دلگرم
امروز: جمعه, ۱۳ مهر ۱۴۰۳ برابر با ۳۰ ربيع الأول ۱۴۴۶ قمری و ۰۴ اکتبر ۲۰۲۴ میلادی
خوراکی های موثر در درمان بیماری نقرس کدامند ؟
3
زمان مطالعه: 10 دقیقه
نقرس نوعی بیماری است که به دلیل وجود اوره‌ی بیش از اندازه در خون بروز می‌کند. رژیم غذایی مناسب برای مقابله با این بیماری می‌تواند دردها و مشکلات ناشی از آن را کاهش دهد. تا انتها با ما همراه باشید.

غذاهای مفید برای نقرس

یکی از بخش‌های مهم در درمان نقرس، داشتن رژیم غذایی است که برای تنظیم میزان اسید اوریک خون در بدن بسیار مهم است. زیرا مقادیر زیاد اوریک اسید سبب تشکیل شدن کریستال‌هایی می‌شود که منجر به درد، التهاب و حمله نقرسی می‌شود.

مرسوم است تا در رژیم‌های غذایی برای نقرس، به آنچه نباید خورد مثل غذاهایی با درصد بالای پیورین و نیتروژن و یا دارای ترکیباتی که به اسید اوریک تبدیل می‌شوند، دقت ‌شود.

اما با گسترش تحقیقات در این زمینه، محققان به این نتیجه رسیده‌اند که خوردن غذاهای مناسب هم نقش مهمی در کنترل میزان اسید اوریک و کاهش درد ناشی از حمله نقرسی دارد.

برای نقرس چه بخوریم ؟

الکل و نان زیاد برای نقرس مشکل ساز هستند، شرایطی را به وجود می‌آورند که کریستال‌های اسید اوریک در آن تشکیل می‌شوند و منجر به درد، تورم و التهاب می‌شود.غذا‌های پیورین دار مثل غذا‌های دریایی و گوشت قرمز را هم به این لیست اضافه کنید.

(پیورین در بدن تبدیل به اسید اوریک می‌شود).با این حال، نقرس نباید مانع لذت بردن شما از غذا شود. غذا‌هایی با پیورین پایین استفاده کنید و از لیستی که در ادامه در اختیارتان قرار می‌گیرد بهره بگیرید تا از حملات نقرس جلوگیری کنید یا شرایط را سخت‌تر از آن‌چه هست نکنید.

در کنار داشتن رژیم غذایی مناسب برای سلامتی و تنظیم وزن توجه شما را به 15 خوراکی جلب می‌کنیم که در جلوگیری و یا مقابله با نقرس مفید هستند.

1- سبزیجات برای درمان نقرس

رژیم غذایی با میزان سبزیجات بالا، برای حفظ سلامتی مهم است. با وجود هشدارهای پزشکان درباره مصرف سبزیجات پیورین دار مثل قارچ، مارچوبه و اسفناج در افراد مبتلا به نقرس، تحقیقی در سال 2012 منتشر شد که طبق آن هیچ همبستگی و رابطه‌ای میان ابتلا به نقرس و مصرف این سبزیجات مشاهده نشد.

این می‌تواند به دلیل خنثی شدن پیورین توسط مواد مفید و تشکیل دهنده در این سبزیجات باشد.

برای نقرس چه بخوریم ؟ / غذاهای مفید برای نقرس / رژیم غذایی نقرس

2- گیلاس و درمان بیماری نقرس

طبق چندی از مطالعات، خوردن گیلاس در مقابل نقرس مفید دانسته می‌شود. یکی از آن‌ها، که در سال 2010 و در گردهمایی اتحادیه اروپا برای مقابله با رماتیسم انجام شده بود می‌گوید،

بیمارانی که یک قاشق چای‌خوری آب گیلاس را دوبار در روز و به طور مداوم به مدت چهار ماه مصرف کرده‌اند، 50% علایم کمتری از حملات نقرسی نشان می‌داده‌اند.

طبق مطالعه‌ای در سال 2012، افرادی که تنها به مدت دو روز، گیلاس و یا مخلوط‌های دارای گیلاس مصرف کرده‌اند، حملات نقرسی کمتری نسبت به روزهایی داشتند که از این ترکیبات استفاده نکرده بودند. با توجه به این مطالعات می‌توان یافت، گیلاس در کاهش اسید اوریک و التهاب مفید است.

برای نقرس چه بخوریم ؟ / غذاهای مفید برای نقرس / رژیم غذایی نقرس

3- آب برای مقابله با پیشرفت نقرس

تحقیقات نشان داده‌اند که نوشیدن بیشتر آب برابر ریسک کمتر حملات نقرسی است. در سال 2009 مطالعه‌ای اضحار داشت، با نوشیدن هر لیوان آب در 24 ساعت پیش از رخ دادن حمله، ریسک و درصد احتمال وقوع آن کاهش می‌یابد.

برای مثال کسانی که 5 تا 8 لیوان آب نوشیده باشند، 40 درصد احتمال وقوع حمله نقرسی را در خود نسبت به افرادی که تنها یک لیوان آب نوشیده‌اند، کاهش می‌دهند.

نویسندگان این مطالعه اطلاعاتی درباره میزان آبی که یک فرد می‌بایست دریافت کند ننوشتند زیرا این میزان برای هر کس متفاوت است. برای اطلاع از مقدار آب مورد نیاز بدنتان، به پزشک مراجعه کنید.

برای نقرس چه بخوریم ؟ / غذاهای مفید برای نقرس / رژیم غذایی نقرس

4- لبنیات مفید برای رژیم غذایی نقرس

محققان یافته‌اند که لبنیات مقدار اسید اوریک دفع شده از طریق ادرار را افزایش می‌دهد. برای مثال، افرادی که در طول روز از لبنیات کم چرب مثل، شیر و ماست استفاده می‌کنند، اسید اوریک کمتری در خونشان، به نسبت کسانی که مصرف نکرده‌اند، یافت شده است.

برای نقرس چه بخوریم ؟ / غذاهای مفید برای نقرس / رژیم غذایی نقرس

5- قهوه در درمان نقرس

دو آزمایش جداگانه، نشان داده‌اند که قهوه ریسک ابتلا به نقرس را در مردان و زنان کاهش می‌دهد. نتایج این آزمایش که شامل 45869 مرد زیر 40 سال می‌شد، نشان داد که ریسک ابتلا به نقرس در مردانی که روزانه 4 تا 5 فنجان قهوه مصرف می‌کنند، 40 درصد کمتر و در افرادی که بیشتر از 6 فنجان مصرف می‌کنند 59 درصد کمتر از افرادی است که اصلا قهوه نمی‌نوشند.

در آزمایش دیگر که بر روی 14000 مرد و زن که بیش از 20 سال سن داشتند انجام شد، به دست آمد که هر چه شرکت‌کنندگان قهوه بیشتری می‌نوشیدند، مقدار اسید اوریک بدنشان کاهش می‌یافت. این در حالیست که چای هیچ تاثیری نداشت.

برای نقرس چه بخوریم ؟ / غذاهای مفید برای نقرس / رژیم غذایی نقرس

6- هویج کاری، سیب زمینی شیرین و سوپ زنجبیل

با سبزیجات ریشه‌ای می‌توان غذاهایی مناسب برای نقرس تهیه کرد. غذاهایی که در سرمای زمستان گرمتان نگه‌خواهد داشت.هویج، سیب‌زمینی شیرین و برخی ادویه‌ها، تعدادی از غذاهایی با پیورین پایین هستند.

برای تهیه هرچه بهتر این سوپ در مقابله با نقرس، بهتر است در عوض مرغ و گوشت به کلی از سبزیجات استفاده شود.

کالری: 146

برای نقرس چه بخوریم ؟ / غذاهای مفید برای نقرس / رژیم غذایی نقرس

7- سالاد والدروف در رژیم غذایی بیماری نقرس

با استفاده از مایونز کم چرب، مخلوط شده با سیب، انگور، ذغال اخته خشک، کرفس و گردو این سالاد لذیذ را تهیه کنید که یک میان وعده و عصرانه عالی به حساب می‌آید.این خوراکی، مخلوطی از خشکبار و میوه‌های دارای پیورین پایین است.

علاوه بر این، سیب، انگور و زغال اخته هر سه دارای اسید مالیک هستند که در خنثی کردن اسید اوریک بدن نقش دارند.

کالری: 153

برای نقرس چه بخوریم ؟ / غذاهای مفید برای نقرس / رژیم غذایی نقرس

8- ساندویچ پنیر بز و بادمجان گرم

بادمجان و گوجه خوراکی‌هایی با پیورین کم هستند که به سادگی در کنار پنیر نرم بز جا می‌گیرند و ساندویچی خوشمزه را برای نهار به وجود می‌آورند.سبزیجات قالبا بازی هستند (غیر اسیدی) و این به این معناست که در خنثی کردن اسید اوریک نقش دارند.

کالری: 299

برای نقرس چه بخوریم ؟ / غذاهای مفید برای نقرس / رژیم غذایی نقرس

9- لیمو و سیب‌‌زمینی و مرغ سرخ‌کرده

هرچند که گوشت برای افراد مبتلا به نقرس یک غذای مضر است، همیشه نمی‌توان از آن پرهیز کرد و به خصوص زمانی که برای یک گروه آشپزی می‌کنید. اما می‌توان در عوض گوشت قرمز از گوش مرغ و اردک استفاده کرد که پیورین کمتری دارند.

این دستور العمل ساده، ادویه‌های مرغ سرخ‌کرده و سیب‌زمینی را تقویت می‌کند. سبزیجات پخته شده کنار این غذا طعم خوبی به آن می دهد.

کالری:292

برای نقرس چه بخوریم ؟ / غذاهای مفید برای نقرس / رژیم غذایی نقرس

10- اسپاگتی کدو سبز

پاستا یک راه خوب برای سیر شدن بدون گوشت است. تکه‌های ریز شده کدو سبز کنار این غذا، بدون افزودن به پیورین، مزه و طعم لذیذی به آن می‌دهد.تنها مراقب مقدار مصرفی باشید زیرا این غذا کالری بالایی دارد و اضافه وزن برای نقرس خطرناک است.

کالری: 386

برای نقرس چه بخوریم ؟ / غذاهای مفید برای نقرس / رژیم غذایی نقرس

11- سیب زمینی کبابی و رزماری

سیب‌زمینی، باز هم غذایی خوش مزه و لذیذ با پیورین پایین و ویتامین c را به شما هدیه می‌دهد. رزماری به این غذا طعم متفاوت و جدیدی می‌دهد و برای گردش خون مفید است. گردش خون در افراد مبتلا به نقرس خوب بوده و مانع برخی دردها و التهاب‌ها می‌شود.

کالری:123

برای نقرس چه بخوریم ؟ / غذاهای مفید برای نقرس / رژیم غذایی نقرس

12- هلو با سس توت

در عوض استفاده از شکلات، این بار بر روی بستنی خود از این سس توت بهره بگیرید تا دسری کلاسیک‌تر داشته باشید. گفته شده است که توت سیاه اسید اوریک را کاهش می‌دهد.در ضمن، هلو و توت میوه‌هایی با در صد پیورین پایین و بسیار خوشمزه هستند.

کالری:189

برای نقرس چه بخوریم ؟ / غذاهای مفید برای نقرس / رژیم غذایی نقرس

13- مینی تارت توت قرمز

یک دسر کوچک اما بسیار خوشمزه! لبنیات کم چرب مثل پنیر خامه‌ای که در این دسر به کار رفته، راه خوبی برای لذت بردن از یک تارت خوشمزه، همزمان با مراقبت در مقابل نقرس است. توت قرمز نیز از غذاهایی است که برای نقرس خوب است.

کالری:85

برای نقرس چه بخوریم ؟ / غذاهای مفید برای نقرس / رژیم غذایی نقرس

14- پنکیک کدو حلوایی

شما تنها می‌توانید میزان محدودی از کدو حلوایی (که کالری زیادی دارد) دریافت کنید. این خبر بدی است چون اضافه وزن ریسک اتبلا به نقرس را افزایش می‌دهد. برای به یاد داشتن مزه کدو حلوایی از این پنکیک استفاده کنید.

کالری:90

برای نقرس چه بخوریم ؟ / غذاهای مفید برای نقرس / رژیم غذایی نقرس

15- پوسته ذرت، شیر کم‌چرب و توت

روزتان را یک کاسه از این غلات سالم آغاز کنید. یک کیسه از توت‌های مختلف را در فریزر نگه‌دارید و چندی از آن‌ها را برای یک صبحانه لذیذ در این کاسه بریزید. نه تنها این وعده غذایی دارای فیبر و آنتی اکسیدان است، بلکه برای مراقبت از نقرس هم مفید واقع می‌شود.

تحقیقات نشان داده است که لبنیات کم چرب برای نقرس خوب است و لبنیات منبع خوبی از پروتئین بدون گوشت هستند.

کالری:370

برای نقرس چه بخوریم ؟ / غذاهای مفید برای نقرس / رژیم غذایی نقرس

برای نقرس چه بخوریم ؟ / غذاهای مفید برای نقرس / رژیم غذایی نقرس

غذاهایی که فاقد پورین هستند

  • گیلاس، توت فرنگی و آلبالوی تازه (به میزان 250 گرم در روز مجاز شناخته شده است.)
  • موز
  • گوجه فرنگی
  • کرفس، بامیه، کلم
  • جعفری
  • سبزیجات برگ سبز
  • آناناس
  • غذاهای دارای ویتامین C مانند: کلم قرمز، فلفل قرمز، نارنگی، پرتقال و دیگر مرکبات و سیب زمینی
  • آب میوه و آب
  • لبنیات کم چرب
  • کربوهیدرات های پیچیده از قبیل: نان، ماکارونی، برنج، غلات، میوه ها و سبزیجات
  • شکلات
  • نوشیدن قهوه یا چای
  • نوشیدن نوشابه های گازدار
  • مصرف اسیدهای چرب ضروری از قبیل: تن، ماهی سالمون، آجیل و دانه ها
  • مصرف سویا به جای گوشت قرمز
  • کره و یا مارگارین کم چرب
  • تخم مرغ

غذاهای پورین داری که باعث بروز نقرس نمی شوند، عبارتند از:

گل کلم، مارچوبه، قارچ ، نخود، اسفناج ، نان های سبوس دار، مرغ، بوقلمون و لوبیا (این غذاها بهتر است هفته ای 1 بار مصرف شوند، نه بیشتر!)

توصیه های تغذیه ای

  • از زیاد مصرف کردن ویتامین C بپرهیزید، زیرا این ویتامین افزایش دهنده تولید اسید اوریک می باشد.
  • از زیاد مصرف کردن ویتامین B3 بپرهیزید (بیشتر از 50 میلی گرم در روز) . زیادی نیاسین جلوی خروج اسید اوریک را از بدن می گیرد.
  • از مصرف کردن مکمل های آهن جدا بپرهیزید. زیادی آهن در خون باعث ورود اسید اوریک در مفاصل است.


بیشتر بخوانید:

علائم نقرس پا چیست و چگونه درمان میشود ؟

عوارض خطرناک بیماری نقرس



این مطلب چقدر مفید بود ؟
3.7 از 5 (3 رای)  
    توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

    دیدگاه ها

    اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !

    
    hits