دلگرم
امروز: یکشنبه, ۱۷ آبان ۱۴۰۵ برابر با ۲۷ جمادى الأول ۱۴۴۸ قمری و ۰۸ نوامبر ۲۰۲۶ میلادی
معنی و مفهوم بیت 'سالها نرد خدایی باختی' از پروین اعتصامی
زمان مطالعه: 2 دقیقه
آشنایی با معنی عمیق بیت 'سالها نرد خدایی باختی' از پروین اعتصامی و نمادهای به کار رفته در آن.

معنی بیت " سالها نرد خدایی باختی "

در ادامه با معنی و مفهوم این بیت زیبا " سالها نرد خدایی باختی " از پروین اعتصامی آشنا می شوید. با دلگرم همراه باشید.

معنی بیت سالها نرد خدایی باختی

مصرع اول: سال های زیادی را در بازی زندگی، به دنبال چیزهای دنیوی و مادی بودی و در این راه شکست خوردی. “نرد خدایی باختن” به معنای از دست دادن فرصت های معنوی و تمرکز بر امور دنیوی است.

مصرع دوم: تو نتوانستی مشکل اصلی را تشخیص دهی و آن را از مشکلات فرعی تشخیص ندادی. گره اصلی، دلبستگی به دنیا و غفلت از خداست، در حالی که مشکلات دیگر، پیامدهای این گره اصلی هستند.

سالها نرد خدایی باختی

🔹 نرد: نرد یک بازی باستانی است که در آن، مهره ها با توجه به تاس انداخته شده، حرکت می کنند. این بازی، نمادی از زندگی است که در آن، انسان ها با توجه به تقدیر و سرنوشت خود، در مسیرهای مختلف قرار می گیرند. باختن در این بازی، به معنای ناکامی در رسیدن به اهداف و آرزوهاست.

🔹 خدایی: این واژه به معنای بازی با خدا یا بازی در سطح الهی است. این مفهوم، به ما یادآوری می کند که انسان ها باید در زندگی، به دنبال اهداف والا و معنوی باشند و از دلبستگی به امور دنیوی دوری کنند.

🔹 گره: گره نمادی از مشکلات و پیچیدگی های زندگی است. در این بیت، شاعر به دو نوع گره اشاره می کند: گره اصلی و گره فرعی. گره اصلی، دوری از خدا و دلبستگی به دنیاست، در حالی که گره های فرعی، مشکلات و سختی هایی هستند که در نتیجه این گره اصلی به وجود می آیند.

همچنین بخوانید:
معنی و مفهوم بیت سعدی: از آن مرد دانا دهان دوخته است

معنی و مفهوم بیت سعدی: از آن مرد دانا دهان دوخته است

آشنایی با معنی و پیام زیبای بیت سعدی درباره اهمیت سکوت و پرهیز از سخن بیهوده

✉ پروین اعتصامی با استفاده از این نمادها و استعاره ها، به ما می آموزد که اگر در زندگی به دنبال خوشبختی و آرامش هستیم، باید به دنبال خدا باشیم و از دلبستگی به دنیا دوری کنیم. مشکلات و سختی های زندگی، نتیجه دوری از خدا و توجه بیش از حد به امور مادی است.

 

۱ دیدگاه

شما هم می توانید نظرات خود را ثبت کنید

نبی اله یزدان | ۴ ماه پیش
با احترام ، من فکر می کنم معنی غلط هست.
منظور مولانا این بوده که هزاران سال در بازی زندگی نقش خدا را بازی کردی و هنوز فرق بین این دو گره را نمی دانی ؟؟
باختی ، در اینجا نه به معنای باختن است بلکه به معنای بازی کردن، بیانداختی ، یا شاید منظورش، خدا کسی بوده که مهره‌های تاس در دستش بوده و او تاس ها را می انداخته.
0
0


hits