علت کج شدن نوک مرغ مینا و درمان آن
منقار در اصل ابزاری بسیار مهم برای پرندگان می باشد و هر گونه تغییر در فرم و شکل آن، پرنده را دچار مشکل جدی میکند. پرنده ها برای غذا خوردن، غذا دادن به جوجه هایش و برای تمیز کردن پرهای خود نیاز به یک منقار سالم و طبیعی دارند. مرغ مینا نیز همانند دیگر پرندگان ممکن است دچار ناهنجاری منقار شود.
اختلال کراتین و بد فرمی نوک مرغ مینا
کج شدن نوک در پرندگان بعنوان اختلال کراتین شناخته میشود که به آن Avian Keratin Disorder (AKD) گفته میشود. منقار مرغ مینا در اثر این اختلال ممکن است فرم های مختلفی همچون انحنا، تقاطع، کشیدگی و غیره به خود بگیرد. گاها نیز این اختلال به شکل رشد بیش از حد منقار خود را نشان میدهد. پرنده ای که دچار منقار کج میشود، در بیشتر موارد قادر به تغذیه خود نیست و دچار اختلال شدید رفتاری میشود.
جوجه هایی که دچار این مشکل میشوند در همان اوایل زندگی از طرف دیگر جوجه ها یا حتی والد خود به مرگ محکوم میشوند. پرنده های بالغ نیز که دچار این مشکل هستند از نظر اجتماعی کاملا منزوی خواهند شد. مهمترین اثر تغییر شکل منقار بر تغذیه پرنده می باشد، با توجه به اینکه تغذیه برای بقای پرنده ها یک نیاز حیاتی است، کج شدن منقار باعث گرسنگی و مرگ زود هنگام پرنده خواهد شد.
بنابراین اختلال کراتین در پرندگان در واقع یک مسئله دردناک و بسیار جدی برای پرنده می باشد. گاها این مشکل در مدت کوتاهی درمان شده و رفع میشود ولی در بیشتر موارد نیز بد فرمی منقار مربوط به اختلال های ژنتیکی است که در این مواری نمیتوان کاری کرد.
چرا نوک مرغ مینای من کج شده است؟
برخی از جوجه ها از همان بدو تولد به دلیل اختلال ژنتیکی دچار انحراف نوک میشوند. اگر کج بودن نوک مینا به خاطر اختلال ژنتیکی است، راهی برای درمان آن وجود ندارد. این اختلال ژنتیکی ممکن است به خاطر همخونی یا به خاطر کج بودن نوک یکی از والدهای نسل های پیشین باشد که به جوجه منتقل شده است.
اگر جوجه مرغ مینا منقاری کج داشته باشد، والدینش از غذا دادن به او امتناع خواهند کرد. همچنین با توجه به اینکه این جوجه در غذا گرفتن از والدینش به زرنگی جوجه های سالم نخواهد بود خیلی زود بر اثر گرسنگی تلف خواهد شد.
اما برخی از پرندگان با منقار طبیعی به دنیا می آیند و بعدا دچار بدشکلی نوک میشوند. در این موارد تغذیه ضعیف و کمبود مواد معدنی، عفونت های باکتریایی و قارچی، انگل ها و شرایط نامناسب محیط زندگی پرنده دلایل کج بودن منقارش می باشند. همچنین آلوده شدن پرنده به مواد شیمیایی و فلزات سنگین از جمله سرب، روی و جیوه نیز ممکن است باعث ناهنجاری منقار در پرنده شود.
بیماری
در چند سال اخیر تیمی از محققان سرنخ های جدیدی از یک بیماری ویروسی را شناسایی کردند که با اختلال کراتین پرندگان در ارتباط است. مطالعه در این زمینه هنوز هم ادامه دارد ولی ناهنجاری منقار در برخی از موارد به یک ویروس خاص ربط داده میشود که پرنده های وحشی بیشتر در معرض این ویروس می باشند. این ویروس جدا از ویروس عامل بیماری پر و منقار در طوطی سانان است. هر چند که ویروس عامل بیماری ایدز در پرندگان نیز میتواند دلیل کج شدن نوک مرغ مینا باشد ولی این بیماری بیشتر گریبان گیر طوطی سانان است.
منقار پرندگان نیز همانند ناخن های ما از بافت زنده و کراتین تشکیل شده و به طور مداوم رشد میکند. بیرونی ترین سطح منقار دارای بافت های مرده بوده که پوسته پوسته شده و یا کنده میشوند.
رشد بیش از حد نوک مرغ مینا
یکی دیگر از دلایل کج شدن نوک مرغ مینا، رشد بیش از حد مقار پرنده می باشد. مخصوصا منقار بالایی بیشتر دچار رشد بیش از حد میشود. رشد بیش از حد منقار ممکن است به دلایل زیر باشد:
- ضربه به منقار
- عفونت
- بیماری کبدی
مرغ مینا بیش تر از سایر پرنده های زینتی در معرض بیماری کبدی قرار دارد. زیرا رژیم این پرنده باید فاقد آهن باشد که متأسفانه بیشتر پرورش دهندگان این موضوع را یا نادیده میگیرند یا از آن بی اطلاع هستند.
بیماری کبد چرب باعث نرم شدن نواحی اطراف منقار و رشد غیر طبیعی منقار و ناخن ها میشود.
عدم قرار گرفتن در معرض نور
نور برای پرندگان به منظور جذب ویتامین D3 و جذب کلسیم و فسفر ضروری است. ویتامین D برای سلامت سلامت استخوان و منقار در پرندگان نقش مهمی داشته و پرندگان برای سنتز ویتامین D باید در معرض نور خورشید قرار گیرند. کمبود نور منجر به نرمی استخوان و رشد ناقص منقار بالایی در پرندگان میشود.
لذا مرغ مینای خود را روز به مدت 15 دقیقه در معرض تابش نور افتاب قرار دهید. در روزهای گرم تابستان، تابش مستقیم نور خورشید به سمت مرغ مینا باعث استرس گرمایی او خواهد شد. این نکته را باید حتما در نظر بگیرید. همچنین برای تأمین نور مورد نیاز مرغ مینا سعی نکنید که همیشه قفس پرنده را کنار پنجره بگذارید. چرا که اینکار باعث ایجاد ترس و استرس در پرنده خواهد شد.
سوء تغذیه
کمبود برخی مواد مغذی از جمله ویتامین A، بیوتین، اسید آمینه متیونین، اسید فولیک و مواد معدنی همچون کلسیم باعث ناهنجاری استخوان و منقار در مرغ مینا میشود. کمبود این مواد مغذی در پرندگان زینتی که در قفس نگهداری میشوند، رایج است. زمانیکه مرغ مینا دچار این کمبودها شود، نوک پرنده به جای اینکه به درستی ساییده شود، تمایل به خم شدن پیدا میکند. اگر به مرغ مینا غذای ضعیف بدهید بعد از مدتی دچار سوء تغذیه و کمبود ویتامین میشود که یکی از نتایج آن، کج شدن نوک می باشد.
بنابراین برای جلوگیری از سوء تغذیه علاوه بر استفاده از غذاهای متنوع، باید از مکمل ها نیز در تغذیه مرغ مینا استفاده کرد. مکمل مورد استفاده برای مرغ مینا باید فاقد اهن و ویتامین ث باشد. همچنین مقدار مکمل را با توجه به دستور دامپزشک یا شرکت تولید کننده در اختیار پرنده قرار دهید تا پرنده در اثر دز بالا دچار مشکلات کبدی نشود.
از مکمل کلسیم استفاده کنید
در بیشتر موارد کج بودن منقار مرغ مینا به خاطر فقر کلسیم است. برای این منظور حتما کف دریا داخل قفس مرغ مینا آویزان کنید. همچنین بلوک های معدنی مخصوص پرندگان نیز سرشار از کلسیم بوده و میتوان از آنها بهره برد. فقط در تهیه بلوک معدنی برای مرغ مینا باید حواستان باشد که نوع بدون آهن آن را تهیه کنید.
بیماری انگلی
یکی دیگر از دلایل کج شدن نوک مرغ مینا بیماری انگلی و قارچی می باشد. این نوع بیماری ها معمولا باعث پوسته پوسته شدن و سفیدک زدن نوک مرغ مینا میشوند. برای درمان این نوع بیماری های انگلی باید از پماد ضد قارچ استفاده شود. توصیه میکنم که حتما جهت تشخیص دقیق این بیماری به دامپزشک نیز مراجعه کنید.
۸ بیماری خطرناک و کشنده مرغ مینا + راه درمان
استفاده از چوب شنی
استفاده از چوب نشیمنگاه شنی برای پاک کردن و ساییدن نوک پرنده مفید می باشد. با نصب این نوع تیرک ها در قفس مرغ مینا این امکان را برای پرنده فراهم میکنید تا پرنده بتواند منقار خود را با این نوع سطح زبر، اصلاح کند. اینکار مانع رشد بیش از حد منقار خواهد شد.
اگر نوک مرغ مینای شما دچار رشد بیش از حد شده، برای کوتاه کردن آن حتما به دامپزشک مراجعه کنید. چرا که نوک مرغ مینا دارای رگ خونی است و اگر به اشتباه آن را کوتاه کنید، پرنده دچار خونریزی خواهد شد. ترمیم منقار مرغ مینا نیاز به زمان دارد و چند ماهی طول میکشد تا مجددا به حالت اولیه برسد.
منبع : چیکن هچ
دیدگاه ها