دلگرم
امروز: جمعه, ۲۳ شهریور ۱۴۰۳ برابر با ۰۹ ربيع الأول ۱۴۴۶ قمری و ۱۳ سپتامبر ۲۰۲۴ میلادی
آشنایی با موارد مصرف شربت آموکسی سیلین
25
زمان مطالعه: 8 دقیقه
آموکسی‌سیلین یکی از داروهای خانواده پنی سیلین‌ها و از دسته بتالاکتام‌ها است و از مهمترین و پرمصرف ترین آنتی بیوتیک‌های خوراکی است .

شربت آموکسی سیلین و عوارض آن

آموکسی‌ سیلین از جمله دارویی است که برای درد گلو و عفونت گلو و عفونت های پوستی و … از شربت آموکسی‌ سیلین و کپسول آموکسی‌ سیلین استفاده می شود. آموکسی‌سیلین یکی از داروهای خانواده پنی سیلین‌ها و از دسته بتالاکتام‌ها است. این دارو یکی از مهمترین و پرمصرف ترین آنتی بیوتیک‌های خوراکی است .

آموکسی سیلین به صورت کپسول، قرص، شربت و سوسپانسیون موجود است. همچنین نمک سدیم آن جهت تجویز به صورت تزریق داخل رگی تولید شده‌است. برخی از گونه‌های باکتریایی با تولید بتالاکتاماز به آموکسی سیلین مقاوم می‌شوند. برای غلبه بر گونه‌های تولیدکننده بتالاکتاماز، از کوآموکسی‌کلاو استفاده می‌شود که همراه با آموکسی سیلین مصرف می‌شود.

موارد مصرف شربت آموکسی سیلین

  • آموکسی سیلین (کپسول آموکسی سیلین 500 یا 250)(سوسپانسیون خوراکی آموکسی سیلین) در عفونت های سیستمیک تنفسی، عفونت حاد یا مزمن دستگاه ادراری-تناسلی ناشی از ارگانیسم های حساس کاربرد دارد.
  • آموکسی سیلین 500 همچنین در گنوره بدون عارضه نیز مصرف می شود.
  • آموکسی سیلین برای درمان آبسه دندانی در عفونت دندان و آبسه پریودنتال کاربرد دارد.

مکانیسم اثر شربت آموکسی سیلین

این دارو با اتصال به پروتئین متصل شونده به پنی‌سیلین (PBP) باعث مهار ترانس پپتیدازها می‌شود و موجب ممانعت از ساخت پپتیدوگلیکان‌های دیواره سلولی باکتری و در نتیجه، تخریب دیواره سلولی باکتریایی می‌شود. آموکسی‌سیلین به بتالاکتاماز حساس است. باکتری‌های تولیدکننده بتالاکتاماز در برابر آن مقاومند.

تاثیرات درمانی آموکسی سیلین

از این دارو در درمان بسیاری از عفونت‌ها مانند عفونت گوش میانی، سینوزیت، گلودرد استرپتوکوکی، پنومونی، عفونت‌های پوستی، عفونت‌های مجرای ادراری، بیماری لایم و عفونت‌های کلامیدیایی استفاده می‌شود.همچنین از آموکسی سیلین برای پیشگیری از اندوکاردیت قبل از دستکاری‌های دندانپزشکی (بطور مثال جراحی یا کشیدن دندان) در افراد مستعد (مانند افراد مبتلا به نارسایی دریچه‌های قلبی)، جلوگیری از عفونت پنوموکوکی در افراد بدون طحال، پیشگیری و درمان سیاه زخم (آنتراکس) نیز استفاده می‌شود.آموکسی سیلین بر بسیاری از باکتریهای گرم مثبت و انواع کمی از گرم منفی‌ها مؤثر است. باکتری‌های گرم مثبت حساس شامل استرپتوکوک‌ها، پنوموکک، انتروکک فکالیس و گونه‌های استافیلوکوک غیرتولیدکننده بتالاکتاماز است. باکتری‌های گرم منفی حساس شامل هموفیلوس آنفولانزا، نایسریا مننژیتیدیس، نایسریا گونوره‌آ، اشریشیا کلی، پروتئوس میرابیلیس و سالمونلا می‌باشند.این دارو برای درمان جوش های چرک دار نیز موثر است.

amoxicilin

شیوه مصرف آموکسی سیلین

آموکسی سیلین را درست طبق دستور پزشک مصرف کنید. اطلاعات دارویی روی بسته بندی دارو را با دقت مطالعه کنید. داروی آموکسی سیلین را بیشتر یا کمتر از میزان تجویز شده و برای مدت طولانی تر مصرف نکنید. دارو را درست راس ساعت در هر روز مصرف کنید.

