دلگرم
امروز: چهارشنبه, ۱۸ مهر ۱۴۰۳ برابر با ۰۵ ربيع الآخر ۱۴۴۶ قمری و ۰۹ اکتبر ۲۰۲۴ میلادی
استفاده از قرارداد کار موقت برای کارفرما چه مزایایی دارد ؟
0
زمان مطالعه: 8 دقیقه
در قرارداد موقت زمان شروع قرارداد و خاتمه قرارداد مشخص است و برای کارگران جدیدالاستخدام یک ماه دوره آزمایشی و کارگران ماهر سه ماه دوره آزمایشی در نظر گرفته شده است. برای آشنایی بیشتر با این نوع قرارداد با دلگرم همراه باشید.

قرارداد کار موقت چیست ؟

قرارداد بین کارگر و کارفرما انواع مختلفی دارد که بسته به نوع کار و شرایط آن تغییر می کند و قرارداد کار موقت قراردادی است که بین کارگر و کارفرما بسته میشود ، بطوری که تاریخ شروع کار و تاریخ پایان همکاری دقیقا درآن ذکر شده است و مشخص می باشد .

لازم به ذکر است قرارداد کار موقت هم مشمول قوانین بیمه تامین اجتماعی بوده و کارفرما موظف است برای افرادی که با این نوع قرارداد کار می کنند حق بیمه پرداخت کند.

در این قرارداد کار موقت کارفرما نمیتواند تا پایان زمان ذکر شده در متن قرارداد کارگر را اخراج و با آن قطع همکاری نماید .

اما در مورد این نوع قرارداد یک موضوع مطرح میشود که مثلا اگر کارگری در طول مدت قرارداد کار خود را بدرستی انجام ندهد و یا این که حضور او در سازمان یا کارگاه یا محل کارش باعث خسارت به کارفرما گردد در این صورت آیا راه حلی برای اخراج کارگر وجود دارد ؟

در این موارد خاص کارفرما می تواند با شورای اسلامی کار در کارگاه مشورت کرده و با اخذ نظر مثبت آنها مبنی بر اخراج کارگر اقدام به فسخ قرارداد با کارگر کند .

قرارداد کار موقت برای چه شغل هایی مورد استفاده قرار میگیرد ؟

قراردادهای کار موقت برای شغل هایی مورد استفاده قرار میگیرند که ماهیت دایمی نداشته باشند .

این نوع قرارداد بیشتر در کارهای پیمانی که بازه زمانی محدود و مشخصی دارند مورد استفاده قرار میگیرد .

البته گفته میشود قراردادکار موقت نباید در کارهای دایمی مورد استفاده قرار بگیرد اما عموما کارفرمایانی هم که دارای کارهای دایمی هستند از این نوع قرارداد استفاده می کنند چون در قانون منعی برای آن قرار داده نشده است.

یک نکته مهم که کارگران و امضا کنندگان قرارداد کار موقت باید به آن توجه داشته باشند این است که تکرار و تداوم قراردادهای کار موقت سبب نمیشود کار آنها به کار دایمی و قراردادشان به دایمی تبدیل شود.

مسئله دیگر در نوع قراردادها که کارفرمایان محترم باید بدانند این که اگر قرارداد کارگری به صورت دائمی منعقد گردد کارفرما نمیتواند اگر کارگر رضایت نداشته باشد قرارداد او را به کار موقت تبدیل نماید .

نکات مندرج در قرار داد کار موقت

قرارداد کار موقت مانند همه انوع قراردادهای دیگر دارای فرمت خاص بوده و در آن جزئیات مشخصی قید می شود از جمله جزئیاتی که در قرارداد کار موقت ذکر میگردد شامل :

مدت آن بطوری که شروع و پایان آن دقیقا مشخص باشد. مورد بعدی محل انجام خدمت است که در قرارداد باید قید شود.

می توان در قراردادکار موقت قید کرد جنبه آزمایشی داشته و در صورت رضایت کارفرما و حسن انجام کار توسط کارگر تمدید میشود.

موضوع قرارداد، میزان ساعات کاری در هفته و بازه آن در طول روز ، کلیه جزییات پرداختی ها اعم از حقوق پایه ، حق اولاد ، بدی آب و هوا ، حق مسکن ، بن و …….. که قرار است به کارگر پرداخت شود بایستی قید گردد .

کلیه کسورات قانونی هم باید در این نوع قرارداد ذکر گردیده و مشخص باشد .

قرارداد کار موقت دارای بندی است که اعلام میکند در صورت بروز اختلاف بین کارگر و کارفرما مرجع ذیصلاح برای قضاوت و داوری مراجع حل اختلاف ذکر شده در قانون کار هستند .

اهمیت تنظیم قرارداد کار موقت

در بیان اهمیت تنظیم قرارداد کار موقت در روابط کاری و تجاری اشخاص همین بس که امروزه میلیون ها پرونده قضایی در کشور در نتیجه فقدان قرارداد بین طرفین دعوا و یا تنظیم غیر تخصصی آن است که تاوان آن هم چیزی جز ماه ها و سال ها وقت تلف کردن در دادگستری و پرداخت هزینه های کلان حق الوکاله و هزینه دادرسی نمی باشد.

این روزها به دلیل وضعیت نابسامان اشتغال و قشر وسیعی از افراد جویای کار گاهی کارفرما به گمان این که عدم تنظیم قرارداد میتواند مسئولیت کمتری برایش ایجاد نماید.

مثلا این که کارگر نمیتواند اثبات کند که در این محل کار میکرده است یا بدون قرارداد میتوانم هر موقع که دلم خواست کارگر را اخراج نمایم اقدام به همکاری با افراد بدون عقد قرارداد می نماید که با توجه به نصح صریح قانون در این خصوص اثبات این امر نه فقط مبتنی بر قرارداد که اقرار کارگر یا شهودی از بین کارگران، کارفرما و نهایتا بازرسی اداره کار می‌تواند به عنوان سند احراز رابطه کارگری تلقی شود.

که گاهی تبانی چند نفر از کاگران شاغل در یک محیط کاری به عنوان شاهد می تواند منجر به اثبات رابطه همکاری بین کارفرما و کارگر گردد و در عمل معمولا محاکم به ایراد کارفرما در خصوص عدم رابطه کاری توجه نکرده مگر کارفرما ادله موجهی برای این امر داشته باشند و الا در صورت ادعای طرفین گفته کارگر محق قلمداد میشود ضمن آن که طبق تبصره ۲ ماده ۷ اگر شخصی بدون قرارداد شروع به کار نماید در حکم نیروی دائم بوده و کارفرما به هیچ وجه نمیتواند آن را اخراج نماید.

یک خطر جدی بیخ گوش کارفرمایان

بنابریان عدم عقد قرارداد کار موقت یا قرارداد سفید امضا جز به ضرر کارفرما نمیتواند باشد و هر گونه پرداختی کارفرما به کارگر میتواند محل شکایت کارگر قرارگیرد مثلا اگر کارفرما تمام حقوق مزایا اضافه کار، بن و ….. کارگر را یک جا بدون ثبت در قرارداد مشخص به حساب کارگر واریز نماید کارگر میتواد ادعا نماید که تمام واریزی ها فقط حقوق پایه او بوده و در خصوص سایر مزایا طرح شکایت نماید این موضوع فقط بخش کوچکی از عواقب عدم عقد قرارداد بین کارفرما و کارگر می باشد.

مزایای قرارداد دقیق بین کارگر و کارفرما

عقد قرارداد دقیق و تخصصی بین کارگر و کارفرما میتوند مزایای ذیل را در بر داشته باشد.

پیشگیری از دعوا

اولین مزیت یک قرارداد محکم، پیشگیری از دعوا و اختلاف بین طرفین است. وقتی طرف مقابل نتواند سوراخ و سمبه ای و یا نقطه ضعفی از قرارداد در بیاورد و ضمانت اجراهای موثر و شدید نیز برای تخلفش مقرر شده باشد.

قطعا فکر تخلف از قول و قرار را نمی کند و اگر هم اختلافی ایجاد شده باشد به مصالحه و سازش تن می دهد و کار به دادگاه و دادگستری و قانونی نمی کشد.

جلوگیری از باخت در دعوا

به فرض هم که به هر دلیل اختلافات قراردادی به دادگاه و دادگستری بکشد و یک دعوای تمام عیار قضایی مطرح شود ، با در دست داشتن یک قرارداد محکم و جامع احتمال بالای برد دارید.

اگر طرف دعوا بهترین وکیل مدافع و حقوق دان را هم بگیرد ، باز هم منطق حقوقی قرارداد شما حرف اول را می زند. چرا که بهترین وکیل شما قراداد شماست .

جلوگیری از طولانی شدن دعوا

باتوجه به این که دعواهایی که در دادگاه مطرح میشوند روند بسیار طولانی دارد انعقاد قرارداد باعث کوتاه تر شدن روند دعوا میشود.

جلوگیری از اختلاف نظر های قضایی

نظر نهایی قضات در خصوص یک پرونده هیچگاه یکسان نمیباشد و این میتواند با توجه به این که کارگر به عنوان قشر ضعیف جامعه تلقی میگردد در قضاوت قضات موثر بوده و در صورت عدم وجود قرارداد مشخص به ضرر کارفرما تمام شود

جلوگیری از اتلاف هزینه های مالی

جلوگیری از اتلاف هزینه های پولی برای حل پرونده های شکایتی و پرداخت هزینه های هنگفت به وکلا البته استفاده از وکلا در دعواهای حقوقی توصیه میشود اما اگر قرارداد محکم و قابل استنادی باشد نیاز به پرداخت هزینه های زیاد نبوده و فقط میتوان از مشاوره های قضایی با هزینه کمتر استفاده نمود

مهمترین موضوع بعد از عقد قرارداد کار موقت

بعد از اهمیت عقد قرارداد کار موقت موضوع حائز اهمیت رعایت نکات مهم حقوقی در بیان جزئیات و موارد لازم در خصوص عقد قرارداد می باشد در واقع در تنظیم قرارد داد بایستی نهایت دقت و رعایت نکات حقوقی در مورد انواع کار ، کارگر و تعریف شکل های متعدد همکاری اعم از پاره وقت و تمام وقت و ….. صورت گیرد که این امر کاری بسیار مهم و به لحاظ حقوق و مالی امری خطیر و دارای مسئولیت های قانونی برای کارفرما می باشد.

چرا که در صورت عدم اطلاع کارفرما در بکارگیری عنوان یا موارد خاص در عقد قرارداد یا امتناع از بیان جزییات خاص در تنظیم آن میتواند زمینه سواستفاده طرف مقابل را از شرایط مندرج در قرارداد نموده و باعث تحمیل هزینه های گزافی برای کارفرما گردد.

از این دست موارد می توان دقت عمل در درج جزییات انواع قرارداد ، ساعت کار ، شرایط کار اعم از محل و …. ذکر پرداختی ها با عنوان جزئیات دقیق در تنظیم یک قراراد کامل و بی نقص را نام برد .

تامین کلیه شرایط عقد قرارداد و مشاوره ای لازم در این خصوص نیازمند تیم خبره و با تجربه و متخصص در امور عقد قرارداد ها بوده و ریسک ناشی عقد قرارداد های کاری را برای کارفرمایان به حداقل میرساند .

بیشتر بخوانید:

بررسی مقررات اخراج کارگران و ضمانت اجرای اخراج غیرقانونی کارگر



این مطلب چقدر مفید بود ؟
 

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits