کرکس ها پرندگان لاشخوری هستند که در نقاط مختلف دنیا غیر از قطب جنوب و استرالیا می توان آن ها را یافت. پرنده کرکس برخلاف تمام پرندگان برای خود خانه و آشیانه نمی سازند. این پرندگان حیوانات سالم را به ندرت مورد حمله ی خود قرار می دهند. ولی ممکن است حیوانات زخمی و بیمار را بکشند.
ویژگی های ظاهری پرنده کرکس
سر اغلب کرکس ها تاس و بدون پر است. طبق تحقیقاتی که انجام گرفته پوست لخت کرکس در تنظیم کردن حرارت بدن بسیار مهم است. همین امر سبب می شود که در هنگام سردی هوا کرکس ها برای گرم کردن سر خود را در بدشان فرو برند و هنگام گرم بودن هوا گردن خود را باز کنند. هم چنین تاس بودن سر آن ها باعث می شود زمانی که پرنده کرکس برای خوردن گوشت حیوانات مرده سرش را داخل بدن آنها می برد، میکروب وارد بدن آن نشود.
کرکس ها همچون عقاب ها، جغد ها، قوش ها و … ازجمله پرندگان گوشت خوار هستند. قدرت بینایی این پرنده بسیار قوی ولی بویایی آن ضعیف است. عمر این حیوانات طولانی است و تقریبا سی سال عمر می کنند.
تغذیه پرندگان کرکس
کرکس ها اغلب از مردار حیوانات و یا حتی مردار انسان ها تغذیه می کند. پرنده اگر نتواند شکار خود را پیدا کند در میان زباله ها در جست جو پیدا کردن غذا است. جالب است بدانید که اگر کرکس تخم پرندگان و یا خزندگان را پیدا کند، با سنگی که به منقارش گرفته این تخم ها را می شکند و از مواد درون آن به عنوان غذا استفاده می کند.
چرا کرکسها با خوردن گوشت فاسد نمیمیرند؟
محققان معتقدند که عامل اصلی نجات کرکسها در برابر رژیم غذایی مملو از گوشت فاسد و گندیده تنها ژنهای منحصربهفرد این حیوان است.
محققان موسسه علوم و تکنولوژی کره جنوبی با مطالعه بر روی کرکسهای مردارخوار موفق به کشف توالی ژنی موثر در تولید اسید معده قدرتمند این جاندار برای از بین بردن باکتریها و ویروسهای موجود در لاشه حیوانات شدند.
دکتر جان باک، متخصص علوم ژنتیک از موسسه آلسون کره جنوبی اظهارکرد:
سیستم ایمنی و دستگاه گوارش کرکسها در مقایسه با سایر جانداران مقاومت بسیار بیشتری دارد به طوریکه در مطالعات انجام شده مشخص شد که این جاندار در برابر عوامل بیماریزا موجود در لاشه حیوانات در حال فساد و میکروارگانیسمهای مهلکی همچون باسیلوس آنتراسیس عامل سیاه زخم، ویروس هاری و کزاز کاملا مصونیت دارد.
اسید معده کرکسها به طور باورنکردنی قدرتمند است به طوریکه در مطالعات انجام شده مشخص شد که معده این جاندار قادر است حتی استخوانها و فلزات را ذوب کند.
کرکسها با پهنای بال سه متری در دسته بزرگترین پرندگان جهان قرار دارند.
محققان با مقایسه ژنوم (ژن) کرکسها با عقاب سرسفید آمریکایی دریافتند که این دو گونه بر خلاف باور قبلی از نظر ژنتیکی بسیار به هم شبیهاند و به احتمال زیاد دنیای مشترک آنها در ۱۸ میلیون سال قبل منقرض شده است.
منبع: ایسنا
۱ دیدگاه