دلگرم
امروز: سه شنبه, ۲۰ آذر ۱۴۰۳ برابر با ۰۷ جمادى الآخر ۱۴۴۶ قمری و ۱۰ دسامبر ۲۰۲۴ میلادی
آیا افرادی که دارای اختراع هستند از سربازی معاف می شوند ؟

معافیت سربازی از طریق ثبت اختراع چه شرایط و مدارکی نیاز دارد ؟

آیا افرادی که دارای اختراع هستند از سربازی معاف می شوند ؟
3
زمان مطالعه: 8 دقیقه
جوانان نخبه بسیاری را در کشور داریم که حتی برخی از آنها مخترع و دارای گواهی ثبت اختراع هستند. از این رو ثبت اختراع و معافیت سربازی برای بسیاری از این جوانان موضوعی بسیار پر اهمیت است. برای اطلاعات بیشتر از این نوع معافیت با دلگرم همراه باشید.

آیا با داشتن ثبت اختراع می‌توان از خدمت سربازی معاف شد ؟

در این مقاله قصد داریم در خصوص معافیت سربازی ثبت اختراع اطلاعاتی را در اختیار مشمولین نظام وظیفه قرار دهیم.

چه افرادی به عنوان مخترع محسوب می شوند ؟

شرایط استفاده از تسهیلات ثبت اختراع و معافیت سربازی چیست ؟

کدام دسته از نخبگان و مخترعین می توانند از تسهیلات سربازی بهره مند شوند ؟

آیا با ثبت اختراع می توان از معافیت سربازی استفاده کرد ؟

معمولا مشمولین سربازی در تلاش هستند بجای رفتن به خدمت سربازی، از تسهیلات معافیت سربازی و یا کسری از خدمت سربازی استفاده کنند. بیشترین قشری که تمایل زیادی برای رفتن به خدمت سربازی ندارند، جوانان تحصیل کرده می باشند.

افرادی که با کلی امید و آرزو دوران دانشگاه را پشت سر گذاشتند، مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد و دکترا اخذ کردند.

اکنون پس از فارغ التحصیلی به جای اشتغال باید به خدمت سربازی بروند. طبیعتا افرادی که دارای تحصیلات تکمیلی دانشگاهی هستند رفتن به خدمت سربازی می تواند سخت باشد.

ثبت اختراع و معافیت سربازی

به منظور پیشرفت و ارتقاء سطح علمی کشور و همچنین ارج نهادن به ارزش علم و فناوری، در دولت تسهیلات زیادی را برای افراد نخبه و مخترع در نظر گرفته اند. با توافق ستاد کل نیروهای مسلح و بنیاد ملی نخبگان، افراد مخترع و مشمول نظام وظیفه می توانند از تسهیلات ثبت اختراع و معافیت سربازی بهره مند شوند.

در واقع افرادی که اختراعشان دارای شرایط ویژه ای باشد و یا دارای شرایط نخبگان باشند، می توانند از معافیت سربازی و کسری خدمت سربازی استفاده کنند.

تسهیلات معافیت سربازی برای ثبت اختراع

به منظور ارج نهادن به جایگاه مخترعین جوان، تسهیلات سربازی برای این دسته از افراد در نظر گرفته شده است. در صورتی که فرد مشمول سربازی دارای ثبت اختراع باشد، از طرف بنیاد ملی نخبگان به ستاد کل نیروهای مسلح معرفی می شود. در صورت تایید اختراع یا داشتن شرایط لازم به عنوان فرد نخبه می تواند از تسهیلات سربازی برای نخبگان و مخترعین بهره مند شود.

این دسته از افراد می توانند پس از گذراندن دوره آموزشی سربازی، نصف مدت خدمت سربازی خود را به اجرای طرح های پژوهشی مشغول شوند. یعنی نسبت به مشمولین عادی نظام وظیفه، مدت خدمت سربازی این افراد نصف می شود.

شرایط و قوانین معافیت سربازی ثبت اختراع

بر اساس قوانین ثبت اختراعات، هر دستاوردی اختراع محسوب نمی شود. از طرفی ثبت اختراعی سبب بهره مندی از تسهیلات معافیت سربازی می شود که دارای شرایط زیر باشد:

  1. اختراع در بنیاد ملی نخبگان ثبت شده باشد.
  2. اختراع مورد تایید بنیاد ملی نخبگان باشد. البته فردی هم که اختراعی ندارد می تواند از شرایط جایگزین نخبگان استفاده کند.

در ادامه مقاله شرایط نخبگی را نیز به صورت جامع توضیح خواهیم داد.

کدام نخبگان می توانند از تسهیلات سربازی استفاده کنند ؟

بر اساس ابلاغیه بنیاد ملی نخبگان افرادی به عنوان نخبه محسوب می شوند و می توانند از تسهیلات سربازی استفاده کنند که یکی از شرایط زیر را داشته باشند:

  • مخترعینی که اختراع خود را در بنیاد ملی نخبگان ثبت کرده اند.
  • دانشجویانی که به موفقیت پزوهشی، علمی و … دانشگاهی رسیده باشند.
  • دانش آموران یا دانشجویانی که جوایز تحصیلی بنیاد ملی نخبگان را دریافت کرده باشند.
  • رتبه های برتر در المپیادهای علمی دانش آموزی یا دانشجویی.
  • دانش آموزان یا دانشجویانی که در جشنواره های علمی و فناورانه مورد تایید بنیاد ملی نخبگان دارای رتبه های برتر باشند.
  • دارندگان رتبه های برتر در آزمون های ورودی دانشگاه ها در تمام مقاطع دانشگاهی.
  • رتبه های برتر در آزمون های سراسری علوم پزشکی.
  • برندگان در جشنواره های علمی، ادبی، هنری و یا قرآنی مورد تایید بنیاد ملی نخبگان.

آیا مخترعین از خدمت سربازی معاف می شوند ؟

همانگونه که گفته شد بر اساس توافق ستاد کل نیروهای مسلح و بنیاد ملی نخبگان، با هدف استفاده از استعداد نخبگان تسهیلات معافیت سربازی مخترعین و نخبگان، در نظر گرفته شده است. اما باید بگوییم نخبگان و مخترعین به صورت کامل از خدمت سربازی معاف نمی شوند.

این افراد فقط مدتی از خدمت سربازی خود را با انجام پروژه های علمی و پژوهشی سپری می کنند. این پروژه ها از سوی ستاد کل نیروهای مسلح تعیین و تایید می شوند.

مدتی که بابت انجام پروژه ها، به عنوان خدمت سربازی محسوب می شود بستگی به نوع پروژه دارد.

البته نخبگان و مخترعین می توانند نیمی از مدت خدمت سربازی خود را نیز به عنوان نیروی نخبه در نهادهای دانش بنیان به فعالیت بپردازند.

مراحل اقدام جهت ثبت اختراع و معافیت سربازی چیست ؟

به منظور استفاده از تسهیلات سربازی برای مخترعین و نخبگان باید مراحل زیر را انجام دهید.

  • ثبت اختراع و یا تایید آن در بنیاد ملی نخبگان.
  • مراجعه به سامانه soraya.bmn.ir و اقدامات لازم جهت ثبت نام و ثبت مشخصات.
  • پس از تایید از سوی بنیاد ملی نخبگان معرفی به ستاد کل نیروهای مسلح جهت اخذ پروژه های پژوهشی.
  • و …

مصادیق فعالیتهای نخبگانی

  1. دانشجویانی که به موفقیت آموزشی، پژوهشی و فنّاورانه و... در دانشگاه . برسند مشمول طرح تسهیلات نظام وظیفه خواهند شد.
  2. دانش آوزان یا دانشجویانی که موفق به دریافت جوایز تحصیلی از بنیادملی نخبگان شوند نیز می توانند جهت استفاده از تسهیلات تقاضا دهند.
  3. رتبه های برتر در المپیادهای دانشجویی و دانش‌آموزی مشمول این طرح می گردند.
  4. افرادی که در جشنواره‌های علمی،پژوهشی،‌ فنّاورانة مورد تأیید بنیاد ملی نخبگان برگزیده شده اند نیز از خدمات تسهیلات بنیاد می توانند استفاده کنند.
  5. رتبه برتر درآزمون‌های ورود به دانشگاه‌های کشور ( کنکور ) می تواند به جای دوره نظام وظیفه طرحهای علمی پژوهشی به انجام رساند.
  6. دارنگان رتبة‌برتر در آزمون‌های سراسری علوم پزشکی مشمول طرح استفاده از تسهیلات خدمت نظام وظیفه عمومی می گردند.
  7. کسانی که در جشنواره‌های معتبر ادبی و هنری یا فعالیت‌های‌قرآنی مورد تأیید بنیادملی نخبگان برنده شده اند نیز مشمول این موضوع می گردند.
  8. مخترعینی که ثبت اختراع برگزیده انجام دادها ند نیز مصداق فعالیت نخبگانی هستند و می توانند متضای تسهیلات نظام وظیفه بنیاد ملی نخبگان با ثبت اختراع خود گردند.

تسهیلات نخبگی در سربازی و معافیت از خدمت سربازی

سرباز نخبه کیست ؟ شرایط استفاده از تسهیلات نخبگی در سربازی چیست ؟

امروزه وضعیت جوانان ، اشتغال و تحصیلشان به نحوی شده است که بسیاری از آنها ترغیب می شوند تا از خدمت سربازی معافیت داشته باشند یا به نوعی مدت آن را کاهش دهند. به جز روش های معمول جهت معافیت از سربازی یک روش علمی نیز برطبق قوانین سازمان نظام وظیف در این زمینه وجود دارد و آن ثبت اختراع برای معافیت سربازی است.

در متن آیین نامه معافیت سربازی آماده است:

"اکنون کارافرینان ایرانی با تاثیرگذاری در سطح ملی، ایران عزیز را به بالاترین نرخ رشد کارافرینی در جهان رسانده اند و موجب اشتغال و توسعه اقتصادی شده اند. اما از سوی بنیاد ملی نخبگان به عنوان نخبه شناخته نمی شوند، چرا که احراز نخبگی در بنیاد، تنها متمرکز بر شروط تحصیلی و معدل دانشگاهی است.
از سوی دیگر شیوه کنونی خدمت سربازی، موجب بروز آسیب های فراوانی به فضای کارافرینی کشور شده است و شرکت های دانش بنیان را با بحران نیروی انسانی مواجه کرده و موجب ترغیب کارافرینان برای مهاجرت شده است. در همین راستا، کانون کارافرینی ایران به نمایندگی از بخشی از جامعه کارافرینان کشور به همراه امضاکنندگان ذیل، پیشنهاد می کنند تا از این پس، کارآفرینان نیز به عنوان نخبه به ستاد کل نیروهای مسلح معرفی شوند و مطابق با آیین نامه بنیاد ملی نخبگان، خدمت سربازی را سپری نمایند."
این طومار با بیش از ۱۲۰۰ امضا در ابتدای اسفندماه سال گذشته به معاونت عملی ریاست جمهوری تقدیم گردید و با همت سرپرستی شرکت های دانش بنیان در کمتر از سه ماه به آیین نامه اجرایی تبدیل شد.
تا پیش از این تسهیلات سربازی بنیاد نخبگان مختصص موفقیت‌های علمی در دانشگاه (آموزشی، پژوهشی)، برگزیده شدن در جشنواره‌های علمی،پژوهشی،‌ مورد تأیید و اختراعات برگزیده بنیاد بود و این تسهیلات در جهت ارج نهادن به فعالیت شرکت های دانش بنیان ایجاد شد.
هم اکنون افراد فعال و باسابقه در شرکت های دانش بنیان، میتوانند از "تسهیلات نظام وظیفه تخصصی برای دانش‌آموختگان­ برترِ فنّاور" استفاده نمایند.

بیشتر بخوانید:

معافیت سربازی ایثارگری چه شرایط و مدارکی نیاز دارد ؟

معافیت کارت قرمز سربازی چیست و چه شرایطی دارد ؟

انواع معافیت کفالت سربازی و شرایط اخذ آن در قانون

معافیت کفالت مادر برای سربازی چه شرایط و مدارکی نیاز دارد ؟



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.3 از 5 (3 رای)  

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits