معافیت سربازی ایثارگری چه شرایط و مدارکی نیاز دارد ؟
معافیت سربازی ایثارگری چه شرایط و مدارکی نیاز دارد ؟
معافیت ایثارگری شامل موارد زیادی می شود، به همین جهت مشمولین خدمت نظام وظیفه سربازی، ابهامات زیادی در مورد معافیت ایثارگری دارند.
در این مقاله قصد داریم درباره انواع معافیت ایثارگران و نحوه اخذ هر یک از معافیت های ایثارگری و شرایط و مراحل آن ها شما را راهنمایی کنیم.
- به چه کسی ایثارگر می گویند و معافیت ایثارگری نظام وظیفه شامل چه کسانی می شود؟
- چند نوع معافیت ایثارگری داریم ؟
- با چه درصدی از سربازی می توان از سربازی معاف شد ؟ (معافیت جانبازی)
- نحوه تجمیع درصد جانبازی با سابقه ایثارگری پدر چگونه است ؟
از نظر قانون به چه کسی ایثارگر می گویند ؟
ایثارگر به کسی اطلاق می شود که از جان خود برای نجات جان دیگران می گذرد و خود را در خطر می اندازد. از نظر قانون به کسی که برای استمرار و حفظ دستاوردهای انقلاب اسلامی، دفاع از کیان نظام جمهوری اسلامی ایران، استقلال و تمامیت ارضی کشور، مقابله با تهدیدات و تجاوزات دشمنان داخلی و خارجی انجام وظیفه نموده و شهید، مفقودالاثر، جانباز، اسیر، آزاده و رزمنده شناخته شود.
معافیت سربازی ایثارگری پدر
مطابق با آخرین قوانین و تبصره های سازمان نظام وظیفه، فرزندان تمامی ایثارگران که شامل جانبازان، آزادگان و رزمندگان، جاویدالاثران هستند، تحت شرایطی از خدمت نظام وظیفه سربازی معاف می شوند. بدین منظور، متقاضیان باید در دفاتر پلیس + ۱۰ ثبت نام کنند.
پس از ثبت نام با توجه به میزان سابقه ایثارگری می توانند با استفاده از قانون معافیت ایثارگری از خدمت سربازی معاف شده یا کسری ایثارگری بگیرند.
نکته: قبل از این که وارد جزئیات و تبصره های این معافیت شویم باید در نظر داشته باشیم که بر اساس قوانین فقط اقوام درجه یک ایثارگر می توانند از کسری خدمت ایثارگری یا معافیت ایثارگری استفاده کنند در نتیجه داماد یا نوه فرد ایثارگر نمی توانند از کسری خدمت یا معافیت خدمت ایثارگری استفاده کنند.
در ادامه به انواع معافیت ایثارگری و شرایط هر کدام می پردازیم.
چند نوع معافیت ایثارگری داریم ؟
- معافیت فرزندان شهدا و جاویدالاثران
- معافیت یکی از برادران شهدا، جاویدالاثران، آزادگان و جانبازان در صورتی که فاقد فرزند ذکور هستند.
- معافیت فرزندان ایثارگران و نحوه تجمیع کسری ها برای اخذ معافیت
- معافیت فرزندان جانبازان ۲۵ درصد و بالاتر (جانبازان کمتر از ۲۸ درصد تحت شرایطی می توانند معافیت بگیرند)
- معافیت فرزندان جانبازان ۱۰ درصد
- معافیت فرزند خوانده قانونی جانبازان
- معافیت مشمولانی که با بانوان جانباز ۲۵درصد و بالاتر ازدواج کنند.
- معافیت فرزندان آزادگان
معافیت فرزندان شهدا و جاویدالاثران
به منظور احترام به جایگاه والای شهدا و جاویدالاثران، فرزندان ایشان از خدمت نظام وظیفه سربازی معاف می شوند. برای اخذ این معافیت، فرد مشمول باید مدارک مورد نیاز را تهیه نموده و آن را به سازمان نظام وظیفه ارسال نماید.
بدین منظور کارتی که به خانواده شهدا از سوی بنیاد شهید داده می شود را به همراه مدارک خویشاندی و … جمع آوری نموده و به سازمان نظام وظیفه ارائه نماید.
در صورتی که فرزند شهید یا آزاده ای در گذشته از معافیت انصراف داده باشد باز هم می تواند از معافیت فرزندان شهدا و جاویدالاثران استفاده کند. به شرطی که در حال حاضر دارای کارت معافیت نباشد، می تواند مجددا برای معافیت ایثارگری اقدام کند.
- تمامی فرزندان مشمول شهدا و جاویدالاثران از خدمت دوره ضرورت معاف می باشند.
- تا زمانی که بنیاد شهید و امور ایثارگران، جاویدالاثری رزمندگان را تایید نماید بهرهمندی فرزندان آنان از این معافیت بلامانع است.
مدارک اخذ معافیت فرزندان شهدا
مهمترین مدارک برای اخذ معافیت فرزندان شهدا و جاویدالاثران
- برگه شماره یک ایثارگران
- تصویر شناسنامه
- تصویر کارت ملی
- گواهی آخرین مدرک تحصیلی مشمول
معافیت یکی از برادران شهدا، جاویدالاثران، آزادگان و جانبازان
برادر شهید، جاویدالاثر، آزاده یا جانباز نیز می تواند از این معافیت استفاده کند به شرطی که ایثارگر فاقد فرزند پسر باشد. در این صورت با تایید بنیاد شهید و امور ایثارگران یکی از برداران می تواند از خدمت نظام وظیفه معاف شود. استفاده از معافیت برادر ایثارگر به شرح زیر است.
- آن دسته از آزادگانی که دارای حداقل ۲۴ ماه اسارت باشند می توانند تحت شرایطی تنها یکی از برادران خود را از خدمت دوره نظام وظیفه معاف کنند.
- جانبازانی که دارای حداقل ۲۵% جانبازی باشند به شرطی که فرزند پسر نداشته باشند نیز می توانند تنها یکی از برادران خود را از خدمت دوره ضرورت معاف نمایند.
- یکی از برادران شهید می تواند از خدمت سربازی معاف شود.
- ایثارگرانی که دارای حداقل ۲۸ ماه سابقه حضور در جبهه باشند می توانند تحت شرایطی یکی از برادرانشان را معاف کنند.
مدارک معافیت برادران ایثارگران
مدارک مورد نیاز برای معافیت برادران ایثارگران (شهدا، جاویدالاثران، آزادگان و جانبازان)
برخی از مهمترین مدارک مورد نیاز برای اخذ معافیت برادران ایثارگران (آزادگان، جانبازان و …) به شرح زیر است.
- برگه ایثارگران صادره شده از بنیاد شهید و امور ایثارگران
- گواهی آخرین مدرک تحصیلی مشمول
- گواهی اشتغال به خدمت از یگان محل خدمتی درصورتی که مشمول درحال خدمت باشد
- ب) تصویر شناسنامه های مشمول و فرد ایثارگر
- پ) تصویر کارت ملی مشمول و ایثارگر
- یک قطعه عکس ۴×۳ رنگی زمینه سفید تمام رخ مشمول
- …
معافیت و کسری خدمت فرزندان ایثارگران
یکی دیگر از انواع معافیت ایثارگران، معافیت سربازی ایثارگری پدر است. فرزندان ایثارگران می توانند با توجه با میزان سابقه جبهه پدر از معافیت خدمت فرزندان ایثارگر یا کسری خدمت فرزندان ایثارگر بهره مند شوند.
تعداد فرزندانی که می توانند از معافیت ایثارگری استفاده کنند بستگی به میزان سابقه ایثارگری والدین دارد. به طور مثال فرض کنید یکی از فرزندان ایثارگر در سال های گذشته از معافیت ایثارگری استفاده کرده باشد. اگر ایثارگر دارای سوابق ایثارگری بیشتری باشد، دیگر فرزندانش نیز می توانند شامل قانون معافیت فرزندان ایثارگران شوند.
مثلا ایثارگری داری ۱۲۰ ماه سابقه جبهه است. قبلا دو تا از فرزندانش از معافیت ایثارگری استفاده کرده اند. با توجه به میزان سابقه ایثارگر، فرزند سوم نیز می تواند از خدمت سربازی معاف شود.
شرایط معافیت برادر و فرزند ایثارگر
فرض کنید ایثارگری در سال های گذشته برادر خود را (به دلیل نداشتن فرزند) از خدمت معاف کرده باشد. حالا اگر ایثارگر دارای فرزند پسر شود تکلیف فرزندش برای خدمت سربازی چیست؟ آیا فرزند یا حتی فرزندان ایثارگر می توانند از معافیت ایثارگری استفاده کنند؟
در این شرایط، معافیت فرزند به میزان سابقه ایثارگری بستگی دارد. اگر این سابقه به اندازه کافی باشد فرزند یا فرزندان ایثارگر نیز می توانند از معافیت فرزندان ایثارگر استفاده کنند. شرط استفاده از معافیت ایثارگری برای برادر ایثارگر این است که ایثارگر فرزند نداشته باشد.
برای کسب اطلاع از میزان سابقه کافی جانبازی یا ایثارگری برای معافیت برادر و فرزند ایثارگر، با مرکز مشاوره تلفنی نظام وظیفه باران به شماره ۷۰۷۰۳۰۲۵ ۰۲۱ تماس حاص فرمایید.
مدارک لازم برای معافیت فرزندان ایثارگران و رزمندگان
برخی از مهمترین مدارک برای معافیت فرزندان رزمندگان به شرح زیر است.
- تهیه برگه ایثارگران متناسب با نوع معافیت صادره از سازمان مربوطه
- تصویر شناسنامه مشمول و فرد ایثارگر
- تصویر کارت ملی مشمول و ایثارگر
- تصویر شناسنامه و یا کارت ملی و همچنین کارت های معافیت یا پایان خدمت فرزندان پسر بالای ۱۸ سال ایثارگران
- گواهی آخرین مدرک تحصیلی مشمول
- برگ وضعیت مشمول (برگه شماره ۱ دفترچه راهنمای خدمت وظیفه عمومی)
- و …
معافیت جانبازی
فرزندان جانبازان عزیز کشور نیز بسته به درصد جانبازی پدرشان می توانند از معافیت جانبازی یا کسری خدمت جانبازی بهره مند شوند. بر اساس قوانین، فرزند، فرزند خوانده، برادر و همسر جانبازان می توانند با توجه به درصد جانبازی، از تسهیلات سازمان نظام وظیفه مثل معافیت جانبازی یا کسری خدمت جانباز استفاده کنند.
در ادامه شرایط هر یک از این افراد را بر اساس آخرین تبصره ها برای شما شرح می دهیم.
درصد جانبازی و کسری خدمت
قبل از اینکه به بحث معافیت جانبازی بپردازیم بهتر است بدانیم که چه رابطه ای میان درصد جانبازی و کسری خدمت وجود دارد. سابقا سازمان نظام وظیفه به ازای هر درصد جانبازی ۹ روز از خدمت سربازی متقاضیان کم می کرد. خوشبختانه در سال ۹۷ این قانون تغییر کرد. در حال حاضر به ازای هر درصد جانبازی ۱۲ روز از خدمت کم می شود.
معافیت جانبازی برای جانبازان ۱۰ درصد
با توجه به نکته ای که در ارتباط با رابطه درصد جانبازی و کسر از خدمت به شما گفتیم مشمولان صرفا با ۱۰ درصد جانبازی نمی توانند از خدمت معاف شوند. اگر فرض کنیم ایثارگر دارای جانبازی ۱۰ درصدی است بر اساس آخرین قوانین ۱۲۰ روز از خدمت شما کسر می شود.
روز های کسر شده از خدمت = تعداد روز های آیین نامه * درصد جانبازی
۱۲۰ = ۱۲ * ۱۰
۴ = ۳۰ / ۱۲۰
همانطور که دیدید با داشتن ۱۰ درصد جانبازی، ۴ ماه از خدمت شما کسر می شود. با تجمیع کسری خدمتی که خود مشمول ممکن است داشته باشد و سایر کسری های دیگر، مدت خدمت سربازی باز هم کاهش یافته و حتی ممکن است به معافیت منجر شود. در ادامه نحوه تجمیع کسری ها را نیز شرح خواهیم داد.
معافیت فرزندان جانبازان ۲۵ درصد و بالاتر
فرزندان کلیه جانبازان عزیز کشورمان که بالای ۲۵ درصد هستند، از خدمت نظام وظیفه سربازی معاف می شوند. بدین صورت که به ازای هر ۲۵ درصد جانبازی، یک فرزند معاف می شود. به عنوان مثال اگر ایثارگری دارای جانبازی ۵۰ درصد باشد، ۲ تا از فرزندانش شامل قانون معافیت جانبازی ایثارگری می شوند.
همچنین با تجمیع میزان جانبازی و سابقه جبهه، می توان از خدمت نظام وظیفه سربازی معاف شد. برای اطلاعات بیشتر درباره انواع معافیت ایثارگران ادامه این مطلب را بخوانید.
معافیت فرزندان جانبازان زیر ۲۵ درصد
با توجه به اینکه معافیت جانبازی صرفا به اعضای خانواده جانبازان درصد به بالا تعلق می گیرد، برخی مشمولان تصور می کنند که اگر جانبازی کمتر از ۲۵ درصد باشد نمی توانند از معافیت سربازی استفاده کنند. این تصور صحیح نیست.
با تجمیع درصد جانبازی و دیگر تسهیلات سازمان نظام وظیفه شانس استفاده از معافیت سربازی برای فرزندان جانباز زیر ۲۵ درصد (و همچنین سایر اعضای خانواده جانباز) افزایش می یابد.
کسری خدمت و معافیت فرزند خوانده جانبازان
یکی از رایج ترین سوالات مشمولین خدمت سربازی، معافیت فرزند خوانده قانونی جانبازان است. بنا بر قوانین معافیت ایثارگری، فرزند خوانده باید قانونی باشد. اگر فرزند خوانده قانونی نباشد، این معافیت شامل حال اون نمی شود. علاوه بر مورد فوق، این معافیت فقط شامل جانبازی می شود که فرزند نداشته و بنیاد شهید و امور ایثارگران تایید کند که جانباز به دلیل قطع نخاع نمی تواند بچه دار شود.
سه نکته مهم در مورد معافیت یا کسری خدمت فرزند خواندگی
- فرزند خواندگی مورد تایید مراجع ذی صلاح باشد.
- میزان درصد جانبازی برای اینکه از تسهیلات فرزند خواندگی جانباز استفاده کنید، مهم نیست.
- جانبازان باید درخواست خود را به بنیاد شهید و امور ایثارگران بدهند و برای انجام بقیه مراحل به پلیس + ۱۰ مراجعه کنند.
مدارک لازم برای معافیت و کسری خدمت فرزند خوانده جانبازان
برخی از مهمترین مدارک برای معافیت فرزند خوانده جانبازان و یا گرفتن کسری خدمت ایشان به شرح زیر است.
- تهیه برگه ایثارگران صادره شده از بنیاد شهید و امور ایثارگران به همراه مدارک مربوط به فرزند خواندگی مشمول.
- تصویر شناسنامه جانباز، همسر وی و مشمول.
- پاسخ ثبت احوال در خصوص تحولات شناسنامه جانباز.
- تصویر کارت ملی جانباز، همسر وی و مشمول.
- گواهی آخرین مدرک تحصیلی مشمول.
معافیت مشمولانی که با بانوان جانباز ۲۵ درصد و بالاتر ازدواج کنند
یکی دیگر از انواع معافیت ایثارگران، معافیت مشمولانی است که با بانوان جانباز ۲۵ درصد و بالاتر ازدواج کنند. البته در ازدواج با جانبازان، باید شرایط لازم لحاظ شود تا به معافیت ایثارگری منجر شود. مشمولانی که با بانوان جانباز ۲۵ درصد و بالاتر ازدواج می کنند، به مدت ۵ سال از تاریخ ثبت عقد از معافیت موقت برخوردار میشوند.
چناچه ازدواج بیش از ۵ سال طول کشید با تایید بنیاد شهید و امور ایثارگران، مشمول می تواند از معافیت دائم بهره مند شود.
برخی از مهمترین مدارک برای اخذ ازدواج با بانوان جانباز ۲۵ درصد و بالاتر چیست ؟
- برگ ایثارگران صادره از سوی بنیاد شهید
- تصویر شناسنامه جانباز و همسر مشمول وی
- تصویر شناسنامه و کارت ملی جانباز و همسر مشمول وی
- یک قطعه عکس ۴×۳ رنگی زمینه سفید تمام رخ مشمول .
- تصویر عقد نامه جانباز
- و …
بانوان جانبازی که سابقا برادر یا فرزند خود را معاف کرده باشند نیز می توانند همسر خود را از خدمت سربازی معاف کنند. برای استفاده از هر گونه تسهیلات ایثارگری نباید غیبت داشته باشید.
تجمیع کسری ایثارگری
انواع معافیت های ایثارگری را بیان کردیم. اگر فردی فقط دارای سابقه حضور در جبهه باشد فرزند وی صرفا می تواند با توجه به مدت حضور پدر خود از معافیت ایثارگری استفاده کند. اما اگر فرد علاوه بر حضور در جبهه دارای درصد جانبازی نیز باشد فرزند وی می تواند با تجمیع رزمندگی و جانبازی فرد از خدمت سربازی معاف شود.
همانگونه که می دانید به ازای هر درصد جانبازی و هر ماه حضور در جبهه ۱۲ روز از خدمت فرزند کسر می شود. در واقع می توان گفت با تجمیع مدت حضور در جبهه و درصد جانبازی نیز می توان از خدمت سربازی معاف شد. با توجه به قوانین اگر مجموع سوابق ایثارگری و جانبازی به عدد ۳۰ برسد یک فرزند از خدمت سربازی معاف می شود.
علاوه بر تجمیع کسری سابقه ایثارگری با درصد جانبازی، سایر کسری ها را نیز می توان با هم تجمیع کرد. به عنوان مثال، به ازای حضور فعال در بسیج به مشمولان سربازی کسری بسیج تعلق می گیرید. شما می توانید کسری های خدمت سربازی را با تسهیلات ایثارگری تجمیع کرده و خود را از خدمت معاف، یا مدت سربازیتان را کمتر کنید.
نحوه ثبت درخواست و پر کردن فرم معافیت ایثارگری
مراجعه شما به بنیاد شهید بستگی به این دارد که آیا شما کارت ایثارگری دارید یا خیر. در صورت داشتن کارت ایثارگری، باید به این بنیاد مراجعه نموده و فرم های مربوطه را از بنیاد شهید دریافت کنید. در مرحله بعدی با مراجعه به پلیس + ۱۰ مدارکی نظیر کپی از کلیه صفحات شناسنامه مشمول و کپی شناسنامه ایثارگر، عکس و … را تحویل می دهید.
دفاتر پلیس +۱۰ باید مدارک شما را با نسخه اصلی تطبیق داده و آنها را به وظیفه عمومی شهرستانتان تحویل دهند. پس از طی مراحل اداری جواب درخواست شما برایتان ارسال می شود.
سوال: پدر من در جبهه سرباز بود و الان کارت ایثارگری ندارد، آیا من می توانم برای خدمت سربازی کسری بگیرم ؟
جواب: ملاک ایثارگری داشتن کارت ایثار نیست. پدر شما می تواند با جمع آوری سوابق خود و مراجعه به رده خدمتی در زمان جنگ اقدام به جمع آوری سوابق ایثارگری شما کند و از تسهیلات سربازی ایثارگری استفاده کنید.
سوال: اگر غیبت های سنواتی بخشیده شود می توانیم از کسری یا معافیت ایثارگری استفاده کنیم؟
جواب: خیر، در صورتی که غیبت سنواتی شامل عفو عمومی شود فقط مدت اضافه خدمت سربازی بخشیده می شود و استفاده از تسهیلات دیگر شامل فرد نمی شود
سوال: من دارای دو برادر هستم و خودم نیز ۵۰ درصد جانبازی دارم و فرزند هم ندارم. آیا می توانم برای هر دو برادرم معافیت ایثارگری بگیرم؟
جواب: بر اساس قانون در صورت نداشتن فرزند و دارا بودن جانبازی ۲۵ درصد و بالاتر فقط و فقط می توانید یک برادر را از خدمت سربازی معاف کنید.
سوال: آیا سوابق ایثارگری پدر و مادر را می توان با هم جمع بست و یک فرزند معاف شود؟
جواب: بله، با توجه به قانون تلفیق سوابق ایثارگری می توانید با تلفیق ایثارگری پدر و ایثارگری مادر از این تسهیلات استفاده کنید.
سوال: آیا فقط یکی از فرزندان شهدا از خدمت معاف می شوند ؟
جواب: بر اساس قوانین سازمان نظام وظیفه تمامی فرزندان شهدا از خدمت سربازی معاف هستند.
بیشتر بخوانید:
شرایط خروج از کشور مشمولان سربازی برای سفرهای سیاحتی چیست ؟
معافیت کارت قرمز سربازی چیست و چه شرایطی دارد ؟
انواع معافیت کفالت سربازی و شرایط اخذ آن در قانون
انواع معافیت پزشکی و شرایط اخذ معافیت های پزشکی خدمت سربازی
دیدگاه ها