
خبردادن کودک از نجاست
بچه ممیزی که خوب و بد را میفهمد اگر تکلیفش هم نزدیک است اگر بگوید چیزی را آب کشیدم، دوباره باید آن را آب کشید ، ولی اگر بگوید چیزی که در دست اوست نجس است احتیاط آن است که از آن اجتناب کنند اگر چه بعید نیست اعتبار قول صبی ّ مراهق.
اعلام نجاست یا پاکی شیئی توسط کودک نابالغ
مسأله: بچه ممیزی که خوب و بد را میفهمد اگر تکلیفش هم نزدیک است اگر بگوید چیزی را آب کشیدم، دوباره باید آن را آب کشید، ولی اگر بگوید چیزی که در دست اوست نجس است احتیاط آن است که از آن اجتناب کنند اگر چه بعید نیست اعتبار قول صبی ّ مراهق.
(بهجت:) مگر این که انسان بداند آن را درست آب کشیده است ولی اگر بگوید چیزی که در اختیار اوست، نجس است، احتیاط واجب آن است که از آن اجتناب کنند.
(اراکی:) بقیه مسأله ذکر نشده.
(نوری:) احتیاط واجب آن است که از آن اجتناب کنند.
(گلپایگانی، صافی:) مسأله اگر بچّه ای که تکلیفش نزدیک است، به پاک بودن یا نجس بودن چیزی که در دست خودش میباشد خبر دهد، پذیرفته است (صافی: به شرط حصول اطمینان) و اگر به پاکی یا نجس بودن چیزی که در دست او نیست خبر دهد، گفتهاش پذیرفته نیست.
(خوئی، تبریزی:) مسأله اگر بچّه بگوید چیزی نجس است یا چیزی را آب کشیده نباید حرف او را قبول کرد. ولی بچّه ای که تکلیفش نزدیک است اگر بگوید چیزی را آب کشیدم، در صورتی که آن چیز در تصرّف او باشد یا آن بچّه مورد اطمینان باشد حرف او قبول میشود و هم چنین اگر بگوید چیزی نجس است.
(سیستانی:) بچهای که ممیز است و پاکی و نجسی را به خوبی درک میکند..
(سیستانی:) در صورتی که آن چیز در تصرف او باشد یا گفتهاش مورد اطمینان باشد..
(فاضل:) مسأله اگر بچّه ممیّزی که خوب و بد را میفهمد بگوید چیزی که در دست اوست نجس است و یا بگوید آن چیز را آب کشیدم، بعید نیست حرف او معتبر باشد.
شاید این مطالب را هم بپسندید:
(مکارم:) مسأله هر گاه ذو الید یعنی کسی که چیزی در اختیار اوست خبر دهد که آن چیز، نجس یا پاک است باید قبول کرد، خواه عادل باشد یا نه، به شرط این که بالغ باشد، بنا بر این خبر دادن غیر بالغ در این باره قبول نیست، مگر این که اطمینان از گفته او حاصل شود.
(زنجانی:) مسأله اگر بچه بگوید چیزی نجس است یا چیزی را آب کشیده و از گفته او اطمینان حاصل نشود، نباید حرف او را قبول کرد؛ ولی بچه ممیز که طهارت و نجاست را میفهمد اگر بدانیم چیزی را آب کشیده، میتوان آن را پاک دانست، هر چند اطمینان نداشته باشیم که درست آب کشیده است و نیز اگر ممیز چیزی را که در دستش است بگوید نجس است و از قول او اطمینان حاصل نشود، بنا بر احتیاط باید از آن اجتناب کرد.
مطابق نظر آیت الله خامنه ای
س: اگر کودک دو و نیم ساله اقرار به نجس شدن جایى بنماید در صورتى که ما نیز شک داشته باشیم نظر شریف جنابعالى را خواستارم.
ج) قول کودک حجّت نیست.
س : کودکی که همیشه خود را نجس میکند، دستتر، آب دهان و باقی مانده غذایش چه حکمی دارد؟ کودکانی که دستتر خود را بر پاهایشان میگذارند، چه حکمی دارند؟
ج: تا زمانی که یقین به نجاست آن حاصل نشده، حکم به پاکی میشود.اجوبه الاستفتائات.
.webp)
احکام مربوط به ادرار خشک شده روی تشک از منظر رهبر بزرگ انقلاب
مطابق نظر آیت الله سیستانی
مسأله. اگر بچّهای بگوید که چیزی نجس است یا چیزی را آب کشیده، حرفش قبول نمیشود ولی بچّهای که ممیز است و پاکی و نجسی را به خوبی درک میکند، چنانچه بگوید چیزی را آب کشیدم در صورتی که آن شیء، در اختیار او باشد یا گفتهاش مورد اطمینان باشد قبول میشود و همچنین است اگر از نجس بودن چیزی اطّلاع دهد. رساله توضیح المسائل جامع آیت الله سیستانی.