مشکلات و خطرات سه ماهه سوم بارداری چیست؟
خطرات 3 ماه آخر حاملگی : در سه ماهه سوم بارداری مراقب خودتان باشید
1
زمان مطالعه: 8 دقیقه
مراقبتهای قبل از زایمان به خصوص در سه ماهه سوم بارداری بسیار مهم است، زیرا انواع عوارض که ممکن است در این زمان بوجود آید، به راحتی قابل کنترل هستند در صورتیکه در اوایل تشخیص داده شوند.
مشکلات خاص سه ماهه سوم بارداری
موقعیت بریچ
- بچه هنگامی بهاصطلاح در وضعیت بریچ یا ته قرار میگیرد که سرین یا پاهای او پایین، در نزدیکترین حد بهدهانۀ رحم باشد. با ادامۀ بارداری خطر قرار گرفتن بچه در وضعیت ته کاهش مییابد (میزان وقوع آن 24 درصد در 18 تا 22 هفتگی است، ولی در هفتههای 28 تا 30، تنها 8 درصد است. در 34 هفتگی، به هفت درصد کاهش می2یابد و در 38 تا 40 هفتگی، بهسه درصد میرسد).
اگر دکترتان در سه ماهه سوم تشخیص دهد فرزند شما در وضعیت بریچ قرار گرفته، با شما در مورد راههای انتخاب مشورت خواهد کرد، که شامل زایمان طبیعی در وضعیت بریج، چرخش سر بچه از بیرون، یا سزارین است.
کاهش حجم مایع آمنیوتیک
- عبارت علمی برای کاهش حجم مایع آمنیوتیک، اولیگوهیدرامنیوس است (نام دیگر آن زایمان خشک است) که ممکناست در بررسی سونوگرافی مشاهده شود، یا دکتر شما با معاینۀ رحم مشکوک شود. این شرایط با علت قابل تشخیصی مربوط نیست، یا میتواند با محدودیت رشد داخل رحمی، پارگی زودرس کیسۀ آب، یا شرایطی دیگر مرتبط باشد.
- معمولاً کاهش خفیف مایع آمنیوتیک دلیل زیادی برای نگرانی ندارد، پزشک شما با آزمایشهای بدون استرس انقباضی و بررسیهای سونوگرافی برای اطمینان از عدم بروز مشکل، شما را بیشتر تحت نظر میگیرد.
- اگر موعد زایمانتان بسیار نزدیک باشد، ممکن است پزشکتان مایل باشد بچه را بهدنیا بیاورد. از طرفی دیگر، اگر فقط 30 هفته دارید، بهترین راهحل، استراحت بیشتر و تحت مراقبت شدید بودن است. البته رسیدگی بهمشکل بهعلت آن بستگی دارد.
خونریزی
اگر با هرگونه خونریزی قابل توجهی مواجه شدید، فوراً بهپزشک خود اطلاع دهید. برخی از خونریزیها در سه ماهه سوم برای شما و فرزندتان بیضرر است، ولی گاهی میتواند عوارض جدی در پی داشته باشد. بررسی برای اطمینان از مناسب بودن وضعیت، حائز اهمیت است. عوامل احتمالی خونریزی در سه ماهه سوم عبارت است از:
- درد زودرس زایمان
- التهاب یا سوزش دهانۀ رحم یا پارگی بیضرر رگهای سطحی خونی بر روی دهانه رحم، که بر اثر مقاربت یا بعد از معاینۀ داخلی لگن پیش میآید.
- جفت سرراهی یا جفتی که پایین باشد
- جدا شدن یا پارگی جفت
- تظاهر خونی. این تظاهر معمولاً کمتر از مقدار خونی است که در طی یک دورۀ ماهانۀ عادی دارید و اغلب با مخاط آغشته است.
اتفاقات ناگوار و افتادن
- باردار شدن، شما را کمی محتاط تر می کند تا بیشتر مراقب حوادث و خطرات احتمالی باشید؛ اما این مسئله مانع از به جایی گیر کردن، سکندری خوردن یا بدبیاری و دیگر حوادث ناگوار نمی شود.
- اگر زمین خوردید نگران نشوید، زیرا نوزاد داخل رحم، در کیسه ی آب یا همان کیسه ی آمنیوتیک قرار دارد که همانند یک بالش طبیعی نرم جلوی شدت ضربه ها را می گیرد.
انقباضات برکستون هیکس
- در اواخر سه ماهه ی دوم یا اوایل سه ماهه ی سوم، گاهی اوقات ممکن است رحم برای لحظه ای و به صورت موقتی خیلی سفت شود به گونه ای که احساس کنید رحم تان به یک توپ سفت و سخت تبدیل شده است. در این زمان است که انقباضات برکستون هیکس را تجربه می کنید، اما این درد و انقباض متفاوت از نوع درد ها و انقباضات زایمان است و به نوعی درد های تمرینی است.
- انقباضات برکستون هیکس معمولاً بدون دردند اما می توانند ناراحت کننده باشند، چرا که معمولا ًبیشتر زمانی اتفاق می افتند که فعالیت می کنید یا به پهلو خوابیده اید.
- اگر کمتر از ۳۶ هفته از حاملگی تان گذشته و دچار انقباضات شکمی پایدار، منظم و دردناک شدید، حتماً با پزشک تماس بگیرید تا مطمئن شوید این نشانه ی زایمان پیش از موعد نیست.
سندرم تونل مچ دست
- اگر بی حسی، گزگز یا دردی را در انگشتان و مچ دست خود احساس می کنید، احتمالاً یکی از عوارض دوران بارداری است که دردی را در مچ ایجاد می کند. تورم ناحیه ی مچ روی اعصاب میانی مچ که از داخل تونل مچ دست عبور می کنند، فشار می آورد و این درد و حساسیت ها را ایجاد می کند.
- اگر این مچ درد مداوم و آزار دهنده شد، حتماً موضوع را با پزشک مطرح کنید تا فیزیوتراپی تجویز کند. آتل های مچ یامچ بند ها می توانند درد را تسکین دهند و مشکل را کمتر کنند. اگر بهتر نشد، دلسرد و نا امید نشوید، چرا که معمولا ًاین درد خود به خود و به یکباره پس از وضع حمل بهبود می یابد.
خستگی و بی حالی در سه ماه سوم بارداری
- احساس خستگی و بی حالی اوایل بارداری، مجدداً در سه ماهه ی سوم بر می گردد. ممکن است احساس کنید کمی کند و کم سرعت شده اید، از آنجایی که یک بار اضافی با خود حمل می کنید و سنگین شده اید همیشه احساس خستگی می کنید و بیشتر وقت ها خیلی راحت نیستید و احساس می کنید قادر به انجام یا تمام کردن کارهایتان نیستید.
- خانم ها ممکن است در بارداری دوم یا سوم خود بیشتر احساس خستگی کنند، زیرا باید از یک یا چند کودک دیگر نیز نگهداری کنند.
- واقع بین باشید و در این شرایط از خود توقع زیادی نداشته باشید و در مورد ناتوانی و کارهایی که نمی توانید انجام دهید احساس گناه نکنید.
- هیچ کس از شما توقع ندارد که با وجود بارداری تان مثل زنی قوی و پر کار باشید، بلکه باید بیشتر استراحت کنید و وقت بیشتری را به خود اختصاص دهید. اجازه دهید اطرافیان در کارهای خانه و مسئولیت هایتان به شما کمک کنند و از این وقت آزاد خود بیشتر لذت ببرید و بیشتر استراحت کنید، چرا که پس از زایمان کارهایتان به قدر کافی زیاد می شوند.
- در این مرحله ی پایانی بارداری، خانم شما وزن اضافی زیادی را با خود حمل می کند (اگر باور ندارید فصل ۱۲ را مطالعه کنید) و با تغییرات فیزیکی زیادی مواجه است.
- البته اگر این همه تغییر و فشار به نظرتان سخت نمی آید، فکر زایمان، او را به قدر کافی عصبی و مضطرب می کند و در نتیجه به توجه و همراهی شما بیشتر احتیاج دارد. حالا بهترین موقع است که ناز و نوازشش کنید و به او توجه بسیاری نشان دهید، چرا که سزاوار تحسین است و از طرفی پس از تولد نوزاد دیگر ذهن هر دوی شما پر از مشغله و مسائل دیگر می شود.
پره اکلامپسی (مسمومیت بارداری) در ماه های آخر
- مسمومیت بارداری ، که در آن فشار خون بالا با جاری شدن پروتئین در ادرار و گاهی اوقات با ورم دستها، صورت و پاها در ارتباط است، یک بیماری مختص بهبارداری است. مسمومیت بارداری (که بهآن توکسمی یا فشار خون بالای ناشی از تحریک بارداری نیز گفته میشود)، امری غیرعادی نیست و در 6 تا 8 درصد از تمام بارداریها اتفاق میافتد.
- مسمومیت بارداری معمولاً بهتدریج بهوجود میآید. ممکن استپزشکتان ابتدا فقط متوجه افزایش نسبی فشار خون شما شود. آنگاه بهشما میگوید بیشتر استراحت کنید، تا حد ممکن بهپهلو دراز بکشید و دفعات بیشتری مراجعه کنید.
نشت مایع آمنیوتیک از خطرات 3 ماه آخر حاملگی
- اگر متوجه میشوید لباس زیرتان خیس میشود، توضیحات متعددی امکان دارد. میتواند کمی ادرار، ترشح مهبلی، رها شدن تودۀ مخاطی در دهانۀ رحم، یا در واقع چکیدن مایع آمنیوتیک باشد (که بهآن پارگی کیسۀ آب نیز گفته میشود).
- اغلب میتوانید با امتحان مایع بگویید که چیست. ترشح مخاطی، غلیظ و گردمانند است درحالیکه ترشح مهبلی سفید و یکدست است. ادرار بوی خاص خود را دارد و بدون تلاش شما بهطور مداوم جاری نمیشود.
- از طرفی دیگر، مایع آمنیوتیک، بهطور عادی شفاف و آبکی است و اغلب بهصورت جهشی بیرون میریزد. گاهی اوقات هنگامی که کیسۀ آب پاره میشود، دچار جهش ناگهانی آب میشوید، ولی اگر در غشاء فقط سوراخی ایجاد شده باشد، چکه کردن ناچیز است.
- اگر فکر میکنید آنچه میچکد ممکناست مایع آمنیوتیک باشد، فوراً به2پزشک خود تلفن کنید. اگر در معرض درد زودرس زایمان نباشید و مایع آمنیوتیک شفاف باشد، چکیدن مایع وضعیتی اضطراری نیست، بههر حال، اکثر پزشکان مایلند بهآنها اطلاع بدهید، زیرا میتوانند بهشما بگویند چهکار کنید.
- اگر مایع خونی یا بهرنگ قهوهای مایل بهسبز باشد، حتماً بهپزشک خود اطلاع دهید. مایع مایل بهسبز بدین معناست که بچه در داخل رحم مدفوع کرده است. اکثر مواقع چنین اتفاقی دال بر وجود مشکلی نیست، ولی گاهی اوقات بدین معنی است که بچه دچار استرس شده است.
- پزشک شما با کنترل ضربان قلب بچه (احتمالاً با انجام یک آزمایش بدون استرس انقباضی)، از وضعیت بچه اطمینان حاصل میکند.
همچنین بخوانید:
علت خارش واژن در زمان بارداری چیست؟ به همراه درمان این عارضه
جلوگیری از بارداری با قرص اچ دی
سریع ترین راه پیشگیری از بارداری ناخواسته
دیدگاه ها