آفات شایع مرکبات کدامند و روش مبارزه با آنها چیست؟
مرکبات با میلیون ها هکتار سطح زیر کشت در جهان از مهمترین میوه های نیمه گرمسیری هستند که منبع قابل توجهی از ویتامین C و حاوی مواد مغذی ضروری مثل قند ها، فیبر ها، پتاسیم، تیامین، نیاسین، ویتامین ۶B، فسفر، منیزیم، مس هستند که در سبد غذایی مردم آسیا نقش قابل توجهی دارد. سالانه بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ تن مرکبات در باغات شمال کشور تولید می شود.
تنوع آفات مهم مرکبات و تراکم آن ها در نواحی مرکبات خیز شمال به علت متعادل بودن دما، بالا بودن میزان بارندگی و رطوبت نسبت به جنوب کشور بسیار زیاد است. شناخت درست بیولوژی آفات مرکبات و بکارگیری روش های صحیح و به موقع مبارزه علاوه بر کنترل آن ها، کاهش مصرف سموم، حداقل تاثیر روی دشمنان طبیعی و تخریب عوامل محیط زیست را به دنبال دارد. در حال حاضر مهمترین آفات درختان مرکبات در کشور از حشرات، کنه ها و نرم تنان به قرار زیر است:
- آفت بالشتک مرکبات یا آفت پنبه ای Pulvinaria aurantii:
از مهم ترین شپشک باغات مرکبات شمال کشور است که با تغذیه از شیره گیاهی سبب تضعیف درختان و ریزش برگ و میوه و تجمع قارچ فوماژین یا دوده میشود. این حشره با بدنی سفید رنگ و مومی از اواخر فروردین ماه تا مهر ماه پشت برگ فعالیت می کند و ۲ نسل در سال دارد.
مبارزه با بالشتک مرکبات:
سمپاشی در اسفند ماه با روغن امولسیون شونده ۱ تا ۱٫۵ درصد ترکیب با حشره کش ها / پرورش و نگهداری کفشدوزک کریپت در زمستان و رهاسازی آن در اواسط خرداد ماه به عنوان کنترل کننده بیولوژیک / هرس زمستانه درختان و بریدن شاخه های آلوده / استفاده از سموم دورسبان به نسبت ۱٫۵ تا ۲ لیتر در هزار و پیری پروکسی فن (آدمیرال) ۰٫۵ تا ۰٫۷ لیتر در هزار
- کنه زنگ یا کنه ای نقره ای مرکبات Panonychus citri:
یکی دیگر از آفات درجه یک و مهم در مناطق شمالی کشور است که به دلیل سمپاشی بی رویه بر علیه سایر آفات مرکبات و نابودی دشمنان طبیعی آن این حشره را به یکی از معضلات باغداری تبدیل کرده است. این کنه دارای بدنی قرمز که علاوه بر روی مرکبات، بعضاً محصولات دیگر مانند پاپایا، کاساوا یا انگور را نیز آلوده میکنند. این کنه گیاه خوار با تغذیه از شیره گیاهی می تواند ریزش زودهنگام برگ، خشکیدگی سرشاخه،ایجاد لکه های برنزه و سوخته روی برگ و میوه، کاهش کیفیت میوه ها و کاهش قدرت درختان را سبب شود.
پیشگیری:
استفاده از آبیاری بارانی به جای آبیاری غرقابی و یا قطره ای. / تغذیه مناسب درختان و مصرف بیشتر کودهای پتاسه.
مبارزه:
شست و شو درختان با فشار مشخص آب یا استفاده از صابون های محلول پاشی می تواند موثر باشد. / در زمستان با روغن پاشی به نسبت ۱٫۵% به تنهایی و یا همراه با سموم تترادیفون ۷٫۵۲% (تدیون-وی ۱۸) و کلوفنتزین ۵۰% (آپولو) به منظور تخم کشی آفت استفاده کرد.
در بهار یا تابستان نیز در صورت مشاهده آفت استفاده از سموم بروموپروپیلات ۲۵% (نئورون)، بنزوکسی میت ۲۰% (سیترازون)، هگزی تیازوکس ۱۰% (نیسورون)، فن پیروکسی میت ۵% (ارتوس) و اسپیرودیکلوفن ۲۴% (اینوایر) به همراه روغن در کنترل آفت قابل توصیه میباشد. / تنوع در استفاده از کنه کش ها میتواند از بروز مقاومت جلوگیری کند.
- راب خاکستری Parmacella ibera :
راب خاکستری از لحاظ جمعیت و میزان خسارت، گونه غالب نرم تنان باغ های مرکبات استان مازندران است. در استان های شمالی کشور در فصول بهار و پاییز و خصوصا در آبان ماه به حداکثر فعالیت و خسارت خود میرسد. این جانور هر ساله خسارت زیادی به میوه های مرکبات به ویژه نارنگی و نهالستان های مرکبات وارد نموده و موجب خسارت زیادی به باغداران می شوند.
پیشگیری:
حذف علف های هرز زیر سایه انداز درختان ضروری است. / برداشت زود هنگام میوه های رسیده / استفاده از نوار مسی فعال شده در اطراف طوقه درختان.
مبارزه:
استفاده از طعمه مسموم متالدهید به میزان ۲۰-۱۵ کیلوگرم در هکتار / فسفات آهن(فریکول) به میزان ۵ گرم در مترمربع هنگام غروب آفتاب در سایه انداز درختان
- تریپس scirtothrips citri :
تریپس مرکبات از شایع ترین آفات مرکبات در جنوب و بعضی نواحی شمالی کشور است. حشرات کامل به رنگ زرد یا نارنجی است و با بالهای ریشک دار هستند که روی برگ های جوان و میوه ها و سرشاخه ها تخم گذاری میکنند. این حشره با تغذیه از گیاه باعث میشود که با رشد میوه پوست اطراف محل خسارت چوب پنبه ای شده و تغییر رنگ و حالت بدهد به علاوه رگه های خاکستری روی در اطراف رگبرگ میانی برگ ها جوان ایجاد میشود.
مبارزه:
بهتر است کارت زرد و آبی چسبناک نصب کنید / تیامتوکسام ۰٫۳ گرم در لیتر / ایمیداکلوپرید ۱۷.۸% SL به میزان ۰٫۳ میلی لیتر در لیتر / اسپینوساد ۴۵% SC به میزان ۰٫۴ گرم در لیتر
- مگس میوه مدیترانه Ceratitis capitata:
این حشره یکی از مخرب ترین آفات حشرات جهان است. به دلیل پراکندگی وسیع آن در سراسر جهان، تکثیر بسیار سریع، توانایی آن برای تحمل آب و هوای سردتر نسبت به سایر گونه های مگس میوه های گرمسیری و طیف وسیعی از میزبانان، در بین گونه های مهم اقتصادی مگس میوه، رتبه اول را دارد.
لاروها از مغز میوه های میزبان تغذیه می کنند، گاهی اوقات در داخل آن تونل می کنند و در نهایت کل میوه را به یک توده آبدار و غیرقابل خوردن تبدیل می کنند.بزرگسالان دارای بدن عمدتا تیره با دو نوار سفید روی شکم مایل به زرد هستند. بالهای آنها دارای نوارهایی از علائم قهوه ای، زرد و سیاه است.
مهمترین آفات درختان پرتقال کدامند و چگونه با آنها مبارزه کنیم
مبارزه:
حذف میوه از گیاهان / از بین بردن درختان میوه وحشی یا نادیده گرفته شده / استفاده از فرمون جذب کننده / طعمه پاشی (لکه پاشی) با پروتئین هیدرولیزات:۳ لیتر پروتئین هیدرولیزات در ۱۰۰ لیتر آب به همراه سم مخلوط می شود و به صورت یک ردیف در میان سمت جنوب درختان لکه پاشی (سمپاشی سبک) می شود. طعمه پاشی یک ماه قبل برداشت شروع و تا پایان برداشت نیز انجام شود.
منبع : مزرعه
۱ دیدگاه