دلگرم
امروز: جمعه, ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۸ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۹ مارس ۲۰۲۴ میلادی
پیشگیری از خستگی و سوزش چشم هنگام کار با کامپیوتر
1
زمان مطالعه: 10 دقیقه
پیشگیری از خستگی و سوزش چشم هنگام کار با کامپیوتر:چطوری هنگام کار با کامپیوتر چشمها اذیت نشوند/با این بخش از دلگرم همراه باشید تا با راه های مناسب برای درمان چشم درد در مقابل کامپیوتر آشنا شوید.

چطوری هنگام کار با کامپیوتر چشمها اذیت نشوند

با این بخش از دلگرم همراه باشید تا با راه های مناسب برای درمان چشم درد در مقابل کامپیوتر آشنا شوید.

خستگی و سوزش چشم

امروزه بسیاری از ما ساعات کاری خود را مقابل صفحه مانیتور سپری می کنیم و وقتی به خانه می رسیم هم خستگی تن خود را جلوی صفحه تلوزیون (یا مجددا مانیتور کامپیوتر) به در می کنیم، اما با خستگی چشمهایمان چه کنیم؟ ‏

خستگی و حتی درد چشمها در برابر مانیتور یکی از شایعترین مشکلاتی است که کاربران کامپیوتر با آن مواجه اند. مساله ای که بعضی وقتها ممکن است حتی مانع از فعالیت عادی و یا خوابیدن هم بشود. شاید شما هم قبلا گرفتار چنین مشکلی شده اید و حتی به دنبال راه حلی برای آن هم گشته اید. اما چه کار باید کرد؟ ‏

CVS چیست؟

CVS مجموعه ای از علائم چشمی و بینایی است که بر اثر کار با کامپیوتر ایجاد می شوند. تقریبا 3/4 کسانی که زیاد با کامپیوتر کار می کنند گرفتار این علائم هستند. به نظر می رسد با فراگیرتر شدن به کارگیری کامپیوتر در محل های کار و حتی در خانه ها تعداد کسانی که از CVS رنج می برند روبه افزایش باشد.

علائم CVS

مهمترین علائم CVS عبارتند از: خستگی چشم، خشکی چشم، سوزش، اشک ریزش و تاری دید. CVS همچنین ممکن است سبب درد در گردن و شانه ها نیز بشود.چشم انسان حروف چاپی را بهتر از حروف نمایش داده شده بر روی مانیتور می بینند. علت این امر این است که حروف چاپی کنتراست بیشتری با صفحه سفید زمینه داشته و لبه های آنها واضح تر است حال آنکه در مورد صفحه مانیتور چنین نیست و لبه ها به وضوح حروف چاپی نیستند بلکه حروف از یک مرکز با کنتراست بالا شروع شده و به تدریج کم رنگ تر می شوند و پس از تبدیل به خاکستری کم رنگ ناپدید می گردند.

بنابراین لبه های حروف بر روی صفحه مانیتور وضوح حروف چاپی را ندارد.یکی از مهمترین دلایل خشکی و سوزش چشم هنگام کار با کامپیوتر کاهش میزان پلک زدن است بطوریکه افراد هنگام کار با کامپیوتر تقریبا1/5حالت عادی پلک می زنند. این مسأله به همراه خیره شدن به صفحه مانیتور و تمرکز بر روی موضوع کار سبب می شود تا پلک ها مدت بیشتری با بمانند و در نتیجه اشک روی سطح چشم سریعتر تبخیر می شود

.در هر جایی کامپیوتر وجوددارد و برخی از ما مجبوریم بیشتر از ۱۲ ساعت را با این وسیله سپری کنیم. استفاده از کامپیوتر خیلی برای چشم زیان آور است و سبب کاهش دید چشم و بیماری های چشمی دیگر می شود. امروز در این بخش درباره این موضوع بحث می کنیم. چکار کنیم که چشم هنگام کار با کامپیوتر اذیت نشود.
تقریبا تمام قسمت های زندگی شما با کامپیوتر عجین شده است. کامپیوترها همه جا هستند و بعضی از ما مجبوریم روزی ۱۲ تا ۱۴ ساعت جلوی صفحه کامپیوتر بنشینیم. این کار برای چشمانتان خیلی مضر است و باعث خستگی، قرمزی، خارش چشم ها و بدتر شدن تدریجی دید چشم می شود. بهترین کار برای جلوگیری از چنین علائمی دور ماندن از کامپیوتر است که این کار به خاطر دلایل زیادی برای تعدادی از افراد غیرممکن است.

با این حال شما با استفاده از راهکارهای ساده می توانید هنگام کار با کامپیوتر از چشمانتان محافظت کنید:


۱. محیط کار خود را به طرز صحیحی سازمان دهی کنید.... نور محل کار را چک کنید. مطمئن شوید در اتاق تاریک کار نمی کنید. کامپیوتر خود را جایی قرار دهید که تشعشع، بازتاب یا سوسو زدن نور اذیتتان نکند. بهترین فاصله را از صفحه مانیتور داشته باشید و آن را حفظ کنید. فراموش نکنید مانتیور باید کمی پایین تر از خط افق دید شما قرار گیرد. باید صفحه مانتیور را کمی به سمت مخالف خود کج کنید. مطمئن شوید که کنتراست صفحه مانیتور به درستی تنظیم شده باشد. صفحه مانیتور را از کثیفی و اثر انگشت پاک کنید. اگر علامت های روی صفحه یا نشانه های درون یک متن را نمی توانید ببینید، آنها را بزرگ تر کنید.

۲. ورزش های چشمی انجام دهید... این کار به نظر عجیب و پیچیده می آید، اما به طور قطع راحت بوده و زمان زیادی از شما نمی گیرد. علاوه براین شما می توانید تمرین های چشمی را هرجایی که بخواهید مثل محل کار انجام دهید.
۳. با دست چشم ها را لمس کنید...این مورد یک نوع تکنیک یوگا برای کمک کردن به استراحت سیستم عصبی است و دید چشم را حفظ می کند. کف دست هایتان را بهم بمالید تا وقتی بین دست هایتان احساس گرما کنید. سپس چشم های خود را با کف دست ها بپوشانید. مطمئن شوید که دست ها بر روی پیشانی روی هم بیفتند. آرام باشید. تا زمانی که می توانید در این حال بمانید اما حداقل زمان ۳۰ ثانیه باشد.

بهترین مقدار زمان ۴ دقیقه است، اما اگر احساس می کنید لازم است زمان را طولانی تر کنید این کار را بکنید. توصیه می شود هنگام این تمرین به چیزی که شادتان می کند فکر کنید.۴. بین کارتان وقفه ایجاد کنید... کارتان اهمیتی ندارد از آن مهم تر دید چشمتان است. پس هر نیم ساعت یا هر یک ساعت کار یک وقفه ایجاد کنید (اما هرقدر این استراحت بیشتر باشد بهتر است). هر نیم ساعت ۵ دقیقه و هر ۱ساعت ۱۰ دقیقه استراحت کنید. به یک شیء در فاصله دور بنگرید، یا اگر امکان دارد بلند شوید و چند دقیقه ای در اطراف بگردید.

درمان سوزش چشم هنگام کار با کامپیوتر

مرکز مانیتور باید حدود 10 تا 20 سانتی متر پایین تر چشمان شما باشد. این وضعیت علاوه بر اینکه باعث می شود پلک ها پایین تر قرار گیرند و سطح کمتری از چشم در معرض هوا باشد. از خستگی گردن و شانه ها نیز می کاهد. در این موارد هم باید مانیتور را در ارتفاع مناسب قرار داد و هم ارتفاع صندلی را نسبت به میزکار تنظیم کرد بطوریکه ساعد شما هنگام کار با keyboard موازی با سطح زمین باشد.

مانیتور خود را طوری قرار دهید که نور پنجره یا روشنایی اتاق به آن نتابد. هنگام کار با کامپیوتر سعی کنید پرده ها را بکشید و روشنایی اتاق را نیز به نصف وضعیت معمولی کاهش دهید. اگر از چراغ مطالعه بر روی میز خود استفاده می کنید آن را طوری قرار دهید که به صفحه مانیتور یا چشم شما نتابد. همچنین می توانید از صفحه های فیلتر نیز بر روی صفحه مانیتور استفاده کنید. تابش نور به صفحه مانیتور سبب کاهش کنتراست و خستگی چشم می شود. این

مسأله بخصوص زمانی که زمینه صفحه تیره باشد شدیدتر خواهد بود.
به چشمان خود استراحت دهید. سعی کنید هر 5 تا 10 دقیقه چشم خود را از مانیتور برداشته و به مدت 5 تا 10 ثانیه به نقطه ای دور نگاه کنید. این کار سبب استراحت عضلات چشم می شود. همچنین به شما وقت می دهدپلک بزنید و سطح چشم شما مرطوب شود.اگر مجبورید که متناوباً به یک صفحه نوشته و مانیتور نگاه کنید (خصوصا در مورد تایپیست ها) ممکن است چشم شماخسته شود زیرا باید تطابق خود را تغییر دهد. برای جلوگیری از این مسأله سعی کنید صفحه نوشته شده را در حداقل فاصله و هم سطح با مانیتور قرار دهید. برای اینکار می توانید از copyholder استفاده کنید.

