دلگرم
امروز: چهارشنبه, ۰۳ بهمن ۱۴۰۳ برابر با ۲۱ رجب ۱۴۴۶ قمری و ۲۲ ژانویه ۲۰۲۵ میلادی
علت قورت ندادن و نگه داشتن غذا در دهان کودک

علت نجویدن و قورت ندادن غذا در کودکان و درمان این عادت نادرست

علت قورت ندادن و نگه داشتن غذا در دهان کودک
46
زمان مطالعه: 7 دقیقه
کودکم اصلا غذا رو نمی جوه و فقط قورت می ده. چیکار کنم این عادت رو ترک کنه؟ آیا قورت دادن غذا و اصلا نجویدنش برای او خطرناک نیست؟

نجویدن غذا در کودکان، مشکل گوارشی است؟

با این بخش از دلگرم همراه باشید تا با آموزش جویدن غذا به کودک،آشنا شوید.

یک فوق تخصص گوارش و کبد گفت: از آن‌ جا که بخشی از هضم و جذب غذا درون دهان و به وسیله آنزیم‌های بزاق انجام می‌شود، تند غذا خوردن موجب می‌شود غذا به میزان کافی جویده نشده و مدت زیادی درون دهان قرار نگیرد.ماده غذایی باید در دهان نرم شود تا راحت‌تر وارد مری شده و بلعیده شود و اگر غذا مدت زیادی در دهان نباشد،‌ عمل میکس و مخلوط شدن به خوبی انجام نمی‌شود.

هنگامی که غذا سریع خورده می‌شود، مقدار زیادی هوا نیز با آن بلعیده می‌شود که موجب سنگین شدن معده و روده شده و ناراحتی‌های زیادی را ایجاد می‌کند.برای جویدن غذا و زمان نگهداشتن آن در دهان نمی‌توان مدت خاصی تعیین کرد و خود فرد این موضوع را تشخیص می‌دهد و در صورتی که غذا به مقدار کافی نرم شده باشد می‌توان آن را بلعید.
تند خوردن غذاهایی که لازم است کاملا جویده شوند ممکن است موجب پارگی مری شده و همین پارگی‌ها عوارض زیادی ایجاد کنند که حتی گاهی می‌تواند تا مرگ نیز پیش رود.

مشکلات غذا خوردن کودکان را بشناسید

برخی از کودکان در غذا خوردن، بد ادا هستند، خیلی از غذاها را نمی خورند و یا تمام غذاهایی که طعم خاصی دارند و یا از یک ماده غذایی خاصی درست شده اند، لب نمی زنند. وسواسی بودن در انتخاب غذا یا بد غذا بودن هم که مشخصه های آن ترس و اضطراب در وضعیت غذا خوردن است، از دیگر مشکلات غذا نخوردن کودکان می باشد.
مشخص شده است که 20 تا 30 درصد کودکان مشکلات غذا خوردن دارند. این مشکلات معمولا با دیگر عادات غذایی چون خیلی کند خوردن و بی علاقگی به غذا خوردن توام می شوند.

اختلال بلع در نوزادان

روان شناسان چهار دلیل برای این مشکل کودکان مطرح کرده اند :

  1. کودک غذا و یا غذا خوردن را با یک تجربه آزارنده مثل خفگی، بالا آوردن غیرارادی به هنگام خوردن غذا، دارو خوراندن به کودک و... تداعی می کند.
  2. والدین کودک به صورت سهوی و غیر عمد، وسواس کودک را در انتخاب غذا یا غذا نخوردن تقویت می کنند، مثلا؛ وقتی کودک از خوردن غذایی خاص امتناع می کند، والدین آن را بر می دارند و غذای دلخواه کودک را مهیا می کنند.
  3. برخی از کودکان به خاطر بیماری های خاص یک مقطع رشدی خود مثل بیماری برگرداندن غذا بر اثر التهاب معده و مری،سندرم روده باریک و... تجربه های غذایی مناسبی را ندارند.
  4. در خانواده هایی که فرزندان آنها مشکلات خوردن غذا دارند، یک چرخه زورگویی قابل مشاهده است. معمولا این کودکان به هنگام غذا خوردن، رفتارهای منفی زیادی دارند رفتارهایی چون،لجبازی، شکایت،نافرمانی، بازی بازی کردن با غذاو... و در عین حال، والدین نیز هنگام غذا دادن به کودک رفتارهای منفی بیشتری نشان می دهند، یعنی بیشتر دستورات منفی و ناخوشایند می دهند و یا اظهارات منفی زیادی به هنگام غذا دادن به بچه اظهار می کنند.

درمان مشکلات غذا نخوردن کودکان

کودکانی که مشکلات غذا نخوردن دارند معمولا آنقدر می خورند که رشد کنند. مشکلات شان هم معمولا بدون درمان رفع می شود؛ ولی بعضی از این کودکان به قدر کافی مواد غذایی دریافت نمی کنند و در برخی موارد رشد جسمی، اجتماعی و هیجانی آنها به خطر می افتد که در چنین مواقعی واجب است برنامه مناسبی برای تغذیه کودک تنظیم شود .
لذا برای پیشرفت سریعتر در درمان، همکاری متخصص تغذیه کودک و روان شناس کودک لازم و ضروری است.اما در شرایط معمول تر درمانی سیری متفاوت از قبل دارد.ماهیت مشکل بر درمان بسیار تاثیر گذار است.

توجه به عوامل خانوادگی بالخص والدینی و محیطی بسیار حائز اهمیت است. والدینی که در مورد اختلالات خوردن فرزند خود کمک می خواهند، دربسیاری از موارد، مشکلات هیجانی و زناشویی دارند که این عامل به خودی خود تاثیر مبرهن و بسزایی در مشکل فرزند دارد، درمان صرف مشکل کودک کارساز نیست و حتی به طور قطع می توان اظهار کرد که درمان بی نتیجه است.

تجارب بالینی متعدد نشان داده است برطرف کردن مشکل والدین، منجر به رفع مشکل غذا نخوردن کودک نیز می شود.

علت قورت ندادن غذا

  • روال معمول غذایی را تغییر دهید :

روال معمول غذا خوردن فرزند خود را تغییر دهید تا بیشتر از قبل متمایل به غذا خوردن شود. بهتر است یک نفر نیز همراه کودک غذا بخورد، البته آن فرد باید در مقابل رفتارهای امتناعی کودک از غذا خوردن صبر پیشه کند و هرگز به زبان بازی و کنایه زدن متوسل نشود.
در حد فاصل بین وعده های اصلی غذا خوردن، سعی کنید دسترسی کودک به غذا را به حداقل برسانید. به احتمال زیاد باید غذاهای سبک بین وعده های اصلی را نیز حذف کنید و به کودک فقط آب بیاشامید. اگر چه بسیاری از والدین این روش را نمی پسندند، اما اگر قرار است به کودک غذاهای سبک بدهیم، غذاها باید سر وقت داده شوند و آن هم به مقدار بسیار محدود.

  • از تکنیک توجه افتراقی کمک بگیرید :

در این تکنیک لازم است شما محرک مطلوب یا تقویت کننده مثبتی را به وقوع یک رفتار غذایی مناسب (مثلا به خوردن غذایی که کودک قبلا از خوردن آن امتناع می کرد) وابسته کنید. در عین حال، پاسخ های نامناسب کودک ( مثلا غذا نخوردن او ) را نادیده بگیرید، یا روی خود را برگردانید.
برای این کار بهتر است شما مقدار کمی از غذایی را که کودک قبلا نمی خورده را به او بدهید، اگر خورد، او را تشویق کنید اگر نخورد، چیزی به او نگوئید فقط روی خود را برای چند ثانیه از او برگردانید.
سپس دوباره غذا را پیش بکشید این کار را چند بار لازم است تکار کنید(برای این که کودک غذایی را که قبلا از خوردنش امتناع می کرده را بپذیرد، 10 بار ارائه غذا واجب است). حتی گاهی ممکن است این کار به تعداد جلسات متعددی تکرار شود تا کودک آن غذای امتناعی خود را قبول کند.

حتماً بخوانید:
غذاهای ممنوع برای نوزادان : ۲۰ غذایی که نباید به کودک خود بدهید

غذاهای ممنوع برای نوزادان : ۲۰ غذایی که نباید به کودک خود بدهید

غذاها و خوراکی های ممنوع برای کودک : اگر شما هم کودک کوچک در منزل دارید و دوست دارید که درباره بایدها و نبایدهای تغذیه ای کودکتان بیشتر بدانید این…
  • از دیگر تقویت کننده های رفتاری استفاده کنید :

خوردن غذاهای مورد علاقه کودک را به خوردن غذاهایی که او دوست ندارد، وابسته کنید.
بعد از خوردن یک غذای نادلخواه، مجاز است کارهای لذت بخش مثل بازی با پلی استیشن برای مدتی کوتاه، انجام دهد.
کودک بعد از خوردن یک غذای نادلخواه می تواند برای مدتی کوتاه با اسباب بازی دلخواه خود بازی کند.
بابت هر غذایی نادلخواهی که کودک می خورد به او نمره دهید و در نهایت بعد از رسیدن نمرات به یک حد نصابی، نمرات را با برخی از فعالیت ها تعویض کنید.
دختر من 22ماهش هست. وزن 11 کیلو . دخترم عادت به جویدن غذا نداره و حتما باید غذاش کمی له باشه که به راحتی قورت بده و اگر از غذای خودمون تو دهنش کنم میده بیرون. می خوام ببینم چطوری می تونم بهش هم یاد بدم هم عادتش بدم به غذاهای خودمون. دندوناشم 4 تا آسیاب هاش در اومده.

آیا این جور غذا خوردن عادی هست؟

پاسخ دکتر محمد حسن خسروی فارسانی، متخصص اطفال:

دوست عزیز، بعضی از کودکان تا سن 2/5 سالگی جویدن را خوب انجام نمی دهند. علت آن اغلب عدم آشنا کردن کودک با غذای نیمه جامد از سن 6 – 7 ماهگی است. باید نحوه گاز گرفتن و جویدن را به فرزندتان آموزش دهید. می توانید با استفاده از بازی های جذاب برای کودک، با گاز زدن خوراکی ها و یا فوت کردن در نی داخل لیوان پر از آب باعث تقویت عضلات جویدن کودک شوید. استفاده از میوه هایی مثل سیب، خیار و هویج برای گاز زدن و تشویق به جویدن هم موثر است.



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.2 از 5 (46 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

۱۱ دیدگاه

شما هم می توانید نظرات خود را ثبت کنید

Farid | ۱ سال پیش
پسز منم ۷سالشه غذا نمیجوه میخوره ولی میبلعه چکارش کنم ؟؟!شما چیکار کردین (خوب شد ؟)
1
7
سما | ۴ سال پیش
پسرم ۲۰ ماهشه از شش ماهگی کم غذا شده ولی چند ماهی است اصلا تمایلی به غذا نداره .. غذا رو حتی تا ده دقیقه هم تو دهنش نگه میداره و بعد میریزه بیرون با اولین اوغ زدن استفراغ می کنه و تمام غذاشو میریزه اصلا تمایلی به غذا نداره خواهش می کنم کمک کنید شربت اشتها و مولتی ویتامین هیچ تاثیری روش نداره چند مدل بهش دادم اثر نکرده
17
48
ali | ۵ سال پیش
پسرمنم سه سالشه بلد نیست غذارو بجوه چکار کنم
9
33
پاسخ ها:
دلوین | ۱ سال پیش
شما چیکار کردین که بچتون خوب شد چون دختر منم همینطوره
1
8
ftm | ۵ سال پیش
دختر من ۶ سالشه غذا شو نمیجوه توی دهنش نگه میداره میمکه نمیدونم چکارش کنم ۱ساعت توی دهنش نگه میداره چه دکتری ببرم راهنمای کنید
16
62
وحید | ۵ سال پیش
با سلام دختر من۳ ساله هست وزنش۹کیلو و قد۸۵س
چکار کنیم غدا نمیخوره معده کوچیکی داره دوتا لقمه خورده سیر میشه.وقتی غذا میدیم بهش دراز میکشه میخوره و خیلی توی دهانش نگه میداره و حداقل برای صد گرم پلو یک ساعت وقت میبره بخوره.خیلی از مکمل های غذایی و دارویی گرفایم اما جواب نداده چکار میشه کرد؟
7
49
بهار | ۶ سال پیش
دخترم ۱۹ماهشه که وزن و قد تولدش به ترتیب ۲۸۷۰ و ۴۹ بود.۱۰تا دندان دراورده از بچگی رفلاکس داشت و بسیار بد غذا حتی شیر خودمو خیلی کم میخوردوشیر خشک را هم در دهانش نگه میداشت وقتی که غذای نیمه جامد را هم شروع کردم یا اصلا نمیخورد یا ساعتها تو دهنش نگه میداشت به حدی که انقدر دهانش پر میشد که حالت تهوع بهش دست میداد داروهای رفلاکس را مصرف میکرد تا اینکه با نطر دکتر متخصص گوارش اندوسکوپی شد ایشان گفتند رفلاکس داره اما انقدر زیاد زیاد نیست که منجر به نخوردن غذا بشه و اینطوری یاد گرفته حدود ۲هفته ای بعد از اندوسکوپی خوب شد سیب موز و بیسکویت و هویج را گاز میزد و میجوید و میخورد اما دوباره مثل قبل شده اصلا دهانش را تکان نمی دهد خیلی عصبی شدم واقعا درمونده ام همه میگند بهش غذا نده تا زمانی که خودش بخواهد گرسنه نگهش دار درحال حاصر نکسیوم ۲۰روزی نصف میخوره وشربت استراتوکس و جینکویتون هر ۱۲ ساعت ۲.۵ سی سی و پدیلاکت هر ۱۲ساعت ۵ قطره وزنش۱۱.۳۰۰ و قدش۸۰ خواهش میکنم کمکم کنید باتشکر
0
7
پاسخ کارشناس:
با سلام. کودک 19 ماهه این همه دارو برای یک عادت غذایی که در این سن طبیعی هم هست؟ ! فکر نمیکنید بیش از حد حساس شده اید و این حساسیت باعث ایجاد مشکلات بیشتر برای فرزندتان خواهد شد . اگر به متخصص تغذیه کودکان مراجعه کرده اید و مشکلی را بیان نکرده اند باید صبر کنید . داروهایی که حتی پزشک ان برای کودک شما تجویز میکنند در واقع بیشتر برای آراماش خود شما است تا کودکتان !
مبینا | ۶ سال پیش
سلام. پسرم ۳۱ ماه دارد تا یکسال و نیم رفلاکس داشت و آلژی غذایی و اجازه خوردن غذاهای متنوع و نداشت . الان تنها توانستم غذاهای نرم را به او بدم و غذای معمولی و نمیخوره. خودش چیزی و گاز نمیزنه مثلا میوه بیسکوئیت و اصلا داخل دهان نمیگذارد و با دندان هم نمیکند. خیلی اصرار کنم فقط بهش زبان میزنه. ممنون میشم راهنمایی کنید.
2
17
پاسخ ها:
الهام رنجبر | ۵ سال پیش
سلام دخترم ۴ سالشه تواین ۴ سال ۱ بار نشده درست غذا بخوره همیشه غذاشو گوشه دهانش نگه میداره ۱ وعده غذایی که میخوام بهش بدم ۱ ساعت تا ۱ ساعت ونیم طول میکشه دیگه درمونده شدم لطفا راهنماییم کنید برای ترک این عادتش
16
61
Mahdieh | ۵ سال پیش
سلام عزیزم میخواستم بپرسم مشکل فرزندتون برطرف شد.منم وضعیت مشابه شما رو دارم الان به آینده امیدوار باشم که بجوه غذاشو؟
6
25
مهدیه اعرابی | ۵ سال پیش
سلام عزیزم منم پسرم مشابه پسر شماست.چند ماه کوچیکتره.الان فرزندتون میتونه بجوه غذاشو؟
11
38

hits