آیا خوردن دهان شویه ضرر دارد؟
آیا خوردن و قورت دادن دهان شویه مشکلی ایجاد میکند؟
مسمومیت با دهانشویه : اتانول در برخی دهانشویهها، عطر و ادکلنها وجود دارد. لذا خوردن دهانشویه باعث ورود اتانول به بدن می شود و فرد را مسموم می کند.اتانول الکلی است بیرنگ، با بو و طعم خاص که به دلیل حالت مستی که ایجاد میکند، در مشروبات الکلی مورد استفاده قرار میگیرد.اتانول خاصیت پاککنندگی و ضدعفونی داشته و در بیمارستان برای تمیزکردن پوست و محل تزریق استفاده میشود.اتانول بهسرعت و تقریبا به طور کامل پس از مصرف جذب میشود. در ظرف 30 تا 90 دقیقه غلظت اتانول در خون به حداکثر میزان خود میرسد.بخش عمده اتانول در روده و کبد میسوزد و اثرش پایان مییابد و بخش اندکی از راه ریه، ادرار و عرق دفع میشود.علائم مصرف اتانول را میتوان در چهار دستگاه بدن جستجو کرد.در دستگاه عصبی با آرامبخشی، اختلال در تکلم، نداشتن کنترل بر رفتار، حالت مستی و افت هوشیاری همراه است. فردی که اتانول خورده باشد روی حرکاتش مهار نداشته و دائم صحبت کرده یا به طور ناخواسته میخندد یا گریه میکند.در دستگاه قلبی ممکن است افت در فشارخون یا سنکوپ بروز کند.در دستگاه تنفسی منجر به ضعف در تنفس میشود.در دستگاه گوارش اثرات موضعی اتانول باعث بروز تهوع، استفراغ و درد شکمی میشود.
گاهی فرد مسموم به دنبال استفراغ مکرر یا به دلیل اثر اتانول بر معده، دچار استفراغ خونی میشود.نباید کودک مسموم شده با دهانشویه را وادار به استفراغ کرد؛ چرا که اگر به دلیل مسمومیت با اتانول، هوشیاری فرد کاهش یافته باشد، مواد استفراغی وارد راههای هوایی شده و خطر بیشتری از خود مسمومیت ایجاد میکند. از اثرات دیگر اتانول که شایع بوده و در اثر درماننشدن میتواند برای تمام عمر بر زندگی فرد تاثیر بگذارد، افت قندخون است.افت قند خون، هوشیاری فرد مسموم را مختل کرده و اگر طولانیمدت قند خون پایین بماند، اثرات مخرب دائمی بر مغز میگذارد، بنابراین قند خون فردی که با الکل (اتانول) مسموم شده است، باید بررسی شود.هر فرد مشکوک به مصرف اتانول را باید به اورژانس رساند. کودکی که دهانشویه خورده، ممکن است دچار استفراغ شود. باید مواظب بود مواد استفراغی وارد راههای تنفسی نشود. پس در صورت استفراغ، کودک را به یک پهلو بخوابانید.اگر کودک به سرعت به اورژانس رسانده شود، گاهی با شستوشوی معده میتوان ماده مصرفی را تخلیه کرد.دقت کنید نباید کودک را وادار به استفراغ کرد؛ چرا که اگر به دلیل مسمومیت با اتانول، هوشیاری فرد کاهش یافته باشد، مواد استفراغی وارد راههای هوایی شده و خطر بیشتری از خود مسمومیت ایجاد میکند.اگر شش ساعت پس از مصرف اتانول، علامتی بروز نکند، میتوان کودک را مرخص کرد.
عوارض قورت دادن دهان شویه
عوارض مصرف بیش از حد دهان شویه چیست؟
مصرف بیش از حد دهان شویه یا علائم مسمومیت مصرف بیش از حد دهان شویه ممکن است منجر به بروز علائم زیادی شود، از جمله:
- کما
- دل درد
- اسهال
- سردرد
- گلو درد
- سرگیجه
- لکنت زبان
- خواب آلودگی
- قند خون پایین
- تهوع و استفراغ
- دمای پایین بدن
- فشار خون پایین
- اختلال در هماهنگی
- تغییرات در ادرار کردن
- درد و یا قرمزی پوست
- از دست دادن هوشیاری
- تنفس کم و سریع یا تنفس آرام
- تغییر در ضربان قلب، به ویژه ضربان قلب سریع
مصرف دهان شویه زیاد، سرطان آور است
دانشمندان استرالیایی ادعا کردهاند استفاده مکرر از دهان شویه، خطر ابتلا به سرطانهای دهان را تا پنج برابر افزایش میدهد.محلولهای دهان شویه اغلب برای درمان عفونتها و التهابهای دهان و دندان توصیه میشوند، اما در یک پژوهش، محققان استرالیایی اعلام کردهاند استفاده زیاد و دائمی از این محلولها که بر اساس الکل تهیه میشوند، خطر ابتلا به سرطانهای دهانی را تشدید میکند.
محققان دهان و دندان دانشگاه کوئینزلند و دانشگاه ملبورن در استرالیا خاطرنشان کردند: هرچند بسیاری از دهان شویه ها در کنترل پلاکها و عفونتهای دندانی مفید هستند، اما باید فقط برای مدت کوتاهی استفاده شوند.
در بین افرادی که از این محلولها استفاده میکنند خطر ابتلا به سرطانهای دهان و دندان در افراد سیگاری 9 برابر و در افرادی که الکل مصرف میکنند تا 5 برابر افزایش مییابد. در افراد غیرالکلی و غیرسیگاری هم استفاده مکرر از دهان شویه احتمال بروز این سرطان را تا 5 برابر تشدید میکند.
پیشگیری از پوسیدگی دندان و کاهش درد دندانها با دهانشوی خانگی
انواع دهان شویه و اثرات آنها
دهانشویهها به سه دسته خوشبوکننده بهداشتی، درمانی و خانگی تقسیم میشوند. دهانشویهها بدون تجویز پزشک، قابل مصرف هستند و ضرری به همراه ندارند. این نوع دهانشویهها برای خوشبو کردن دهان استفاده میشوند؛ هر چند که به دلیل رفع بوی بد دهان و ایجاد حس تازگی و شادابی و کاهش موردی تعداد باکتریهای دهان، تا حدودی نیز اثرات درمانی دارند.دهانشویههای درمانی، به دو دسته دهانشویههای آنتیباکتریال و فلورایددار تقسیم می شوند. این نوع دهانشویهها بر اساس نوع بیماری فرد و توسط پزشک معالج تجویز میشوند. این نوع دهانشویه ها پس از جراحی لثه و یا به صورت دارویی برای پیشگیری از مشکلات دهان و لثه در افراد مستعد، توسط دندانپزشک تجویز میشوند.این نوع دهانشویهها اگر بیش از دو هفته مورد استفاده قرار گیرند، رنگدانههای تیره رنگی بر روی سطح دندان پدیدار میشود و دندان تیره میشود، ولی اگر در زمان مناسب و تحت نظر پزشک معالج استفاده شوند، به دلیل کاهش میکروبها در دهان، اثرات مطلوب درمانی بر روی بیماریهای لثه دارند.دهانشویههای حاوی فلوراید با قرار دادن موضعی فلوراید بر روی دندانها باعث استحکام دندانها میشوند، استفاده مرتب از فلوراید، همچنین میتواند پوسیدگیهای بسیار کوچکی را که هنوز در دندان حفره ایجاد نکرده است، متوقف کند.
روش استفاده از دهانشویه (دهان شویه)
10 فرمان برای استفاده از دهان شویه
1 ـ قبل از استفاده از دهانشویه، دندانها را مسواک بزنید. استفاده از مسواک و نخ دندان موجب میشود خردههای غذا و جرم از روی دندانها پاک شده و حداکثر جذب فلوراید توسط سطوح دندانها انجام گیرد.
2 ـ برای هر بار استفاده، در بطری را تا خط نشانه از دهانشویه پر کرده و داخل دهان بریزید.
3 ـ برای جلوگیری از فرو دادن محلول (بخصوص کودکان) میتوانید سر را کمی به جلو خم کنید.
4 ـ دهانشویه را به مدت یک دقیقه در داخل دهان بگردانید و مطمئن شوید که دهانشویه به تمام نقاط دهان شما رسیده است.
5 ـ بهتر است تا نیم ساعت پس از استفاده از دهانشویه، از خوردن و آشامیدن و شستن دهان خودداری کنید.
6 ـ اگر جزو افرادی هستید که به مصرف یکی از انواع دهانشویههای خوشبوکننده عادت کردهاید، نوع و مواد تشکیلدهنده آن را با دندانپزشک خود مطرح کنید تا مطمئن شوید، استفاده مرتب از آن، آثار سویی بر جای نخواهد گذاشت.گروهی از دهانشویهها موقع استفاده طولانیمدت ممکن است اثرات جانبی مثل تغییر رنگ دندانها و زبان و تغییر حس چشایی را ایجاد کنند، بنابراین دهانشویهها را بدون تایید پزشک، به مدت طولانی مصرف نکنید.
7 ـ دهانشویهها را از دسترس اطفال زیر 6 سال دور نگه دارید.
8 ـ اگر بعد از مصرف نوع خاصی از دهانشویه، حالتهایی مثل جوشهای کوچک، کهیر و خارش و قرمزی در دهان و لبهای شما به وجود آمد، استفاده از دهانشویه را قطع کرده و با پزشکتان مشورت کنید، زیرا ممکن است به این نوع از دهانشویه آلرژی داشته باشید.
9 ـ بلعیدن مقدار زیادی از دهانشویه معمولا منجر به اسهال و استفراغ میشود که در این موارد باید سریعا به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه کرد. در صورت بلعیدن دهانشویه در مرحله اول، به فرد یک لیوان شیر بدهید. کلسیم موجود در شیر مانع از جذب یون فلوراید (که در اکثر دهانشویهها وجود دارد) در دستگاه گوارش و ایجاد علائم میشود.
10 ـ با تمام تاثیرات مثبتی که دهانشویهها در سلامت دهان و دندان دارند، استفاده از دهانشویهها هیچگاه جای مسواک و نخ دندان را نخواهد گرفت و مسواک و نخ دندان همچنان بهترین شیوه مبارزه با بیماریهای دهان و دندان هستند.
تاثیر دهان شویه در نظافت منزل
درمان قورت دادن دهان شویه چیست؟
در مواردی که مقدار زیادی دهان شویه قورت داده اید بهتر است به اورژانس مراجعه کنید. در این شرایط ممکن است قبل از تعیین گزینه های درمانی مناسب، آزمایشاتی برای شما تجویز شود. درمان های احتمالی مصرف بیش از حد دهان شویه ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- داروها
- ملین ها
- تنفس مصنوعی
- مایعات داخل وریدی (IV)
- ذغال فعال برای جذب مواد شیمیایی
- در برخی موارد بسیار جدی، افراد به دیالیز کلیه نیاز پیدا می کنند.
- برچسبها
- مسمومیت
- سلامت دندان
- دهان شویه
دیدگاه ها