تاخیر رشد در کودک نوپا همراه با علائم آن
یازده ماهگی شروع حرکت های کودک است. او از این سن کم کم می تواند روی پا های خودش حرکت کند ، بنشیند و برخیزد همچنین تعادل بیشتری نسبت به قبل دارد. در این سن کودک بسیار کنجکاو است و دوست دارد به همه جا سرک بکشد. به همین دلیل باید پدر و مادر بشتر از قبل مراقب حرکات کودکشان باشند.
گشت و گذارهای خانگی
در این سن او شروع به قدم زدن در فضای خانه می کند. بعضی از بچهها زودتر از این زمان و گروهی دیگر کمی دیرتر شروع به این کار می کنند. اگر فرزندتان از گروهی است که در11 ماهگی هنوز موفق به کسب این مهارت نشده است، نگران نباشید.کوچولو در این زمان روی مبلها راه میرود و تعادلش را حفظ ميکند. اگر برای سرک کشیدن به جایی قدش کوتاه باشد،او روی انگشتان شست پای خود میایستد و به اطراف نگاه می کند.او آنقدر مهارت پیدا کرده است که بتواند خم شود و چیزی را از روی زمین بردارد و بلند کند.
کفش های کوچولو
اکنون باید برای او یک جفت کفش تهیه کنید. پوشیدن کفش در خانه هنگام گشت و گذار و کنکاشهای کودکانه باعث می شود تا عضلات پاهایش تقویت شود.برای زمانهایی که او را با خود به بیرون می برید یک جفت کفش نرم تهیه کنید. زیرا نرمی کفشها عضلات پای او را تقویت می کند و او روي پاهایش راحتتر ميایستد.
پله نوردی
کوچولو به بالا رفتن از پله علاقه خاصی دارد. او به محض اینکه پلههایی را در برابر خود می بیند با شادمانی از آن بالا می رود، ولی به یاد داشته باشيد که او هنوز قادر نیست که از آن پائین بیاید. بنابراین باید او را در پائین آمدن از پله کمک کنید، تا دچار حادثه ای نشود. اگر کوچولو در این بالا و پائین رفتنها زمین خورد به طرف او بروید و در حالی که میخندید او را در آغوش بگیرید، ولی به گونهای رفتار نکنید که او احساس کند این زمین خوردن یک بازی است.
زمان خواب
در این ماه بار دیگر با تغییراتی در زمان خواب او مواجه می شوید. چرت زدنهای او در طول روز کاهش پیدا می کند ولی در عوض خواب شبانه اش طولانیتر میشود. این زمان گرچه فرصت خوبی است تا كودك شب ها خوابی آرام داشته باشد، با این حال تلاش کنید که پس از ناهار یک خواب کوتاه داشته باشد، تا انرژی بیشتری را احساس کند. اگر تمایل دارید کوچولو شبها راحت تر به خواب برود، قبل از خواب او را حمام کنید. این کار باعث می شود که در طول شبها کمتر از خواب بپرد.
اختلال رشد چیست؟
اختلال رشد بچه به ناتوانی کودکان و شیرخواران از رشدطبیعی گفته میشود. تا زمانی که تشخیص خاصی برای توجیه این مشکل نباشد از اصطلاح اختلال رشد بچه صحبت میشود سنی که این بیماری آن رادربرمیگیرد ۵-۱سالگی است .
علائم شایع اختلال رشد
دور سر، وزن و قد این کودکان به طور طبیعی رشد نمیکند. مهارتهای حرکتی این گونه کودکان از جمله چرخیدن در تخت ونشستن وایستادن و راه رفتن معمولا" دیرتر از حالت طبیعی سایر کودکان ظاهر میشود. مهارتهای ذهنی و اجتماعی مانند صحبت کردن، رابطهٔ اجتماعی و غذا خوردن بدون کمک دیگران و اختیار ادرار و... نیز غالبا" از حالت طبیعی و نرمال خود به تآخیر میافتد.وقتی در مورد مراحل شکل گیری مهارت های حرکتی ظریف و درشت کودکان صحبت می کنیم، محدوده وسیعی از آنچه که به آن طبیعی گفته می شود برای کودکان نوپا در نظر گرفته می شود.
برای مثال راه رفتن کودک را در نظر بگیرید، بعضی از کودکان یک دفعه شروع به دویدن می کنند در حالی که کودکان دیگر مشغول تاتی تاتی کردن هستند. معمولا این تفاوت ها کاملا طبیعی و نرمال هستند اما اگر مدت زمان زیادی طول بکشد که کودک بتواند قاشق در دست بگیرد و یا اولین قدمش را بردارد، احتمال تاخیر در رشد مهارت های ظریف یا درشت حرکتی وجود دارد.خوشبختانه راه های زیادی وجود دارند که با استفاده از آنها می توانید به رشد مهارت های کودک سرعت دهید. همین حالا شروع کنید، با جواب دادن به متداول ترین سوالات در خصوص تاخیر مهارت های حرکتی ظریف و درشت کودکان نوپا می توانید به روند رشد این مهارت ها کمک کنید.
تاخیر مهارت های ظریف و درشت حرکتی به چه معناست؟
همانطور که مشخص است، کودکانی که دچار تاخیر در مهارت های ظریف حرکتی هستند، قادر نیستند به خوبی از ماهیچه های کوچک خود استفاده کنند، بنابراین کارهایی مانند نگه داشتن مدادرنگی با انگشتان برای این دسته از کودکان نیاز به دقت و توجه زیادی دارد. زمانی که نوبت به مهارت های حرکتی درشت می رسد، مشکل مربوط به ماهیچه های درشت و تسلط بر مهارت هایی مانند راه رفتن، لگد زدن، رقصیدن و بالا رفتن از پله ها می شود.
نشانه های تاخیر در مهارت های حرکتی ظریف و درشت کدامند؟
برخی از علائم مهمی که باید نسبت به آنها حساس باشید:- تاخیر در رسیدن به مراحل رشد فیزیکی مانند غلت زدن و نشستن- عدم وجود نشانه هایی مبنی بر شروع راه رفتن در ۱۸ ماهگی- اندام سفت یا توان ماهیچه ای اندک (کودک نمی تواند اجسام با وزن سنگین را نگه دارد)- همیشه روی نوک انگشتان پا راه می رود- قادر نیست از هر دو سمت بدنش استفاده کند (فقط با پای چپ لگد می زند)
- نمی تواند به آسانی اشیا را نگه دارد و از آنها استفاده کنید (قادر نیست فنجان را در دستش نگه دارد و یا با مداد رنگی خط خطی کند)- دست و پا چلفتی است و اغلب زمین می خورد- بعد از ۱۸ ماهگی آب دهانش بیرون می ریزد- در جویدن و بلیعدن مشکل دارداز دست دادن مهارت های حرکتی که پیش از این بر آن تسلط داشته است مانند دست تکان دادن برای خداحافظی (مگر اینکه دچار بیماری یا استرس و یا یادگیری مهارت تازه ای باشد، در این موارد پسرفت کودک طبیعی است)
روش های تشخیص تاخیر در مهارت های ظریف و درشت حرکتی کدامند؟
علاوه بر اینکه پزشک کودک بر مراحل رشد او نظارت دارد، تشخیص تاخیر در مهارت های فیزیکی در وهله اول توسط والدین صورت می گیرد. مراقب نشانه هایی که در بالا به آن اشاره شد باشید و در صورت مشاهده هرگونه نقص و یا شاخص تاخیر رشدی کودکان نوپا، بدون معطلی به پزشک مراجعه کنید. به احتمال زیاد، پزشک بررسی های بیشتر توسط متخصص رشد و/ یا عصب شناس و یا شرکت در برنامه های بازتوانی اولیه را توصیه خواهد کرد.این معاینات بر وضعیت کلی، قدرت، واکنش و هماهنگی ماهیچه ای متمرکز است و در مرحله بعدی متخصص رشد ذهنی نتایج معاینات را بررسی می کند تا تشخیص رسمی و نهایی انجام شود. این تشخیص می تواند هیپوتونی (کاهش کشیدگی عضلات)، خام حرکتی و یا تاخیر حرکتی ساده باشد.
علت تاخیر در مهارت های حرکتی درشت و ظریف چیست؟
مشکلات و بیماری های عصبی مانند فلج مغزی و خام حرکتی - نوعی اختلال حرکتی است که کودکان در انجام الگوهای حرکتی متناسب با سنشان از هماهنگی و تبحر لازم برخودار نیستند و برای طراحی و انجام کامل وظایف خود دچار مشکل می شوند – بر عملکرد مغز برای ارسال پیام به ماهیچه ها تاثیر می گذارند و منجر به مشکلات مرتبط با مهارت های حرکتی می شوند.
روش های بهبود تاخیر مهارت های حرکتی ظریف و درشت کدامند؟
خبر خوب این است که RX مخصوص کودکان مبتلا به تاخیر رشدی شامل کاردرمانی، گفتاردرمانی و درمان های فیزیکی است. این نوع درمان بیشتر شبیه بازی مخصوص کودکان طراحی شده است. به طور مثال برای تقویت ماهیچه های دست کودک، کاردرمانگر اسباب بازی های مخصوص دست ورزی را در اختیار کودک قرار می دهد و یا برای بهبود تعادل و هماهنگی ماهیچه ای از تجهیزاتی که در زمین بازی وجود دارند، استفاده کند.
گردآوری: مجله ی اینترنتی دلگرم
- برچسبها
- رشد
- رشد کودکان
- تاخیر رشد
دیدگاه ها