دلگرم
امروز: دوشنبه, ۱۶ مهر ۱۴۰۳ برابر با ۰۳ ربيع الآخر ۱۴۴۶ قمری و ۰۷ اکتبر ۲۰۲۴ میلادی
۱۷ دلیل اصلی احساس خستگی : چرا همیشه احساس خستگی میکنیم ؟
21
زمان مطالعه: 12 دقیقه
چرا همیشه احساس خستگی میکنم: خستگی‌ احساسی‌است‌ که‌ توسط بیمار و به‌ صور مختلف‌از جمله‌: بی‌حالی‌، کسالت‌ و زود خسته‌شدن‌، فقدان‌ انگیزه‌ و نیرو،به‌ استراحت‌ یا خوابیدن‌ نیز بیان‌می‌گردد.

با مجله اینترنتی دلگرم همراه باشید تا با 17 دلیل اصلی اینکه چرا همیشه احساس خستگی میکنیم آشنا شوید

بهتر است بدانید بروز خستگی علت‌های گوناگونی دارد، اما از نظر پزشکی مواردی وجود دارد که باید به آنها حتما توجه کنید و با درمانشان از شر خستگی‌های مفرط خلاص شوید.

خستگی‌ احساسی‌است‌ که‌ توسط بیمار و به‌ صور مختلف‌از جمله‌: بی‌حالی‌، کسالت‌ و زود خسته‌شدن‌، فقدان‌ انگیزه‌ و نیرو، ازدست‌دادن‌ میل‌ و علاقه‌ به‌ کارهای‌روزمره‌ شادابی‌ کم‌ یا احساس‌ یأس‌ وناامیدی‌ بیان‌ می‌شود; همچنین‌ به‌صورت‌ احساس‌ باطنی‌ ضعف‌ و میل‌شدید به‌ استراحت‌ یا خوابیدن‌ نیز بیان‌می‌گردد.

چنانچه خستگی شما بیش از دو ماه ادامه داشته و شدت خستگی به حدی باشد که از عهده کارهای روزانه خود برنمی‌آیید، احتمال ابتلا به سندرم خستگی مزمن وجود دارد که شایع‌ترین علامت آن، خستگی شدید، دائم و بدون علت مشخص است.

divider

دلایل احساس خستگی و بی حالی

۱. خواب ناکافی

اضطراب‌ها (شغلي، خانوادگي، اقتصادي و...) يكي از عوامل مهم تاثيرگذار روي كيفيت و كميت خواب هستند و مي‌توانند باعث شوند فرد نتواند 7 ساعت خواب مناسب روزانه را تجربه كند. دكتر هاوين‌جافي، پروفسور روان‌پزشكي در دانشگاه هاروارد مي‌گويد: «بسياري از زنان و دختران جوان شيوه زندگي نامنظم دارند و اين باعث مي‌شود كه برنامه خواب منظم و مناسبي نداشته باشند و اين يكي از اصلي‌ترين علت‌هاي خستگي مزمن در آن‌هاست.

یکی از شایع ترین دلایل خستگی، کم خوابی است. بنابر آمار موسسه ملی سلامت آمریکا، ۷۰ میلیون نفر از آمریکاییها از کمبود خواب مزمن رنج می برند.

راه حل: هر شب ۷ الی ۸ ساعت بخوابید.

۲. قطع تنفس در خواب (Sleep Apnea)

بعضی افراد با این که شبانه ۸ ساعت یا بیشتر هم می خوابند، باز هم در طول روز خسته اند. Sleep Apnea در واقع قطع موقتی تنفس در خواب یا همان آپنه است که مدت چندین ثانیه طول می کشد. هر بار که شما دچار این حالت می شوید برای لحظاتی از خواب بیدار می شوید و ممکن است خود شما هم از این بیدار شدن های کوتاه اطلاعی نداشته باشید.

3. كمبود ويتامين D

دكتر مارتين نيورمن، فوق‌تخصص غدد در مركز طبي نيوآرك‌ مي‌گويد: «طي سال‌هاي اخير، ترس از بروز سرطان پوست باعث شده كه بسياري از زنان و مردان به‌دليل قرار نگرفتن در معرض نور خورشيد دچار كمبود ويتامين D شوند.» در عين حال آلرژي نسبت به محصولات لبني و برخي از رژيم‌هاي غذايي غلط و حتي داشتن پوست‌هاي بسيار تيره هم از عواملي هستند كه ممكن است باعث كمبود ويتامين D در بدن شوند. يادتان باشد در افرادي كه اضافه وزن زيادي دارند هم مكانيسم عملكرد ويتامين D كامل نمي‌شود. به هر حال كمبود ويتامين D جدا از اين‌كه باعث ضعف در ساختار استخوان مي‌شود، مي‌تواند باعث احساس خستگي مزمن هم شود.

چه كار كنيم: با يك تست آزمايشگاهي مشخص مي‌شود كه شما كمبود ويتامين D داريد يا نه، اگر كمبود داشتيد مي‌توانيد با خوردن مكمل‌هاي ويتامين D مشكل را برطرف كنيد. در سال 2010 انجمن پزشكي داخلي آمريكا اعلام كرد، هر زن جوان بايد روزانه 600 واحد و هر زن بالاي 60 سال بايد روزانه 800 واحد ويتامين D دريافت كند. البته بدانيد كه اگر ويتامين D را بيش از حد مورد نياز بدن مصرف كنيد، مي‌تواند باعث بروز مشكلات كليوي شود.

4. غدای ناکافی

تغذیه ناکافی هم یکی دیگر از دلایل خستگی است. همچنین خوردن غذاهای اشتباه! می تواند چنین مشکلی ایجاد کند. اگر شما روز خود را با خوردن شیرینیجات شروع می کنید، گلوکز خون شما به سرعت افزایش می یابد و به همان سرعت نیز پایین می آید در نتیجه شما پس از مدت کوتاهی احساس کسالت و خستگی می کنید.

راه حل: همیشه یک صبحانه کامل بخورید. سعی کنید صبحانه شما شامل پروتئین و کربوهیدرات های کمپلکس باشد مانند تخم مرغ و غلات. این ترکیب غذایی یک منیع انرژی است که به تدریج در اختیار سلول های بدن شما قرار می گیرد.

5. افسردگی و احساس خستگی

افسردگی علاوه بر اینکه بر روی روان اثرات سوء می گذارد، بلکه باعث اختلالات فیزیکی مانند خستگی، سردرد و بی میلی جنسی می شود. اگر به مدت ۲ هفته یا بیشتر به این علایم دچار شدید، احتمالا به افسردگی دچار شده اید.

افسردگی های جزئی و دل و دماغ نداشتن باعث می شود که به رختخواب بچسبیم و دلمان نخواهد از جای مان بلند شویم و یا بخندیم. افسردگی اغلب به دلیل دلایل بیرونی مانند طلاق، از کار افتادگی، از دست دادن کار و یا دلایل درونی مانند کمی اعتماد به نفس، تنهایی و غیره بروز می کند. البته عوامل ژنتیکی نیز در بروز این مشکل دخالت دارند. در هر حال افسردگی باعث اختلال در عملکرد ناقل های عصبی شده و تغییرات جسمی زیادی به بار می آورد که می توان به خستگی زیاد، غمگینی، احساس گناه، بیخوابی، بی انگیزگی، منفی بافی و غیره اشاره کرد.

افسردگی به خوبی به روان درمانی و دارو پاسخ می دهد. برای درمان حتما به پزشک مراجعه کنید.

6. کم خونی دلیل احساس خستگی

کمبود آهن و کمبود گلبول های قرمز خون باعث می شود که اکسیژن لازم به اندام های بدن نرسد. کمبود آهن در خانم ها می تواند به دلیل از دست دادن خون زیاد در طی عادت ماهانه بروز کند. در موارد دیگر کمبود آهن و کم خونی می تواند به دلیل خونریزی گوارشی باشد که این نوع خونریزی از چشم فرد پنهان می ماند و پزشک با انجام یک سری آزمایشات، متوجه آن می شود. در هر حال برای اینکه بفهمید کم خونی دارید یا نه، باید آزمایش خون بدهید.

آنمی یکی از دلایل خستگی در خانم هاست و زمانی اتفاق می افتد که اکسیژن کافی توسط گلبول های قرمز در اختیار سلول های بدن قرار نمی گیرد. آنمی با یک تست خون ساده قابل تشخیص است.

راه حل: درمان آنمی به علت ایجاد کننده آن بستگی دارد. مثلا آنمی کمبود آهن(Iron Deficiency Anemia) با کمک مکمل غذایی آهن یا غذاهای دارای آهن مانند گوشت، جگر، لوبیا و … درمان می شود.

7. بیماری مونونوکلئوز

این بیماری از یک ویروس ناشی می شود و خود را با خستگی زیاد، گلودرد، ورم غدد و ضعف کلی بدن نشان می دهد.

بیماری مونونوکلئوز با آزمایش خون تشخیص داده می شود و سیستم ایمنی بدن به تنهایی می تواند از عهده ی آن بر بیاید.

برای مقابله با این بیماری لازم است که مایعات بیشتری مصرف کنید، از سرما و فعالیت های بدنی زیاد دوری کرده و بیشتر استراحت کنید

8. کم کاری تیروئید

زمانی که غده تیروئید هورمون کمی ترشح می کند یعنی در کم کاری تیروئید، متابولیسم (سوخت و ساز) بدن نیز کند می شود. در نتیجه فرد احساس سرما و خستگی زیاد می کند.

9. خستگی بارداری

از سوی دیگر، بارداری نیز یکی از عوامل ایجاد خستگی در بیشتر خانم‌ها محسوب می‌شود که به گفته دکتر عزتیان، یکی از دلایل آن ایجاد تغییر در هورمون‌هاست. این تغییرات باعث بی‌خوابی شده و همین بی‌خوابی زمینه بروز خستگی‌های مفرط بویژه در سه ماه اول بارداری را فراهم می‌کند، اما در صورت ادامه خستگی و افزایش آن باید به پزشک مراجعه کنید.

10. دیابت نوع 2

دیابت نوع دو زمانی بروز می کند که بدن نتواند به درستی قند مصرف شده را بسوزاند و میزان قند خون بیش از اندازه بالا برود. خیلی از افراد حتی اطلاع ندارند که به این بیماری مبتلا شده اند. تشخیص این بیماری از طریق آزمایش خون و بررسی میزان قند خون صورت می گیرد. داشتن تغذیه ی سالم و ورزش منظم باعث پیشگیری از ابتلا به این بیماری می شود. در هر حال دیابت نوع دو جزو بیماری هایی است که خستگی زیادی برای بدن ایجاد می کند.

11. فیبرومیالژی و سندرم خستگی مزمن

هنوز به درستی علل اصلی این دو بیماری مشخص نشده است، اما هر دو علائم مشابهی دارند که عبارتند از خستگی زیاد و مداوم، اختلالات خواب و دردهای پراکنده در بدن. افراد مبتلا به بیماری های فیبرومیالژی و سندرم خستگی مزمن، به سختی از عهده ی کارهای روزمره خود بر می آیند. تشخیص این بیماری های اندکی دشوار است، به خاطر اینکه در ابتدا باید احتمالات دیگر مورد بررسی قرار بگیرد.

توجه داشته باشید که داشتن تغذیه ی سالم، استراحت و انجام ورزش های سبک مانند پیاده روی برای بهبود سلامت عمومی بدن بسیار مفید است.

12. نارسایی قلبی

زمانی که قلب به دلیل بیماری یا سکته آسیب دیده باشد، دچار نارسایی می شود. در این صورت توان لازم برای ارسال خون به دیگر نقاط بدن، بخصوص در زمان فعالیت بدنی و یا شرایط استرس زا را ندارد. این مشکل نیز باعث بروز خستگی شدید، نفس نفس زدن، افزایش وزن ناگهانی و احساس سنگینی و پرخوری می شود. نارسایی قلبی با مصرف دارو و اصلاح سبک زندگی قابل کنترل است. لازم است که مصرف سدیم (نمک) روزانه بیش از دو هزار میلی گرم نباشد. توصیه می شود که مصرف کافئین را کاهش دهید و به طور مرتب به پزشک مراجعه کرده و تحت مراقبت باشید.

13. بی تحرکی دلیل خستگی همیشگی

بی تحرکی و خانه نشینی، قاتل سرزندگی هستند. تمام متخصصان حوزه ی سلامت بر این عقیده اند که داشتن فعالیت های بدنی، خستگی را از شما دور می کند.

حتما روزانه نیم ساعت پیاده روی داشته باشید. البته خودتان را به آن محدود نکنید. باید بدانید که لازم است روزانه بین شش هزار تا ده هزار قدم راه بروید.

علاوه بر پیاده روی، ورزش های نشاط بخشی مانند شنا و یا هر نوع ورزش دیگری را که دوست دارید، در برنامه ی روزانه تان بگنجانید.

14. تنفس غلط از دلایل خستگی

سلول ها و اعضای بدن ما به اکسیژن نیاز دارند تا بتوانند به خوبی به وظایف خود عمل کنند. به همین دلیل نیز نفس کشیدن بد باعث ایجاد احساس خستگی می شود. به عقیده متخصصان قلب فرانسوی، برای کسب انرژی بیشتر و استراحت دادن به دیافراگم به سراغ روش انسجام قلب بروید. روش انسجام قلب، روشی برای تنفس مناسب است که باعث تنظیم ضربان قلب می شود. برای این کار لازم است که روزانه سه مرتبه و هر بار به مدت پنج دقیقه و هر دقیقه حداقل شش نفس عمیق بکشید.

15. تغذیه ی نامناسب

میزان انرژی بدن، به طور مستقیم به غذاهایی که مصرف می کنید، بستگی دارد. موادغذایی می توانند خستگی بدن را بدتر کنند و یا برعکس، انرژی فرد را بالا برده و سرزندگی ایجاد کنند. از هیچ وعده ی غذایی چشم پوشی نکنید و هر سه تا چهار ساعت یک بار، چیزی میل کنید، زیرا در غیر این صورت باطری های بدنتان ضعیف خواهد شد. لازم است غذاهای مغذی و میان وعده های مناسب میل کنید که حاوی کربوهیدرات ها و پروتئین ها هستند.

  • بهتر است بدانید که با خوردن صرفا یک عدد سیب، قند خون تان بالا رفته و به سرعت افت می کند. اما اگر همین میوه را با کمی پنیر یا آجیل (منبع پروتئین) میل کنید تا وعده ی غذایی بعدی، انرژی کافی را برای ادامه ی روز خواهید داشت.
  • بهتر است نیم ساعت قبل از غذا یک لیوان آب بنوشید. فراموش نکنید که گوارش نامناسب، بدن را ضعیف و خسته می کند. آب نوشیده شده قبل از غذا (نیم ساعت قبل) به هضم غذا و گوارش درست غذاها کمک می کند.
  • توصیه می کنیم از مصرف چربی زیاد که به سختی هضم می شوند و همچنین مصرف زیاد قند که احساس انرژی کاذب می دهند، بپرهیزید. به خاطر اینکه این انرژی کاذب به سرعت از بین می رود.
  • نوشیدن قهوه به کسب انرژی کمک می کند، اما یادتان باشد که نوشیدن بیش از چهار فنجان در روز، باعث تحریک بدن و تخلیه انرژی می شود.
  • فراموش نکنید که نوشیدنی های انرژی زا تاثیری در رفع خستگی ندارند و نوشیدن یک بطری از این نوشیدنی ها معادل دو تا سه فنجان قهوه است و سرشار از قند است.

16. مصرف شیرینی و کافئین زیاد

اگر شما هم جزو طرفداران پر و پا قرص شیرینی‌جات هستید، باید بدانید با مصرف شیرینی قند خون شما بسرعت افزایش می‌یابد و به همان سرعت نیز پایین می‌آید، در نتیجه شما پس از مدت کوتاهی احساس کسالت و خستگی می‌کنید.

مطالب مرتبط : علت تمایل به خوردن شیرینی بعد از غذا چیست ؟

17. دمنوش ضد خستگی

حکمای طب سنتی بر این باورند دارچین خستگی را رفع می‌کند و مصرف روزانه آن مانع بروز خستگی‌های مزمن می‌شود. برای تهیه چای دارچینی کافی است هنگام دم کردن چای سه تا چهار عدد چوب دارچین داخل قوری بیندازید و حدود 15 دقیقه اجازه دهید تا چای دم بکشد. نکته جالب این‌که تا به حال مورد منع مصرف برای استفاده از این گیاه معطر مطرح نشده است، اما مواظب باشید گرفتار افراط و تفریط نشوید.

تهیه شده مجله اینترنتی دلگرم

مرضیه ملایری



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.2 از 5 (21 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits