معافیت کفالت سربازی چگونه است ؟
بسیاری از افرادی که به خدمت سربازی اعزام می شوند در حین خدمت متوجه می شوند که می توانستند از معافیت کفالت استفاده کنند. اما یک اشتباه برابر با رفتن به خدمت دو ساله سربازی شده است.
چند نوع معافیت کفالت سربازی داریم ؟
معافیت کفالت خدمت نظام وظیفه سربازی به یازده بخش تقسیم می شود. مشمولانی که شرایط استفاده از هر یک از این نوع معافیت ها را داشته باشند با اقدام به موقع و ارسال مدارک لازم و شرکت در کمیسیونهای سازمان وظیفه عمومی می توانند از یکی از انواع معافیت کفالت استفاده کنند.
برای دریافت اطلاعات کامل از شرایط معافیت کفالت می توانید از لیست زیر استفاده کنید.
- کفالت پدر شامل (کفالت پدر بالای ۷۰ سال، کفالت پدر بیمار نیازمند مراقبت)
- کفالت مادر شامل (کفالت مادر فاقد شوهر یا مطلقه یا …)
- کفالت پدر بزرگ (پدری یا مادری) یا کفالت مادر بزرگ (پدری یا مادری)
- کفالت برادر بیمار
- کفالت خواهر
- کفالت خواهر یا برادر صغیر زیر ۱۸ سال
- معافیت کفالت سه خواهری
- کفالت خواهر یا برادر معلول
- کفالت والدین معلول
- کفالت فرزند
- کفالت اعضای نیازمند مراقبت خانواده (معافیت ماده ۶ بهزیستی)
در ادامه شرایط استفاده از تک تک معافیت ها را شرح داده ایم
شرایط عمومی و اختصاصی معافیت کفالت پدر چیست ؟
برای گرفتن معافیت کفالت پدر، پدر شما باید بالای ۷۰ سال باشد وشما نیز برادر بالای ۱۸ سال نداشته باشید. در صورتی که پدرتان زیر ۷۰ سال سن داشته باشد باز هم تحت شرایطی می توانید معافیت بگیرید.
اگر شورای پزشکی تشخیص دهد که پدرتان قادر به اداره کارهای خود نیست و به مراقبت نیاز دارد می توانید برای معافیت کفالت اقدام کنید. همچنین شما نیز باید تنها فرزند پسر بالای ۱۸ سال خانواده باشید.
جالب است بدانید که حتی اگر شما دارای برادر بالای ۱۸ سال باشید باز هم تحت شرایط خاصی می توانید از معافیت کفالت پدر استفاده کنید.
شرایط عمومی و اختصاصی معافیت کفالت مادر چیست ؟
اگر مادرتان فاقد همسر باشد (شوهر او فوت کرده یا مطلقه باشد) تحت شرایطی می توانید از معافیت کفالت مادر برخوردار شوید. اگر مادر شما مجددا ازدواج کرده است ممکن است شانس اخذ معافیت را داشته باشید.
در صورتی که سن همسر مادر (ناپدری) بالای ۷۰ سال باشد یا اگر ناپدری به تشخیص شورای پزشکی وظیفه عمومی، بیمار و محتاج مراقبت باشد شما می توانید از معافیت کفالت مادر استفاده نمایید.
معافیت کفالت پدر بزرگ و معافیت کفالت مادر بزرگ
بررسی شرایط اخذ معافیت کفالت پدر بزرگ و معافیت کفالت مادر بزرگ
اخذ معافیت جد یا جده آنچنان که فکر می کنید پیچیده نیست. اگر پدر بزرگ یا مادر بزرگ شما فرزند نداشته باشد (یعنی همه فرزندانش فوت کرده باشند) امکان معافیت کفالت برای شما وجود دارد.
برای اخذ کفالت پدربزرگ، شورای پزشکی نظام وظیفه عمومی باید تشخیص دهد که پدربزرگ شما نیازمند مراقبت است. در این شرایط می توانید از معافیت کفالت پدر بزرگ استفاده کنید.
برای اخذ معافیت کفالت مادر بزرگ نیازی به تایید شورای پزشکی نظام وظیفه نیست. همین که مادر بزرگ شما فاقد فرزند و همسر هم باشد برای اخذ کفالت کافی است.
معافیت کفالت برادر بیمار چگونه است ؟
یکی دیگر از راه های اخذ معافیت، گرفتن کفالت برادر بیمار است. این معافیت فقط مخصوص کسانی است که دارای برادر بیمار هستند و می خواهند کفالت برادرشان را دریافت کنند.
بدیهی است که بیماری برادر باید مورد تایید شورای پزشکی نظام وظیفه باشد و از نظر این شورا برادر شما نیازمند مراقبت باشد. اما این معافیت شروط دیگری نیز دارد.
- شما باید تنها برادر بالای ۱۸ سال او باشید.
- پدر و مادر شما در قید حیات نباشند.
- برادر بیمار شما مجرد باشد.
آیا می توان معافیت کفالت خواهر مجرد بالای ۱۸ سال را گرفت ؟
جالب است بدانید که می توانید معافیت کفالت خواهر مجرد بالای ۱۸ سال خود را نیز بگیرید. این معافیت شامل افرادی می شود که پدرشان در قید حیات نبوده و دارای خواهر مجرد هستند.
در این صورت تحت شرایط خاصی می توانید با مراجعه پلیس + ۱۰ مراحل اداری لازم برای گرفتن کفالت خواهر را طی کنید.
باید این نکته را در نظر بگیرید که همیشه معافیت دائم به شما تعلق نمی گیرد. ممکن است معافیت کفالت خواهر مجرد از نوع معافیت موقت باشد.
معافیت کفالت برادر صغیر زیر ۱۸ سال و معافیت کفالت خواهر زیر ۱۸ سال چگونه است ؟
معافیت کفالت خواهر یا برادر صغیر یکی دیگر از انواع معافیت کفالت است. در آیین نامه سازمان نظام وظیفه چنین معافیتی در نظر گرفته شده است. اگر شما فاقد پدر و مادر هستید و برادر یا خواهر شما کمتر از ۱۸ سال سن دارند می توانید تحت شرایطی کفالت آن ها را بر عهده بگیرید.
این معافیت ممکن است از نوع دائم یا موقت باشد.
با توجه به این که معافیت کفالت خواهر یا برادر زیر ۱۸ سال عملا به خاطر صغر سن آنها در نظر گرفته شده است، امکان دارد پس از این که خواهر یا برادر شما به سن ۱۸ سالگی رسید، معافیت شما به اتمام برسد.
با توجه به تبصره هایی که سازمان اعلام کرده است ممکن است شرایط تبدیل این معافیت به معافیت دائم برای شما وجود داشته باشد.
برای اخذ معافیت کفالت خواهر یا معافیت کفالت برادر صغیر لازم است از آخرین قوانین و تبصره های معافیت کفالت اطلاع داشته باشید.
معافیت کفالت سه خواهری
یکی از متداول ترین سوالات متقاضییان اخذ معافیت کفالت این است آیا می توان با داشتن سه خواهر تز خدمت سربازی معاف شد ؟
شاید تصور کنید که معافیت سه خواهری وجود ندارد. خبر خوب برای مشولانی که دارای سه خواهر هستند این است که در آیین نامه سازمان نظام وظیفه، معافیت ۳ خواهری در نظر گرفته شده است. جالب است بدانید در صورتی که خواهران شما ازدواج کرده باشند، باز هم می توانید از این معافیت استفاده کنید.
پنج نکته مهم برای معافیت سربازی سه خواهری
- وجود برادران مفقودالاثر یا در حبس مانع بهره مندی مشمول از معافیت ۳ خواهری است.
- با توجه به قانون اگر خواهر فرد مشمول متاهل هم باشد باز مانعی برای اخذ معافیت سربازی سه خواهری نیست.
- زمانی که فرد مشمول درخواست رسیدگی به این معافیت را می دهد باید هر سه خواهر در قید حیات باشند.
- با توجه به قانون مشمولانی که پدر و مادرشان در قید حیات هستند و دارای سه خواهر می باشند هم می توانند از معافیت سربازی ۳ خواهری بهره مند شوند.
فقط به شرطی که تحت پوشش کمیته امداد یا بهزیستی باشند. - اگر فرد مشمول برادر ناتنی است باید خواهران او از طریق پدر یا مادر با مشمول دارای رابطه نسبی باشند تا مشمول بتواند از معافیت کفالت سه خواهری استفاده کند.
معافیت کفالت خواهر معلول یا برادر معلول چگونه است ؟
معافیت کفالت برادر یا خواهر معلول است به نوعی جز معافیت های بهزیستی است و گاها به آن معافیت دو فرزند معلول نیز می گویند. زیرا این معافیت فقط به کسانی تعلق می گیرد که پدر و مادرشان حداقل دو فرزند معلول داشته باشند.
با این شرایط یکی از فرزندان سالم آنها می تواند از خدمت نظام وظیفه سربازی معاف دایم شود. برای اخذ معافیت دو فرزند معلول لازم نیست حتما تک پسر خانواده باشید.
دو شرط بسیار مهم برای اخذ معافیت کفالت خواهر یا برادر معلول
- افراد معلول خانواده (خواهران یا برادران) تحت پوشش بهزیستی باشند
- متقاضی دارای غیبت غیر موجه نباشد
شرایط و مراحل اخذ معافیت کفالت فرزند
معافیت کفالت فرزند مخصوص آن دسته از مشمولانی است که ازدواج کرده و همسرشان در قید حیات نباشد. این افراد به شرطی که فرزند داشته و ازدواج مجدد نکرده باشند، می توانند از معافیت کفالت فرزند استفاده کنند.
این نوع معافیت، یکی از انواع معافیت کفالت است که در دسته معافیت های موقت قرار می گیرد. جالب است بدانید طی شرایطی ممکن است معافیت کفالت فرزند به معافیت دائمی تبدیل شود.
جنسیت فرزند برای اخذ معافیت کفالت فرزند مهم نیست.
کفالت اعضای نیازمند مراقبت خانواده (معافیت ماده ۶ بهزیستی)
معافیت ماده شش بهزیستی مختص مشمولانی است که اعضای خانواده شان تحت پوشش بهزیستی باشند. پس اگر هیچ یک از اعضای خانواده شما تحت پوشش بهزیستی نباشد نمی توانید از این معافیت استفاده کنید.
شرایط معافیت برای پدر و مادر تحت پوشش بهزیستی با شرایط معافیت خواهر یابرادر تحت پویشش بهزیستی تفاوت دارد. در معافیت بهزیستی لازم نیست حتما تک فرزند پسر بالای ۱۸ سال خانواده باشید.
سه شرط اصلی و کلی برای انواع معافیت کفالت
این سه شرط برای اکثر معافیت های کفالت صادق است.
- متقاضی باید به سن مشمولیت رسیده باشد.
- مشمول نباید غیبت غیر موجه داشته باشد و اگر غیبت دارد آنرا موجه کرده باشد.
- مشمول باید یگانه و تنها مراقب و نگهدارنده باشد.
کمیسیون معافیت کفالت چه نقشی در روند معافیت دارد ؟
معمولا مشمولانی که درخواست معافیت های کفالت را دارند سوالات زیادی در خصوص کمیسیون معافیت کفالت دارند. این کمیسیون مرجعیست که رای نهایی وضعیت نظام وظیفه را صادر می کند. بر اساس ماده (۲۴) قانون خدمت وظیفه عمومی، کمیسیون یا شورای معافیت کفالت به وضع کسانی که می خواهند معافیت کفالت بگیرند در مراکز شهرستان ها و بخش ها رسیدگی می کند. اشخاص زیر اعضای این کمیسیون را تشکیل می دهند. مدارک و مستندات شما در نهایت باید در جلسه این کمیسیون بررسی شود.
بخشدار محل یا نماینده او.
رئیس سازمان وظیفه عمومی محل یا نماینده او.
نماینده دادستان شهرستان و در صورت نبودن دادسرا و وجود دادگاه صلح نماینده دادگاه.
یک نفر از نمایندگان شورای اسلامی شهرستان یا شورای اسلامی بخش یا شهر به معرفی شورای مربوطه.
کفیل کیست و چند نوع کفیل داریم ؟
برای استفاده از معافیت کفالت باید بدانیم کفیل هستیم یا خیر. منظور از کفیل (یگانه سرپرست) تنها مراقب و نگه دارنده یا سرپرست می باشد. کفیل به سه دسته تقسیم می شود:
- تنها فرزند پسر بیش از ۱۸ سال هر پدر یا مادر.
- تنها نوه پسر بیش از ۱۸ سال هر پدر بزرگ یا مادر بزرگ.
- تنها برادر بیش از۱۸ سال خواهر یا برادر خود.
به چه کسی مکفول می گویند ؟
مکفول همان کسی است که توان نگهداری از خود را ندارد و نیازمند به مراقبت است. در واقع مشمولی که از معافیت کفالت استفاده می کند از مکفول نگهداری می کند.
چه مدارکی برای تشخیص یگانه سرپرست مشمول مورد نیاز است ؟
- فتوکپی شناسنامه افراد ذینفع که مأمور مربوطه با اصل سند شناسایی تطبیق داده و زیر آن نام و نشان خود را با ذکر تاریخ تایید و امضاء می نماید.
- استشهاد (گواهی) امضاء شده توسط سه نفر از بستگان مشمول که به تایید مراجع انتظامی محل برسد.
- انجام تحقیقات در مورد درستی ادعای مشمول و استشهاد (گواهی) بستگان توسط مأموران حوزه یا پاسگاه انتظامی یا کلانتری مربوط و تایید هویت بستگان.
مراحل اخذ انواع معافیت کفالت
- تهیه مدارک مورد نیاز و ارسال به سازمان نظام وظیفه
- شرکت در جلسه رسیدگی با در دست داشتن مدارک لازم
سه نکته مهم برای گرفتن انواع معافیت کفالت
در معافیت کفالت پدر بزرگ یا مادر بزرگ، متقاضی باید تنها نوه پسر بالای ۱۸ سال آنها باشد.
در معافیت هایی که نداشتن پدر شرط است مثل معافیت کفالت خواهر یا برادر بیمار یا معافیت کفالت خواهر یا برادر صغیر و … معافیت بدین شرط است. اگر پدر با رای قطعی قضایی در زندان باشد و حداقل یکسال یکسال از حبس قطعی او باقی مانده باشد مشمول می تواند تا زمان آزادی پدر از معافیت کفالت استفاده نماید.
در صورتی که مشمول یگانه پسر نباشد و پسر بالای ۱۸ سال دیگری هم وجود داشته باشد. اگر آن پسر به تشخیص شورای پزشکی نظام وظیفه عمومی قادر به سرپرستی نباشد مشمول باز هم می تواند از معافیت کفالت استفاده کند.
مدارک مورد نیاز برا انواع معافیت کفالت
- تکمیل برگ وضعیت مشمولین (برگه شماره 1 دفترچه راهنما)
- برگه معاینه اولیه مشمولین(برگه شماره 2 دفترچه راهنما)
- اصل و تصویر کارت ملی یا کارت موقت ملی
- اصل و تصویر کلیه صفحات شناسنامه عکس دار مشمول(2 نسخه)
- یک قطعه عکس رنگی4*3تمام رخ زمینه سفید مشمول(علاوه بر عکس های الصاقی به برگه ها)
- اصل و تصیر گواهی آخرین مدرک تحصیلی که توسط مرجع صادرکننده یا دفتر ثبت اسناد برابر با اصل شده باشد.
- گواهی اشتغال به خدمت از یگان خدمتی برای مشمولینی که حین خدمت اقدام می نمایند.
- تصویر تمام صفحات شناسنامه پدر،مادر،خواهران و برادران
- تصویر کارت ملی پدر و مادر.
- تکمیل برگ مشخصات بستگان مشمول که توسط شخص متقاضی معافیت کفالت(برگه شماره 3 به استثناء متقاضیان قانون حمایت از حقوق معلولان)
- برگه تکمیل شده وضعیت مشمول (برگه شماره 4)
متقاضیان معافیت قانون جامع حمایت از حقوق معلولان (ماده6) می بایست علاوه برمدارک فوق 2 مورد ذیل را ارسال نمایند.
- فرم سه برگی تعیین وضعیت معلولیت از سازمان بهزیستی
- برگ رضایتنامه والدین
بیشتر بخوانید:
انواع معافیت پزشکی و شرایط اخذ معافیت های پزشکی خدمت سربازی
خروج از کشور سربازان و مشمولان نظام وظیفه چه شرایطی دارد ؟
دیدگاه ها