دلگرم
امروز: سه شنبه, ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ برابر با ۰۸ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۱۹ مارس ۲۰۲۴ میلادی
شاعرانی که اشعارشان کهنه نمی‌شود
0
زمان مطالعه: 7 دقیقه
شاعرانی همچون حافظ، سعدی، مولانا و... ازجمله هنرمندانی بودند که اشعار آن‌ها پس از گذشت قرن‌ها هنوز معنا و مفهوم خاص خود را حفظ کرده و ذره‌ای از زیبایی و دلنوازی آن کم نشده است.

از گذشته تا به امروز، در فرهنگ کهن و اصیل ایرانی و ادبیات فارسی وجود شاعرانی هنرمند و درجه‌یک کم نبوده است؛ شعرایی که با شعر خود، روح آدمی را صیقل می‌دهند و چیزی را به زبان می‌آورند که دیگران آن را احساس کرده‌اند.

گاهی یک غزل یا قصیده آن‌قدر نزدیک به واقعیت و احساسات آدمی است که اگر صدها سال هم از سرودن آن بگذرد باز هم تازگی و زیبایی خود را حفظ می‌کند.

در این میان شاعرانی همچون حافظ، سعدی، مولانا و... ازجمله هنرمندانی بودند که اشعار آن‌ها پس از گذشت قرن‌ها هنوز معنا و مفهوم خاص خود را حفظ کرده و ذره‌ای از زیبایی و دلنوازی آن کم نشده است.

همچنین در چند قرن اخیر هنرمندانی مانند شاملو، فریدون مشیری و فروغ فرخزاد و... با تلاش و ذوق هنرمندانه خود، هرکدام در جایگاه خود درخشیده‌اند و اشعاری دلربا و عاشقانه سروده‌اند که هیچ‌گاه کهنه و قدیمی نمی‌شود‌‌. در ادامه به معرفی مختصر چند تن از شاعران پرآوازه معاصر و قرن‌های گذشته ایران پرداخته و چند بیت از ابیات عاشقانه آن‌ها را برای شما می‌آوریم. امیدواریم این یادداشت شما را به مطالعه چند کتاب شعر ترغیب کند.

حافظ، لسان‌الغیب

حافظ شیرازی با لقب لسان‌الغیب می‌شناسیم شاعر قرن هشتم است. آرامگاه وی در شیراز قرار دارد.
شاعر پرآوازه ایرانی که گاهی اوقات برای دانستن حال دلمان به دیوان آن سر می‌زنیم.

اشعارش چنان در روح و جانمان رخنه کرده است که اگر از حق نگذریم، گویا آن را تطهیر می‌کند.

حافظ شیرازی در آثار خود شعرهای عاشقانه زیادی را دارد. کافی است فقط نگاهی به دیوان آن بیندازیم.

مرا می‌بینی و هر دم زیادت می‌کنی دردم

تو را می‌بینم و میلم زیادت می‌شود هر دم

به سامانم نمی‌پرسی نمی‌دانم چه سر داری

به درمانم نمی‌کوشی نمی‌دانی مگر دردم

سعدی، شاعر پرآوازه ایرانی

یکی دیگر از شاعران اصیل ایرانی ابومحمد مصلح بن عبدالله شیرازی متخلص به سعدی است. دو کتاب گلستان و بوستان سعدی بیشتر از آثار دیگر او شناخته شده است؛ اما در میان آثار و اشعار خود، غزل‌ها و شعر عاشقانه سعدی هم طرفدار کم ندارد.

سعدی شیرازی همچنین سفرنامه‌‌نویس و تاریخ‌نگار هم بوده است و به سبب فعالیت‌ها و نام پرافتخارش بعید است فرد ایرانی را پیدا کنید که نام او را تا به‌حال نشنیده باشد.

صبر بسیار بباید پدر پیر فلک را

تا دگر مادر گیتی چو تو فرزند بزاید

مولانا، شاعر عرفان‌گرا

شاعرانی که اشعارشان کهنه نمی‌شود

جلال‌الدین محمد بلخی ملقب به مولوی یا مولانا، از مشهورترین شاعران عرفان‌گرای قرن هفت هجری ایران بود. مهم‌ترین اثر مولانا کتاب مثنوی، دیوان غزلیات یا کلیات شمس و... است.

مولوی از بزرگ‌ترین شعرای ادبیات فارسی، همچنین از تاثیرگذارترین و پرمخاطب‌ترین هنرمندانی است که در عرصه جهانی در نظر گرفته می‌شود. در میان اشعار مولانا، ابیات ‌و اشعار عاشقانه کم نمی‌بینید همان‌طور که می‌فرماید:

جان من و جهان من، روی سپید تو شده‌ست

عاقبتم چنین شود، مرگ من و بقای تو

از تو برآید از دلم، هر نفس و تنفسم

من نروم ز کوی تو، تا که شوم فنای تو

حال که چند تن از شعرا و هنرمندان کهن ایرانی را شناختید، بد نیست با چند نفر از شاعران معاصر ادبیات فارسی نیز آشنا شوید.

فریدون مشیری، شاعر به‌نام ایرانی

فریدون مشیری از شاعران فرهیخته و معاصر ایرانی و روزنامه‌نگار نیز بود. او در سال ۱۳۰۵ متولد شد و در سن ۷۴ سالگی به دیار باقی شتافت.

در کارنامه هنری فریدون مشیری کتاب‌های بسیاری وجود دارد؛ که شعرهای عاشقانه جزئی جدانشدنی از اشعار مشیری است.

گفته بودی که چرا محو تماشای منی

آن‌چنان مات، که حتی مژه برهم نزنی

مژه برهم نزنم تا که ز دستم نرود

ناز چشم تو به قدر مژه برهم‌زدنی

مشیری آن‌قدر زیبا و هنرمندانه عشق عاشق به معشوق را برایمان تصویرسازی می‌کند که حیف است اگر سری به آثارش نزنیم.

شاملو، شاعر خوش‌ذوق

احمد شاملو جزء شاعران و نویسندگان و روزنامه‌نگاران معاصر ایران قبل از انقلاب سال ۱۳۵۷ بود. دکلمه‌ها و شعر عاشقانه شاملو زبانزد خاص و عام بوده و محبوب اکثر افرادی است که علاقه‌مند به این حوزه هستند‌. شاملو در دسته شاعران خوش‌ذوق و هنرمند ایرانی بوده و خالق متن‌ها و دکلمه‌هایی است که هرکدام در دلشان دنیایی حرف با آدم دارند.

میان خورشیدهای همیشه

زیبایی تو لنگریست

خورشیدی که از سپیده‌دم

همه ستارگان بی‌نیازم می‌کند.

فروغ فرخزاد، بانوی شاعر و عاشق

فروغ فرخزاد یکی از بانوان هنرمند معاصر که اشعار او جزء زیباترین و عاشقانه‌ترین شعرهای معاصر فارسی است؛ با اینکه سال‌ها از فوت او می‌گذرد اما هنوز که هنوز است اشعار و متن‌های او طرفداران بسیاری دارد.

او در سال ۱۳۱۳ چشم به جهان گشود و در ۳۲ سالگی طی سانحه‌ی تصادف درگذشت. فروغ مشکلات شخصی زیادی در عمرکوتاه خود داشت اما اگر نیم‌نگاهی به آثار برجای‌مانده از او بیندازید متوجه می‌شوید که او در تاریخ شعر ایران تکرار نشدنی است؛ چراکه تلافی غم‌هایش را سر شعرهایش درآورد، با خلق نوشته‌هایش ابراز وجود کرده و دلتنگی‌اش را مشقی بر دفتر ِعشق کرده است.

فروغ فرخزاد با گذشت زمان هرچه جلوتر می‌رفت مصمم‌تر در این راه ادامه داد خلق آثار هنری، فعالیت در عرصه تئاتر و سینما و... درخشش‌هایی از استعدادِ او بود.

من صفای عشق می‌خواهم از او

تا فدا سازم وجود خویش را

او تنی می‌خواهد از من آتشین

تا بسوزاند در او تشویش را

جمع‌بندی

در ادبیات فارسی شاعران بسیاری اشعار زیبا و عاشقانه سروده‌اند که هرگز با گذر زمان ذره‌ای از دلنوازی و دلنشین بودن این اشعار کم نشده است؛ غزل‌ها و اشعار عاشقانه شاعرانی همچون حافظ، مولانا، سعدی و... ازجمله آن‌هاست.

خواندن شعر می‌تواند به نوبه خود در زمان و مکان خاصی بر روحیه افراد تاثیر به‌سزایی بگذارد. گوش دادن به شعر و شعرخوانی باعث می‌شود که سطح هوشیاری مغز انسان تقویت شود و قدرت حافظه افزایش پیدا کند.

شاید برایتان جالب باشد اما شعر خواندن به‌خصوص اشعار عاشقانه در درازمدت خلاقیت نهفته در ذات آدمی را هویدا می‌سازد‌. اگر شما شعر‌های عاشقانه و معاصر را می‌پسندید پیشنهاد می‌کنیم سری به آثار احمد شاملو، بانو فرخزاد، دیوان شهریار، فریدون مشیری و‌‌‌... بزنید چراکه این شاعران پارسی‌گوی جزء بهترین‌ها در زمان خود و حال حاضر هستند. از همین حالا شروع کنید و با تفألی به دیوان حافظ، حال دل خود را بهتر کنید‌.



این مطلب چقدر مفید بود ؟
 

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits