دلگرم
امروز: پنج شنبه, ۰۹ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۷ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۸ مارس ۲۰۲۴ میلادی
علت و درمان حساسیت دندان بعد از خوردن ترشیجات

درمان خانگی حساسیت دندان ها به ترشیجات

علت و درمان حساسیت دندان بعد از خوردن ترشیجات
0
زمان مطالعه: 7 دقیقه
درمان حساسیت دندان به ترشی : حساسیت دندان به ترشی یک مشکل رایج است که در اثر تحریک عصب دندان به وجود می آید. علائم این حساسیت می تواند تجربه درد های تیز در هنگام خوردن ترشیجات باشد.

از علت تا درمان حساسیت دندان به ترشی

به گزارش دلگرم : مواد غذایی اسیدی و ترش یکی از قابل توجه ترین عوامل درد و حساسیت دندان هستند. مواد غذایی و نوشیدنی های اسیدی می توانند با گذشت زمان مقادیر اندکی از مینای دندان را برداشته و مرکز عصبی موجود در لایه داخلی دندان را در معرض محیط بیرون قرار دهند.

در این مطلب، لیست مواد غذایی کمتر اسیدی و نکاتی بیان می شوند که به کاهش حساسیت دندان کمک می کنند.

ترشی‌ها و غذاهای اسیدی و حسایت زا

مرکبات، گوجه، ماست، پنیر، خامه ترش، خیار شور، نوشیدنی های کربن دار یا ورزشی و شراب از جمله مواد غذایی به شدت اسیدی هستند. مقدار اسید موجود در خوراکی هایی همچون گوشت گاو، ماهی، ماکیان، ذرت، قهوه، حبوبات و اغلب دانه ها در حد میانه است.

بسیاری از این مواد غذایی در صورتی که بیش از حد مصرف نشوند برای سلامت بدن مفید هستند. در حالی که مواد غذایی اسیدی و قلیایی دارای ویژگی های متفاوتی هستند، اما مصرف متعادل هر دوی آن ها برای بدن لازم است.

افرادی که در اثر عدم تعادل در مصرف این دو گروه مواد غذایی دچار حساسیت دندانی شده اند باید روش های پیشگیری یا درمان این مشکل را فرا گیرند. با استفاده از محصولات دهانی و دندانی مناسب می توان هم از خوردن خوراکی های ترش لذت برده و هم از بروز حساسیت های دندانی پیشگیری کرد.

چگونه حساسیت دندان به ترشیجات را درمان کنیم ؟

درمان حساسیت دندان به مواد ترش

درمان حساسیت دندان به ترشی

آسان ترین اقدام استفاده از یک خمیر دندان حساسیت زدا و یک مسواک با مو هایی نرم است. اثر مثبت این دو مورد فوری نبوده اما پس از چند بار استفاده می توان کاهش حساسیت دندان ها را احساس کرد. همچنین، باید از مسواک زدن یا نخ کشیدن شدید دندان ها خودداری شود.

مسواک زدن شدید نه تنها ضرورتی ندارد بلکه سبب تحلیل روی مینای دندان و ایجاد نقاط حساس در دندان ها می شود. به طور کلی، قرار گرفتن مو های مسواک در جهت های مختلف نشانه شدت بالای مسواک زدن است.

افراد می توانند جهت خنثی کردن اثرات مضر مواد غذایی اسیدی، مواد غذایی کم اسید را نیز در رژیم غذایی خود جای دهند. در هنگام مصرف نوشیدنی های اسیدی، استفاده از یک نی می تواند تماس مایع با دندان ها را کاهش دهد.

آب نبات های ترش چه تاثیری بر دندان ها دارند؟

امروزه این آبنبات ها در بین کودکان و نوجوانان بسیار محبوب بوده و مضرات بسیاری برای مینای دندان به همراه دارند. این موارد علاوه بر ترشی و اسیدی بودن خود، دارای مقادیر زیادی قند نیز هستند که دندان ها را از چند جنبه تحت اثرات نامطلوب خود قرار می دهند. باید به یاد داشت که ترش بودن یک خوراکی به معنای نبود قند و شکر در آن نیست.

آیا اسید دندان ها را پوسیده می کند؟

اغلب افراد آزمایش های علوم و شیمی دوران مدرسه و نحوه واکنش اسید ها و قلیا ها را به خاطر دارند. در این آزمایش سرکه به عنوان مایعی اسیدی با جوش شیرین که پودری قلیایی است ترکیب شده و واکنشی شدید را به وجود می آورد. حال باید این واکنش را در مقیاسی کوچک تر در دهان خود تصور کرد.

مقیاس اسیدیته (PH) از عدد ۰ تا ۱۴ را در بر گرفته و اعداد با کوچک تر شدن به سمت اسیدی و با بزرگ تر شدن به سمت قلیایی حرکت می کنند. دهان در حالت عادی PH 7 داشته و اسیدی یا قلیایی نیست. با مصرف خوراکی های ترش، محیط دهان اسیدی شده و فرایند از بین رفتن دندان ها شروع می شود.

مینای دندان در PH حدود ۴ شروع به فروپاشی می کند. عدد اسیدیته برخی آبنبات های ترش در حدود ۳ یا ۲ است. جالب توجه است که اسید موجود در باطری دارای PH 1 است. اسید موجود در شیرینی های ترش با آسیب به مینای دندان ها می تواند سبب حساسیت، ساییدگی سطح و افزایش حفره ها در دندان ها شود. با این که بهترین کار اجتناب از مصرف خوراکی های ترش است اما روش هایی برای تسکین میل به خوردن ترشیجات وجود دارد.

مهم ترین نکته ای که باید در نظر داشت این است که شیرینی ها برای مصرف گاه به گاه و نه روزانه تولید شده اند. جویدن آدامس های بدون قند پس از خوردن ترشیجات مفید بوده و با وادار کردن دهان به ترشح بزاق سطح دندان ها را شستشو می دهد. با این حال، مسواک زدن و شستشوی دهان بهترین اقدام برای پیشگیری از آسیب به دندان ها خواهد بود.

چگونه از حساسیت دندان پیشگیری کنیم؟

در زیر توصیه هایی در این زمینه بیان شده اند:

1. از مصرف شیرینی های ترش اجتناب کرده یا مقدار آن را کاهش دهید.

2. شیرینی های ترش را برای مدتی طولانی در دهان خود نگه ندارید.

3. پس از مصرف ترشی، جهت خنثی کردن اسید، دهان خود را با آب شسته، شیر نوشیده یا پنیر مصرف کنید.

4. جهت تولید بیشتر بزاق و شستشوی مینای دندان ها از آدامس های بدون قند استفاده کنید.

5. پس از مصرف شیرینی های ترش یا دیگر مواد غذایی و نوشیدنی های اسیدی تا یک ساعت از مسواک زدن خودداری کنید. مسواک زدن بلافاصله پس از مصرف این مواد غذایی اثرات مضر اسید را دو چندان می کند.

6. درباره روش های کاهش حساسیت یا به حداقل رساندن آسیب مینای دندان پس از شروع فرایند پوسیدگی از دندانپزشک خود سوال کنید.

7. جهت محافظت از دندان های خود از خمیر دندان حاوی فلوراید و یک مسواک نرم استفاده کنید.

علت حساسیت دندان به ترشی

بر روی دندان شما یک لایه سخت و آهکی وجود دارد که به آن مینای دندان می‌گویند. این مینا بر روی عاج دندان قرار دارد، عاج هم روی قسمت تاج است و از آن محافظت می‌کند. درون دهان شما یک اسیدیته مناسب وجود دارد که توسط بزاق ایجاد می‌شود و مینای دندان با این اسیدیته خو گرفته است! یعنی با این اسیدیته هم دندان‌ها خراب نمی‌شوند هم باکتری‌ها کمتر فرصت رشد دارند.

زمانی که شما مدام خوراکی‌های ترش می‌خورید این اسیدیته را بهم می‌زنید و آب دهان شما اسیدی‌تر می‌شود. هر چقدر که بیشتر این اتفاق بیفتد دندان‌ها بیشتر در معرض این اسید‌ها قرار می‌گیرند. به عبارت دیگر اسید مواد خوراکی ترش و اسید بزاق دهان مدام در حال تحلیل بردن کلیسم دندان‌های شما هستند.

امکان دارد افراد تاکنون به اثرات مصرف مواد اسیدی بر اسید معده و احتمال بروز مشکلات گوارشی فکر کرده باشند اما باید دانست که مواد غذایی اسیدی می توانند دندان ها را نیز تخریب کنند. مواد غذایی اسیدی به عنوان عامل حساسیت دندان ها شناخته شده اند. تحقیقات بیان دارد که مواد غذایی اسیدی و قلیایی بر سلامت مینای دندان و خط لثه تاثیر گذارند.

در واقع، یک سوم از ۷۰۰ دندانپزشکی که به نظرسنجی اکادمی دندانپزشکان پاسخ دادند بیان کردند که نوشیدنی ها و خوراکی های اسیدی رایج ترین عوامل حساسیت دندان ها هستند. روش های نامناسب مسواک زدن در رتبه دوم این عوامل جای می گیرند.

مسواک زدن دندان های حساس

نوشیدن و خوردن مقادیر زیاد مواد اسیدی می تواند سبب بروز حساسیت هایی دردناک در دندان ها شود. نوشیدنی های ورزشی، آب پرتقال، گوجه، میوه و ماست از نمونه های این مواد هستند. برقرار کردن تعادل میان مقدار مصرف مواد غذایی اسیدی و قلیایی می تواند به خنثی کردن اسید این مواد و حفظ سلامت دندان ها کمک کند.

استفاده از خمیر دندان های ضد حساسیت تاثیر گذار خواهد بود. این خمیر دندان ها حاوی عناصری به نام فلوئورید قلع هستند که جهت محافظت از دندان های حساس در آن ها گنجانده شده اند. با یک جستجوی ساده در اینترنت می توان با مواد غذایی اسیدی و قلیایی آشنا شد.

همچنین بخوانید :

3 روش ساده و خانگی برای جرم گیری دندان ها

علت سیاه شدن دندان چیست؟!

معرفی ۱۳ مدل خمیر دندان از برند معروف کلگیت



این مطلب چقدر مفید بود ؟
 
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits