طبع ترنجبین چیست ؟
گیاهان دارویی در ایران همیشه مورد توجه بوده و در طب سنتی کاربردهای فراوانی نیز دارد. یکی از این گیاهان دارویی "ترنجبین" است. ترنجبین ماده ای شیرین است که به صورت شبنم روی گیاه خارشتر یا خاربز می نشیند.
این شیرابه های قندی به طور طبیعی و با ایجاد شکاف به خارج تراوش می شود. مصرف ترنجبین، سرفه را تسکین داده و درد سینه را از بین میبرد.
گیاه خارشتر درختچه یا بوته خاری است که در بیابان ها و دشت های کم ارتفاع ایران (خراسان، یزد، اطراف قم و بوشهر) به صورت خودرو می روید.
در فصل گرما و در اواخر تابستان؛ شبها روی برگها و شاخه های این گیاه قطرات ترنجبین ظاهر می شود و روستاییان محل صبح های خیلی زود قبل از طلوع آفتاب آن را جمع آوری می کنند.
طبع گیاه ترنجبین
طبع ترنجبین، گرم و تر است. ترنجبین ملین و مسهل است. دوز مصرفی ترنجبین به عنوان ملین بر حسب سن بیمار بین 10 تا 70 گرم است که با کمی آب مصرف میشود.
طبع عرق ترنجبین
طبع عرق ترنجبین نیز همانند گیاه آن گرم می باشد و برای برطرف نمودن بسیاری از مشکلات مفید است.
طبع ترنجبین در طب سنتی
خواص ترنجبین برای سلامتی
ترنجبین خواص بسیاری برای بدن دارد و می تواند بسیاری از بیماری ها را درمان کند. خواص ترنجبین عبارت است از:
ترنجبین و تسکین سرفه: مهمترین خاصیت ترنجبین تسکین سرفه و درمان سینه درد است.
ترنجبین و تسکین تب: برای تسکین عطش و تب ترنجبین مفید است.
ترنجبین و خاصیت ضدعفونی کنندگی: در طب سنتی از ترنجبین برای شیرین کردن جوشاندههای گیاهی استفاده میشود؛ ترکیب ترنجبین با فلوس خاصیت ضد عفونیکنندگی دارد.
ترنجبین خاصیت ضد عفونی کنندگی خوبی دارد و میکروب ها را از بین می برد، به همین دلیل برای درمان بیماری های عفونی مفید است.
ترنجبین و رفع عطش: برای رفع عطش و تب ترنجبین مفید است.
ترنجبین و ایجاد تعریق: یکی دیگر از خواص ترنجبین معرق بودن این گیاه است.
ترنجبین و درمان بواسیر: دم کردهی گل های ترنجبین برای بواسیر مفید است.
روغن ترنجبین و بهبود روماتیسم: افراد برای درمان روماتیسم باید از ماساژ موضعی روغن برگهای ترنجبین استفاده کنند. این روغن برای درمان دردهای روماتیسمی مفید است.
کمک به دفع سنگ کلیه: عرق ترنجبین در دفع سنگ کلیه و مثانه نیز تا حدودی مؤثر است. عرق ترنجبین بهترین گزینه برای دفع سنگ کلیه و مثانه است.
مبارزه با انگل ها: ترنجبین یکی از پرکاربردترین داروهای گیاهی برای درمان بیمارانی است که همیشه از بیماری های انگلی رنج می برند زیرا در ترنجبین ماده ای به نام سانتونین وجود دارد که یکی از قوی ترین مواد برای از ببن بردن انگل ها و کرم ها می باشد.
درمان یبوست با ترنجبین: از خواص ترنجبین در طب سنتی، درمان یبوست است. ترنجبین یکی از موادی است که دستگاه گوارش را نرم می کند و ملین است و باعث می شود تا مدفوع راحت تر حرکت کند و از ابتلا به یبوست جلوگیری کند .
دوز مصرفی آن به عنوان ملین بین 10 تا 70 گرم است که سن بیمار تایین کننده دوز مصرفی است.
ترنجبین و کاهش دیابت: ترنجبین می تواند قند موجود در ادرار را کاهش دهد و از این رو برای مبتلایان به بیماری مرض قند مفید است.
ترنجبین سرده یا گرم ؟
از دیگر خواص درمانی ترنجبین:
- درمان کم کاری کبد
- درمان نیش زدن عقرب
- کاهش دهنده عطش و تب
- درمان بواسیر با گل های ترنجبین
- دفع راحت ادرار میل کردن کره و ترنجبین
- دفع اخلاط سوخته با مصرف ترنجبین و آب پنیر
- درمان بیماری های کلیوی و سنگ کلیه با ترنجبین
- درمان روماتیسم با مالیدن روغن برگ های ترنجبین
- میل کردن ترنجبین با آب زیره برای درمان صدای شکم
- دفع اخلاط گرم با مصرف میل کردن ترنجبین با ماء الشعیر
مضرات و موارد احتیاط در مصرف ترنجبین
تعداد زیادی از خانواده ها برای بهبود زردی کودک خود از ترکیب ترنجبین و آب قند استفاده می کنند، اما نمی دانند که این مواد نه تنها تاثیری در درمان زردی کودک ندارد، بلکه باعث، اسهال و استفراغ نوزاد یا کودک شما هم می شود.
برای بررسی اثرات ترنجبین تحقیقاتی انجام شده است که نشان می دهد بیماران مبتلا به حصه، اسهال خونی، بواسیر، خون ادراری و آبله از خوردن ترنجبین خودداری کنند. این داروی گیاهی برای افرادی که گرم مزاج هستند و برای طحال مضر است.
به طور کلی بهتر است چه ترنجبین و چه عسلک ترنجبین تا جای ممکن بدون مشورت متخصص طب سنتی یا طب اسلامی میل نشود.
به ویژه اگر از ترنجبین برای درمان بیماری ها استفاده می کنید، میزان دوز مصرف و هماهنگی آن با بدن خود را باید حتما توسط متخصص طب سنتی، بررسی کنید.
مزاج ترنجبین
طرز تهیه آب ترنجبین
برای تهیه آب ترنجبین، ابتدا 12 الی 35 گرم ترنجبین را در آب جوش حل می کنید و سپس مایع صافی که روی آن هست را برداشته و اجازه دهید کمی بماند تا مواد زاید آن ته نشین شود و بعد مایع صافی را از صافی رد کنید و میل نمایید.
بهترین زمان برای مصرف آب ترنجبین صبح و به صورت ناشتا است. علت این است که تاثیر بیشتری در این زمان دارد.
روش تهیه دمنوش ترنجبین
طرز تهیه دمنوش ترنجبین بسیار آسان و ساده است. لازم که ابتدا ترنجبین را با آب بشوئید تا خاک آن گرفته شود و بعد در لیوان مناسبی ریخته و روی آن آب جوش بریزید و سپس مخلوط کنید.
حالا درب لیوان را با بشقاب یا نعلبکی بپوشانید تا دم بیاید. بعد از گذشت 15 دقیقه تا نیم ساعت دمنوش آماده شده را ابتدا از صافی رد کرده تا آب خالص آن گرفته شود.
سپس می توانید این دمنوش را میل کنید. کارشناسان طب سنتی پیشنهاد داده اند که این دمنوش را هنگام صبح و در زمانی که ناشتا هستید استفاده کنید. میزان توصیه شده آن هم از 12 تا 35 گرم است.
همچنین بخوانید:
طبع انیسون : بادیان رومی سرد است یا گرم ؟
طبع اسطوخودوس : گیاه اسطوخودوس گرم است یا سرد ؟
طبع به لیمو : به لیمو سرد است یا گرم ؟
دیدگاه ها