فاصله مانیتور با چشمان شما باید 50 تا 60 سانتی متر باشد.روشنایی و کنتراست مانیتور خود را تنظیم کنید. میزان روشنایی مانیتور باید با روشنایی اتاق هماهنگی داشته باشد. یک روش برای تنظیم روشنایی مانیتور این است که به یک صفحه وب با زمینه سفید (مثل این صفحه) نگاه کنید. اگر سفیدی صفحه برای شما مثل یک منبع نور است روشنایی مانیتور زیاد است و باید آن را کم کنید. در مقابل، اگر صفحه کمی خاکستری به نظر می رسد روشنایی را زیاد کنید. در مجموع روشنایی باید در حدی باشد که چشمان شما احساس راحتی کنند. کنتراست مانیتور باید حداکثر باشد تا لبه های حروف بیشترین کنتراست را با نوشته خود پیدا کند.


مشخصات دیگر مانیتور خود را تنظیم کنید. کیفیت نمایش تصاویر بر روی مانیتور به سه عامل بستگی دارد: Resolution ، Refresh Rate ، و DotePitch.


Refresh Rate نشان دهنده فرکانس تجدید تصویر بر روی مانیتور است. فرکانس پایین می تواند برای چشم خسته کننده باشد و فرکانس های خیلی پایین سبب پرش تصویر می شوند. بهترین Refresh Rate حدود 70 هرتز یا بیشتر است. Resolution یا وضوح تصویر که به Refresh Rate نیز بستگی دارد به تراکم پیکسل های تصویر بر روی مانیتور گفته می شود. هرچه تعداد پیکسل ها بیشتر باشد جزئیات بیشتری از تصویز دیده می شود. بطورکلی هرچه Resolution بیشتر باشد بهتر است ولی باید به Refresh Rate نیز توجه داشت. گاهی Resolution بالا Refresh Rate پایین دارند بنابراین باید وضعیتی را انتخاب کرد که هر دو بیشترین تعداد را داشته باشند.


Dot Pitch بر sharpness تصویر مؤثر است و هر چه عدد آن کمتر باشد تصویر sharpتر است. بیشتر مانیتورها Dot Pitch بین 0/25 تا 0/28 میلی متر دارند. 0/28 میلی متر یا کمتر عدد مطلوب است. Refresh Rate و Resolution را در ویندوز می توانید در Display Properties تنظیم کنید ولی Dot Pitch قابل تنظیم نیست.
اگر علی رغم رعایت توصیه های گفته شده باز هم دچار علائم CVS هستید می توانید از عینک های مخصوص استفاده کنید زیرا گاهی مشکل در دید متوسط است. ما بطور معمول کمتر از دید متوسط استفاده می کنیم زیرا بیشتر اوقات یا اشیاء دور رانگاه می کنیم و یا اشیاء نزدیک.

ولی مانیتور کامپیوتر دقیقا در فاصله ای از چشم قرار می گیرد که مربوط به دید متوسط است. اگر شما عینکی هستید عینک شما به احتمال زیاد برای کار با کامپیوتر مناسب نیست زیرا دید متوسط را اصلاح نمی کند. برای دریافت عینک مناسب کامپیوتر، به چشم پزشک مراجعه کنید.هنگام کار با کامپیوتر سعی کنید گردن خود را راست نگهداشته و شانه را عقب بدهید. قوز کردن هنگام کار طولانی با کامپیوتر سبب دردهای گردن و شانه ها می شود. اگر پشتی صندلی شما قابل تنظیم است آن راطوری تنظیم کنید که کاملا به پشت شما بچسبد. همچنین ارتفاع صندلی خود را طوری تنظیم کنید که کف پاها روی زمین قرار داشته و زانوی شما در زاویه 90 درجه قرار داشته باشد.

Keyboard و Mouse باید پایین تر از آرنج و نزدیک دستان شما قرار داشته باشد.

درمان سوزش چشم هنگام کار با کامپیوتر

۵. زیاد پلک بزنید... وقتی افراد برای مدت زمان طولانی به چیزی (مثلا مانیتور) زل زده اند، به ندرت پلک می زنند و این باعث سوزش و خشک شدن چشم می شود. پس وقتی با کامپیوتر کار می کنید بیشتر پلک بزنید.
۶. از قطره های چشمی استفاده کنید... قطره های چشمی برای مرطوب تر کردن چشم هایتان در زمانیکه فراموش کرده اید پلک بزنید و چشمانتان بیش از اندازه خشک شده اند عالی هستند. اگر چشم هایتان پیش از این سوزش داشته می توانید از قطره ها استفاده کنید (با یک دکتر مشورت کرده تا تشخیص دهد چه قطره ای برایتان مناسب است).

این دستورها در محافظت از چشمانتان هنگام کار با کامپیوتر واقعا مفید هستند. اما حتی اگر از این دستورها استفاده کنید باز هم باید حداقل هر شش ماه یکبار برای چک کردن سلامت چشمانتان به دکتر مراجعه کنید.

گردآوری شده ی مجله اینترنتی دلگرم

مرجان امینی



این مطلب چقدر مفید بود ؟
5.0 از 5 (1 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits