دلگرم
امروز: شنبه, ۱۴ مهر ۱۴۰۳ برابر با ۰۱ ربيع الآخر ۱۴۴۶ قمری و ۰۵ اکتبر ۲۰۲۴ میلادی
دلایل خستگی روزانه چیست ؟

دلایل خستگی : ۱۶ خوراکی برای رفع خستگی

دلایل خستگی روزانه چیست ؟
45
زمان مطالعه: 14 دقیقه
آیا شما هم از آن دسته افرادی هستید که همیشه احساس خستگی می کنند؟ شما تنها نیستید. خیلی از افراد این احساس را دارند و به این دلیل به پزشک مراجعه می کنند. با ما در مجله دلگرم همراه شوید تا به دلایلی که باعث میشود زود خسته شویم بپردازیم .

دلایلی که باعث می شود زود خسته شویم

موقع خستگی، اولین فکری که به سر ما می زند، کمی استراحت است، مثلا تصمیم می گیریم بخوابیم تا بعد از بیدار شدن، سرحال کارمان را انجام دهیم. اما بعد از بیدار شدن باز هم کسل و خسته ایم. پس شاید واقعا مسئله فقط یک خستگی ساده نباشد!

دلایل خستگی روزانه

در اینجا به ۱۵ دلیل شایع احساس خستگی مزمن اشاره می کنیم که سه تای اول، از بقیه شایع تر هستند :

1- غذایی که می خورید:

همانطور که می دانید یکی از بهترین مواد خوراکی انرژی زا ، قند و شکر، قهوه و مواد غذایی کافئین دار است. اما مسئله آنجاست که بعد از مصرف این مواد غذایی و انرژی زایی آن، یک خستگی شدید و نیز نوسانات قند خون به وجود می آید. لذا به دنبال یک برنامه غذایی سالم باشید، یعنی رژیمی حاوی میوه و سبزی و پروتئین های خالص و بدون چربی .

به گفته پزشکان، داشتن یک برنامه غذایی متعادل و سالم تاثیر واقعا مثبتی در کاهش خستگی شما دارد و داشتن یک برنامه غذایی نامتناسب، تاثیری عکس.


2- مدتی که می خوابید یکی از دلایل خستگی روزانه:

خیلی از افراد به دلیل زندگی پر مشغله و یا به هر دلیل دیگری به اندازه کافی نمی خوابند. اگر شما یکی از آنها هستید، لازم است از مصرف نوشیدنی های کافئینی چند ساعت قبل از خواب جدا خودداری کنید. قبل از خوابیدن تلویزیون را خاموش کرده و محل خوابتان را آرام و بدون استرس نمایید.


3- میزان ورزش و فعالیت بدنی شما:

ورزش های روزانه مثل پیاده روی، اگرچه نقش موثری در افزایش سطح انرژی و شادابی روحی و جسمی شما دارند، اما لازم است برنامه های ورزشی را به گونه ای تنظیم کنید که حداقل سه ساعت با زمان خواب شب شما فاصله داشته باشند.مخصوصا ورزش ها بدنسازی و ورزش های سنگین. لازم است حداقل 3 تا 4 ساعت قبل از خواب این ورزش ها تمام شده باشند.

توجه: درست است که شروع ورزش، حتی ورزش سبکی نظیر پیاده روی در افرادی که تا به حال کم تحرک بوده اند، عامل اصلی خستگی آنها می شود، اما واقعیت آن است که تداوم این ورزش ها به مرور به یک عامل انرژی دهنده تبدیل خواهد شد.

دلایل خستگی

دلایل خستگی که در بالا به آنها اشاره کردیم به نظر ساده می آیند و با تغییرات ساده ای در سبک زندگی قابل دسترس هستند. اما شایع ترین دلایل احساس خستگی آنهایی هستند که در ادامه می خواهیم به آنها بپردازیم.

پس اگر شما بعد از اصلاح سه علت بالا، همچنان احساس خستگی مزمن را داشتید، ممکن است پای یکی از مشکلات زیر در میان باشد:

4- کم خونی یکی دیگر از دلایل خستگی روزانه:

کم خونی یکی از شایع ترین دلایل احساس خستگی دائمی است که با انجام یک آزمایش خون ساده می توان به آن پی برد. این مشکل بیشتر در زنان وجود دارد، مخصوصا خانم هایی که قاعدگی سخت و طولانی مدت را تجربه می کنند. درمان کم خونی به علت اصلی کم خونی و نوع آن بستگی دارد.

اما از آنجایی که شایع ترین نوع کم خونی در جامعه ما کم خونی ناشی از فقر آهن است یک رژیم غنی از مواد غذایی آهن دار و یا مصرف شربت و قرص آهن می تواند درمان کننده باشد. البته باید به پزشک مراجعه کنید تا علت کم خونی شما را تشخیص دهد و نباید خودسرانه قرص آهن بخورید.


5- کمبود مواد مغذی یکی از دلایل خستگی مزمن:

مواد مغذی مانند پتاسیم و منیزیم نقش مهمی در سوخت و ساز بدن و انرژی زایی دارند. کمبود این مواد مغذی در بدن را نیز می توان با انجام آزمایش خون تعیین کرد.


خستگی مفرط

6- مشکلات غده تیروئید یکی از دلایل خستگی روزانه:

پر کاری و کم کاری تیروئید هر دو باعث احساس خستگی می شوند. با توجه به شیوع بالای بیماری های تیروئید، لازم است با انجام یک آزمایش خون از وضعیت هورمون های تیروئید خود مطلع شوید.


7- دیابت یکی از دلایل خستگی مزمن:

گروهی از بیماران دیابتی که همواره قند خون تنظیم نشده دارند، چه آنهایی که دارو مصرف می کنند و چه آنهایی که داروی خاصی را استفاده نمی کنند، معمولا در ملاقات با پزشک خود احساس خستگی و بی حالی را گزارش می کنند.

پس اگر شما احساس بی حالی و خستگی دائمی، تاری دید، پر ادراری و پرنوشی دارید، به شما توصیه می کنیم که آزمایش قند خون ناشتا را حتما انجام دهید.


8- افسردگی یکی دیگر از دلایل خستگی روزانه:

اگر شما احساس خستگی و کسالت دارید و این احساس همراه است با احساس ناامیدی، غم و اندوه و کاهش اشتها، احساس می کنید چیزی شما را خوشحال نمی کند و دلیلی برای خوشحالی و شادی نمی بینید، ممکن است به افسردگی مبتلا شده باشید.

پس این احساس را دست کم نگیرید و با مراجعه به روانپزشک، از تشدید این علائم و جدی تر شدن بیماری افسردگی خود پیشگیری کنید.


دلایل خستگی

9- اختلالات خواب یکی دیگر از دلایل خستگی مزمن:

اگر هیچ وقت احساس سرزندگی و پر انرژی بودن ندارید، یکی از علت های ممکن، اختلالات خواب است، مخصوصا اگر در زمان خواب خر و پف هم می کنید. خور و پف می تواند یکی از علائم بیماری آپنه خواب باشد.

آپنه خواب یکی از شایع ترین اختلالات خواب است. مبتلایان به این بیماری در خواب دچار قطع و وصل شدن تنفس می شوند، اما برای این بیماری درمان نیز وجود دارد.


10- بیماری قلبی از عوامل خستگی:

خستگی می تواند علامت بیماری قلبی نیز باشد، مخصوصا در زنان. محققان می گویند اگر شما با ورزش کردن مشکل دارید، ورزش را از سطح سبک شروع کنید.

اما اگر بعد از مدتی حتی با کاهش شدت ورزش، شما همچنان احساس ناراحتی می کردید، ممکن است بیماری قلبی تشخیص داده نشده علت خستگی شما باشد.


11- بریده بریده نفس کشیدن:

همین حالا به تنفس تان دقت کنید؛ منقطع ودم و بازدم تان کوتاه و سطحی است؟ معمولا بیشتر افراد اینگونه نفس می کشند اما بدن از این نوع نفس کشیدن ناراضی است چون به میزان کافی اکسیژن دریافت نمی کند.

در نتیجه مونواکسید کربن موجود در خون بسیار بیشتر شده و احساس خستگی می کنید. برای اکسیژن رسانی به بدن باید یاد بگیرید با شکم تان نفس گیری کنید.

همین حالا دست تان را روی دیافراگم تان بگذارید، با بالا آوردن شکم، عمیق نفس بکشید و سپس رها کنید و هوا را با خالی کردن شکم بیرون دهید.

البته این یک تمرین اغراق شده است تا شیوه نفس عمیق کشیدن را یاد بگیرید. به هر حال، روی تنفس تان تمرکز داشته باشید و نفس عمیق بکشید.


12- بدنتان با کویر فرقی ندارد:

خیلی از ما حتی متوجه نمی شویم که در طول روز چقدر کم آب می خوریمخ، به همین دلیل بدنمان بیشتر اوقات در حالت کم آبی جزیی قرار دارد.

هیچ وقت منتظر نمانید تا تشنه تان شود و بعد سراغ نوشیدن آب بروید چون احساس تشنگی یعنی بدن دو تا سه درصد مایعات خود را از دست داده است، در نتیجه دچار منگی و بیحالی می شوید.

احتمالا اگر بگوییم روزانه باید هشت لیوان آب میل کنید وحشت زده می شوید اما نگران نباشید لازم نیست همه این مقدار ترا یکجا سر بکشید.

همیشه یک بطری یا یک لیوان آب دم دست تان باشد و در طول روز جرعه جرعه میل کنید. فراموش نکنید که مصرف سوپ، آبمیوه ها یا سبزیجات نیز برای تامین آب بدن مفیدند.


13- صبح ها ناشتا می زنید بیرون:

اگر روزتان را بدون خوردن صبحانه یا فقط با یک فنجان چای یا قهوه، مشتی مولتی ویتامین رنگ و وارنگ یا کیک و کلوچه و شیرکاکائو آغاز می کنید، خیلی زود باک انرژی تان خالی می شودو تمام روز احساس خستگی می کنید.

عادت کنید هر روز صبحانه کامل حاوی پروتئین و کربوهیدرات و یک واحد میوه تازه میل کنید تا خستگی از شما دور شود.


14- مثل خانم هایوشام زندگی می کنید!

( زنی میانسال در دهه پنجاه ؛ به‌ دلیل سپری کردن بیشتر عمر در عمارت به‌ دور از نور آفتاب، ظاهرش چیزی میان یک مجسمهٔ مومیایی و اسکلتی با چشمان متحرک است) .

اگر عادت دارید همیشه پرده ها را بکشید و محیط اطرافتان را تاریک کنید، انتظار شادابی زیادی نداشته باشید. خورشید فقط برای جذب ویتامین D نیست.

اگر به اندازه کافی در معرض نور طبیعی نباشید، بدنتان دچار خستگی، خواب آلودگی و کسالت می شود. مغز ما وقتی در وضعیت تاریک و روشن قرار می گیرد سیگنال هایی به بدن ارسال می کند و آن را به حالت خواب می رساند.

به همین دلیل وقتی چند روز متوالی هوا گرفته و ابری است، احساس افسردگی و خستگی زیاد می کنید. حتما هر روز از منزل خارج شده و پیباده روی کنید چون 10 دقیقه راه رفتن در روشنایی بیرون از منزل برای کسب انرژی و خلاص شدن از خستگی کافی است.


15- آرتروز روماتوئید یکی دیگر از دلایل خستگی مزمن:

تشخیص این بیماری خود ایمن همیشه آسان نیست اما علائمی وجود دارد که می‌تواند به تشخیص آن کمک کند، این بیماری زمانی اتفاق می‌افتد که سیستم ایمنی بدن بر علیه خود کار می‌کند و به بافت‌های مفصلی سالم حمله می‌کند و گاهی‌اوقات باعث ایجاد تخریب‌های غیرقابل برگشت به استخوان‌ها و غضروف‌ها می‌شود.

علائم خستگی روزانه

  1. بسیاری از علائم مثل خستگی
  2. پایین آمدن انرژی
  3. بی‌اشتهایی و درد مفصلی
  4. با سایر مشکلات مثل سایر انواع آرتروز مشترک است
  5. همچنین کم‌خونی
  6. بیماری تیروئید

که موجب خستگی می‌شوند نیز در افراد مبتلا به آرتروز روماتوئید متداول است.

۱۶ مواد غذایی مفید برای از بین بردن خستگی روزانه

مواد غذلایی مفید برای رفع خستگی

1- خرما

اگر در روز عادت به خوردن تنها سه عدد خرما داشته باشید دیگر با کمبود بسیاری از ویتامین ها در بدن خود مواجه نمی شوید. خرما شامل پتاسیم، فیبر، منگنز، ویتامین B-6 و منیزیم است. خوردن خرما به دلیل داشتن ویتامین B-6 و منیزیم باعث رفع خستگی روزانه می شود.


2- عسل

عسل حاوی انواع مختلفی از مولکول‌های قند و به طور خاص گلوکز و فراکتوز می‌باشد. به هرحال، بر خلاف شکر سفید که فراکتوز و گلوکز ترکیب می‌شوند و قند را می‌سازند و فرایند هضم آنها نیز مراحل بیشتری را طی می‌کند، در عسل این دو مولکول شکر از یکدیگر جدا هستند. بدین ترتیب، گلوکز نقش منبع انرژی‌ زا را بر عهده دارد. قرار دادن عسل در وعده غذایی روزانه به دلیل انرژی‌ زا بودن آن باعث رفع خستگی می شود.


3- انگور

انگور به عنوان " ملکه میوه ها " مشهور است و به سه نوع براساس رنگ قرمز، سبز، و سیاه آبی طبقه بندی می شود. این میوه لذیذ نه تنها مزه خوبی دارد بلکه بسیار مفید و حاوی ویتامین ث است و خوردن روزانه آن خستگی را برطرف می کند.

غیر از مواردی که در بالا اشاره شد، فرآورده‌های حاصل از آنها، مانند شیره خرما، شیره انگور، کشمش و... نیز مفید است.


4- لوبیا

یک فنجان لوبیا حاوی 70 میلی‌گرم منیزیم و منبع بسیار خوبی از پروتئین و فیبر است خوردن خوراک لوبیا در وعده صبحانه خستگی و بی حالی شما را در طول روز کم می کند.

5- کاچی

کاچی از دسرهای ایرانی است که یکی از سنتهای قدیمی مردم شهر کرمان است که در قدیم تاثیر مهمی در صحت بدن و تقویت جسم و روح خود و اعضای خانواده خود معجونی را درست می کردند که نه تنها مقوی ، انرژی زا خصوصاً برای رفع کم خونی ، نیروی از دست رفته و بسیاری از ناتوانی های بدن استفاده می کردند . خوردن کاچی به دلیل انرژی زا بودنش احساس خستگی و بی حال را کم می کند.


6- حلیم

حلیم از آن دسته خوراکی های خوشمزه و بسیار مقوی است، سرشار از گندم است، منبع خیلی خوبی از روی، منیزیم، آهن و نیاسین است و باعث کاهش خستگی می شود.


7- آبگوشت

آبگوشت حاوی ویتامین های A، گروه B و مواد معدنی همچون سلنیوم، فسفر، منیزیم، گوگرد، پتاسیم، آهن، مس، پروتئین، نشاسته و آسپیرین و آنتی بیوتیک است. آبگوشت شیرافزا – مغذی – انرژی زاست . آبگوشت منبع غذایی خوبی برای رفع کسالت و خستگی ست.


8- آلو

آلو دارای طبع خنک و مقدار زیادی قند و هیدرات کربن دارد و خواص زیادی دارد؛ سرشار از ویتامین های A , B , C و آهن و کاروتن است. همچنین، مقوی برای ورزشکاران و دارای فسفر، کلسیم، پتاسیم و پروتئین است و می تواند در رفع خستگی روزانه کمک بسیاری کند.


9- آلبالو

آلبالو نیز دارای طبع سرد و خشک است و خواص بی شماری دارد که می توان به برخی از آنها اشاره کرد. همچنین، مقدار قابل ملاحظه ای کاروتن و ویتامین های C , B نیز دارد. خوردن آلبالو باعث کم شدن احساس بی حالی و خستگی می شود.


10- موز نیمه رسیده

موز به‌عنوان یک میان وعده بهترین دشمن خستگی و بی‌حالی ست. این میوه علاوه بر منیزیم دارای مقدار زیادی پتاسیم است که یک ماده معدنی معجزه‌آسا برای افزایش انرژی در طول روز به‌حساب می‌آید.

موز غنی از تریپتوفان است، یک نوع آمینو اسید. بدن شما از این آمینو اسید در تولید سروتونین استفاده می کند، یک انتقال دهنده عصبی است و ارتباط نزدیکی با حالت ذهنی دارد، و همچنین در هنگام خوابیدن مصرف می کنند. در نتیجه، موز به شما کمک می کند به یک حس آرامش برسید و خواب خوبی داشته باشید.


11- سیب

دم کرده ی پوست سیب که با اندکی عسل شیرین شده باشد، نوشیدنی آرام بخشی است. خوردن سیب خام نیز تأثیر آرام بخشی بر دستگاه اعصاب دارد و می تواند خستگی شما را کم کند.

علاوه بر ویتامین‌های گروه B، منیزیم و فسفر و برخی عناصر دیگر موجود در سیب اثر آرام بخشی بر اعصاب دارد. هم‌چنین شیرینی سیب و جویدن آن باعث انبساط عضلات منقبض صورت میشود.


12- هلو

وجود منیزیم در هلو به جلوگیری از بروز استرس و اضطراب در بدن کمک می‌کند و باعث حفظ آرامش سیستم عصبی می‌شود و در نتیجه در رفع خستگی روزانه تاثیر دارد.


13- زردآلو

مزایای زردآلو برای سلامتی بدن، به خاطر محتوای ارزشمند آن همچون ویتامین‌های A، C، K ، E و نیاسین است. مواد دیگری همچون پتاسیم، مس، منگنز، منیزیم و فسفر در زردآلو یافت می‌شود. خوردن زردآلو از خستگی شما می کاهد.

همچنین این میوه خوشمزه سرشار از فیبر غذایی است که می تواند برای بدن بسیار مفید باشد.


14- پرتقال

خوردن پرتقال ضد اسپاسم و آرام بخش است. پرتقال به دلیل داشتن ویتامین‌ ث ؛ در کاهش خستگی تاثیر دارد. در فصل سرد سال خوردن پرتقال در روز هم خستگی را برطرف می کند هم از سرما خوردگی جلوگیری می کند.


15- گریپ فروت

گریپ‌ فروت با پاک‌سازی سموم بدن به سلامت کبد کمک می‌کند و نوشیدن آب گریپ‌ فروت یا خوردن آن باعث می‌شود احساس بهتری داشته باشیم.

تحقیقات نشان داده است سم‌زدایی از کبد در بهبود و کاهش علائم بیماری‌های مزمن مثل: افسردگی، گرفتگی عضلات و سردرد‌های مزمن و همچنین رفع خستگی مؤثر است.


16- گلابی

گلابی به حفظ سطح قندخون کمک می‌کنند. یکی از خواص گلابی این است که سرشار از ویتامین و مواد معدنی است. گلابی با داشتن ویتامین ث، ویتامین کا، و مس، علیه رادیکال‌های آزاد که به سلول‌های بدن‌مان آسیب می‌رسانند، مبارزه می‌کند.

زمانی که احساس ضعف دارید با خوردن گلابی ؛ میزان قند بالای آن، فورا به شما انرژی می‌دهد، . زیرا قند آن به سرعت توسط بدن جذب شده و تبدیل به انرژی می‌شود و احساس ضعف و خستگی را از شما می زداید.

در آخر یک بار دیگر تاکید می کنیم
در درجه اول لازم است سه علت اول ذکر شده در بالا را بررسی کرده و آنها را اصلاح کنید. اگر بعد از اصلاح این مشکلات، وضعیت خستگی و کسالت شما همچنان ادامه داشت، علت را در سایر موارد جستجو کنید.

بیشتر بخوانید:

چه کار کنیم جذاب تر شویم ؟

چکار کنیم به افسردگی مبتلا نشویم ؟

چه کار کنیم در تفریح دعوا نکنیم ؟

رابطه جنسی و راه‌های جذاب‌تر شدن رابطه زناشویی چیست ؟

عاشق دوست شوهرم شدم ! چه کار کنم ؟



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.9 از 5 (45 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits