روش آموزش جویدن غذا به کودک
آموزش جویدن غذا به کودک نوپا یک از مهمترین دغدغه های والدین است. رفتار جویدن که برای ما طبیعی به نظر می رسد ممکن است برای بچه های کوچک که تازه به مفهوم خوردن غذاهای جامد عادت کرده اند یکسان نباشد. روزهایی پیش می آید که ممکن است حوصله خود را در حین تلاش برای تغذیه فرزند خود و مجبور کردن او به جویدن غذا از دست بدهید اما به عنوان والدین یا پرستار کودک قطعا می دانید که استفاده از زور (یا بروز خشم) راه حل ایده آل برای جلب توجه کودکان به جویدن غذا نیست. شما به رویکرد مناسبی نیاز دارید تا او را مجبور به جویدن غذا کند.
برای جذب توجه کودکان، از روشهای جذاب استفاده کنید. غذاها را به شکل اشکال مورد علاقهشان تزئین کرده و با اسامی جذاب نامگذاری کنید. از مواد تازه و متنوع استفاده کنید تا طعمهای مختلف را تجربه کنند. همچنین، با خودشان در آشپزخانه مشغول کنید تا احساس مستقلی داشته باشند. با انجام مراحل سادهای مانند شستن مواد و مخلوط کردن، ایشان به طرز جذابی در جویدن غذا شرکت میکنند. اهمیت ایجاد یک تجربه مثبت در ارتباط با غذا، در ایجاد عادتهای سالم غذایی در آینده بسیار بزرگ است.
جویدن چیست؟
به زبان ساده ، عمل تجزیه غذا در دهان با خرد کردن و آسیاب کردن آن ، به عنوان راهی برای تحریک فرآیند گوارش ، جویدن نامیده می شود. برخی از کودکان و نوزادان در این تایم توانایی جویدن را نداند و برای یادگرفتن آن نیاز به استفاده از فیلم آموزش جویدن غذا به کودک بوده تا بتوانند به راحتی از خوردن غذا لذت ببرند.
چه زمانی کودک می تواند جویدن غذا را شروع کند؟
نوزادان با استفاده از انگشتان و اسباب بازی های دیگر شروع به آزمایش دهان خود می کنند. عمل جویدن عمدتا زمانی آغاز می شود که آنها به اتمام یک سالگی نزدیک هستند. و دقیقاً به همین دلیل است که به والدین توصیه می شود برای تشویق فعالیت جویدن ، مواد غذایی جدید را در این مرحله به کودک معرفی کنند. هماهنگی زبان ، فک و بلع بخش اصلی عمل جویدن صحیح غذا است.
آموزش جویدن غذا به کودکان نوپا با استفاده از روشهای جذاب و مثبت اهمیت دارد و استفاده از زور مناسب نیست.
بسیاری از والدین فرض میکنند که نوزادان به طور طبیعی یاد میگیرند که چگونه غذا را بجوند، اما برخی نوزادان ممکن است نتوانند این کار را به درستی انجام دهند. در حالی که برخی از نوزادان با کمی تمرین یاد میگیرند، دیگران ممکن است همچنان به شیر خوردن یا بلعیدن غذاهای نرم ادامه دهند.
آموزش جویدن به نوزادان اهمیت زیادی دارد و مانند مهارتهای دیگر، میتوان این توانایی را به آنها یاد داد. اگر نوزاد شما هنوز در حال جویدن نیست، نگران نشوید؛ گاهی نوزادان به زمان بیشتری نیاز دارند و ممکن است در شروع جویدن به خوبی قابل مشاهده نباشند، به ویژه وقتی که غذاهای نرم مصرف میکنند. مهم است که نوزادان به جویدن اسباببازیها و دندانگیرها عادت کنند تا در آینده برای خوردن غذاهای جامد آماده شوند.
آیا نوزادان می توانند بدون دندان غذا را بجوند؟
بیشتر فعالیت های جویدن توسط دندان های مولر فک انجام می شود. در حالی که کودک ممکن است تا سن 1.5 سالگی دندانهای آسیایی نداشته باشد ، لثه ها برای فعالیت های جویدن سبک از سلامت کافی برخوردار هستند. حرکت و تکنیک جویدن تنها چیزی است که برای یادگیری باقی مانده است.
چرا جویدن غذا برای برخی از کودکان نوپا مشکل ساز است؟
هیچ کودکی نمی تواند فوراً جویدن غذا را شروع کند. هر کودکی منحنی یادگیری خود را دارد و بیشتر بچه ها وقتی به مرحله کودکی می رسند شروع به جویدن غذا می کنند. در برخی مواقع دلیل غذا نخوردن کودک مشکل بودن جویدن غذا برای انان است. همچنین در برخی مواقع، چند مشکل وجود دارد که ممکن است کودک را از جویدن غذا منصرف نماید و این کار برای او دشوار باشد که در زیر به چند مورد آن اشاره شده است:
1. عدم علاقه به غذا
برخی از کودکان ممکن است در معرض یک وسواس غذایی در کودک قرار بگیرند که مواد غذایی مشابه آن اغلب تکرار می شود. بعضی اوقات ، کودکان به جویدن غذای تکراری علاقه نشان می دهند و باعث می شود علاقه خود را به تلاش برای امتحان غذاهای با طعم و بافت متفاوت از دست بدهند.
2- عدم وجود تنوع در بافت و مزه غذا ها
تا زمانی که کودک تقریباً یک ساله می شود ، توصیه می شود که طعم ها و بافت های مختلف غذاها به او معرفی شود. برای کودکی که در این سن کاملاً به شیر مادر وابسته است ، جویدن می تواند کار سختی باشد که بعداً در تمام طول زندگی به راحتی انجام می شود.
3. تاخیر در معرفی غذاهای جامد
جویدن مهارتی است که در اوایل زندگی نیاز به پرورش دارد. اگر والدین تصمیم بگیرند که مواد جامد را فقط پس از بزرگ شدن کودک به او معرفی کنند ، کودک ممکن است در پذیرش چنین اقلام غذایی با مشکل روبرو شود و ترجیح دهد که همیشه شیر بنوشد.
مشکل جویدن غذا در کودکان نوپا میتواند به علت عدم تنوع غذایی، علاقه به غذاهای تکراری، یا تأخیر در معرفی غذاهای جامد باشد.
نکاتی برای آموزش جویدن غذا به کودک
کودک ممکن است در جویدن غذای خود یا شروع یادگیری آن مشکل داشته باشد و این یک امر طبیعی است. والدین با رعایت چند نکته ، می توانند این کار را برای او راحت تر و همچنین برای خودشان آرامش بخش تر کنند .
1. والدین آرامش خود را حفظ کنند
حتی قبل از اینکه بخواهید نحوه جویدن را به کودک خود آموزش دهید ، باید فضای صلح و آرامش وجود داشته باشد. اگر کودک به هر دلیلی ناراحت است و روحیه خوبی ندارد ، برای شما آسان نخواهد بود که او را مجبور به جویدن غذا کنید و در نتیجه ، ممکن است صبر خود را از دست بدهید. استرس والدین می تواند اشتهای کودک را خنثی کرده و مانع از جویدن غذای او شود. بنابراین باید اطمینان حاصل کنید که هنگام تلاش برای ترغیب کودک به خوردن و جویدن غذا ، آرامش خود را از دست نمی دهید. زمان غذا را به یک فعالیت سرگرم کننده تبدیل کنید.
2. غذاهای مناسب را انتخاب کنید
در حالی که ضروری است که غذاهای متنوعی را به کودک خود معرفی کنند تا به او در برآوردن نیازهای غذایی کمک کند ، باید توجه داشته باشید که او باید بتواند هر چیزی را که به او می دهید بجود. این مورد در بی اشتهایی کودک بسیار تاثیر گذار است. به عنوان مثال اگر نتواند انگور یا پاپ کورنی که به او می دهید را بجود این مواد انتخاب خوبی نخواهند بود. خطر گیر کردن غذاها در گلو و خفگی کودک کاملاً واقعی و جدی است.
علت نجویدن و قورت ندادن غذا در کودکان و درمان این عادت نادرست
3. وقتی گرسنه است به او غذا بدهید
بچه ها جویدن را یک کار بیهوده می دانند و برای جلوگیری از آن هر کاری انجام می دهند. کودکی که شکمش پر است به سختی حتی می تواند به هر ماده غذایی که نیاز به جویدن دارد دست بزند. بنابراین ، هنگامی که گرسنگی کودک شما به اوج خود می رسد ، با ارائه غذاهای جدید منوی غذایی او را تغییر دهید. او ممکن است در ابتدا مقاومت کند اما گرسنگی به زودی به او فشار می آورد و چاره ای جز خوردن غذا و جویدنش نخواهد داشت .
4. اجازه دهید او به تنهایی غذا بخورد
کودکانی که از جویدن امتناع می کنند ، معمولاً مستقل هستند و می خواهند کارها را به روش خود انجام دهند. شما می توانید از این کیفیت به نفع خود استفاده کنید. زمان غذا خوردن غذاها را در یک کاسه به همراه یک قاشق کوچک به او بدهید. او تمام تلاش خود را برای استفاده صحیح از قاشق انجام می دهد ، حتی اگر شامل خوردن غذاهایی باشد که نیاز به جویدن درست آنها دارد. اگر در این شرایط تنها چند قاشق به دهان برد و بقیه را پراکنده کرد ، ناراحت نشوید. این کار به خودی خود شروع بسیار خوبی است.
5. یک تغذیه کننده میوه را انتخاب کنید
میوه ها برای کودکان نوپا ضروری هستند ، اما جویدن آنها برای اکثر کودکان نوپا دشوار است. برخی از کودکان به خوردن میوه تمایل زیادی دارند اما برخی دیگر ممکن است از خوردن میوه امتناع کنند. اگر کودک نوپای شما از خوردن میوه امتناع می کند ، باید یک تغذیه کننده میوه یا عصاره گیر میوه تهیه کنید.
این وسیله شامل کیسه های توری هستند که قطعات میوه را در کنار هم نگه می دارند .از آنجا که وسیله توسط FDA تأیید شده اند ، بچه ها می توانند از آنها برای لیسیدن و درک مزه میوه استفاده کنند و همچنین احتمال گیر کردن میوه در حلق کودک و خفگی او وجود ندارد.
6. مواد غذایی کوچک و نرم تهیه کنید
با بزرگ شدن بچه، او به مرحله ای می رسد که در آن مرحله می تواند غذاها را با طعم و بافت های مختلف بخورد و بجود. لازم است در این مرحله با او با آرامش رفتار کنید و این کار را کند انجام دهید. می توانید برای او غذاهای انگشتی سالم و خوشمزه درست کنید که به راحتی بتواند آنها را بجود. چیزی را آماده کنید که به راحتی جویده شود و خیلی سریع در دهان حل شود.
بنابراین حتی اگر کودک پیشرفت سریعی داشته باشد ، مهم است که تغذیه کودک با غذاهای سخت مانند شکلات یا سالاد خودداری کنید و تا زمانی که بتواند جویدن صحیح را بیاموزد معرفی این مواد را به تاخیر بیاندازید . حتی گاهی ممکن است مواد غذایی سخت به لثه ها آسیب برساند و یا حتی باعث خفگی آنها شود .
برای آموزش جویدن به کودک، والدین باید آرام باشند، غذاهای مناسب و نرم ارائه دهند و اجازه دهند کودک به تنهایی غذا بخورد.
سخن پایانی
در این مقاله در مورد روش آموزش جویدن غذا به کودکان صحبت کردیم. آموزش جویدن صحیح غذا به کودکان یکی از مهارتهای کلیدی در توسعه تواناییهای غذایی و حفظ سلامت آنهاست. با تمرین مداوم و توجه به مراحل جویدن، کودکان یاد میگیرند که غذا را به طور مؤثرتر بجوند و هضم بهتری داشته باشند، که به بهبود جذب مواد مغذی و پیشگیری از مشکلات گوارشی مانند انسداد روده در کودکان کمک میکند.
استفاده از تکنیکهای تشویقی، مانند نمایش و الگوگیری از والدین، و ارائه غذاهای متنوع و مناسب سن، میتواند به ایجاد عادتهای صحیح غذایی و تسهیل فرآیند جویدن کمک کند. به این ترتیب، علاوه بر تقویت مهارتهای حرکتی و گوارشی، این آموزشها به سلامت کلی کودک و افزایش لذت از غذا خوردن نیز منجر خواهد شد.
منبع : سفیر آرامش
- برچسبها
- غذا خوردن کودک
- جویدن غذا
دیدگاه ها