همه چیز در مورد شیاف پروژسترون
شیاف پروژسترون و موارد مصرف آن
شیاف پروژسترون (Progesterone) با نام تجاری سیکلوژست از هورمونهای زنانه است که به منظور درمان مشکلاتی نظیر ناباروری، سندروم پیش از قاعدگی، زایمان زودرس و افسردگی پس از زایمان ناشی از کمبود پروژسترون توسط پزشک تجویز شده و کمبود این هورمون را در بدن خانمها جبران کند. شیاف پروژسترون با عملکردی که دارد حاملگی را حفظ کرده و از سقط جنین جلوگیری میکند. توجه داشته باشید که شیافهای سیکلوژست نباید در طی دوران بارداری مورد استفاده قرار گیرد.
پروژسترون از هورمونهای جنسی زنانه است که در بارداری نقش مهمی ایفا میکند و در واقع کمبود این هورمون است که بارداری و حفظ جنین را با مشکل مواجه میسازد. علاوه بر این، سندروم پیش از قاعدگی از مشکلاتی است که با افزایش هورمون زنانه قابل حل میباشد. به هر حال در بسیاری از موارد ممکن است پزشک زنان برای برطرف شدن مشکلات شما شیاف پروژسترون را برایتان تجویز کند.
پروژسترون اصليترين پروژستين انساني با كاربردهاي متعدد است. اين هورمون با مهاركردن قاعدگي و كاهش انقباضات رحمي، نقش مهمي در حفظ حاملگي و پيشگيري از سقط عادتي و سقط تهديدكننده دارد. استفاده از شیاف پروژسترون در بارداری سبب افزایش و پایداری آندومتر و نگاهداشتن جنین در جدار آندومتر می شود.
موارد مصرف شیاف پروژسترون
- درمان ناباروری
- درمان افسردگی بعد از زایمان
- درمان سندرم قبل از قاعدگی
- تقویت بارداری در بانوان تحت درمان ناباروری
مقدار و نحوه مصرف شیاف پروژسترون
میزان دقیق مصرف پروژسترون در افراد مختلف متفاوت بوده و باید حتما توسط پزشک تعیین گردد. شیافهای سیکلوژست را میتوان داخل واژن و یا مقعد قرار داد. در هر دو مورد، شیافها ذوب میشوند و پروژسترون خروجی از طریق رگهای خونی فراوان موجود در این مناطق جذب میشود.
نحوه استفاده از شیاف واژینال
در ابتدا واژن خود را بشوئید. برای این کار از یک صابون غیر معطر استفاده کرده و قسمتهای بیرونی مهبل و ناحیه اطراف آن را به آرامی بشویید. هرگز اقدام به شستشوی کانال واژن خود نکنید و قبل از شروع به این کار حتما دستان خود را بشویید. پس از شستشو به آرامی ناحیهی واژن خود را با یک حوله کتان لطیف خشک نمائید.
در مرحله بعد شیاف را آماده کنید. اپلیکاتور شیاف (ابزاری که به وسیله آن شیاف را در بدن خود قرار میدهید.) را از جعبه خود در آورید و آن را آمادهی کار نمائید. برای این کار انتهای آن را با یک دست خود مابین انگشت شست و انگشت اشاره بگیرید و از دست دیگر خود برای قرار دادن قرص یا کرم در ورودی آن کمک بگیرید.
قرار گرفتن در پوزیشن مناسب بدنی. پاهای خود را حدود عرض شانهها باز کنید؛ یک پای خود را بر روی سکویی همانند گوشه توالت فرنگی یا یک صندلی کوتاه قرار دهید تا قدری از زمین فاصله بگیرد. وضعیت مناسب دیگر دراز کشیدن بر روی کمر با زانوهای جمع شده میباشد.
دهانه واژن خود را باز کنید. با دست غیر عامل خود لبههای واژن (لابیا) را باز کنید و اپلیکاتور را در دهانه آن قرار دهید.
شیاف را به درون واژن خود فشار دهید. برای وارد کردن شیاف به درون واژن میتوانید اهرم پیستون مانند اپلیکاتور شیاف را فشار دهید یا از انگشت اشاره خود برای این کار کمک بگیرید. تا جایی که احساس نارحتی نمیکنید شیاف را به درون فشار دهید. اگر از پیستون اپلیکاتور استفاده میکنید تا ورود کامل شیاف به واژن، پیستون آن را فشار دهید.
نگهداری از اپلیکاتور. اپلیکاتور را از دهانه واژن خود خارج کنید و اگر مجدا از آن استفاده میکنید آن را بخوبی با آب و صابون مایع بشویید؛ در غیر اینصورت آن را داخل سطل زباله بیندازید. پس از آن دستهای خود را نیز با آب و صابون بشویید و خشک نمائید. ممکن است حدود یک ساعت طول بکشد تا شیاف استعمال شده جذب بدن شما شود. بنابراین اگر در این حین از جای خود بلند شوید ممکن است نشت مایع از واژن خود را احساس نمائید.
توجه کنید که بین زمان گذاشتن شیاف تا اجابت مزاج حداقل باید یک ساعت فاصله باشد وگرنه جذب مناسب صورت نمی گیرد. در صورت بروز چنین اتفاقی شیاف باید ۱۲ ساعت بعد مجددا گذاشته شود. اما اگر همیشه دچار چنین حالتی شده و به هیچ عنوان نمی توانید آن را تحمل کنید، شیاف بصورت واژینال استفاده شود.
نکاتی که در ارتباط با مصرف شیاف پروژسترون باید بدانید
- در صورتیکه از کاندومهای لاتکس یا دیافراگم استفاده میکنید بهتر است شیاف پروژسترون را درون مقعد قرار دهید چرا که ممکن است به کاندوم آسیب رسانده و احتمال بارداری را افزایش دهد.
- اگر عفونت ادراری داشته یا به تازگی زایمان کردهاید شیاف را از طریق مقعد استفاده کنید.
- برای درمان ناباروری شیاف باید از طریق واژن استعمال گردد.
- خانمهایی با مشکلات کبدی یا خونریزیهای غیرعادی رحم نباید از شیاف پروژسترون استفاده کنند.
- زنانی که سابقه سکته داشته و یا به تازگی سقط جنین داشتهاند نباید از این دارو استفاده کنند.
- چنانچه دچار هر نوع حساسیت دارویی میباشید قبل از استفاده از این دارو با پزشک مشورت کنید.
- زنان با مشکلات قلبی، مشکلات کبدی، فشار خون بالا، افسردگی، میگرن، صرع و دیابت باید بااحتیاط و تحت نظر پزشک از این دارو استفاده کنند.
- اگر به کودک خود شیر میدهید قبل از اینکه دارو را مصرف کنید با پزشک در این زمینه مشورت کنید.
عوارض جانبی شیاف پروژسترون
هر داروی ممکن است برای افراد مختلف ،عوارض مختلفی نیز داشته باشد و تاثیرات آن نیز متفاوت می باشد. بر اثر مصرف شیاف های سیکلوژست ،عوارضی مثل بی خوابی ، درد پستان، ناراحتی های شکمی یا درد ، قرمزی پوست ، خستگی و یبوست را داشته باشد. دقت داشته باشید منظور این نیست که این عوارض برای همه بیماران به وجود می آید.
عوارض دیگری نیز وجود دارد که می تواند بر اثر مصرف این شیاف ها برای بیمار به وجود بیاید مانند :
- احساس درد و سوزش در واژن و مقعد
- نفخ و اسهال (این مورد زمانی به وجود می آید که به صورت مقعدی استفاده گردد)
- خارج شدن شیاف روغنی از مقعد یا واژن
- ایجاد تغییر در دوره های قاعدگی (دیرتر یا زودتر)
- پیش از اینکه داروی مصرف کنید باید با پزشک مشورت های لازم را داشته باشید و هیچ گاه خودسرانه برای مصرف هیچ داروی اقدام نکنید.
- در صورتی که شما از التهاب روده رنج می برید و یا مشکلاتی داشته اید که سبب کنترل حرکت های روده شما می شود مانند بی اختیاری در مدفوع می توانید شیاف های سیکلوژست را در واژن بگذارید.
موارد احتیاط در مصرف شیاف پروژسترون
در صورت وجود موارد زیر برای بانوان باید حتما با احتیاط کامل مصرف گردد :
- دارا بودن پیشینه افسردگی
- دارا بودن دیابت
- وجود میگرن
- وجود آسم
- بیماری صرع
- مشکلات کلیوی و کبدی
- وجود مشکلات قلبی
- فشار خون بالا
- خطر بالای ابتلا به لخته خون در رگ های خونی
تداخلات دارویی شیاف پروژسترون
- کاربامازپین
- فنی توئین
- اگزاکاربازین
- فنوباربیتال
- پریمیدون
- ریفامپیسین
نکات مهم در مورد شیاف پروژسترون
- شیافها را در دمای اتاق نگهداری کنید
- حتی در زمان دوران پریودی خود از شیافهای تجویز شده استفاده نمائید؛ فقط در این شرایط بجای استفاده از تامپون از نوار بهداشتیهای پدی استفاده نمائید.
- ترجیحا شبها و قبل از خوابیدن از شیاف استفاده کنید
از آنجایی که شیافهای واژینال برای شرایط مختلفی تجویز و استفاده میشوند (همانند عفونت باکتریایی یا عفونت قارچی، خشکی واژن، عدم تعادل هورمونی و...) عوارض ناشی از آن میتواند متفاوت باشد. با این وجود بیشتر عوارض خطرناک نمیباشند و نیاز به مراقبتهای پزشکی ندارند. اگر احساس کردید که واکنشهای آلرژیک در شما اتفاق افتاده است آن را با پزشک خود در میان بگذارید؛ واکنشهای آلرژیک میتواند شامل تورم در ناحیه واژن یا اطراف آن و خارش، کهیر و احساس تنگی در ناحیه قفسه سینه باشد.
بیشتر بخوانید:
همه چیز در مورد شیاف دیکلوفناک (Diclofenac)
فواید شیاف ایندومتاسین(INDOMETHACIN)
گردآوری توسط بخش سلامت
مجله دلگرم

