شناخت آفات درخت گردو و مبارزه با آن ها
جالب است بدانید درخت گردو با جثه بزرگ و چوب سختی که دارد اما گیاه حساسی است که ممکن است در معرض آفت ها قرار بگیرد. همانطور که می دانیم پیشگیری از وقوع هر کاری بهتر از درمان آن است در موضوع آفت های درخت گردو نیز با شناخت این آفت ها و راه جلوگیری از آنها می توان از خسارت های زیان بار آن جلوگیری کرد.
گردو یکی از پرطرفدارترین و مفیدترین از انواع مغزیجاتی است که بیشتر در وعده های غذایی صبحانه مورد استفاده قرار می گیرد.هم چنین قیمت بالا و ارزش اقتصادی آن باعث می شود که باغبانان علی رقم زحمت های فراوان پرورش این میوه، تشویق به ایجاد باغات گردو شوند. این میوه که از درختی بسیار بلند با چوب سخت است، گاه در برابر آفت ها در امان نبوده و دچار آسیب هایی می شود. در این مطلب از دلگرم به بررسی آفات درخت گردو می پردازیم.
عظیم بودن این درخت گاهی سبب می شود که باغداران به راحتی نتوانند تمامی قسمت های درخت را به خوبی سمپاشی کنند و این اتفاق زمینه ساز ایجاد آفات در این درختان می شود. مشکلی که خسارت های سنگینی را بر دوش باغداران می گذارد. با تشخیص و آشنا بودن به این آفات می توانیم در زمان ایجاد آن مانع از رشد آنها شویم.
شته درخت گردو
شته از جمله حشره هایی است که محل زندگی آنها در زیر برگ ها و یا روی شاخه های درختان می باشد و از شیره گیاهان به عنوان تغذیه خود استفاده می کند. شته گردو که باعث ایجاد آفت همیشگی می شود، خود درخت گردو را مورد حمله قرار داده و به میوه ی آن کاری ندارد البته که با آسیب رساندن به درخت، محصول آن را نیز در نهایت از بین می برد.
مگس میوه خوار
محل تغذیه این حشره پوست میوه گردو می باشد. آفت درخت گردو توسط این حشره زمانی اتفاق می افتد که میوه ها رشد نهایی را کرده باشد. مگس میوه خوار میوه های دیررس را مورد حمله قرار می دهند. پس برای اینکه درختان گردو از آفت این حشره در امان بمانند باغداران باید زمان رشد نهایی این میوه آنها را سم پاشی و مرتبا مراقبت نمایند. ممکن است مگس میوه خوار آسیبی به مغز اصلی این میوه نرساند اما با تغییر در شکل بیرونی آن باعث می شود میوه شکل ظاهری مناسبی برای عرضه در بازار را نداشته باشد.
کرم درخت گردو
کرم گردو پروانه ای است که در لابه لای میوهای دانه دار تخم گذاری کرده و لارو های خود را رشد می دهد. برای محافظت درخت گردو در مقابله با این کرم باید پروانه های آن را که بین بازه اردیبهشت تا خرداد یافت میشوند، از تخم ریزی انها جلوگیری کرد. برای اینکار می توان از پاشیدن سم هایی مثل دیازنیون و کارباریل استفاده کرد. زمانیکه که درخت گردو شروع به گل دادن می کند، این آفت نمی گذارد گل های آن به بار بنشیند که نتیجه ی آن آسیب هایی است که بر بدنه درخت گردو و میوه های آن به جای می گذارد.
شپشک درخت گردو
آفت ناشی از این کرم باعث ریزش میوه درخت گردو قبل از رسیدن کامل آن می شود. به این صورت که شپشک روی میوه های نرسیده تخم گذاری کرده و در نهایت لارو های آن مغز این میوه را مورد هدف خود قرار می دهند. شپشک که هنگام بالغ شدن طول یک سانتی متری دارد از زمان لارو تا بلوغ نهایی خود را در درون میوه می گذراند. برای مقابله و از بین بردن این آفت های درخت گردو با سم کارباریل، قبل از اینکه این شپشک وارد مرحله شیفرگی شود باید درختان را سمپاشی کرد.
کرم میوه درخت گردو
این کرم از طریق وارد شدن به میوه از راه پوست ترک خورده آنها به این درخت آسیب های زیان باری می رساند. برای اینکه باغبانان از حمله این افات درخت گردو در امان بمانند می توانند اقدامات زیر را انجام دهند:
- قبل از اینکه در پوست این میوه ترک خوردگی ایجاد شود آن را برداشت نماید.
- محافظت میوه های نرسیده دربرابر این آفات درخت گردو از طریق سمپاشی کردن
- از بین بردن میوه های آسیب دیده
- مقابله با کرم گردو ، زیرا این کرم زمینه ساز ایجاد کرم میوه می شود.
سوسک شاخک بلند
لارو های این آفت با نفوذ در داخل پوست و رسیدن به مغز این میوه به درخت آسیب می رساند. آسیب هایی که سوسک های بالغ از طریق پوست این درخت برجای می گذارند چندان جدی نمی باشد . می توان با جمع کردن حشرات بالغ و کوچک از آسیب های این آفت در امان ماند.
آفت کنه گردو
کنه عنکبوت قرمز یکی از انواع کنه های درختان است که نه تنها درخت گردو بلکه درختان دیگر هم از آفت این کنه درامان نیستند. این کنه ها را می توان در زیر برگ های افتاده، در لایه های اولیه خاک ها، در سطح علف های هرز و در زیر پوست درختان مشاهده کرد. این کنه باعث از بین بردن برگها و درنتیجه موجب ریزش آنها شده و مسیر جوانه زدن و رشد و تولید این میوه را دچار مشکل می کند.
شته درخت گردوتغذیه مناسب و قوی بودن درختان گردو کمک می کند تا این درختان در برابر آفات مقاوم تر باشند. در آخر می توان گفت به طور کلی آفت های درخت گردو بیشتر تولید محصول را کاهش می دهد و اغلب سلامت درخت را تحت تاثیر قرار نمی دهد.
چه زمانی درخت گردو را سمپاشی کنیم بهتر است؟
زمان مناسب برای سمپاشی قبل از جوانه زدن درختان گردو و دیگر درختان است.نباید سمپاشی را بعد از اینکه شکوفه داد و یا جوانه زد انجام بدهیم ممکن است یک آسیب خیلی جدی ببینند.زمستان ها بهترین زمان برای سمپاشی می باشند سعی کنید بهمن و اسفند ماه را برای سمپاشی انتخاب کنید.
سم پاش چیست و چه کاربردی دارد ؟
چندین بار سمپاشی درخت گردو لازم است؟
سمپاشی برای هر درخت گردو سالانه یکبار باید انجام بگیرد.اما باز اینها بستگی به میزان آفاتی که درخت گردو را می گیرد نیز دارد.ممکن است درختان گردو در یکسال چندین بار به سمپاشی در چند نوبت نیاز داشته باشند.پس نمی توان گفت دقیقا چند بار باید سمپاشی را انجام بدهید.
سمپاشی کردن درختان گردو اصلا کار سخت و دشواری نیست تنها لازم است میزانی از محلول را با آب قاطی کرده و در دستگاه سمپاش قرار داده و بر روی درختان و تنه و برگ ها بریزیم.
نکات مهم در سمپاشی
- بایستی طوری اینکار را انجام بدهیم که سم ها روی تمامی قسمت درخت قرار بگیرد.
- حتما از ماسک و لباس مناسب برای سمپاشی استفاده کنید.
- سمپاشی باید زمانی انجام بگیرد که بعد از آن بارندگی تا حداقل ۲۴ ساعت نباشد.
- از آبیاری بعد از سمپاشی حتما خودداری کنید.
- اگر باد یا طوفانی بیاید می تواند تمامی سموم را به سمت های دیگر پخش کند.
- برای کنترل آفات گیاهی قبل از فصل بهار یعنی در زمستان ها برای پیشگیری از کنه-شته-شپشک سمپاشی صورت می گیرد.باید به یاد داشته باشید سمپاشی بعد از سپری شدن سرمای شدید باشد.
- کنترل کردن آفات به پرباری درختان و کیفیت بیشتر بسیار کمک می کند.اگر نتوانید از آفات جلوگیری کنید با خسارات بالایی از درختان گردو رو به رو خواهید شد.پس باید حتما مبارزه را جدی بگیرید.
قبل از سمپاشی چه کارهایی انجام بدهیم بهتر است؟
قبل از سمپاشی سعی کنید درختان گردو خود را هرس کنید.هرس کردن باعث می شود شاخه های آسیب دیده از بین بروند.ممکن است آفاتی که روی برخی از شاخ و برگ ها بیشتر باشد و با هرس آنها نابود شوند.
اما باید بعد از هرس کردن شاخه هایی که قطع شده اند را از روی زمین جمع کنید که مشکلی بیشتر بوجود نیاید.
کوددهی را برای مقاومت بسیار بیشتر فراموش نکنید که در پایداری نهال گردو بسیار موثر است.
نوردهی در از بین رفتن آفات بسیار موثر می باشد وقتی شاخه های اضافی را از بین می برید باعث می شود نور بیشتری به درختان و شاخ و برگ آنها برسد.
دیدگاه ها