آموکسی سیلین با نام تجاری Moxatag باید همراه با غذا یا یک ساعت بعد از خوردن غذا مصرف شود. برخی انواع آموکسی سیلین هم بدون غذا مصرف می شوند. بنابراین قبل از شروع مصرف هر نوع آموکسی سیلین در مورد نحوه مصرف دارو با غذا یا بدون آن با پزشک مشورت کنید.

شربت آموکسی سیلین را لازم است قبل از مصرف به خوبی تکان دهید. طریقه مصرف را روی برچسب شربت آموکسی سیلین با دقت دنبال کنید. از قاشق اندازه گیری مخصوص یا فنجان که همراه با شربت آموکسی سیلین است استفاده کنید. شاید لازم باشد مایع را مستقیما در دهان گذاشته و بخورید و یا اینکه ممکن است لازم شود با آب، آب میوه یا برای نوزاد با شیر مادر ترکیب شود.

مراحل تهیه سوسپانسیون خوراکی آموکسی سیلین

برای تهیه سوسپانسیون باید از آب جوشیده سرد شده استفاده کرد اگر از آب نجوشیده استفاده شود اثر آنتی بیوتیک از بین می رود. ابتدا باید پودر را کاملا تکان داد که از هم باز شود و بهم چسبیده باقی نماند، سپس آب جوشیده سرد شده تا خط نشانه روی ظرف اضافه شود و در نهایت شیشه را به خوبی تکان دهید تا به شکل سوسپانسیون در آید. ظرف دارو باید نیم ساعت به صورت ساکن قرار گیرد، در این مدت سطح دارو از خط مورد نظر پایین تر می آید که دوباره مقداری آب به آن اضافه نمایید تا به سطح مشخص باز گردد. دارو باید در یخچال نگهداری شود و قبل از هر بار مصرف دارو را کاملا تکان دهید. حداکثر تا 14 روز بعد از تهیه سوسپانسیون می توان از آن استفاده کرد.

تداخلات دارویی شربت آموکسی سیلین

تمام افرادی که داروی خاصی مصرف می‌کنند برای مصرف آموکسی‌سیلین باید پزشک ‌ را در جریان بگذارند. علاوه بر داروهای مصرفی اگر داروی گیاهی یا مکمل هم مصرف می‌کنید به پزشکتان اطلاع دهید، چون امکان تداخل دارویی با آموکسی‌سیلین وجود دارد. به طور کلی آموکسی‌سیلین با داروهایی مثل آمیلوراید، قرص‌های ضدبارداری، کلرامفنیکل، پروبنسید، سولفونامید و تتراسایکلین تداخل دارویی ایجاد می‌کند.

مصرف هم‌زمان این دارو با تتراسیکلین موجب کاهش تاثیر آن و مصرف آن با داروی پروبنسید سبب طولانی شدن زمان اثر آن می‌شود.

عوارض جانبی آموکسی‌سیلین

آموکسی‌سیلین باید با تجویز پزشک و طبق دستور مصرف شود و بدون شک مصرف آن با عوارض جانبی کم‌وبیش جدی همراه است. از مهم‌ترین عوارض جانبی و خطرات مصرف این دارو می‌توان به واکنش‌های آلرژیک مثل تحریک، حساسیت و خارش پوست، کهیر، تورم ‌صورت، لب‌ها یا زبان اشاره کرد.

علاوه بر این موارد، مشکلات تنفسی، پررنگ شدن ادرار، قرمزی، پوسته پوسته شدن یا سستی پوست داخل دهان، تشنج، مشکلاتی از قبیل حالت تهوع، بی‌اشتهایی، استفراغ، نفخ، اسهال شدید یا مدفوع آبکی، خشکی دهان، تغییر طعم دهان، مشکل در ادرار کردن یا تغییر میزان ادرار دفع شده، خونریزی یا خونمردگی و کبودی‌های غیرعادی، خستگی و ضعف غیرعادی، زردی پوست یا مخاط داخل چشم هم جزو عوارض رایج مصرف آموکسی‌سیلین است. توجه داشته باشید با مشاهده عوارض جدی‌تری مثل سرگیجه، سردرد، معده درد یا مشکل در خواب لازم است پزشکتان را در جریان قرار دهید.

