دلگرم
امروز: شنبه, ۰۶ بهمن ۱۴۰۳ برابر با ۲۴ رجب ۱۴۴۶ قمری و ۲۵ ژانویه ۲۰۲۵ میلادی
روش نگهداری از نخل راپیس lady palm و پرورش آن
1
زمان مطالعه: 7 دقیقه
این گیاه زیبا برای اولین بار از سوی ژاپنی ها برای تزیین کاخ ها گسترش و محبوبیت یافت و سپس به اروپا ، و بعد از آن به امریکا راه یافت به دلیل نیاز به نور کم و رطوبت متوسط ، گزینه مناسبی برای تزیین ادارات و مراکز و داخل ساختمان می باشد.

پرورش نخل راپیس و روش نگهداری این گیاه زیبا

در واقع کاشت و پرورش نخل راپیس چندان هم سخت و پیچیده نیست و شما می توانید با مطالعه این مقاله از دلگرم به راحتی با اصول کشت، پرورش و حتی نگهداری این گیاه زیبا آشنا شوید.
به طور کلی گیاه راپیس از دسته گیاهان کوچکی است که در شرایط مناسب می تواند بسیار خوب و درون فضای خانه پرورش داده شود. این گیاه از ساقه های مختلفی رشد می کند که هر کدام از آن ها دارای برش های قائم خواهند بود. در ادامه با اصول پرورش نخل راپیس آشنا می شوید.

آشنایی با نحوه پرورش نخل راپیس

بهتر است بدانید که در واقع نخل راپیس به خانواده Arecaceae تعلق داشته و بومی نواحی جنوبی کشور چین و کشور تایوان خواهد بود. این نخل زیبا می تواند به راحتی تا حدود ۳ الی ۴ متر رشد کند و قطر ساقه ها نیز بین حدود ۱ تا ۳ سانتی متر خواهد بود. راپیس دارای چندین ساقه متعدد است و در کنار یکدیگر از بخش زیرزمینی منشا می گیرند و رشد خواهند کرد.

به طور کلی در انواع مختلف راپیس، بر ها می توانند از لحاظ طول و همچنین عرض مختلف و متفاوت باشند به این صورت که برخی از برگ ها پهن تر و برخی برگ ها بسیار باریک خواهند بود. معمولا طول برگ ها در بین انواع مختلف آن بین ۲۰ تا ۶۰ سانتی متر می باشد.
به صراحت می توان گفت که این گیاه برای نخستین بار توسط ژاپنی ها برای تزئین کاخ ها گسترش و محبوبیت پیدا کرد و سپس به سایر مناطق اروپا و بعد از آن به آمریکا راه یافته است. توجه داشته باشید که این نخل زیبا به خاطر نور کم و رطوبت متوسطی که دارد انتخابی خوبی برای تزئین ادارات، مراکز و فضای ساختمان ها خواهد بود.

مراقبت از گیاه راپیس

در گیاهان جوان هر برگ متشکل از دو قسمت است و هر چه که گیاه مسن تر و بالغ تر شد برگ ها متشکل از ۵ تا ۱۲ عدد خواهد بود. همچنین با وجود اینکه گونه های این گیاه اغلب رنگی سبز رنگ دارند اما گونه های ابلق نیز وجود دارند که رنگشان کمی متفاوت تر از آن خواهد بود.

دستورالعمل کاشت و تکثیر گیاه راپیس

بهتر است بدانید که متداول ترین روش تکثیر نخل راپیس، تقسیم آن است که می توانید این کار را در طول فصول بهار و یا اوایل تابستان انجام دهید. در فرآیند کشت دقت داشته باشید که حداقل فاصله برای تقسیم یک گیاه هر دو سال یک مرتبه خواهد بود و برای انجام آن باید گیاهتان را ابتدا از گلدان خارج کنید.

دستورالعمل تکثیر راپیس

از آنجایی که توده ریشه معمولا بسیار در هر فرو رفته و متراکم است بایستی با کمک یک وسیله تیز مانند قیچی باغبانی توده ریشه را تقسیم نمایید و سپس هر قسمت را درون گلدانی جداگانه کشت کنید.
دقت داشته باشید که پس از تقسیم می توانید گاهی اوقات از تعداد برگ های هر گیاه بکاهید تا از میزان از دست رفتن آب و در نتیجه استرس بیشتر جلوگیری شود.

شرایط مورد نیاز برای نگهداری نخل راپیس

همانطور که می دانید تمامی گیاهان برای اینکه بتوانند روند رشد خود را به خوبی طی کنند نیاز به شرایطی دارند که در ادامه به بیان برخی از آن ها پرداخته ایم.

آبیاری:
معمولا توصیه می شود آبیاری گیاهتان را زمانی انجام دهید که سطح خاک گلدان تا عمق حدود ۲ الی ۳ سانتی متری خشک شده باشد زیرا در غیر اینصورت با پوسیدگی ریشه ها مواجه خواهید شد. همچنین در مقابل نیز کمبود آبیاری باعث خشک شدن نوک و حاشیه برگ ها و همچنین افتادنشان خواهد شد.

پرورش و تکثیر نخل راپیس

نور و دما:
بهتر است پرورش نخل راپیس را در مکان هایی نیمه سایه انجام دهید که در طول روز تقریبا ۴ تا ۵ ساعت نور مستقیم آفتاب دارند و در عصر نیز از سایه برخوردار هستند. دقت داشته باشید که در صورت زیاد بودن نور دریافتی برگ های گیاهتان زرد رنگ شده و در نهایت از بین خواهند رفت. در مقابل نیز اگر گیاه بیش از حد در محیط سایه قرار بگیرد باعث عدم استحکام برگسار و کم رنگ شدن برگ ها خواهد شد.
در مورد دمای لازم گیاه نیز می توان گفت حداقل دمایی که نخل راپیس می تواند تحمل کند منفی ۵ درجه سانتی گراد است که گیاه قطعا از بین رفته و ولی احتمال زنده ماندن قسمت طوقه و قسمت های زیرزمینی آن وجود دارد. نخل راپیس را می توان یک گیاه مقاومتی دانست که می تواند گرمای هوا را تا حدود ۳۷ درجه سنتی گراد به خوب تحمل کند و تنها زمانی که هوا تا به این حد گرم است می توانید مکان نگهداری را به دور از تابش نور مستقیم آفتاب به ویژه از ظهر به بعد در نظر بگیرید.

هرس گیاه:
در هرس و پرورش این گیاه به صراحت می توان گفت که نخل راپیس در روند رشد خود نیاز به هرس ندارد و تنها بهتر است برگ های مسن که به شکل طبیعی زرد شده اند یا برگ ها و ساقه هایی که دچار آسیب شده را جدا نمایید.

خاک و کوددهی:
توجه داشته باشید که نخل راپی برای رشد نیاز به خاکی سبک با زهکشی مناسب و مقداری مواد ارگانیک مانند خاک برگ و همچنین کمی اسیدی دارد. به همین خاطر بهترین ترکیب برای آن شامل خاک برگ، شن و پیت ماس خواهد بود.
همچنین که استفاده از قلمه سنگ های کوچک و یا تکه های سفال شکسته به ارتفاع ۳ تا۵ سانتی مت در کف گلدان به زهکشی بهتر خاک بستر کمک شایانی می کند. از آنجایی که نخل راپیس بسیار کند رشد هستند کوددهی چندانی نمی خواهند.
معمولا بهتر است گیاهتان را با فرمول ۱۰-۱۰-۱۰ با نصف غلظت در طول هر ماه تغذیه نمایید و این کار را در طول فصول رشد مرتبا انجام دهید. البته که از در طول فصول پاییز و زمستان بهتر است از انجام این کار صرفه نظر کنید.

تعویض گلدان:
در پرورش و نگهداری این گیاه بهتر است بدانید که نخل راپیس برای رشد گلدان های کوچک را نمی پسندد و بایستی در ابتدا برای آن گلدانی را انتخاب کنید کمی بزرگ تر از اندازه ریشه باشد و از کافی بودن سوراخ های زهکشی نیز اطمینان حاصل نمایید. توصیه می شود که گیاهتان را یک سال در میان آن هم در طول فصل بهار به گلدان بزرگ تر انتقال دهید.
برای انجام تعویض گلدان گیاه بایستی گیاه را به آرامی از داخل گلدان خارج کرده و تا حد امکان ریشه را دست نخورده نگه دارید و سپس نخل را درون گلدان جدیدی بگذارید و اطراف آن را با خاک گلدانی تازه پر و آبیاری نمایید.

کنترل آفات و بیماری های راپیس

در واقع شته، شپشک و کنه ها از جمله آفات در پرورش نخل راپیس خواهند بود و از بیماری های رایج آن نیز می توان به لکه برگی قارچی و یا باکتریایی و پوسیدگی ریشه اشاره کرد که کنترل و درمان آن ها چندان سخت هم نیست.
دقت داشته باشید که اگر برگ های گیاه به تدریج قهوه ای شدند می تواند نشانه ای از گرمای شدید باشد و به همین خاطر بهتر است همیشه برگ های قهوه ای را هرس کنید. البته از آنجایی که نخل راپیس به آرامی رشد می کند هرس تمامی برگ های آن ایده چندان جالبی نخواهد بود.
همچنین اگر میزان نور دریافتی نخل راپیس بیش از حد زیاد باشد به تدریج با زرد شدن برگ های آن مواجه خواهید شد و در مقابل نیز مکانی که بیش از اندازه سایه هستند نیز باعث عدم استحکام برگسار و کم رنگ شدن گیاه خواهد شد



این مطلب چقدر مفید بود ؟
5.0 از 5 (1 رای)  

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits