راهنمای تفسیر نوار قلب
تفسیر نوار قلب : امواج الکتریکی قلب توسط دستگاه الکتروکاردیوگراف بر روی کاغذ مخصوصی ترسیم میشوند. با ما در مجله دلگرم همراه باشید . این کاغذ شطرنجی بوده و از تعدادی مربع ریز و درشت تشکیل شده است. هر ضلع مربعهای ریز، یک میلیمتر طول دارد. هر ۵ مربع ریز، با یک خط تیره از هم جدا شدهاند، در نتیجه هر ۲۵ مربع ریز تشکیل یک مربع درشتتر را میدهند. هر ضلع مربعهای بزرگ ۵ میلیمتر طول دارد. بر روی کاغذ الکتروکاردیوگرام، محور افقی نشان دهندهی زمان و محور عرضی نشان دهندهی دامنه ولتاژ است.
دستگاه الکتروکاردیوگراف به طور استاندارد با سرعت ۲۵ میلیمتر در ثانیه وقایع الکتریکی قلب را ثبت میکند. پس هر مربع یک میلیمتری بر روی محور افقی، معادل ۰۴/۰ ثانیه، و هر مربع ۵ میلیمتری معادل ۲/۰ ثانیه میباشد.
دستگاه الکتروکاردیوگراف به طور استاندارد، به نحوی تنظیم شده است که یک جریان الکتریکی با دامنه ولتاژ یک میلیولت، موجی به اندازهی ۱۰ میلیمتر بر روی کاغذ الکتروکاردیوگرام ترسیم خواهد کرد. بدین ترتیب هر مربع کوچک بر روی محور عرضی، معادل ۱/۰ میلیولت و هر مربع بزرگ معادل ۵/۰ میلیولت میباشد.
اگر هیچ انرژی الکتریکی وجود نداشته باشد دستگاه الکتروکاردیوگرام یک خط صاف را ترسیم میکند، این خط خط ایزوالکتریک نامیده میشود. امواج مثبت به شکل انحراف رو به بالا از خط ایزوالکتریک، و امواج منفی به شکل انحراف رو به پایین از خط ایزوالکتریک نمایش داده میشوند.
نحوهی خواندن و تفسیر نوار قلب
قدم اول:
سرعت ضربان قلب را محاسبه کنید
برای تعیین سرعت ضربان قلب از روی الکتروکاردیوگرام، روشهای متعددی وجود دارند. ۴ روش شایع، در زیر معرفی میشوند.
- روش اول: روش ۶ ثانیهای
- روش دوم: روش مربعهای بزرگ
- روش سوم: روش مربعهای کوچک
- روش چهارم: روش ترتیبی
روش ۶ ثانیهای:
این روش سادهترین، سریعترین و فراوانترین روش اندازهگیری سرعت ضربان قلب از روی الکتروکاردیوگرام میباشد؛ که برای محاسبهی ریتمهای نامنظم و برادیکارد، نسبت به سه روش دیگر اولویت دارد. در این روش، ۶ ثانیه از یک نوار ریتم انتخاب میشود (۳۰ مربع بزرگ)، و سپس تعداد کمپلکسهای QRS در این فاصلهی ۶ ثانیهای شمرده و در عدد ۱۰ ضرب میشود تا تعداد ضربان قلب در یک دقیقه به دست آید.
روش مربعهای بزرگ:
چنانچه گفته شد، هر مربع برگ بر روی محور افقی معادل ۲/۰ ثانیه است. با این پیش زمینه، در این روش تعداد مربعهای برگ بین دو کمپلکس QRS متوالی شمرده شده و بر عدد ۳۰۰ تقسیم میشود.
روش مربعهای کوچک:
چنانچه گفته شد، هر مربع کوچک بر روی محور افقی معادل ۰۴/۰ ثانیه است. با این پیش زمینه، در این روش تعداد مربعهای کوچک بین دو کمپلکس QRS متوالی شمرده و بر عدد ۱۵۰۰ تقسیم میشود.
روش ترتیبی (sequential):
در این روش یک موج را که دقیقاً بر روی یک خط تیرهی بزرگ قرار گرفته است پیدا کنید. خطوط تیرهی بعدی به ترتیب معرّف ۳۰۰، ۱۵۰، ۱۰۰، ۷۵، ۶۰ و ۵۰ هستند. یعنی اگر موج R بعدی روی خط تیرهی بعد افتاده باشد، تعداد ضربان قلب ۳۰۰ و اگر روی خط تیرهی دوم افتاده باشد، تعداد ضربان قلب ۱۵۰ است، الی آخر. در بسیاری از موارد چون موج R بعدی دقیقاً روی خط تیره واقع نمیشود، این روش یک محاسبهی تخمینی است؛ اما چون به محاسبهی خاصی احتیاج ندارد، روشی بسیار پرطرفدار میباشد.
تعداد ضربان طبیعی قلب بین ۶۰ تا ۱۰۰ ضربه در دقیقه میباشد. اگر تعداد ضربان قلب از ۶ ضربه در دقیقه کمتر باشد، ریتم مورد نظر برادیکاردی (bradycardia) و اگر از ۱۰۰ ضربه در دقیقه بیشتر باشد، تاکیکاردی (tachycardia) نام دارد.
قدم دوم:
تعیین نظم:
- کاملاً منظم
- گاهی نامنظم
- بینظمی منظم
- کاملاً نامنظم
قدم سوم:
بررسی امواج :عبور جریان الکتریکی از دهلیزها، اولین موج ECG را ایجاد میکند. این موج P نامدارد. موج P در حالت طبیعی گرد، صاف و قرینه بوده و نشان دهندهی دپولاریزاسیون دهلیزهاست.
قدم چهارم:
تعیین فاصلهPR:از ابتدای موج P تا شروع کمپلکس QRS به این نام خوانده میشود. این فاصله نشان دهندهی زمان سپری شده برای رسیدن موج دپولاریزاسیون از دهلیزها به بطنها است. قسمت عمدهی این فاصله به علت وقفهی ایمپالس در گرهی AV شکل میگیرد(به یاد داشته باشید نرمال این فاصله 2/0- 12/0 ثانیه است)
قدم پنجم:
عرض کمپلکس.QRS:از مجموع سه موج تشکیل شده است و مجموعاً نشان دهندهی دپلاریزاسیون بطنها است. اولین موج منفی بعد از P، موج Q نام دارد. اولین موج مثبت بعد از P را موج R ، و اولین موج منفی بعد از R را S مینامند. چون هر سه موج ممکن است با هم دیده نشوند، مجموع این سه موج را با هم یک کمپلکس QRS مینامند.این فاصله میبایست به طور طبیعی 04/0 تا 2/0 ثانیه باشد
باجمع بندی و کنار هم گذاشتن این اطلاعات تشخیص و تفسیر ریتمها از روی نوار قلب دیگر کار مشکلی نیست.
در این رابطه بیشتر بخوانید:
گاهی باید از جنین نوار قلب گرفت
7 خاصیت شگفت انگیز روغن ماهی برای محافظت از قلب و کاهش کلسترول
علت افزایش ضربان و تپش قلب در خواب و بهترین راه درمان این عارضه
تهیه و گردآوری مجله دلگرم
مرضیه ملایری
دیدگاه ها