توجه داشته باشید عوارض جانبی مصرف آموکسی‌سیلین در دستگاه گوارش معمولا در حین یا بعد از مصرف دارو از بین می‌رود و همچنین مصرف دارو در بین غذا معمولا باعث کاهش عوارض جانبی آن می‌شود. عوارض پوستی مصرف آموکسی‌سیلین مثل خارش و کهیر معمولا بعد از 5 تا 11 روز از شروع مصرف دارو بروز می‌کند. اگر بلافاصله بعد از مصرف آموکسی‌سیلین دچار کهیر پوستی و واکنش‌های آلرژیک شدید، بهتر است مصرف دارو را قطع کنید. همچنین اگر با مصرف این دارو دچار اسهال شدید به طوری که بیش از 2 روز طول کشید حتما به پزشک مراجعه کنید.

در موارد کمی عوارضی مثل تغییر رنگ دندان‌ها هم دیده می‌شود که معمولا با مسواک زدن از بین می‌رود. اگر مشکلات و علائم اشاره شده بعد از 2 تا 3 روز خوب نشد، لازم است نزد پزشک بروید. افرادی که از بیماری دیابت رنج می‌برند باید بدانند مصرف آموکسی‌سیلین باعث بروز خطا در‌نتیجه آزمایش قند خون‌شان می‌شود.

شربت آموکسی سیلین

موارد منع مصرف شربت آموکسی سیلین

افرادی که حساسیت شدید به هر یک از انواع پنی سیلین ها یا سفالوسپورین ها دارند.

نکات مهم شربت آموکسی سیلین

  • داروی آموکسی سیلین را همچنین می‌توان همراه با شیر یا آب میوه مصرف کرد.
  • افرادی که اختلال در عملکرد کلیه دارند. در نارسایی کلیه، دوزاژ آموکسی سیلین باید تعدیل شود.
  • دارو باید در فواصل زمانی منظم مصرف شود.
  • صرف خودسرانه آموکسی‌سیلین به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود و در صورت تجویز پزشک لازم است طول درمان به طور کامل ادامه داده شود.
  • از نظر درمانی، کامل بودن دوره‌ی درمان برای کشتن میکروب الزامی است. این دوره از ده تا چهارده روز است. بنابراین مقدار داروی تجویزشده توسط پزشک را تا آخر دوره مصرف کنید.
  • اگر کودکان بخواهند دارو را مصرف کنند باید حتما نظر پزشک متخصص کودک را جویا شوید.
  • در صورت مصرف اشتباه و بیش از دوز تجویز شده هم به پزشک ‌‌اطلاع داده و به اورژانس مراجعه کنید.
  • همچنین اگر مصرف دارو را فراموش کرده‌اید بهتر است به محض یادآوری مصرف کنید، اما اگر زمان مصرف آن نزدیک زمان مصرف داروی بعدی باشد از مصرف آن صرفنظر کرده و وعده بعدی را میل کنید.
  • در صورتی که فرم مایع خوراکی (سوسپانسیون) برای شما یا کودکتان تجویز شده است، ممکن است لکه هایی برروی دندان ها مشاهده شود که با مسواک زدن و رعایت بهداشت دهان مي توان از بروز آن ها پیشگیری کرد.لکه های بوجود آمده نیز به تدریج پس از اتمام دوره ی دارودرمانی ، از بین می روند.
  • معمولا دوره ی درمان با این دارو بیشتر از 14 روز نمی باشد لذا در مورد دوره ی درمان حتما از پزشک خود سوال بفرمایید.

شرایط نگهداری شربت آموکسی سیلین

  • دارو باید در درجه حرارت 15 تا 30 درجه سانتیگراد نگهداری شود.
  • سوسپانسیون آموکسی سیلین را پس از تهیه می توان تا 7 روز در دمای اتاق و تا 14 روز در یخچال نگهداری کرد.

divider

بیشتر بخوانید:

آشنایی با موارد مصرف شربت سفالکسین

موارد مصرف و عوارض شربت سیتریزین

همه چیز در مورد مصرف شربت کوآموکسی کلاو

divider

گردآوری توسط بخش سلامت

مجله دلگرم



این مطلب چقدر مفید بود ؟
3.5 از 5 (25 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits