، بیماری های قلبی- عروقی می باشد و این بیماری رابطه ی مستقیم با نحوه ی تغذیه و مصرف چربی دارد، سعی کنید روغن مصرفی تان روغن مایع باشد. روغن حیوانی روغن جامد است و ما در طول روز مقداری از این چربی را همراه با گوشت -کره و خامه و… دریافت میکنیم پس نیازی به مصرف روغن حیوانی معروف نداریم.

همچنین دکتر عبدالهی کارشناس امور تغذیه نیز با تاکید بر اینکه روغنهای حیوانی “دنبه” مورد تایید سازمانهای جهانی پزشکی نیست یادآور شد: این نوع روغنها دارای اسیدهای چرب غیر اشباع هستند و برای بدن بسیار مضر و بیماری های قلبی به دنبال دارد. این کارشناس تغذیه تصریح کرد: در بین انواع روغنها ، آنهایی که دارای اسیدهای چرب غیر اشباع بالای ۲۵ درصد و ترانس کمتر از ۵ درصد باشد مورد تایید نیست که روغن دنبه با توجه به این ویژگیها از مضرترین روغنها محسوب می شود.

عبدالعزیز جمشید زهی عضو کمیسیون بهداشت درمان مجلس شورای اسلامی نیز در این خصوص گفت : با اشاره به واضح بودن مضرات روغنهای حیوانی و خصوصا دنبه ، از آن جایی که انسان سالم محور توسعه پایدار است و بارها از طریق رسانه ها و موسسات پزشکی این مسئله به مردم اطلاع رسانی شده ضروری است که مردم بدانند روغن دنبه در گروه روغنهایی قرار می گیرد که باید یک ضربدر قرمز روی آن کشید.

همچنین افزود : تا روغنهای گیاهی با فواید بسیار به راحتی در دسترس مردم می باشد چه لزومی به استفاده روغنهای حیوانی و دنبه با این همه عوارض و بیماری وجود دارد.

دیدگاه طب سنتی درباره روغن دنبه

از دیدگاه بوعلی سینا و حکمای ما اگر فاعل یعنی بدن و سیستم بدنی به خوبی قوی باشد که بتواند اثرات روغن حاصل از دنبه گوسفند را حل کند یا اینکه بدن قوی باشد یا فرد مزاج خیلی گرمی داشته باشد که بتواند دنبه را حل کند یا اینکه فرد کارهای سنگین و فعالیت‌های سنگین مانند کشاورزی کند در این موارد خوردن روغن دنبه نیز خوب است. روغن دنبه  در قدیم طرفداران زیادی داشته ؛ به طوریکه تا چند دهه پیش دنبه از گوشت گران‌تر بوده است و ارزش بیشتری برای آن قائل بودند.

دنبه در دستورات دارویی نیز به عنوان ضد افسردگی مطرح است و باعث لاغری، آرامش اعصاب و زیبایی صورت می‌شود. در طب سنتی طبیعت غذاها به سرد و گرم تقسیم می‌شود و طبیعت انسان با مواد غذایی گرم سازگار است.

بیشتر بخوانید:

طرز تهیه روغن دنبه بدون بو در منزل

اطبای قدیم معتقد بودند روغنی که طبیعت آن سرد است برای مصارف صنعتی مفید است و روغنی که طبیعت آن گرم است برای مصرف انسان. روغن دنبه دارای طبیعت گرم است که برای بدن مفید است برخلاف روغن‌های صنعتی که به روغن نباتی (مایع وجامد) معروفند نه تنها چاق کننده نیست بلکه خاصیت لاغر کننده دارد.

قدیم در بسیاری از روستاها دیده می‌شد که فرد ۱۰۰ سال عمر دارد ولی به راحتی روغن دنبه مصرف می‌کند و هیچ مشکلی برایش ایجاد نمی‌شود چرا که با انجام کارهای سنگین دنبه را به خوبی هضم می‌کند و در برخی موارد کمی مرزه یا آویشن همراه آن می‌خورند که اثرات آن را بهتر می‌کند.

اگر کسی فعالیت بدنی مناسب ندارد و بی‌تحرک است مداومت به خوردن روغن دنبه کند این روغن در رگ‌ها رسوب کرده و بیماری بروز پیدا می‌کند. همچنین اگر فرد مزاجش گرم باشد یا فعالیت بدنی مناسب دارد می‌تواند بر چربی دنبه اثر گذاشته و آن را حل کند و این چربی برای بدنش مفید خواهد بود.

بسیاری از متخصصان طب سنتی معتقدند اگر روغن دنبه به روش های صحیح تهیه شود، می تواند دارای کمترین مضرات برای بدن باشد. بطور مثال پیاز و ترکیباتی که به دنبه گوسفند اضافه می‌کنند بوی بد دنبه را از بین می‌برد و اصلاحش می‌کند یعنی آن لزوجت و غلظت آن را از بین می‌برد و مانع رسوب آن می‌شود و اگر به این صورت تهیه شود می‌توان مصرف کرد.

فواید و مضرات زیان‌بار روغن دُنبه| آیا از روغن دنبه استفاده کنیم؟

دیدگاه طب جدید درباره روغن دُنبه 

بر اساس نظرات برخی متخصصان و اطبای جدید یکی از انواع چربی‌های منعقد شده که به شحم معروفند, دنبه است. چربی‌های منجمد که به‌دلیل کثرت اجزای عرضی به حالت جامد در آمده‌اند, برای تغذیه مناسب نیست. مصرف نابجا و بیش از حد روغن دنبه در افرادی که قوه هاضمه آنان قوی نیست، می‌تواند منجر به آسیب‌های جسمی و روحی شود.  باید دید که چه ماده غذایی کجا و چگونه استفاده می شود اسکیموها هم از روغن دنبه استفاده می‌کنند و عمر طولانی هم دارند اما برای زندگی مدرن این نوع روند غذایی جز افزایش آمار بیماری های قلبی و افزایش کلسترول و فشار خون بالا چیز دیگری به همراه ندارد.

 

بالاخره روغن دنبه مضر است یا مفید؟

رییس انجمن تغذیه خوزستان گفت: استفاده روغن حیوانی نامناسب بوده و مصرف آن به هیچ وجه توصیه نمی شود.

از نظر علم تغذیه مصرف روغن حیوانی به طور کلی رد شده و هر روغنی که در دمای محیط و اتاق به صورت جامد باشد برای بدن مضر و هر روغنی که در دمای محیط مایع باشد برای بدن مفید است.

از روغن های گیاهی فقط روغن نخل یا پالم و نارگیل به دلیل جامد بودن در دمای محیط برای سلامت مضر هستند و در بین روغن های حیوانی فقط روغن ماهی به دلیل مایع بودن در دمای محیط برای بدن مفید است.

روغن کلزا، زیتون و کنجد برای سلامتی بدن مفید هستند البته بهتر است مصرف این نوع روغن ها به نوبت و در فواصل زمانی کوتاه مدت تغییر کند چون در همه آنها ترکیبات مفیدی وجود دارد.

این روغن ها با توجه به ترکیب اسیدهای چرب و نسبت های مختلف آنها، برای قلب و عروق، التهاب و یا کبد چرب مفید هستند.

فقط روغن های مخصوص سرخ کردنی برای سرخ کردن استفاده شود

محمدشاهی با تاکید بر اینکه هیچ کدام از روغن های یاد شده برای سرخ کردن مناسب نیستند افزود: روغن کنجد بیشترین تحمل حرارت را دارد که دمای تا حدود 220 درجه را تحمل می کند و فقط برای سرخ کردن های بسیار سطحی با حرارت پایین توصیه می شود.

روغن های گیاهی برای پخت و پز و ریختن روی غذا مناسب هستند.

برای سرخ کردن فقط باید از روغن های مخصوص سرخ کردنی حتی با داشتن 40 تا 50 درصد پالم استفاده کرد چون فقط روغن پالم تحمل حرارت را دارد و استفاده از روغن های دیگر برای سرخ کردن سرطان زا است.

 

بیشتر بخوانید :

روغن پی یا حشم گاو+فواید باورنکردنی این روغن

مضرات روغن نباتی

روغن حیوانی | همه چیز در مورد روغن حیوانی

 

    ۱ دیدگاه

    شما هم می توانید نظرات خود را ثبت کنید

    محمد | ۵ سال پیش
    روغن دنبه برای انسان حکم دارو را دارد به شرط همراه با ورزش و تحرک باشد هر کس چربی خون دارد و معده اش ترش میکند که دلیل ان هم کبد چرب است تمام روغن های گیاهی را کنار بگذارد و با استفاده از روغن دنبه و ورزش نیاز به هیچ داروی ندارد
    0
    0
    
    hits